Potvrdily se trendy...

Autor

Očekával jsem nižší volební účast a je nižší volební účast. I když ne o tolik, kolik bych si myslel.

Očekával jsem potvrzení trendů z eurovoleb a potvrdily se.

Očekával jsem hladké vítězství hnutí ANO a Andrej Babiš vyhrál v jedenácti krajích.

Očekával jsem, že Pětikolka předvede ještě nějakou sílu a předvedla.

Řekl jsem, že největší dezolátskou šanci na senát má Komínek a má největší šanci.

Řekl jsem, že volby budou taková německá Jižní ofenzíva a skutečně se odehrála na jihu. SPOLU vyhrála Jihočeský a Jihomoravský kraj.

Dost jsem se už pochválil za své věštecké schopnosti, pojďme na komentáře.

Hnutí ANO je hladkým vítězem voleb. Zvítězilo v deseti krajích ze třinácti. Má šanci upéct koalice v dobré polovině krajů, možná i víc... a vypadá to, že by mohlo při trošce štěstí ve Středočeském kraji sesadit hejtmanku Peckovou. Dokonce to vypadá, že se prakticky všude udělají čistě provládní nebo čistě protivládní koalice a prakticky nikde nedojde na takové ty míchanice mezi ANO a ODS.

Drtivým poraženým jsou Piráti. Ale naprostým. Mají jen tři mandáty v Plzeňském kraji, jinak všude vypadli. Obzvláště mě to těší v Jihomoravském kraji, kde se Petra Rédová hladce dostala a Leitnerová Holomčíková, která jí nazvala proruskou špínou, vypadla ze zastupitelstva a už po ní neštěkne ani Grolich. Bartoš už se nechal slyšet, že vedení dá funkce k dispozici, ale to měl udělat už před rokem. Jsou v háji a já slibuju, že to Gregorové v europarlamentu připomenu, kdykoliv ji uvidím.

Kateřina Konečná potvrzuje trendy. Koalice STAČILO! se dostala, kromě jednoho, ve všech krajích. V Karlovarském kraji kandidovala KSČM sama za sebe a výsledek byl tristní (Kdo máš uši k slyšení, slyš). STAČILO! dosáhlo jedenačtyřiceti mandátů, což je čtyřnásobný nárůst. V celkových číslech se vyrovnalo s SPD.

STAČILO! uspělo dokonce i ve Středočeském kraji a v Jihomoravském a Jihočeském kraji je na třetím místě kandidátky. Tam porazili i STAN a SPD. Všude, kde byly výrazné tváře, tam byl solidní úspěch. Všude, kde nebyly výrazné tváře, tam alespoň uspěli.

V Libereckém kraji chybělo STAČILO! k pěti procentům osm (!) hlasů. Tam výrazně zaškodil Skalický se svým debilním videem o povodních a ještě debilnějším hašením následků. Inu, blbci se musejí eliminovat a budiž to všem ponaučením, jak je snadné přijít v politice o všechno.

Jindřich Šídlo začal bezprostředně po vyhlášení výsledků sledovat twitter Kateřiny Konečné.

SPD zastavila propad a trochu posílila. Výraznější úspěch mají v Ústeckém kraji. Inu, Foldyna. Je to vidět i na jeho preferenčních hlasech. Utekli hrobníkovi z lopaty, ale na to, že mají trojkoalici s PRO a Trikolorou, tak se ukazuje, že jejich spojení udrželo SPD maximálně na svém, ale co jim PRO a TRIKO přinesly, to zase jinde ztratili. Mám pro SPD poslední radu: Okamura čestným předsedou a ustoupit do pozadí, Foldyna předsedou, Kobza a Nerušil místopředsedové. A buďte rádi, že to takhle dopadlo.

Neviditelným poraženým voleb je samostatné PRO. Samostatně šli jen ve Zlínském kraji s lídrem Palíškem. To je jeden z těch, který Jindrovi udělal medvědí službu a velkou měrou to byl on, kdo se s chutí zbavil aktivistů ve straně. Dostali 1,53%. Jejich budoucnost je buď v tom, že PRO zfúzuje s SPD a nebo SPD změní název na PRO.

Sociální demokracie míří ke svému dnu. Uspěla jen na Vysočině. Všude jinde, kde kandiovala samostatně, se nedostala. V Ústeckém kraji zřejmě její účast ve STAČILO spíš škodila, než aby pomohla. V Pardubickém kraji uspěl Netolický, ale pro jistotu pod svým vlastním uskupením. Nepomohl jim ani sympatický Nozar. Senátní kampaň měl nádhernou, ale tahal příliš těžkou kouli na noze. Šmarda je mrtev a bohužel, příští předseda bude stejně mrtvý jako on, ať to bude kdokoliv. SOC-DEM už nesmrdí porážkou, ale je to řádně uleželá politická mrtvola bez možnosti vzkříšení. Nejlepší bude, když se poperou o stranický majetek a zatlučou si víko rakve.

Dalším poraženým je Přísaha. Neuspěla v žádném kraji a nikde se nepotvrdily preference z průzkumů. Robert Šlachta sám postupuje do druhého kola senátních voleb, ale "pouze" s pětadvacetiprocentním výsledkem, což mu do druhého kola moc nadějí nedává.

Motoristům neuspěl Boris Štastný. Rusobijec Fischer uspěl v prvním kole. Ale Štastný je alespoň druhý. Je vidět, že chyběl výrazný šoumen, Turek. Ale myslím, že Petr Macinka je s výsledkem spokojený. Může klidně přemýšlet o dalších krocích.

Starostové se leckde schovali do účelových koalic a drží své pozice. Výrazný úspěch měli ve Středočeském a samozřejmě Libereckém kraji, kde vládne Půta železnou rukou.

KDU má o čem přemýšlet. V Jihomoravském kraji sice díky Grolichovi uspěli, ale ve Zlínském kraji jsou druzí za ANO a to jen díky Čunkovi a nepomohlo mu ani si udělat účelovou koalici. Ale Čunek ve svém senátním obvodu hladce uspěl s 56%. Pak má KDU ještě osmiprocentní výsledek na Vysočině, ale jinak mrtvo a nebo schováno ve SPOLU či jiných koalicích. Porovnejte si popularitu Čunka a Jurečky. Očekávám u Lidovců velký boj mezi dvěma úspěšnými lídry a zároveň představiteli různých křídel strany. Mezi liberálem Grolichem a konzervativcem Čunkem. Komu držím palce, je snad jasné.

K senátním volbám...

V Benešově neuspěl Hašek. Chvála Bohu. Na prvním místě Hraba, na druhém Válková. Je úplně jedno, kdo vyhraje.

V Brně na prvním místě Rychlík. Jak znám Brňáky, oni ho tam dostanou, i když by Karin Podivínská byla mnohem lepší volbou.

Šlachta první v Břeclavi, ale s malou šanci uspět ve druhém kole.

V Chomutově na prvním místě Komínek (co jsem říkal, kdo to říkal, já jsem to říkal), ale pro úspěch ve druhém kole se ještě nadře a jisté to fakt nemá.

V Praze 2 to ve druhém kole hoďte Bártovi... čistě Hilšerovi na vztek. Jiný důvod to nemá.

Stahovači králíků chyběla na Praze 4 jen dvě procenta, aby se dostal z prvního kola. Šichtařová je čtvrtá. Kdyby nemluvila o tom, jak trpěla pod Pikorou, mohla být druhá. Svobodní jsou den ode dne mrtvější.

V Sokolově se dostala Vildumetzová v prvním kole. v Ostravě se v prvním kole dostal Bednář. Oba za ANO. Oběma velká gratulace.

Ve Svitavách byl Štěpánek čtvrtý a Blaško mu ještě ubral čtyři procenta. Předpokládám, že Petr Jindrovi vřele poděkuje za skvělou koordinaci.

Čunek se ve Vsetíně dostal z prvního kola. Tuším, s úplně nejlepším výsledkem ze všech.

Celkové rozložení moci v senátu se příliš nezmění, ale každý mandát je dobrý.

Co dodat? Inu, kostky jsou vrženy. Pětikoalice postupně slábne, byť ještě byla schopna ofenzívy na jihu. Už se ale musí rozloučit s postupem na celé šířce fronty. A také je vidět, že ji brzy čeká Stalingrad. Opozice postupně sílí, ale některé jednotky se ještě dostaly do obklíčení. Je třeba zapracovat na týlovém zázemí, některé generály povýšit, jiné zastřelit a zdecimované jednotky přiřadit k těm úspěšným. Příští příští rok nás v parlamentních volbách čeká operace Uran. Především tam na jihu. Na severu ještě bude Půta chvíli obléhat Leningrad se svými ostříleným jednotkami SS Dozimetr...

Ale pnutí v generálním štábu už začíná. Ztráty Pětikolky jsou obrovské. Větší, než si mohou dovolit. Bude je to stát hodně lidí i hodně peněz. Jen jejich Leibstandarte kolem Rakušana se drží.

Zase se jasně ukázalo, že volby jsou stále méně o stranách a stále více o osobnostech. Kde je osobnost, tam je úspěch a je víceméně jedno, jaké hodnoty vyznává stranický šéf. Netolický , Čunek, Půta, Kuba, Grolich, Vildumetzová, Hraba, Fischer, bohužel i Drahoš... Ale pro menší strany také Foldyna, Ondra Dostál, Petra Rédová, Jana Turoňová či Kobza. Kdo hledá osobnosti, dobře dělá.

A ještě poslední poznámka... v Moravskoslezském kraji ani nebyla nejnižší volební účast...

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Tento článek (naštěstí) nevyjadřuje oficiální názor Evropského parlamentu.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (270 hlasů)

Komentáře

pokud se nasere víc lidí

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Při nákupu dopisních známek jsem na poště 10 let odmítal ty s Klausem. Nyní v tom samozřejmě pokračuji s Pávkem.

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

můžeš plivnout a dát mu pěstí

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

podporovat lgbt+-..., tak mu okamžitě klesnul prodej o desítky procent. Tak se fofrem za své aktivity motorkářům začal omlouvat a s podporou  hnusu skončil.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Když ho dali do ruky v reklamě transgenderovi, chlapáci ho bojkotovali.

Kdo vychlastá víc piva? Chlapáci, nebo transgendeři?

Taky couvli.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Takže se vlastně ukazuje, že je to celkem účinná forma nátlaku. Myslím že je to přesně to, co bychom měli dělat - žít podle svých hodnot a bojkotovat všechny, kdo chce prosazovat nesmysly a úchylárny........

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

 a zbylá část vinařských volů volí rádi šmejdy SPOLU. Však jak volit nestranně, když mám víno bez daně.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Milý pane Kimjane, 

já pro ty paradoxy, které zde uvádíte, mám jedno vysvětlení.

A sice, že tam, kde chybí poctivý morální a duchovní řád, který v evropské civilizační oblasti vychází z evangelií, tak tam jde dohromady úplně všechno. 

Vše dobré přeje,

Jiří

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Jánošík - Babiš, když vyhrává, tak i chudým dává. Ovšem, pětikolka je stále silná jako kráva. Dezolátům pro senát vyšlehl plamínek, největší šanci má jejich Komínek. Už jenom na jihu vítězí SPOLU, ale i to bohužel táhne Česko dolů. ANO i to je hotové, že dá pecku Peckové. Pirátští sráči ať táhnou za fetem, jen jak jim jejich hrdlo ráčí. Nehodní Svobodní jsou spláchnutí povodní. Však i ta Přísaha svlékla se nám do naha. Šlachta  jako hlava dutá vymění sám sebe za křiváka Soukupa.

Chytač puku neuspěl, přitom blbé a protiruské kecy měl. Tak ať se živí rukama a né jako parazit v senátu kecama.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Bude to dlouhé, tak jsem zmenšil písmenka. Pro přehlednost to rozdělím do bodů.

  1. Původně jsem zamýšlel zcela jiný příspěvek, s ironií glosující Vítězný pochod ANO 2011 krajskými volbami. Zůstal z něj jen název. Fakt je ten, že ANO kromě vítězství utrpělo i obrovskou zodpovědnost. Pokud se opět začne paktovat s ODS nebo Spolu, lidé se od ANO za ten rok začnou odvracet k menším stranám nebo uskupením jako je Stačilo! nebo SPD, Triko a PRO. Což by asi nebylo na škodu... Nechme věci času.

  2. Nikdy za ten měsíc a pár dní, co tu přispívám, jsem na nikoho z Vás neútočil. Neměl jsem rád Antonínovy tapety, ale držel jsem hubu. Pokud jsem něco psal, tak odlehčeně a s humorem. Nesnáším fanatickou zaťatost. A nebaví mě pak číst, že jsem fake nebo podpásovka, případně že někdo nevěří na náhody. Nebo že jsem Antonín, který publikuje pod falešným nickem. Nebo že Vidlák něco přehlédnul. To všechno bych časem ale asi odsunul...

  3. Přikročme ke skutečným příčinám. Místnost v které tohle píšu, vypadá jak po výbuchu pageru. Rozebírám a likviduji jeden starý gauč, abych tu v přízemí uvolnil kus místa u zdi, kam zítra s dcerou umístíme zdravotní polohovací postel. Sehnala ji někde v Německu, kde bydlí, za pouhých 100 euro. U nás lze koupit nejlevnější repas za 10 až 12 tisíc.. V pondělí ráno mám sjednanou schůzku na ÚP. (Nesnáším úřady.) Budu muset absolvovat hnusné byrokratické kolečko s žádostí o příspěvek na péči, jelikož naše věrchuška, která dělá co je třeba, odsunula vstup do předčasného důchodu o tři roky. Jinak už bych měl požádáno. Hned odtamtud pojedu na onkologii na konzultaci s ošetřující doktorkou a za manželkou, která je v terminálním stádiu rakoviny tráčníku. Váží 39 kg. Operace se nepovedla, jelikož nádor prorůstá i pravou ledvinou, chemoterapie s ohledem na podvýživu nepřichází v úvahu, bo by ji na fleku zabila. Takže jen paliativní léčba a domácí hospic... Předpokládám, že nejpozději v úterý odpoledne ji přivezu domů.

  4. Takže vážení „přátelé“, nebudu mít na nic čas. Když mi zbyde chvilka, přečtu si Vidláka a pryč. Jaroslav 236 už bude moci zase publikovat, aniž by se obával, že si jej někdo splete se mnou. 236 a 136 jsou totiž skoro stejná čísla.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

pardon, oprava, 236, a doprdele, tak druhá oprava, Jaroslav 136, to je tak, když zvolíte nick s číslem na konci. Proto já mám ta dvě za sebou jdoucí b. Taková ptákovina zatím nikoho nenapadla, tak si mě nepletou.

Na vašem místě a všude se pak zaregistrujete, nebude tam stejný, ale dodrží to podstatu vašeho jména, bych zvolil nic "Jaropařbič". Číslovku dávat nemusíte, páč to nikdo jinej nemá. Doufám, že jsem vám alespoň trochu pomohl.

 

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

já mám ta dvě za sebou jdoucí r.

Ale jinak dík za radu. Tu potvoru rozkládací gauč už se mi konečně podařilo vystěhovat, tak si dávám chvíli pauzu...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Pomodlím se za vaši rodinu.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

alespoň podle mé matky, je prý už přes tři století nevěřící. Asi osobní zkušenosti...

Ale jinak taky díky.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Tak ať se zadaří s výměnou postelí a ať všechno zvládnete v rámci možností vy i celá rodina, Jaroslave 123...(pardon 136. S tímto příběhem si vás tady už bude pamatovat každý.)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Nejak mi ta Vaše čísla nesedí. Vždyť proti vstupu do EU hlasovalo 23% lidí. To vymřeli nebo zblbli?

Zatím bez slepic