Milí přátelé, nechal jsem si to na neděli... Jak jistě víte před čtrnácti dny jsem měl zabijačku, na kterou jsem zval širokou veřejnost. I zde na Kydech jsem nabízel možnost stát se u mě hostem i laciným pracovníkem. Loni mě takhle vyslyšela Maneca a letos přijel z Bratislavy Myškin.
Po zabijačkovém dni dávám každému hostu úkol, aby napsal článek o svých zážitcích. Jednak abych měl zpětnou vazbu, jednak mě hřeje u srdce a pak se ještě úplně normálně vytahuju. A tak si teď dělám radost a pouštím Myškinův článek o zabijačce u Vidláka:
Na zabijacku do Vidlakova som sa chystal uz minuly rok, ale to nevyslo.
Preco som vlastne chcel ist ? Zaujala ma nielen ponuka prist sa pozriet (a prilozit ruku k dielu) ako to bezi na klasickej zabijacke(prvykrat v zivote)
ale aj Vidlakove clanky na Kose, z ktorych bolo citit zdravy sedliacky rozum a prakticke uvazovanie a premyslanie nielen nad konkretnostami ale do hlbsich suvislosti
Ale nevyslo to vtedy a bolo mi to luto este viac ked som si precital clanok istej Manecy ktory si Vidlakovu ponuku vyskusala
Prisiel dalsi rok a povedal som si ze teraz to snad vyjde .... a naozaj sa podarilo.
Nuz chudak Vidlak kvoli nam isiel uz druhy den za sebou spat az neskoro v noci. (navsteva den pred nami tiez prisla kvoli problemom na ceste az v noci)
Moje dojmy?
ako prve ma uputalo ze Vidlak je kutil ako sa patri = neboji sa experimentovat a hlada aj co najlepsie vychytavky ako veci robit efektivne - mam sa co ucit
a netykalo sa to len techniky na zabijacku(z roka na rok vylepsuje) ale aj vselico po dome (surealisticke kachlicky na WC, zohrievanie teplej vody pod strechou a na streche, organizacia prace atd atd atd
no taky Bata by bol hrdy)
Rano som sice vstal nacas, ale nevyspaty som sa este chvilku motal takze prasa uz bolo mrtve ked som prisiel na dvor takze som prisiel o najdramatickejsiu cast dna
Takze v kocke co sa deje na dvore:
Najprv sa prasa vyvedie von a omraci elektrickym vybojom
Nasledne sa pichne do neho noz priamo do srdca a krv sa zachyti (bude na krvavnicky, polievku a kasu)
dalsi krok je oparit ho horucou vodou, aby isli dolu stetiny. Posype sa kalafunou a skriabe sa specialnymi skrabkami ktorymi sa strhnu aj kopyta dolu
ak napriek tomu niekde stetiny dolu nejdu, opalia sa letlampou
Potom sa vyreze jazyk, oci a usi a odreze sa hlava a zvysok sa zavesi za nohy a zdvihne do vysky na porcovanie a vyvrhovanie.
Oci idu psom, ale ostatne vratane vnutornosti ide do polievky
Hlava sa rozpoli mozog sa pripravi s vajickom ako prve jedlo pre ucastnikov
Zaludok sa dokladne umyva a cisti rovnako aj creva (na jelita, tlacenku a ine dobroty)
Pecienka sa ocisti od zlcnika a zavesi sa do vzduchu na samostatne spracovanie (nema sa dlho varit ani piect, pridava sa na zaver do pastety)
Pluca srdce slezina atd ide tiez do polievky
Zvysok prasata, cize maso sa rozporcuje pripadne aj vykosti a necha dozrievat niekolko tyzdnov v solnom naleve, co je priamy protiklad s praxou hypermarketov, ktori maso hodia hned na trh aby ho predali a tak nema ani cas dozriet ako ma. A potom sa divime ze ake je to maso tvrde a nechutne a spominame na casy mladosti ked aj maso bolo chutnejsie a trava zelensia
https://www.tyzden.sk/casopis/16548/ked-dozreje-maso/
https://restauracie.etrend.sk/restauracie-aktuality/maso-ktore-zreje-osem-tyzdnov.html
http://www.lovec.info/2016/07/nechajte-maso-spravne-vyzriet/
Presuvame sa dnu, kde uz bezi kuchtenie roznych specialit. Len som pozeral, co vsetko sa da z jedneho prasata zuzitkovat a pripravit.
z polievky sa vylovia srdce a ostatne vnutornosti do jaternic krvavnic a kase (cesky jitrnice jelita a prejt) do tlacenky pripadne do pastety
Polievka sa zahusti a neskor sa v nej varia hotove jaternice a krvavnice, potom sa pomaly chladi za staleho miesania aj hodinu a viac aby sa lokalne nepokazila ostrovcekmi tepla
Medzitym sa nakraja sadlo a zacnu sa skvarit oskvarky. Opat pomaly za staleho miesania sa vytapa cenny bravcovy tuk, kedysi najdolezitejsia surovina na dedine (od mazania kolies ci impregnacie topanok proti snehu a vode az po pecenie masa na tuku, pripadne do kolacov), hotove oskvarky sa daju chrumat pri diskusi napriklad s chlebom a cibulou alebo sa z nich vyrobi oskvarkova pomazanka.
Ked mi Vidlak sluboval ze najchutnejsie z celej zabijacky budu buchty a kolace tak som mu neveril, myslel som si ze prehana alebo je to taky zvyk ...
Neprehanal, skutocne sa cloveku ziadaju ako protiklad vsetkej mastnoty, sadla a masa aj nejake tie sacharidy (buchty a kolace) a vdaka ucastnickam zabijacky ich nebolo malo.
A na svoje si prisla aj kultura a to nielen Vidlak osobne ale aj ludia okolo neho. Viete si predstavit ze miesate sadlo v kotli a rozoberate s ostatnymi Sapkowskeho prozu? alebo suvis Sienkiewitzovych romanov a sucasnej polskej politiky voci EU a Bruselu? a mnohe dalsie temy... a to aj potom vecer pri stole dokial vam zasa nezacnu klipkat oci.
Naozaj boli to hody nielen telesne ale aj dusevne.
Ano a deti su tiez bohatstvo, Vidlak ma pravdu, je to naozaj radost vidiet tolko deti pokope ako sa jašia výskajú a tesia zo zivota. Mimovolne som si spomenul na casy ked este nebolo politicky nekorektne citat si Deti z Bulerbynu, Pipy dlhu pancuchu alebo Emila z Lonnebergu a ked nezakazovali citat detom Sipkovu Ruzenku alebo Popolusku z genderovych dovodov ako sa deje v poslednych dnoch
Na dalsi den (fakticky uz treti) sme sa pomotali po dome zbalili sa a rozlucili.
No ano dostali sme aj vysluzku (aby sme si mohli pripomenut nezabudnutelne chvile s odstupom casu ked opatovne budeme vladat jest bravcove)
ale kazdemu eurokomisarovi (schopnemu vycitat mi porusenie bruselskych predpisov ohladne zabijaciek) odkazujem ze som pripraveny popriet nielen konzumaciu prasata ale aj moj vyskyt vo Vidlakove a ze mi moze akurat tak ****** .... no povedane slovami Nohavicovej piesne "vite co mi muzete a hlavne hadejte kam ...."
http://tn.nova.cz/clanek/konec-nesmyslnych-zakonu-zabijacka-bude-i-pro-sousedy.html
Na zaver dakujem nielen Vidlakovi ale aj ostatnym ucastnikom zabijacky za krasne chvile. Obzvlast pozdravujem pani Vidlakovu bez ktorej aktivnej podpory by ani Vidlak nebol vidlakom, tak isto dalsich z rodiny(Vidlakovci seniori), susedov a vobec vsetkych ktori tam boli a bez ktorych by to nebolo ono...
Knieza Myskin
- Log in to post comments
Komentáře
Zabíjačka u Vidláků
:-) ... Tak to mi nedá... musím zde i já připomenout své zážitky z loňské zabíjačky u Vidláků, které mi zveřejnil Vlk loni na Kose:
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2016/12/09/zabijacka-u-vidlaku/
Zabijačka
Jak se říká,prase má také hodně příbuzných,kteří se sejdou na jeho pohřbu.
Až doslovný popis celé zabijačky,díky jak Myškinovi,ale hlavně Vidlákovi,že to takto umožní,je to i výchova i uchovat lásku k půdě k práci a snad se najdou další,kteří se dají na tuto nelehkou činnost.
Sám osobně jsem si nezabíjel,měli jsme vždy řezníka,až jedou jsme měli jiného řezníka a to byl fofr,tak si to člověk moc neužije,proto fandím Vidlákovi,když to takto umožní.
No, to je zaujimave, "knieža…
No, to je zaujimave, "knieža Myškin" ze som na Vas po nasich mnohych diskusiach na facebooku (s Mirom Kocečkom a pod.) natrafil na kydoch. Pozdravujem.
No, moje priezvisko si snad…
No, moje priezvisko si snad spomeniete. Ked nie, pomozu Vam ostatni:-).
zatial som si nespomenul
suvisi Vase meno so skratkou JAHA? Ste z BA? Alebo odkial ste?
Diskutoval som s vela ludmi
a este som aj na SME diskutujem tiez, pripadne sa mi ozvite tam do sukromnej spravy
Nie je to nic tajné. Skratka…
Nie je to nic tajné. Skratka suvisi s menom. Tu je, pod mojim poslednym prispevkom na Aktualne.cz :-).
http://blog.aktualne.cz/blogy/tenaruv-blog.php?itemid=30337