Zoufalí lidé dělají zoufalé věci...

Autor

Přátelé, dovolte mi, abych navázal na včerejší článek a pokračoval ve výčtu střípků, které naznačují, že Ukrajina se pomaloučku polehoučku vytrácí z hledáčku USA a stává se koulí na noze výhradně Evropě. V poslední době to na Donbase začíná vypadat, jako před pádem Allepa. Stále více se mluví o válečných zločinech Ruska, objevuje se stále více nepotvrzených (a nepotvrditelných) zpráv o používání zakázaných chemických zbraní a vůbec začíná taková všeobecná zoufalost.

Olaf Scholz prý má jakýsi Minsk 3. Mírový plán pro Ukrajinu.

Mezinárodní měnový fond bude od 16.9. zasedat v Rusku a jednat s ruskými představiteli.

Turecko podalo žádost o vstup do BRICS

Azerbajdžán chce vstoupit do BRICS a začíná se mluvit o novém dopravním koridoru mezi Ruskem a Íránem.

Američané už obraceji zraky k volbám a nejvíc řeší jakousi kočku, kterou snědli migranti z Mexika. Je to asi tak desetkrát důležitější téma, než celá válka na Ukrajině. Fakt. Nekecám.

Deník TO přinesl rozsáhlou analýzu západní a ruské zbrojní výroby ze které vyplývá, že Rusové rozšířili svoje muniční kapacity ještě rychleji a více než celé NATO a ještě dělají granáty za pětinu pětinu západních cen.

A na Ukrajině proběhla (ve Lvově, kde jinde) konference neonacistických skupin z celé Evropy. Jak to vím? Inu, europarlamentní kanály se někdy hodí. Například tam byla Wotan Jugend, která je v Česku zakázaná, německý Der III. Weg a další a další. Samozřejmě nechyběli delegáti z České republiky. Na svém fejsbůku už se Nacionalisté pochlubili… Vše pod záštitou ukrajinských ozbrojených sil. Ne, na Ukrajině není nacismus, co vás to napadlo… To je jen výmysl ruské propagandy.

Je čas na zoufalé (a velmi nebezpečné) činy? Myslím, že ano. Naši Řehkové vyzývají Západ, aby dodal Ukrajině rakety na zásahy v hlubokém ruském vnitrozemí. Europoslanci Kolář, Farský a Nerudová sbírají podpisy pro dopis o tomtéž. Maršál Petrla mluví o tom, že Rusko už brzy prohraje. Ukrajinci mluví o tom, že sestrojí atomovou bombu a před měsícem se pokusili o výpad směrem ke kurské jaderné elektrárně.

Ta elektrárna není jen tak obyčejný ruský Temelín. Má ještě reaktory typu RBMK, které mají výhodu v tom, že palivo se do nich dá měnit přímo za provozu a vyhořelé palivo se dá plnit do atomových hlavic. Nevýhodu mají v tom, že při nevhodné obsluze mohou udělat totéž, co se stalo v Černobylu. Navíc, nejsou umístěny v žádném betonovém bunkru. Kolem nich není nic panceřovaného, jen obyčejná hala. Reaktor používá jako moderátor uhlík, kterého je tam několik set tun. V případě nějakého průseru by tento uhlík začal hořet a když vám do atmosféry čadí pořádná uhlíková vatra spolu s radiaktivním materiálem, tak pak na Šumavě rostou obrovské hřiby.

Cílem ukrajinského výpadu do kurské oblasti byla právě tato elektrárna. Je křehká a nebezpečná. Nikdo mi nevymluví, že to tak nebylo. Byla jediným smysluplným vojenským cílem. Kdyby Ukrajinci chtěli získat nějakou vojenskou výhodu, mnohem větší smysl by mělo, zaútočit na Podněstří, kde je ještě jeden opravdu hóóódně veliký vojenský sklad ze sovětské éry. Výpad do kurské oblasti neměl žádný vojenský smysl bez té těch černobílých jaderných reaktorů. To by byl slušný rukojmí pro budoucí vyjednávání.

A tak se zamýšlím nad tím, jestli Ukrajincům něco brání, pokusit se o to znovu? Jasně, v oblasti už je mnohem víc ruských jednotek, než na začátku. Ale pořád je to relativně malé území, relativně malá fronta a jaderná elekrárna je relativně blízko. Rusové jednotky z Donbasu nestáhli a hlavní masa jejich sil stále stojí tam někde před Pokrovskem a postupuje pomalu vpřed.

Kdybych byl na Zelenského místě a měl jeho bezohledné možnosti ohledně obětování vlastních lidí, poslal bych bez ohledu na následky a bez ohledu na ztráty všechny síly směrem na Kurčatovo. I za cenu úplného vyklizení Donbasu. Koneckonců, situace ukrajinských jednotek je tam tak jako tak velmi vážná. Výpad do kurské oblasti ruské jednotky nezastavil, ale zabrání jaderné elektrárny Kursk by je zastavit mohlo. Zároveň se tam dá vyrobit incident, který by třeba Západ ještě do války s Rusem vtáhnul. Navíc, vítr většinou fouká ze západu na východ…

A když se útok nepovede, stejně je to už všechno v háji…

Nevím, jestli je ukrajinská armáda ve stavu něco takového udělat. Nevím, jestli je ruská armáda ve stavu něčemu takovému zabránit. Ale jaderná elektrárna Kursk je jediný rukojmí, který by mohl změnit celkovou strategickou situaci Ukrajiny. Je blízko fronty, předmostí je už vybojované, cesty pro případný ruský protiútok jsou dočasně odříznuté zničením mostů přes řeku Sejm… plná síla zbytků ukrajinské armády v průlomu na jednom místě… kratší logistické trasy…

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Tohle by mohla být jedna z nich. Moc jiných možností už Ukrajina nemá a Zelenskyj se nechal slyšet, že na podzim chce ukončit válku. Určitě tím nemyslel, že by začal s Ruskem jednat o přiměří.

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Tento článek (naštěstí) nevyjadřuje názor Evropského parlamentu.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (347 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Gratulujeme Ti za tvůj dnešní objektivní  článek. Zase jsi nezklamal. Nadále nás inspiruješ kuráží a odvahou bojovat proti silám zla, které ohrožují naši vlast a svět celý.
Děkujeme Ti za to.

Vidlák:  ... Olaf Scholz prý má jakýsi Minsk 3. Mírový plán pro Ukrajinu....
Ano Vidláku je to opravdu tak. Uvedl jsem tuto zprávu dnes 10.9 ráno zde: 

https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2162347#comment-2162347

A taky hned potom jsem napsal viz níže další můj příspěvek kde jsem uvedl proč najednou Němci chtějí mírové řešení. Není to k lásce Ukrajincům či dokonce Rusům, jsou v tom jen prachy pro Německo. Skutečný důvod vytvoření německého mírového plánu pro Ukrajinu je Kolaps německého automobilového průmyslu protože Německo ztratilo výhodu levného ruského plynu. Ale za to si můžou sami Němci.

Více zde: https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2162348#comment-2162348

Průměrný počet slepic: 4.1 (129 hlasů)

vidlak rozhovor

zajímavý rozhovor našeho Vidláka pro neČT24 o roztržce v koalici a o rezoluci proti Maďarsku viz zde:
https://42tcen.com/entry/vidlak-o-roztrzce-v-koalici-pirati-nikdy-neodejdou-protoze-by-se-museli-zacit-zivit-rukama

Průměrný počet slepic: 4.3 (130 hlasů)

Euractiv píše, že polský předseda vlády Donald Tusk zrušil plánovanou cestu do Německa na konci tohoto týdne kvůli podrobnostem, které se objevily o zapojení Varšavy do bombových útoků na Nord Stream. Podle publikace se vztahy mezi Polskem a Německem v posledních týdnech prudce zhoršily. To vše kvůli tomu, že Varšava odmítla žádost o zatčení ukrajinského občana podezřelého z organizace teroristického útoku. Kromě toho polský premiér nedávno dokonce pokáral Německo a vyzval ho, aby se omluvilo a umlčelo „všechny iniciátory a patrony Nord Streamu“. Že by již konečně začalo se rozpadat to drsné jádro progresivních liberálů které spojovala antiruská nenávist ? Kéž by se to tak stalo.
ps. Je to moje myšlenka a informace anebo cizí? Drahý příteli KIMJANE po útoku i na váš komentář od antitapetářů a rozesíračů diskuzí mam tu stejnou otázku jako Vy i já. Necháme ale rozesírače ať si trhnou nohou a jdeme dál.
 

Průměrný počet slepic: 4.1 (105 hlasů)

Však naše "civilizace" s vámi brzo zatočí BARBAŘI viz foto.

rodina vira kostel civilizace

Jo,jo, už nám pořádnou ukázku civilizace provedl buzerant Makaron na zhýralé Olympiádě ve Francii.
I na tomto webu některé arogantní Židovské a Antižidovske zrůdy a hulváti ze svými chvalozpěvy "o análu" předvádí svoji "civilizaci" viz zde:
https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2162291#comment-2162291
 

Průměrný počet slepic: 4.1 (105 hlasů)

Dle těch titulků hlavního mainstreamu to vypadá že nás vlastně sponzorují oni a že bez nich by stát zkrachoval. No vzhledem k tomu že do Ukrajiny ČR investovala už více jak 120 miliard, tak nám tedy dluží už jen 115,6 miliardy. Tímto tempem nám vrátí zbytek asi za 50 let. Dnes se hrálo fotbal Česko - Ukrajina na Letné. Nevím kdo tu je domácí, zato vím že v hledišti měli drtivou převahu Ukrajinci. Dále z médií : cizinec jel před školou rychlostí 118 km/h. Cizinec v M.Boleslavi zbil záchranáře. Cizinec v ČB napadal kolemjdoucí. V K.Varech cizinec brutálně napadl řidiče. A to jen za včerejší den. No jsou tu doopravdy přínosem.

ps. Je to moje myšlenka a informace anebo cizí? Jak někteří zanícení antitapetáři a rozesírači diskuzí tvrdí. Necháme antitapetáře ať si ale trhnou nohou, život pokračuje dále i bez nich. Kéž by se zde zase objevili příspěvky přátelů kteří darují V.Kydem vysokou úroveň jako jsou přátelé Inza, Itkica, Agarin, Mimaka, Alice, Host,Vladimír Hejnic a tolik jiných přátelů. A taky více příspěvků od Vás paní Včelko, chybí nám vaše výstižné příspěvky které přinášíte od Rajchla a jiných zdrojů, nenechávejte se zatlačit do kouta od několika málo antitapetářů.

Přeji vám přátelé mír v srdci, přátelství a pochopení pro všechny lidi kteří nás obklopují. Samozřejmě kromě těch kteří si to nezaslouží, jako jsou fanatičtí agresoři, hulváti a  progresivní  neoliberálové.

Jak jsem již oznámil v mém viz níže komentáři , nebudu odpovídat na komentáře rozesíračů diskuzí berrnard, RichardCZ, Bob, menhira a jen několika málo jiných kteří mají zcela mylnou představu o svobodě slova a vyjádření názorů. Ironické a vulgární nebo neplodné příspěvky od známých rozesíračů které jsem jistý že budou následovat to není svoboda slova.
https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2162291#comment-2162291

Průměrný počet slepic: 4.1 (109 hlasů)

" nebudu odpovídat na komentáře rozesíračů diskuzí berrnard, RichardCZ, Bob, menhira a jen několika málo jiných kteří mají zcela mylnou představu o svobodě slova".

Díky za to, žes mě umístil na první místo, jelikož stříbrná nebo bronzová, případně bramborová (sorry menhiro), by se mi nelíbila. Takhle jsem spokojen, protože vyhrát v soutěži o největšího rozesírače diskusí (opět ta čeština Tondo, diskuse s s), kterou vyhlásí největší zdejší rozesírač diskusí, ta mě fakt těší.

Průměrný počet slepic: 2.7 (24 hlasů)

Správně jsou obě varianty – jedná se o dublety (stejně jako pulzkonkurz a další). Dle současných pravidel jsou obě varianty považovány za slohově neutrální.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

za upozornění. Jestli je to tak, v tom případě jsem si sám naběhl na vidle. Ono se to furt mění, kdo se v tom má vyznat.

Průměrný počet slepic: 3.1 (14 hlasů)

Není zač, samotnou mě to zajímalo.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Včera nám naši žurnalisté oznámili, že Scholz má mírový plán, jenž počítá se ztrátou části území Ukrajiny. Dnes pro změnu Zelenskyj zase říká, že chce válku ukončit už na podzim. Prý spoléhá na Západ, že zatlačí na Rusko, aby akceptovalo mírové podmínky přijatelné pro Ukrajinu. Sice tedy nevím, čím chce Západ tlačit, protože už vytlačil všechno, co mohl, nicméně s potěšením konstatuji, že se nám po celém světě množí chcimíři jak houby po dešti. Kde jsou ty časy, kdy se tady všichni byli v prsa, že "válka skončí, až vyženeme Rusko z Donbasu a Krymu".

S napětím čekám, kdy náš mainstream a twitterová kavárna začnou spílat Scholzovi a Zelenskému do Putinových agentů a ruské páté kolony - přesně to totiž psali o mně, když jsem prosazoval mírové řešení já. Kdyby tihle váleční štváči pochopili, že šlo jen o to vyprázdnit muniční sklady, aby měly zbrojovky kam naskladnit nové zboží, a o odtržení Evropy od ruských energií, tak jsme mohli mít o několik desítek padlých méně a Bachmut, Avdijivka či Pokrovsk mohly být i nadále kontrolovány Ukrajinou. Teď už vám je Rusko nedá, ani kdybyste tlačili sebevíc. Tenkrát jste totiž o míru mohli s Putinem jednat jako rovný s rovným. Dnes už ho budete kvůli své aroganci a hlouposti o ten mír na kolenou prosit.

A na závěr jeden můj osobní vzkaz: Tak co, milí lepševici, jak dlouho vám bude ještě trvat, než pochopíte, že jste tady s vašimi modrožlutými vlaječkami dělali pouze užitečné idioty západnímu vojensko-průmyslovému komplexu? Vsadím se, že si to stejně nepřiznáte a stejně jako ta kyjevská loutka v zelené mikině budete nazývat tuhle faktickou kapitulaci "plánem vítězství". Mimochodem tohoto vašeho "hrdinu svobodného světa" už drtivá většina Ukrajinců z duše proklíná, a až tam konečně uspořádají volby, tak ho vyženou z prezidentského paláce svinským krokem. Kdyby ta vaše naivita nestála tolik zbytečně vyhaslých životů, tak bych se vám teď jen vysmál. Takhle vaší svazáckou angažovaností, která byla hlavním motorem nesmyslného prodlužování hlubokého lidského utrpení, ale neskonale pohrdám. (FB J. Rajchla)

------------------

J. S.: A večer o tom, že Scholz má zájem o mírová jednání nebyla ani v jedněch zprávách řeč. Za mě a mou rodinu Jindro 3 hlasy🇨🇿. Jsem zvědav, do který prdele teď Pávek vleze🤣

Průměrný počet slepic: 4.5 (152 hlasů)
Trvalý odkaz

ty jsi vážně debil.

První přichází vlezdoprdelecká věta a pak následuje palba obrázků a cizých myšlenek.. Z tebe musí bejt vidlák nadšenej. Takového věrného fanouška bych mít teda nechtěl.

Průměrný počet slepic: 2.4 (85 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

.. Vidlákův článek je už dnes passé. I tým Alana Turinga vždy o půlnoci vypnul svůj počítač na luštění denního nastavení rotorů německého šifrovacího přístroje ENIGMA..

Tedy, co mi Chuck včera napsal?

Richarde

zkuste se aktivně vymezovat (stejně jako Vidlák) vůči vládě, Antonín fakt není naše vláda. Nebo že by Antonín byl ten pravý premiér a škodí nám vlastně on a ne Fiala ???  Aha tak sorry, to se omlouvám Fialovi, Vám Richarde  a všem ostatním, bože jak já byl celou dobu na VK blbej...

: https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2162381#comment-2162381

 Antonín opravdu není naše vláda, ale otravuje mne koukat na jeho tapety hned pod Vidlákovým textem.
I dnes jich tam je hned pět, jeden zbytečnější než druhý. Laciné internetové výkaly, které běžný čtenář Vidláka už dávno zná a má je (většinou) přečtené, nebo si je přečte brzy jinde. Dříve bych to nazval vznešeným "nošením sov do Athén" později banálnějším "nošením dříví do lesa"  a dnes to nazývám "vynášení Antonínova nočníku". Kdyby se tu objevily až po půlnoci, vůbec nic by se nestalo, nejspíše bych si je se zájmem přečetl i já, a určitě bych pod některý z nich dal i svůj komentář, který by Antonína nezesměšňoval, ani neurážel. 

Tedy, až šestý příspěvek je od Máji, kterou tímto srdečně zdravím, pak následuje znechucený berrnard, kterého také zdravím a píšu sem jen proto aby tu neprotestoval (nedělal si z Antonína srandu) sám, pak já, a teprve poté začíná něco, co má smysl a význam nejen pro nás, pravidelné diskutéry, ale i pro lidi, kteří zatím znají jen Vidláka.

Mimochodem, zdravím INZU a až dopíšu tuto "Filipiku proti Antonínovi, tapetovači od Svědků Vidlákových" tak si to půjdu přečíst..

Myslím, že dnes už sem nic psát nebudu, snad jen, kdyby mne některý koment inspiroval. I k Vidlákovi bych napsal pár řádek, tu souhlasných, tu polemických, či téma rozvíjejících, ale moje chuť přispět k plodné diskusi na Vidlákových Antonínových kydech je zpravidla bezezbytku vyčerpána zhnusením nad Antonínovými tapetami. 

Stačí to takto Chuck-u? 

Průměrný počet slepic: 2.7 (69 hlasů)

To sem fouknul tu prdelolezeckou větu a pod ní si nahodil pár odpovědí bez textu, byly pouze očíslované, aby si posichroval, že ho nikdo nepředběhne a bude první nejen svým prvním postem, ale dalšími reakcemi, kde reaguje sám na svůj prvotní post.

Chuck to asi myslí dobře, ale já ze zkušenosti vím, že na hrubý pytel hrubá záplata.

Průměrný počet slepic: 2.6 (55 hlasů)

.. proto jsem si dal tu práci, abych mu odpověděl a vysvětlil své pohnutky..

Na hrubé pytle patří jen hrubé záplaty..

Osobně soudím, že Antonín, pokud není placen za sabotování diskuse zde, zřejmě jde jen po dopaminu od Slepic a shlédnutí.. Kompenzuje si svou bezvýznamnost a plytkost v reálném životě.

Po těch desítkách kbelíků fekálií, které jsme mu tady vylili a ještě vylijeme na hlavu by se na to normální člověk dávno vykašlal a buď by se dobrovolně upozadil, a stal se trpěným podivínem, který nikomu nevadí, nebo šel škodit jinam..

Průměrný počet slepic: 2.7 (55 hlasů)

Já tady byl první. A včera jsem byl na počtě a tam jsem byl taky první.

Průměrný počet slepic: 2.7 (12 hlasů)

".. já na to mám svědky!"

 

Průměrný počet slepic: 3.3 (9 hlasů)

In reply to by Sieger

Trvalý odkaz

já tady načnu scénku, vy jí dokončíte a já mám průměr 3 slepice a vy 5.

Začíná mě jímat podezření, že mě někteří zde nemají příliš v oblibě.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

Myslím, že tyto slepice se někdo naučil cinknout.

A je mi to fuk - podívejte, kolik jich Toník nadělil sobě. Má na to čas i motivaci.

 

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Richarde,

moc děkuji za Váš koment. Já s Vámi nemám žádný problém, většinou s Vámi souhlasím, máte dobré komenty (promiňte mi všichni, že používám takové blbé nečeské slovo koment) a mám pro Vás jednu jednoduchou radu zdarma : pokud Vás otravuje koukat na Toníkovy tapety hned pod Vidlákovým textem, TAK NA NĚ NEKOUKEJTE ! Já k tomu nepoužívám mobil (ten je k ničemu), používám notebook a myš, z hlediska scrollování je myš nejefektivnější způsob jak posunut text, který nechci číst, nehledě na to, že mobil má malou obrazovku a v tomto směru je pro mě velmi otravný...a jinak: přece, když všichni voláme po svobodě slova, tak si ji přejme všichni navzájem ne ?  Ať si každý píše co uzná za vhodné, je jen na nás jak si to vyložíme.

Já se nechci na VK bavit o Toníkovi, ale o článcích Vidláka, a proto tu chodím a také načerpávám zajímavé informace od Vás všech, ale když Toník napíše, že jste rozesírači a naopak Vy napíšete Toníkovi že je....(a teď si dosaďte všichni sami, co potřebujete), TAK TO PRO MĚ FAKT NENÍ ZAJÍMAVÁ INFORMACE! Nehledě na to, že se to pořád z obou stran opakuje a už to fakt není zábavné...Toník je prostě svůj (jako my všichni) a jiný nebude, takže to neřeším. Zkusme se všichni posunout a s nadhledem komentovat Vidláka, ať už svými myšlenkami či cizími.

PODSTATOU NENÍ TO, ZDA JE MYŠLENKA CIZÍ NEBO VLASTNÍ, ALE ZDA JE ZAJÍMAVÁ A NĚCO ČLOVĚKU DÁ . Aspoň já to tak vnímám.

Stačí to takto Richarde ? 

A teď k Vidlákovi...

Vidláku, cituji Vás " Kdybych byl na Zelenského místě a měl jeho bezohledné možnosti ohledně obětování vlastních lidí, poslal bych bez ohledu na následky a bez ohledu na ztráty všechny síly směrem na Kurčatovo"...., konec citace. Já jenom doufám Vidláku, že Ukrajinci nečtou Vaše komenty a neposlechnou Vás !!! No ještě, že mám již sepsanou závěť...ale co moje rodina ?...na tu myslím nejvíc a v případě velkého průseru mě nepomůže ani berrnardova filosofie a myslím, že nikomu z nás...

 Ale, abych skončil nějak pozitivně, posílám Vám všem odkaz na jeden podcast jednoho velmi nadějného mladého politika, kterému velmi fandím:

https://www.youtube.com/watch?v=eIiwIf0SwuI

Jak se říkalo kdysi:  "Mládí vpřed"  

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (31 hlas)

Souhlas s tím, že mobil je k ničemu (tedy kromě volání a pár dalších věcí, na což je dobrý...), ale číst a komentovat Vidláka z mobilu musí být otrava i bez rolování, to radši snad nic. (ale lidi do toho čumí imrvére, i při chůzi naproti mě při mé straně chodníku. Tak to neuhnu :-))

Průměrný počet slepic: 4.1 (18 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Dnes mám čas a internet funguje… Přečetl jsem pár Vidlákových článků, tedy Kydů a přečetl jsem i celou dnešní diskusi, vlastně komentáře. Nejnovější Vidlákův článek jsem dočetl i přesto, že téma se mi moc nezamlouvalo, ale on to napsal tak asi ví proč. Zato diskuse/komentáře, ty dnešní jsou opravdu „veledílo“. Všem diskutérům gratuluji. Počet diskutujících je nějak nižší, než býval, zdá se. Řada příspěvků se nijak nevěnuje tématu článku.  Ale vlastně zde je to asi jedno.  Středobodem a jedním z hlavních témat, napříč diskusí je „reklama“ člověku, který jde svou cestou, nikdy nediskutuje ani nekomentuje,  jen okázale a dlouhodobě využívá zdejší vyhledávaný a sledovaný prostor pro komentáře pod Vidlákovými kydy ke svému osobním zviditelnění. Vybral si fakt dobře. Nejlépe jak mohl. Je zde úspěšný!  Skutečnost, že o něm tak často píší ostatní „komentátoři/diskutéři“ ho určitě těší! Velká část příspěvků je právě o něm a nikdo nezapomene přidat jeho jméno. „Kdo z Vás to má?“

Jak je to snadné. Nakonec řada podobných jedinců se vyskytuje a veřejně projevuje pouhým blábolením o blbostech. Navzdory tomu skvěle prosperují i ve vyšších patrech politiky. Dělají totéž co tenhle, ale postřednictvím celoplošných médiích. Dostali se do povědomí celého národa, stali se jeho miláčky, jsou vyvolení a volení, uspěli a mají dobré bydlo. Danuše, Markéta, Tchajwan, bakalář, Pepa a Péťa, Guma, a další a další. Znáte je také? Doufám, že si nepřečtou článek „Zoufalí lidé..?“ Pokud ano, doufám, že  nikdo z nich se neinspiruje natolik, aby prosazoval uvolnění dalších financí z našeho rozpočtu na realizaci takového záměru? Oni svou hlavou nic nevymyslí, ale kopírují myšlenky a názory, které zaznamenají a navíc jsou schopni je i prosadit, ať to stojí co to stojí.

Mějte se fajn a pište, ať je co číst.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

jsem už od roku 92 osvč, tudíš dost využívám toho, čemu se slušně říká "optimalizace daní".

Daně moc neplatím a jelikož od toho se odvíjí i vypočítávání sociálky a nemocenské, ty mám též minimální.

Při kůrovcové kalamitě jsem státnímu podniku měsíčně fakturoval právě zhruba těch tvých 100 000. Vzhledem k tomu, že náklady mám minimální, vlastně prodávám svojí práci, tak po odečtení nákladů a té minimální sociálky a nemocenské mi zbylo čistého cca 80 kolíků. Pochopitelně pak mě ještě očešou o dph a spotřební daně, když si něco koupím. Když máš nějaký majetek, tak i daň z nemovitosti. Ale furt to jde.

Pochopitelně mi můžeš namítnout, že když platím tu nejnižší sociálku, měl bych pak počítat i s nejnižším důchodem za těch 9 let. S tím ale já už počítám cca od svých třiceti. Až mi tento stát pak vyměří nějakou almužnu, tak to budu brát jako bonus na sladkosti, páč mám rád kvalitní čokoládu, jelikož mé hlavní příjmy půjdou úplně z jiných zdrojů.

Stát nás obírá a pak to probendí a je to furt horší. A jestli si někdo myslí, že to bude lepší po dalších volbách, tak je naivní. Na každém z nás je, abychom toto pochopili a podle toho se chovali.

Víš Inzo, život mě naučil, že naříkání nad něčím sice vypadá emotivně hezky, ale nic to neřeší. Pokud se člověk rozhodne se s tím poprat, přiznávám, i to krapet ochcat, tak to sice vyžaduje podstatně větší úsilí, ale ty výsledky jsou lepší taky. Každý má na výběr.

Průměrný počet slepic: 2.8 (62 hlasů)

Souhlasím, že spoléhat na stát, že mi bude vyplácet důchod, když vidím jak dokáže hospodařit, je přinejmenším riziko. Před pětadvaceti lety jsem se začal zabývat tím, jak se sám zajistit na stáří, jelikož jsem dospěl k závěru, že důchody prostě nebudou. Pak v roce 2012 měl Mario Draghi na jedné prominentní jachtě proslov, kde přítomné zástupce různých vlád vyzval, aby zprivatizovali důchody. Myslel tím, ať zařídí, že se lidi budou starat sami o sebe, protože pro stát to jsou velké a hlavně zbytečné výdaje. Státy by měly, podle něj, mít jen příjmy, a žádné výdaje. To můj předpoklad o konci důchodů (nebo alespoň o jejich drastickém snížení) ještě víc posílilo. Abych to zkrátil: po nějakém tom studiu a bádání jak zbohatnout jsem si uvědomil, že všichni nejbohatší lidi na světě mají své jmění uloženo v akciích. To jsou nezpochybnitelná  fakta. Respektive své ohromné jmění nabyli růstem hodnoty svých akcií. Nemuseli nic reálně dělat a přesto zbohatli. Rozumím, že každý má svou vlastni strategii (vlastnit domeček, který prodají, pronajímat byty, nebo jiný druh pasivního příjmu), ale chtěl bych apelovat tímto na osoby, které to mají do důchodu dvacet a více let, aby si o akciích něco nastudovali. Protože v dlouhodobém horizontu na nich vždy vydělají- je to v dlouhodobém horizontu nejbezpečnější investice (hlavně indexy nebo podílové listy akciových fondů). Pokusím se vložit graf indexu amerických akcií od roku 1900, aby se každý mohl přesvědčit jak na něm vypadal krach v roce 1929 , a že lidé, kteří nakoupili akcie v tomto roce, i přes masivní propad, byli za několik let zase v plusu:

https://stockcharts.com/freecharts/historical/marketindexes.html

No a teď dumejte, dumejte :-)

Průměrný počet slepic: 2.8 (25 hlasů)

že když přijde těžká hospodářská krize a na ní nabalená hyperinflace (viz třeba Černý obelisk od Remarqa, tam je to hezky popsané), tak ty akcie mohou zcela ztratit svojí hodnotu.

Já v tomto sázím na zlato. Dle mého má senzační vlastnost v tomto. Když je konjuktura, jeho cena padá, když přijde průser a peníze a akcie a podobné pičičmundy ztrácejí hodnotu, cena zlata začne raketově růst.

Jinými slovy, jeho cena je nízká, když ho nepotřebuješ, pak se ti může válet klíďo někde v sejfu, ale pokud by přišel velký finanční průser a ty bys potřeboval platidlo, jeho cena bude vysoká a vždycky ho prodáš.

Průměrný počet slepic: 3.2 (32 hlasů)

vy tam píšete vlastnit domeček. Dle mého je to to první, co by měl každý chtít. Odpadá z rodinného rozpočtu placení nájmu. Sice daň z nemovitosti, ale velmi se to vyplácí.

A ještě lepší ten domeček pořídit větší, aby se části daly pronajímat. Pokud vám budou chodit nájmy, ty budou kopírovat jakoukoli inflaci, takže tržní hodnota vámi vybraná nebude nikdy klesat.

Průměrný počet slepic: 3.2 (32 hlasů)

velikosti psí boudy. Protože planeta není nafukovací, vole...

Průměrný počet slepic: 4.3 (19 hlasů)

se není schopen o barák starat. Generace Z ani neví, jak vypadá šroubovák a jak se s ním pracuje

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Zlato je prima i když málokdo ví, že mezi lety 1980 a 2000 jeho cena pouze klesala. Graf teď nenajdu ale šlo to tehdy z 800 $ za unci asi na 225 $. Ve svém příspěvku jsem se tak zažral do propagace akcií, že jsem úplně zapomněl zmínit důležitost diverzifikace. Prostě mít od všeho něco. Zlato, akcie, bitcoin, domeček, pole, louku, les. Prostě hmotná aktiva - dá se investovat také do umění, dobrého vína ( ted jsem viděl na vlastní oči lahev z roku 1945 za 25 tis. Euro) , diamantů nebo i historických zbraní. Prostě hmotná aktiva různého typu, kdy je velká šance, že v každém okamžiku bude mít alespoň jedno z nich hodnotu. Jenom neinvestovat do dluhopisů. Proč? Protože to je jenom jiná forma peněz, tzn. ničím nepodložených veselých papírků.......

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

od r. 1973 (po odpoutání dolaru od zlata) do 1980 z cca 100 USD na 800 USD, takže jeho následný pokles byla korekce. Taková prudká korekce se ještě vyskytla v r. 2015 po 600% nárůstu ceny od r. 2000, mezitím proběhly mírnější korekce, poslední 2022. Nyní je zlato na historickém maximu a banky nakupují, takže asi ještě poroste.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

jak říkám, máte dobré komenty a máte to v hlavě dobře srovnané...

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

a na důchod jim prdím. 14000 od státu ani nepotřebuji. Nemovitosti v pohodě, cena jde pořád nahoru, nájmy kopírují náklady a zlato ?? Jen za poslední rok o 30% nahoru.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Jasně, takových nás jsou v ČR tisíce a tisíce, to ale nic nemění na podstatě věci, na kterou Inzou zveřejněný článek poukazuje. Že systém takto nastavený je lumpárna a zlodějina. No a asi né každý má na to, aby ustál být celoživotně OSVČ. Ten kdo to praktikuje doře ví o čem mluvím, jsou to jisté výhody a svoboda, ale i velká zodpovědnost sám za sebe a svou rodinu a když se nedaří, třeba i z důvodu, že stát vám jen škodí, jste ve všem úplně sám a pomůže zase jen vlastní rodina nebo dobrý přítel (a jejich množství se s vašimi problémy značně snižuje). Ostaně v některém ze svých předchozích příspěvků jste to také zmínil.

Takže já jsem postupem času za posledních 30 let přešel myšlenkovým přerodem od tvrdého pravičáka a idividualisty ke spíše levicovému vidění světa a úplnému nezatracování toho "zatraceného sociku" který jsme cinkáním klíčů tak nadšeně bořili.

MMK

Průměrný počet slepic: 4.6 (37 hlasů)

ale předtím jste napsal, že jako OSVČ skoro neplatíte daně. Jednak být OSVČ znamená sám si shánět práci a sám za ni vymáhat odměnu, a pokud vyděláte málo, tak stejně musíte zaplatit minimální daň, která je v současnosti někde na 7000 měsíčně a příští rok má být o 1000 výš. Ostatní daně máte stejné jako všichni. Při fakturaci 100 000 a minimálních nákladech se asi být OSVČ vyplatí, ale při 20 000 už jistě ne. Těm levičáckým jelitám se podařilo poštvat zaměstnance proti OSVČ, přitom když dá řemeslník někomu cenu bez daně, tak ušetří hlavně ten zákazník (a ostrouhá stát) a ne ten řemeslník, který to dělá ze sociálních důvodů. Také nejsem úplně tvrdý pravičák, ale téměř vždy, když jsem byl k někomu sociální, tak podle hesla podáš prst se toho snažil zneužít, dokonce jednou tak, že jsem pak potřeboval pomoct já.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

pokud nějaký osvč vyfakturuje dnes měsíčně 20 000, tak bych mu asi poradil, ať jde radši dělat do Lidlu ke kase. Bude mít víc, bude v teple, bude mít dovolenou, i nějaké ty stravenky asi a možná i 13. plat.

Průměrný počet slepic: 2.8 (16 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

když víc nepotřebuje nebo nechce? Co když už je udřenej, je mu třeba 62 a chce to nějak doklepat do důchodu a nechce jít s cigánama na socku? Nebo jinej důvod? Dělat v Lidlu na 2 směny soboty neděle? To jsou rady. A takovýho dědu by tam ani nevzali.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

že na to měl celý život do 62 let

Průměrný počet slepic: 2.9 (8 hlasů)

co?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Rad

Trvalý odkaz

zabezpečení na klidný důchod

Zatím bez slepic

A já vás plně chápu, jelikož v tomto období života se už s tím moc nadělat nedá a člověk spíš fandí levicovým stranám, protože z nich by mohlo vypadnout víc.

Taky je pravda, že jak jsem psal o tom vlastnění domečku, tak ono ani toto dnes není žádná prča. Mě se to radí, když jsem na začátku devadesátek od byťáku koupil činžák za cenu, za kterou bych dnes pořídil zhruba půl koupelny v paneláku v Praze. Dnes je to o zadlužení se na hafo a hafo let. Tomuto já rozumím a mladým to moc nezávidím.

Ale pokud je někdo dnes v produktivním věku a všechny vydělané peníze probendí s tím, že se potom o něj jednou stát postará, může se mu stát a asi se mu to stane, že pak bude rozčarovaný realitou. Já pouze radím, už dnes, když máte ještě sílu a dovednosti, se starejte o to, abyste pak, až je jednou nebudete mít, nemuseli třít bídu s nouzí.

Průměrný počet slepic: 3 (18 hlasů)

ale já tehdá hákoval v lese, žena byla kuchařka a úvěr na to, i když jsme u toho občas funěli, jsme měli spláchnutej za 4 roky. A finýto.

Dneska, pokud by si mladí koupili takhle velký barák,tak to odhaduji na splácení tak 30 let. A to jim možná fandím.

Jasně, můžeš dnes sehnat někde na vsi něco za dvě mega, ale pak nesmíš moc mlátit dveřmi, aby ti to celý nespadlo na hlavu.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

Dnes je prý průměrná mzda cca 40 kolíků. Sice to většina lidí čistého nemá, ale budiž. Bereš 40, jsi skromný a podaří se ti ušetřit půlku. Tak za 2 roky přijď a já ti prodám bývalý kotec pro psa, co mám na zahradě. Ze tří stran je to kryté, zepředu mříž, takže tam na tebe bude sice v zimě trochu foukat, ale zase to má zateplenou boudu pro velkého knírače. Podezděné.

Co bys za ty prachy víc chtěl?

Průměrný počet slepic: 2.4 (11 hlasů)

i za Klause pohoda, tak mě nějaký Fiala nemůže rozházet. Asi bych nestrádal ani za Hitlera. Nekecat a umět se o sebe postarat.

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

než podepsat.

Už jim to tady melduju několik let a jsem za místního lumpa.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

že nikdo jim zadáčo nic nedá a jestli dá, tak to rozhodně zadáčo nebude, něco tím pádem od nich bude chtít, naopak, když někdo ucítí, že jsou slabí, ještě jim šlápne na krk, aby se vytáhl výš, tak jsem ten zlořád já, který jim ale na ten krk nešlapu, pouze se pokouším je seznámit s realitou.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

a za pomoci rodiny si ho celý při práci postavili nový. Za 3 roky, materiál zase tolik nestál, vše staré a použitelné se dalo zpátky do zdí. 

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

Předtím se o něj 40 let staral OPBH, takže si asi dovedeš představit, v jakém byl stavu. Dodnes do něj vrážíme peníze.

Ale děláme to s vědomím, že tím pak zanecháme potomstvu majetek, který díky nájmům od nájemníků, jim pak bude vydělávat peníze. Určitou jistotu budou mít. Pak už to bude na nich, jestli to celé prodají a tu dardu rozfrcaj, nebo se o to budou dál zodpovědně starat. Snažil jsem se je celý život vychovávat, aby zvolili variantu 2. Ale z hrobu to už pak neovlivním a asi mi to potom bude celkem fuk. Jejich věc.

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

ty mne se... štvou nejvíc. Nejenom že je platíme z rozpočtu, ale ještě rozesírají celou společnost. Cpou se do škol a dělají nám z dětí neschopné "debílky" co pak potřebují psychologa, nebo si jdou na fakultu UK zastřílet.

Průměrný počet slepic: 4.5 (62 hlasů)