Prohra válečného narativu

Autor

Patrioti pro Evropu budou třetí největší frakce v europarlamentu. Přidali se všichni o kterých se to šuškalo. Největší skupinou jsou europoslanci od Le Pennové a mladý Jordan Bardella bude předsedou frakce. Klára Dostálová bude místopředsedkyně. Přidal se Salvini, Wilders, Belgičani, Dánové, Portugalci… U zrodu stál vedle Orbána i Andrej Babiš a Herbert Kickl.

Musím říci, že když zmínění pánové tuto alianci ohlašovali, viděl jsem ještě celou řadu „stínů v ráji.“ Vlastně nejvíce mě překvapovalo, že tak velcí evropští hráči jako Salvini či právě Le Pennová nebyli ve Vídni u podpisu a v podstatě se k frakci „jen“ přidali, místo aby byli otci zakladateli. Trochu jsem si říkal (a střípek ve mně ještě pořád sedí), že především západoevropští politici se budou na Orbánovu mírovou misi dívat se zděšením a byl jsem napjatý, jestli to nebude pro Patrioty znamenat ostudu, protože ti z Francie či Holandska se při první příležitosti leknou své vlastní odvahy. To se v politice děje často.

Nakonec to vlastně předčilo očekávání a to i přesto, že se nepřidal polský PiS ani německá AfD. Logicky se nepřidaly ani některé konzervativní levicové formace, které se snažily založit vlastní frakci, ale v podstatě jim do torpédoval Fico, který raději zůstal u Socialistů, kteří ho přednedávnem slavně vyloučili, aby ho teď velkomyslně vzali zpátky, protože tím Sáře Wagenknecht zkazili její iniciativu. Fica pak zase za čas vyhodí. Hned jak Luboš Blaha promluví…

Kateřina Konečná s Ondrou Dostálem, když se to tedy nepovedlo s Ficem, nejprve chtěli zůstat u GUE-NGL, která je sice konglomerátem všeho možného, ale nechávala své členy hlasovat podle svědomí. Teď ovšem do Levice přišli i docela drsní týpci a prý na hlasování podle svědomí mohou členové zapomenout. A tak jdou Kateřina i Ondra k nezařazeným europoslancům. Program za funkce nevymění.

Mimochodem… Kateřina Konečná tím také ukazuje, že STAČILO! nebyla jednorázová záležitost. Kdyby jí šlo jen o Evropský parlament, mohla se prostě někam přidat, potlačit svědomí, vykašlat se na program a získat spoustu prebend. Místo toho bude mít jen základ, ale dokáže tím všem volebně neúspěšným posměváčkům, že to, co říkala, myslela vážně.

Orbán s Babišem ale nakonec celé Evropě vytřeli zrak. Jednak předvedli, jak se dělá samostatná politika a jedna ukázali, že se z eurolidoveckých keců neposerou. Jak to Orbán říkal? Vezmeme si Evropu zpátky!

O Babišovi si můžeme myslet, co chceme, ale on zpravidla nechodí do ztracených bitev a není právě prototypem velkolepého vůdce národa. Neuslyšíte od něj velkolepě formulované politické myšlenky oplývající hlubokými hodnotami a filozofií. Je spíše technokratem, manažerem, má rád čísla a rozumí jim. Při svém rozhodování se řídí průzkumy, zkoumá nálady ve společnosti, porovnává se s jinými politiky a dokud nemá jasno, působí trochu jako váhavý střelec. Ale když si jasno udělá, je brutálně přímočarý.

Když se rozhodl, že nepůjde s Macronem , ale půjde s Orbánem, tak mu velký Viktor musel dát hodně dobré argumenty, aby to udělal. Udělal to, i když měla Dostálová nabídku na místopředsedu EP. To je další střípek, který ve mně ještě sedí. Už jednou Babišovi jeho europoslanci utekli. Jsou srozuměni s tím, co teď bude? Jsou připraveni, že budou opakovaně označováni za ruské slouhy? Fiala už s tím totiž začal a to není nic proti tomu, jak se o nich bude mluvit přímo tam v Bruseli.

To je totiž to první, co se teď stane. Třetí největší frakci, která je naprosto odbojná, bude třeba zničit. Je třeba zkusit mezi ně vnést rozkol, ideálně pomocí nálepkování, to jde totiž nejrychleji, zkusit některé zkorumpovat nabídkou funkcí a když to nevyjde teď, tak to zkoušet při každé krizi, při každé zkoušce důvěry, protože jen u nás může Otík Foltýn důvěru nařídit. Všude jinde je třeba ji velmi pracně získat.

Trochu je mi líto, že Patrioti nejsou středoevropská frakce, tak nějak jsem se těšil, že půjde o frakci bývalého Rakouska-Uherska, ale to byla jen taková moje libůstka. Patrioti jsou nakonec frakce celoevropská a pokud Orbán uspěje se svojí mírovou iniciativou, mají skutečně nakročeno k tomu, Evropu převzít.

Už jsem tu psal, představte si tu slávu… v Budapešti se podepisuje mírová smlouva. Na jedné straně stolu sedí Trump, Zelenský, Rutte… Na druhé straně sedí Putin, Sitting Ping, Módí… Orbán sedí v čele stolu a za ním stojí Babiš a Kickl. Fiala se Scholzem a Tuskem jsou někde v koutě…

Ale nejdůležitější je jiná věc – Vznikem této frakce došlo k absolutní porážce válečného narativu, především u nás a nejvíc v České televizi. Tohle byla přece jejich taktika posledních dvou let. Vytvořit iluzi, že všichni v Evropě jsou prováleční, všichni jsou přesvědčeni o vítězství Západu nad Ruskem a kdo nechce pokračovat ve svatém boji, ten je ve svém hlupství osamělý a nebo kolaborant. Pak, když začaly demonstrace, tak to přece byla jen hrstka chcimírů a dezolátů na jejichž názor není třeba brát ohled.

A ejhle, chcimírů je najednou plná Evropa. Možná Rusko nemilují, ale spolupráce s východňárským mírotvorcem jim nijak nevadí. Nedbají na Fialovy řeči o užitečných idiotech Ruska, ale klidně se přidávají. Je jich tolik, že to stačí na třetí největší frakci v ojroparlamentu a to sami deklarují, že se nesešikovali ani tak kvůli míru na Ukrajině, ale kvůli grýndýlu, migraci a národní suverenitě. V EP jsou navíc ještě další chcimíři, kteří nejsou součástí Patriotů.

Navíc, nemluvím o tom, že brzy za Fialou přijdou různí vyslanci západních zemí a řeknou mu, ať si ty kecy o proruských silách nechá od cesty, protože nějaký šajse čeche nebude o francouzských politicích říkat, že jsou zrádci. To může jen Macron. Ano, Le Penová je podle Macrona hrozná, ale když to řekne někdo zvenčí, tak urazí francouzskou čest.

Mimochodem, Péťo, ož se ti to stalo, že? Už tě začali umravňovat. Pochlub se, jaké to bylo. Pochlub se, jak s tebou zacházeli jako s lokajem.

Tohle je skutečný výsledek eurovoleb. Hele, demokracie je od toho, aby nemuseli mít všichni stejný názor a stejně byli zastoupeni. V ojroparlamentu se všichni ještě mockrát pohádají a Herbert Kickl nebude mít na Benešovy dekrety stejný názor jako Babiš. V tomto ohledu se mnohem lépe shodnou s Jurečkou. Ale mír už není sprosté slovo a mírová iniciativa není důvod, aby se k vám na Západě obraceli zády. Stejně tak už není sprosté slovo národní suverenita, grýndýl už není svatý a migrace není kulturní obohacení. Už je to důvod k aliancím, nikoliv důvod k ostrakizaci.

Jestli se Patrioti nerozpadli kvůli tomu, že byl Orbán u Putina (a podal mu ruku) tak už jim to (zřejmě) vydrží.

Pamatujete, jak Fiala jako největší úspěch českého předsednictví uváděl, že zařídili konec spalovacího motoru a že to bude příležitost? Tak Orbán si vzal poněkud větší úkol, skutečně hodný státníka a ne hokynáře. Vyjednat mír… a zastavit migraci, zastavit grýndýl a zastavit federalizaci Evropy. Kurňa, když si představím, že ještě před půl rokem byl Babiš v Renew a Orbán u Lidovců a Kateřina v Levici… Je to posun, milé děti, posun za posunem. Tak velký posun, že se pomalu blížíme k hentomu průlomu. Dejte tomu ještě rok…

Patrioti pro Evropu ukazují, že diplomacie není sprosté slovo. Stejně tak prskání progresivistů ukazuje, že udělají všechno pro to, aby se to Patriotům nepovedlo. Všechno podstatné se stane do amerických voleb. Jinak to ani nemůže být.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (395 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

skvělý britský seriál "Ano, pane premiére!" Zaboha nevím proč... 

Průměrný počet slepic: 4.5 (76 hlasů)

Četla jsem, že Okamura s SPD se spojili s německou AfD. Hlavní společné téma - proti migraci.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Okamura zakládá s německou AfD frakci v europarlamentu. Vyhlásí boj islamizaci

Po Patriotech pro Evropu vznikne v europarlamentu nová frakce. Spoluzakládají ji německá Alternativa pro Německo (AfD) spolu s českou SPD. Další členy oznámí ve středu.

MICHAELA RAMBOUSKOVÁ (Seznam)

 

Průměrný počet slepic: 3.8 (86 hlasů)

ti kokoti nepřidali k Patriotům ??

Průměrný počet slepic: 3.7 (74 hlasů)

To je mi taky záhadou. Doufám, že to Okamura vysvětlí...

Průměrný počet slepic: 3.3 (55 hlasů)

všichni co tam přišli, nebo skoro všichni, chtějí dostat nějakou vyšší funkci. Chtějí být předsedové, prezidenti a tak. Čím víc frakcí, tím víc předsedů a místopředsedů... Hlavně když najdou společné téma a společnou řeč. A to snad jó.

Průměrný počet slepic: 4.6 (30 hlasů)

u většiny je společné téma.....peníze

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)

Je to přesně tak.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

potom neměl Kikimura takovou vážnost?  Drobení mírových stran je na nic, pokud by se přidali k Patriotům, mohla to být druhá největší frakce v EP a to by se děly věci.

Průměrný počet slepic: 4.2 (29 hlasů)

Okamura je prostě nevolník kohosi za oponou. Hlásá cosi, ale adsď - podsaď. Nepřidával se k demonstracím během kowidovo diktatury, nepřidával se k demonstracím proti fijalovému zlořádu. A tak mu voliči odchází tam, de doufají ve změnu. I já jsem volil STAČILO pány Jandejska, který šel s kůží na trh a pana Bartoše, který k lidem hovoří a umožňuje to i  dalším. SPD vyvěšuje jen prohlášení, která už nikdo asi ani nečte. Macha si může Okamura pověsit na kandidátku do parlamentu. Možná se tam spolu ještě dostanou.

Průměrný počet slepic: 4.4 (29 hlasů)

Souhlas, pos*al co mohl. On je ta "jediná správná opozice", a žádná jiná se mi do toho nebude montovat... 

Průměrný počet slepic: 4.2 (19 hlasů)

Souhlas i ode mne. Okamura chce zastávat jen roli profesionálního neomylného opozičního vůdce a nic jiného. Bohužel pro něho hodně jeho voličů již ho prokouklo a odešlo

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

Díky za dnešní článek Vidláku, co slovo to perla. Dobrý článek jsi nám napsal dnes Vidláku plný naděje o touženém míru v Evropě a změně v EP s frakcí Patrioti pro Evropu.

Tak se vyvracejí něčí postřehy o Vidlákovem článku "Stejně se nic nezmění?" s poznámkou ...Tolik skepse a beznaděje na nás z něj vyšplíchlo, že snad ani nemá smysl jej komentovat. Z Vidláka buditel nebude, protože správný buditel národa neztrácí naději ani v tom nejhorším okamžiku svého bytí.... 

Jak jsem se vyjádřil tehdy a dnešní Vidlákův článek plný naděje to zase potvrzuje náš Vidlák je bojovník a buditel!!! Každý člověk, vlastenec, buditel, má právo někdy mít pochmurné myšlenky. Význam ale je pokračování v boji.

A Vidlák pokračuje v boji, je to rozený bojovník a je buditel !!!
Jeho Vidlákovy Kydy a každodenní články to potvrzují, budí hodně lidí v naší ČR.

Tvůj dnešní článek Vidláku plný naděje a optimismu to potvrzuje.
Jsme rádi Vidláku že Tě máme, zůstaň a buď vždy taký jaký jsi.
 

Průměrný počet slepic: 4 (157 hlasů)

uměl bys ??

Průměrný počet slepic: 3.9 (88 hlasů)

Je známo Bobíku že na příspěvek každého s libostí přilepuješ svoje moudra i když o to nikdo nestojí.
I ve tvém případě platí citát Aniciuse Manliuse Boëthiuse SI TACUISSES, PHILOSOPHUS MANSISSES „Kdybys byl mlčel, zůstal bys filozofem.“

Průměrný počet slepic: 3 (78 hlasů)

co tím básník chtěl říci. Buď jsem "Momentálně zabržděný" nebo z jiného světadílu a nerozumím řeči tvého kmene.

Průměrný počet slepic: 3 (41 hlas)

takže za A) a i když mi Bob úplně sympatický není, tentokrát obdržel 5 slepic.

Průměrný počet slepic: 3.8 (38 hlasů)

On si jaksi Antonín neuvědomuje, že přílišné pochlebování může být sebevědomému člověku nepříjemné. A i když taky mám s Bobem občas problém, tentokrát to tam střihnul absolutně dokonale.

Průměrný počet slepic: 3.9 (39 hlasů)

Já jsem kvůli tomuto vemenovi sem přestal psát, i diskuzi čtu sporadicky. Antonín i na pracovišti lezl nadřízeným neskutečně do prdele, ač pak rozhlašoval, jak je s nimi na kordy. Pro svou servilní povahu neměl nikoho, kdo by s ním chtěl mluvit. A tady předvádí totéž. Ve skutečném životě nemá kámoše, tak si to snaží vynahrazovat zde.

Amen.

Průměrný počet slepic: 3.8 (34 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

jsem znal ve Velkém Meziříčí, a pořád je ten kokot stejnej, aspoň podle vyprávění kámošů. I po 30 letech.

Průměrný počet slepic: 3.6 (26 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Co to je "vemenovi"?

Vemeno podle vzoru město, tudíž městu, takže vemenu.

Tohle mi nedělejte, pokud zde přestaneme respektovat základy spisovné češtiny, zvlčíme a stanou se z nás barbaři.

Průměrný počet slepic: 2.3 (24 hlasů)

To by ovšem znamenalo uznat Antonínovi stejnou životadárnou vlastnost, což se mi z duše příčí. Ta literární neobratnost nebyla samoúčelná, nýbrž měla vést k zamyšlení.

P.S. Nejblbější křížovky mají hodně nápověd.

Průměrný počet slepic: 4 (23 hlasů)

neberte to tak vážně, pravopis a spisovná mluva jdou do háje díky školám a dnešní mládeži.

Budeme se s tím muset smířit.

Bez slovníku v PC nebo telefonu by nenapsali ani "uvozovky" správně.

Nechci vás dráždit, ale jeden novotvakr se mi dokonce líbí.

Komu čemu? Vejceti a sklonuje se to podole vzoru Koštěti.

Průměrný počet slepic: 4.1 (19 hlasů)

Já mám spíš pocit, že vy jste to v hodinách češtiny moc nezvládal. 

Pokuste se pohledat rozdíl mezi například jeřábem (zdvihací stroj) a jeřábem (živočich). Zkuste si obě slova  vyskloňovat, a za použití analogie dojdete k tomu, koho tady pranýřujete z neznalosti, ač kratší sirka je ve vaší ruce.

Průměrný počet slepic: 3.6 (14 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Co se týká češtiny, tak u Zappa (tak jak to mínil) je to správně, mívá výraziva, která mě i rozesmějí. (českové...atd.)

Průměrný počet slepic: 3.8 (22 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

- na tomto příkladu by se od vás hodila ta hláška "Neuč orla létat"...   👌

Průměrný počet slepic: 3.5 (17 hlasů)

Antonín,

Hujere, jděte si po svejch!

Průměrný počet slepic: 3.7 (30 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Tak se vám již ulevilo z vašimi ukοlébavky? Jestli ano to je fajn, tak a teď si již přestaňte hrát  jako děcka na pískovišti. Čekají nás vážné úkoly a to je odstranění pětidemoliční čety od kormidla této zemi. Jestli na to máte tak se přidejte, jinak si jděte hrát na jiná pískoviště.

Průměrný počet slepic: 2.1 (22 hlasů)

Mám to číst tak, že Pavel Antonín tady dělá čistku a respondenty s odlišným názorem vyhání? Blb, který se zmůže jenom na servilitu a nechutný řitní alpinismus? Tupec, jež dokáže toliko tapetovat, anžto jeho vlastní projev je z pomezí blbšuly, notně protkaný též hrubkami? Kretén, co to profesně dotáhl na sbírání chcíplých holubů v Brně zde sortýruje přispěvatele jako inkvizitor? Před nedávnou dobou jste tady veřejně plakal a měnil si posraný plínky, když vám pan domácí napsal, abyste sem kopíroval jen úvody článků.Skutečnost je taková, že jste se k tomu kradení opět vrátil.  Nyní jste zase zapáleným kurvičem diskuze jejich plným plagiátem, ba dokonce vyháníte našince. Ačkoli jste mrvou tohoto blogu, já bych vás nevyplonkovával, neb vás stačilo přerolovat. Jste pouze hnida, pro kterouž již řada podnětných autorů odsud odešla!

Průměrný počet slepic: 3.7 (21 hlas)

Toníku, všechny zákonné způsoby jsou vyčerpané včetně demonstrací a i účast "bojové techniky" nic nezmohla.  Zbývají jedině volby a vidlová revoluce. To první si ohlídají nebo patřičně "zaokrouhlí" a na to druhé mají celou státní správu včetmě justice a ozbrojených složek. Jistě jsi zde četl jak dopadl ten kluk co vozil do Řeporyjí zahradníkům kompost. Nevidím v tom mezeru a možnost. To není jako návod jak otevřít konzervu. Máš nějaký návrh?

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

Potěšilo mně Libore když jsi zde začal psát a zjistil jsem že jsi bojovník. Teď ale rozeznáván ze Tvých slov menší dávku poraženectví. Anebo se mýlím? Význam Libore není ve vítězství nebo porážce, význam je v samotném boji proti nepříteli i když se jeví neporazitelný

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Politické šachy a strategie mi moc nejde. Ale jedna otázka? Kdy se konečně v EU ukáže že jsme na dobré cestě? Orbán s tím už začal a docela mu to jde, ale to je iniciativa mimo EU a tak čekám na lepčejší začátek přímo od pramene.

Průměrný počet slepic: 4.5 (69 hlasů)
Trvalý odkaz

abychom tomu průlomu dali ještě rok.

Jenom jestli ho ještě máme, celý rok.. Jestli se fialovému gangu nepovede dřív tuhle krásnou zemi úplně zničit a rozložit..

Průměrný počet slepic: 4.7 (80 hlasů)

budeme zase platit ty miliardy my (a už platíme), nejen jejich voliči. Těmi soudruhy míním všechny socialisty a komunisty včetně Fialy.

Průměrný počet slepic: 3.3 (21 hlas)

kdo je u tebe soudruh a kdo ne. Jestli je to označení pejorativní podle činů, tak ve vedení ČR moc nekomunistů nebude.

Průměrný počet slepic: 4.1 (18 hlasů)

Je pravda, že to není zřejmé. Např. nuceně jsme tak museli za komanče oslovovat i učitele, říkali si tak v jedné partaji,kde si všichni tykali a která toto titulování převzala od socanů. Já to používám když mi někdo tyká a pak když někdo chce moje dobro proti mé vůli, jako třeba ti soudruzi, co mě teď zadlužují pro moje dobro a já přitom ty f35 fakt nechci, ani ČT, ani tolik státem placených darmožroutů.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Generál de Gaulle, co by prezident, zavedl ve francouzských parlamentních volbách dvojkolový systém. To, jak funguje jsem se pokoušel tady vysvětlit asi před týdnem. Macron, i když je pouhou karikaturou de Gaulle, umí v tom systému docela dobře bruslit. Národní shromáždění Le Penové vyhrálo první kolo francouzských mimořádných voleb, Le Penová má nejsilnější stranu ve Francii, ale to vůbec neznamená, že by tím pádem získala i nejvíce poslanců. Francouzský většinový systém, kdy je Francie i svými zahraničními državami a několika fiktivními okrsky, které zastupují Francouze volící v cizině má 577 volebních okrsků. Stejně jako parlament poslanců. Volí se většinovým systémem, z každého okrsku se vybere 1 poslanec. V těch okrscích, kde kandidát v prvním kole získá nadpoloviční většinu se takový kandidát stává ihned poslancem. V ostatních okrscích postupují do druhého kola 2 kandidáti s největším počtem hlasů. 
A tady je ta fligna! Pokud v druhém kole příjdou k volbám i ti voliči, kteří už tam nemají svého oblíbence, tak vybírají menší zlo. A vzhledem k tomu, že se masmédia postarala, aby Le Penová byla stále líčena jako zástupce nedemokratické krajní pravice, téměř jako fašistka (i když už to není dávno pravda - pokud kdy byla), tak běžný neinformovaný Francouz dal hlas radši konkurenci a Národní shromáždění skončilo třetí. Nestačí být nejsilnější, musíte taky být přijatelní pro ostatní. Zkrátka potřebujete mít dobré reference v médiích! Stejným fíglem to Le Penová už projela v minulých prezidentských volbách.
Na 1.místě skončila levicová Nová lidová fronta se 178 poslanci, na 2. místě Macronova středopravá koalice Spolu se 150 poslanci a na 3. místě Le Penové Národní fronta se 125 poslanci. Porovnáme-li to s přecházejícími volbami v roce 2022, tak došlo k velkým posuvům. Macron přišel o 95 poslanců, kdežto levicový Melenchon si o 47 poslanců polepšil a také LePenová zaznamenala zisk 36 poslanců. No, pro Macrona to je katastrofa. Francouzský poloprezidenský systém obvykle funguje tak, že prezident a premiér jsou ze stejné strany, že se vzájemně podporují a doplňují. Premiér má na starosti veškeré hospodářství a vnitrostátní politiku, naopak v kompetenci prezidenta je mezinárodní politika a obrana země. Jenže o zahraničních misích rozhoduje premiér a také stanoví rozpočet, včetně toho pro armádu. Před volbami byli prezident a premiér z jedné strany a ta k tomu měla 42,5% poslanců, takže většinou nebyl problém sehnat těch chybějících 44 poslanců, aby jejich návrhy prošly parlamentem. Tak to byly idylické doby. 
 
V loni otřásaly Francii velké protesty proti důchodové reformě, Macron ji těsně prosadil, pokud bude jmenován levicový premiér bude v jeho kompetenci, tyto Francouzi nenáviděné reformy (které zvýšily věk odchodu do důchodu), zase zrušit. Těch střetů mezi levicí a prezidentem je ale mnohem víc. To co Macron s velkým nasazením prosadil, půjde zase do háje. Tomu se Macron bude bránit, využije všechny finty, aby to alespoň oddálil. Tak si proberme co mu ústava nabízí.
 
Po prohraných volbách podal premiér Attal demisi, kterou prezident nepřijal. Důvodem prý je blížící se olympiáda. Ale Macron asi hraje o čas. Ústava dává prezidentovi poměrně dost velkou volnost. Za premiéra může jmenovat kohokoliv, samozřejmě musí dostat parlamentní důvěru, dokud ji nemá jedná se provizorní vládu, která má omezené pravomoci, i když důvěru nedostane, není nikde určen termín do kdy musí jmenovat nového premiéra. Může i jmenovat úřednickou vládu. Prezident dokonce může jít proti parlamentu, může ho rozpustit, ale to až 1 rok po předchozím rozpuštění. Prezident může vyhlásit referendum o důležitých otázkách. Tímto nástrojem může obejít vůli parlamentu a přímo oslovit voliče. Referendum může být použito k rozhodnutí o ústavních změnách, důležitých zákonech nebo otázkách národní suverenity.
Netuším, na čí straně stojí ústavní orgány, ale prezident by mohl v případě jejich souhlasu vyhlásit stav ohrožení, v takovém případě na něho přecházejí rozsáhlé nouzové pravomoci, potom by mohl dočasně vládnou jako diktátor a nepotřeboval by žádný souhlas parlamentu.
No, situace ve Francii není jednoduchá, provizorní stav přináší četná omezení. Narcis Macron má přemrštěné sebevědomí, které mu bude bránit postupovat racionálně, sám jsem zvědavý pro jaký postup se rozhodne. Možná leccos odzkouší a když to nebude k životu, tak to časem zabalí sám.
 
Průměrný počet slepic: 4.9 (90 hlasů)

 Petr Markvart k francouzským volbám

FRANCIE: K Francii – až vám budou zase tlouct do hlavy, jak ta francouzská “krajní pravice” zase projela volby, vzpomeňte si, že před dvěma lety měla Marine Le Pen v Národním shromáždění 89 křesel a po dnešku jich bude mít 143.

To je celkových 25% poslanců a jejich nárůst o 60%. Pouze za cenu svinské sabotáže proti Rassemblent National, přenechal Macron volební vítězství levičákům Jean-Luc Melenchona. Tak se dnes volí. Nikoliv PRO něco, ale PROTI někomu.

Maruško díky, dobrá práce!

K Maďarsku – Viktor Orbán strčil za týden svého předsednictví Radě EU všechny ty žvanily do kapsy od vesty. Už stihl probrat mírové řešení války na Ukrajině v Kyjevě, Moskvě i Karabachu a právě teď s ním míří do Pekingu. Ukazuje našim blbečkům, že s malou zemí lze dělat skutečnou globální politiku a ne lízat podrážky páníčků, jak to předvádí jedna naše vláda po druhé.

Zítra už budou oba tito politici v jediné, třetí nejsilnější europarlamentní frakci “Patriots for Europe” s plus mínus 80 mandáty a jejich hlas bude rozhodně slyšet.

Abychom si to maďarské předsednictví srovnali s tím českým, tak v průběhu Summitu EU plus v Praze v říjnu 2022, jsme nebyli schopni prosadit ani takovou prkotinu, jako to, aby se náš host, katarský emír, mohl zúčastnit slavnostní večeře, které se však směli účastnit prezidenti Turecka, Ukrajiny, Azerbajdžánu a Arménie. Uršula vysvětlila našim sokolíkům, že si přece nebudeme jako hostitelská a navíc Radě EU předsedající země dělat, co bychom chtěli. Katarský emír nato předčasně odcestoval ze země, která prokázala, že nemá vlastní vůli ani koule něco vyřídit nebo prosadit.

ZDROJ: FB Petr Markvart / PZ

https://cz24.news/macronova-svinska-sabotaz-petr-markvart-k-francouzskym-volbam/

 

Průměrný počet slepic: 3.9 (85 hlasů)

Dovolím si vám nabídnout tři krátké komentáře k francouzským volbám.

1) Mainstreamové nálepky fungují

Stačí, když média dostatečně dlouho opakují výrazy jako “proruský”, “extrémistický”, “krajní pravice” atd., a lidé se toho začnou bát víc než vlastního zchudnutí, masivního zvýšení kriminality z důvodu migrace, či ztráty svobody slova. Je to neuvěřitelné, ale je to tak.

2) Volební systém ve Francii je nastaven tak, že neodráží skutečnou vůli občanů

Dvoukolový systém voleb ve Francii je naprosto šílenou ukázkou toho, jak je možné pouhým účelovým nastavením volební procedury odstavit od moci s přehledem nejsilnější stranu. Stačí, když před druhým kolem všichni ostatní odstoupí a je vymalováno. Brzy se obdobné manipulace dočkáme i u nás - v podobě korespondenční volby.

3) Oni se dokáží spojit, my ne

Vždy, když progresivním liberálům hrozí, že přijdou o moc, dokáží spojit všechny své síly, dohodnout se, že jeden ustoupí druhému a za to dostane nějaké pohodlné křesílko, a nakonec všichni zatáhnou za jeden provaz a porazí nás. Na národně-konzervativní scéně je tomu většinou naopak. Nikdo nechce ustoupit a každý je schopen rozbít jakékoliv rozumné spojenectví i kvůli zcela nevolitelným místům na jakékoliv kandidátce. Přebujelá ega bohužel velmi často znemožní to, co oni umí - spojit se proti svému oponentovi…atd.

(z FB J. Rajchla)

 

Průměrný počet slepic: 3.8 (80 hlasů)

by Rajchlovi neškodila. A mohl by se chovat podle toho, jak mluví.

Průměrný počet slepic: 4.1 (60 hlasů)

když jsem si přečetl, tu 3. část vašeho příspěvku o spojování, tak mě napadlo, že to má určitou logiku. Liberálové, globalisté ti se hlásí k zavedenému programu globální elity, ti vědí že tam nikdy nebudou hrát hlavní roli, těm jde jen o to zavděčit se, získat uznání a tím postoupit v tom žebříčku pouze o nějakou šprusli výš a získat výnosnou funkci. Všichni mají obdobný program - být loajální. V zásadě všichni chtějí totéž a soutěží v tom, kdo to chce víc a hlasitěji, kdo je oddanějším služebníkem. To je spojuje.
Kdežto, ti kteří stavějí na národním programu se potřebují vydělit, odlišit, stavět na individualitě a to je protiklad spojování. To je pole pro silné a dominantní osobnosti, však to víme: "dva kohouti na jednom smetišti se nesnesou". Ano časem se tento rozpor překoná a začnou se spojovat ti se stejným programem, ale to je až další level. K tomu jsme ještě u nás nedospěli.
Průměrný počet slepic: 4.8 (57 hlasů)

dospěla akorát komunistka ?? Konečná. A uvidíme časem, jestli i Fízldýzl. Jinak je to zatím jen  houfec egomaniaků.

Průměrný počet slepic: 3.6 (20 hlasů)

Díky Inzo za Váš popis jak Generál de Gaulle, co by prezident, zavedl ve francouzských parlamentních volbách dvojkolový systém. Na tento Váš popis o volbách ve Francii skvěle navazuje i viz níže dnešní článek Kulhavého "Když je volební systém špatný"
 

Volby ve Francii skončily na první pohled pro pravici špatně. I když je jejich třetí místo pro ni pokrokem, měla Marina Le Pen rozhodně na víc. Taktizováním prezidenta Macrona však přišla o první výhru a opět končí v opozici.

  I silně liberální Seznam však přinesl informaci, že strana Mariny ve skutečnosti získala nejvíce voličských hlasů, ale díky systému voleb nastaveném tak, aby se nepohodlné či extremistické strany nemohly dostat k moci, jí rekordní podpora občanů Francie nespokojených se směřováním státu vedeného Macronem nebyla k ničemu. Prezident navíc taktizuje dál, nepřijal demisi stávajícího premiéra a brzdí radost levice včetně na vládnutí nadržených Zelených z nečekaného vítězství. I Macronovi bránícímu se Le Pen za každou cenu dochází, že svou strategií potápí Francii do ještě většího bahna. Komunisté ve spojení se Zelenými je skutečně silná káva. Pokud nechtěl, aby se k moci dostala dle liberálů extremistická pravice, pak dosáhl ještě něčeho mnohem horšího. Nastala doba drsného přílivu migrantů, neschopnosti jejich chování eliminovat a přidejme i rozsáhlou podporu Green Dealu a dost možná další vysoké daně. Zmanipulovaní voliči sednuli na lep. Se vším všudy, protože rodilý Francouz o nic z toho nestojí. Plody naivity budou pro většinu z nich hořké.

  Taktizování politiků je skutečnou vysokou školou politiky. Slučování do předvolebních koalic připomíná situaci, kdy by na ME ve fotbalu přišel jeden tým s tím, že se ve finále sloučí s dalšími a pošle na trávník reprezentaci složenou z mnohonárodního mužstva. Takže by nastoupili třeba Španělé proti výběru Evropy. To reálně nelze, v politice ano. Můžete namítnout, že třeba francouzské národní mužstvo ani tak nepředstavuje soubor hráčů z jednoho státu, a máte pravdu. Připomíná spíše to nejlepší posbírané v Africe a pro formu doplněné několika zástupci bílého etnika. Nejste daleko od reality a je faktem, že nároďák Francie, a nejen její, je ukázkou toho, jak se migrace stala normou doby. Takže nakonec je jistým zrcadlem politiky. Jen to slučování probíhá průběžně. Politici ho dokážou využít nárazově a přesně na tu dobu, kdy jim zajistí příslušnost ke korytům a moc, aniž by přemýšleli o důsledcích pro voliče.

  Výjimkou není ani Česká republika. Důkazem je celá jinak naprosto nehomogenní Pětikoalice. Je pravděpodobné, že za okolností, kdy by slučování do předvolebních koalic nebylo možné, tak by Top09 i Piráti nebyli součástí vlády a jejich zastoupení v poslanecké Sněmovně by bylo nulové. A podobné by se týkalo i výsledků eurovoleb. Vládu by sestavoval Babiš, což není zase žádná výhra, ale aspoň bychom byli ušetřeni arogantní Pekarové, militantní Černochové a dredaře Bartoše s jeho progresivní partou ambiciózních mladíků postrádajících respekt k čemukoliv. Bohužel liberálové se drží jako klíšťata a každé další volební vítězství i pomocí manipulace jim na pár let zajistí možnost drancovat naše peněženky a omezovat svobodu. U nás se to projevuje jak oklešťování práva na svůj názor, tak i blížícím se dalším zdaňováním čehokoliv včetně již nabytého majetku. A nepostavíme li se tomu včas, budeme obětí plíživého vyvlastňování, okrádání státem, naprosto jasného přeléváním našeho vlastnictví do státního a později, světe div se, zase do soukromého sektoru zastoupeného těmi nejbohatšími. Plán je jasný. I proto existují volební systémy komplikující převzetí vlády někým, kdo se nehodí.

  V EU vznikla frakce nazvaná Patrioti. Fiala ji nazývá proruskou, což je směšnou manipulací s fakty. Ne, že bychom si něco podobného nepřáli, ale zrovna Babiš či Turek (za naši republiku) se zrovna prorusky netváří. Oba pragmaticky spíše podporují Ukrajinu, protože boj s mediálním prostředím vytvářejícím atmosféru nenávisti vůči Ruské federaci je soupeřením s větrnými mlýny. Orbán, jakožto momentálně největší osobnost této frakce a nový předsedající celé EU, za  týden stačil navštívit Kyjev, Moskvu, Peking a cestu zakončí zasedáním států NATO v USA. Můžeme to zkusit nazvat mírovou misí, i když jde spíše o první kroky na dlouhé cestě. Zatímco Fiala ve dnech našeho předsednictví naprosto překvapivě a proti zdravému rozumu i zájmům ČR závislé na automobilovém průmyslu zvýšil aktivitu EU v rušení spalovacích motorů, aby později vše popíral a začal vystupovat proti přísným nařízením, Orbán neustoupil ze svých názorů ani o píď a ještě se pokouší zahájit mírový proces týkající se Ukrajiny a snížení rizika světové války.

  Rozdíl ve velikostech maďarského a českého premiéra je zjevný. A to Fialu k moci posunulo stejné taktizování, jako Macrona ve Francii, zatímco Orbán podobnou taktiku protivníků s přehledem v Maďarsku ustál. Žijeme v turbulentní době, kdy liberálové zkouší udržet moc ve svých rukách i za cenu rizika světové války, občanských nepokojů a nespokojených či podvedených voličů. Reformisté EU jsou však stále silnější a budoucnost může být výrazně jiskřivá. Snad rozsvítí skomírající světlo na konci tunelu. I když to bude ještě chvilku trvat.

Jindřich Kulhavý
inadhled.live

Průměrný počet slepic: 3.7 (79 hlasů)

Váš dnešní příspěvek, ale i ten z minulého týdne, si podle školního hodnocení zaslouží jedničku s hvězdičkou. Tady je ale Vidlákovo, tak tady pětku, podtrženou a s vykřičníkem. Text, který jste sem dal je stručný, ale výstižný, lapidární jak se říká. Takhle srozumitelné vysvětlení nedokázal napsat nikdo, v českém ani v zahraničním tisku, v tom který čtu. Nikdo, včetně slovutných a oblíbených znalců a bývalých diplomatů - velvyslanců.

Francouzký volební systém, podobně jako mnohé další, u nás či někde jinde,  je vymyšlen tak (svinsky), že nemusí volby vyhrát ten, který je vyhrál. Nemusí být použit nebo dodržován vítězný volební program, ani jakýkoliv jiný program, který by ten stát vedl kupředu. Uvnitř státu nemusí vypadat nic tak, jak to na pohled vypadá z venku. Za každou větou v zákonech je vždy nějaké ALE.

Patřím k lidem, kteří mají představu, že se má rozhodnout ve volbách, nikoli na náměstích! Když si přečtu váš článek, musím připustit, že tam ani tam. Skutečná rozhodnutí a všechny lumpárny mají prostor vzniku někde v zákulisí. Doufám, že v tom zákulisí se teď konečně objevil někdo, kdo se všem těm lumpům pokusí zamezit aspoň realizaci těch největšch sviňáren.

Průměrný počet slepic: 4.7 (36 hlasů)
Trvalý odkaz

a dnes pro jistotu opakuji, podívejte se na Přísně tajné. Záznam najdete snadno. Stojí za shlédnutí. Uslyšíte tam věci, o kterých jsem se zde občas zmiňoval již někdy od února, v souvislosti s čiností Petra Macinky, zakladatel a dnes předsedy strany Motoristé sobě. Vlastně Macinka pro mne byl důvod, pro který jsem se do zdejší diskuse zaregistroval. Jsem rád, že se Motoristům a Přísaze daří uskutečňovat i po volbách to o čem před volbami mluvili. A Filip Turek společně s Nikolou Bartůšek jsou dva z téhle party lidí, kteří byli skvěle vybráni pro práci v Bruselu. Dva lidé, které jsme tam my, co jsme je volili, vyslali. 

Moc mne potěšil dnešní Vidlákův článek. Nehovořil o nich, ale hovořil o frakci, ve které právě oni dva jsou členy základní skupiny poslanců. Dnešní Vidlákův článek vyšel později než obvykle, možná proto, že se na Přísně tajné také podíval. Nevím a není to podstatné.

Psal jsem někdy o věcech pod jiným úhlem pohledu, než je obvyklé ve zdejší diskusi, ale nikdy jsem od nikoho z vás nedostal odpověď, že jsem zde, jak se říká, zcela mimo mísu. Levicové uvažování mi nejde a levicové vládnutí se mi většinou nelíbí. Přesto si vážím vás všech co se zde k něčemu vyjadřujete i za to, že zde mohu také být občas jako host.

HoSt

Průměrný počet slepic: 4.8 (58 hlasů)
Trvalý odkaz

jsem na výkony zástupců ANO u Patriotů opravdu zvědav. Zatím byli za ANO v EU jen samí vlastizrádní šmejdi.

Průměrný počet slepic: 4.5 (60 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Zástupcům ANO (Jourová, Charanzová, Telička..) zatemnily mozek prachy a z Ďourové se stala protičeská Goebbelsovna.. 

Průměrný počet slepic: 3.8 (64 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Minulí poslanci za ANO v EU:

Dita Charanzová, Martina Dlabajová, - seděly v EU deset let, nyní skončily.

Martin Hlaváček, Ondřej Knotek, Ondřej Kovařík - seděli v EU pět let  a pokračuji.

Současní poslanci za ANO v EU:

Klára Dostálová, Jaroslav Bžoch, Ondřej Knotek, Martin Hlaváček, Jana Nagyová, Jaroslava Pokorná Jermanová, Ondřej Kovařík.

Ti současní jsou tam proto, že prošli ve volbách. (Stejně jako minule prošli ti minulí.) Takové lidi tam voliči ANO chtějí. Uvidíme zda se tihle noví a staronoví polepší oproti těm minulým?

Bobe nevím, které konkrétně jste měl na mysli, ale takhle to teď je.

O poslancích z ANO toho moc co mně vysloveně vadilo nevím, ale jsou tam další jména z jiných stran, o kterých něco vím a nejsou to zrovna lichotky, ale dostali se tam také a to je pro nás všechny co tu žijeme pořádná ostuda.

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)