Druhé kolo

Autor
Štítky

Dnes a zítra máme druhé kolo senátních voleb. Pět volebních obvodů už má hotovo v prvním kole a z dvaadvaceti zbylých obvodů postupuje v osmnácti obvodech kandidát za hnutí ANO a jen ve čtyřech obvodech ANO zastoupeno není. V devíti obvodech postupuje kandidát za ANO z prvního místa, V dalších čtyřech obvodech je kandidát za ANO jen o fous pozadu za svým konkurentem z vládního tábora, což teď, když si Fiala vyrobil vládní krizi ještě před druhým kolem a už není premiér, za kterého se nemusíme stydět, může hrát docela významnou roli.

Voliči Pirátů mají důvod vládním stranám pomstít. Nikdo se za Piráty nepostavil, ba ani ten PreVítek ne, i když to měli spolu v koaliční smlouvě. Piráti sice kromě Plzeňského kraje nikde nepřelezli pět procent, ale nějaké voliče pořád ještě mají a ti by mohli leckde sehrát jazýček na vahách. Takže Andrej Babiš se určitě nezlobí, že Fiala s tím vyhazovem Bartoše nepočkal ani týden.

Tři roky píšu a vysvětluju národu, že Piráti jsou obyčejní příživníci, co dojení eráru maskují vznešenými slovy a náš premiér je opravdu jen Blyštivý Péťa, který není ani hodnotový, ani slušný… a nic. A pak to Fiala i Piráti vysvětlí lidem za den. Proto se vždycky usmívám, když mě někdo obviňuje, že svým psaním někomu ničím šance na zvolení. Není to tak. V politice si svoje šance každý zničí sám a mnohem spolehlivěji, než by to dokázal jakýkoliv pisálek. Bloger může být jen zesilovač toho, co je v každém člověku. V dobrém i ve zlém.

V těchto senátních volbách se hnutí ANO o svoje kandidáty postará samo. Žádnou naší podporu nepotřebuje a vzhledem k tomu, jak hladce kluci od Andreje při sestavování krajských koalic kolaborují s vládními stranami i tam, kde nemusejí, tak mě přešla chuť na jakékoliv jejich protěžování. Už jen proto, že ještě před týdnem měli plnou hubu boje proti vládě a vraceli lidem, co jim Fiala vzal, ale teď už si s Modroptáky porcují krajského medvěda. Možná je to politicko-takticky správně, ale boj o srdce lidí tím prohrají.

Myslím, že to byla od Andreje chyba. Byl menší zlo, ale za poslední týden udělal hodně pro to, aby se začal být nerozeznatelný od ODS a nepostaral se o žádné protiargumenty. Před volbami byl ještě opozice, teď už je skoro všude součástí koalice a prakticky nikde to není jinak. Jsem totéž, co pětikolka, to teď jeho krajští lídři píší až příliš ohnivým písmem. Zřejmě se vypálí do voličů tak hluboko, že už ho do parlamentních voleb nedokáže zakamuflovat.

Proto se dnes zaměříme na obvody, kde nebude probíhat souboj mezi kandidátem ANO a kandidátem čtyřkoalice, ale podíváme se na těch několik výjimek, které jsou pro nás zajímavé.

Začnu určitě Chomutovem, kde do druhého kola postoupil Jarda Komínek za STAČILO! a to z prvního místa. Předpovídal jsem to, protože Komínek je od roku 2006 zastupitelem Chomutova a je jím až doteď. Od roku 2008 je zastupitelem Ústeckého kraje… a je jím až dodnes. Pokud se udržíte čtyři období a načínáte páté, tak jste prostě odváděli dobrou práci (životnost lempla je jedno, maximálně dvě, období). Zároveň je po takové době dostatečně známý, že se ten senát vysloveně nabízí. Další výhodou je, že s ním postoupil do druhého kola Přemysl Rabas, ředitel ZOO Blatno a ten není nijak zvlášť oblíbený ani mezi libtardy.

Pokud by se Jarda Komínek dostal, bylo by STAČILO! rázem parlamentní stranou a jeho dezolátský hlas by se těžko dal vymlčet. Vy, co jste z jeho volebního obvodu, prosím běžte mu to hodit. Záležet bude na každém jednotlivém hlasu.

Jediný další echte dezolát, který postoupil do druhého kola, je Pavel Dopita v Prostějově za SPD. Ten to má těžší, protože postoupil z druhého místa a bojuje s Františkem Jurou, primátorem Prostějova za ANO. Postoupil, protože si zajistil širokou podporu. V SPD horoval za spolupráci s lidmi od demonstrací, na svých akcích běžně nechával vystupovat Jindru Rajchla a užil si za to od vedení strany celou řadu výtek, které skončily až teď v létě, kdy se SPD a PRO dohodly na koalici… Široká podpora napříč dezoláty mu ale vynesla postup do druhého kola, který je zcela zasloužený.

Už za jeho dlouholetou snahu o širokou spolupráci byste ho v Prostějově měli podpořit.

Dalším zajímavým obvodem je Praha 2, kde do druhého kola s nepatrným rozdílem postoupili prezidentský kandidát Marek Hilšer, který se za posledních šest let proslavil hlavně svou vynalézavostí, jak přijít k penězům, ale jinak byl úplně neviditelný. Jako druhý postoupil Miroslav Bárta, známý egyptolog, který v předvolební kampani dostává různé polibky smrti od kovaných liberálů. Například ho podporuje atombába Drábová, či marketér Jakub Horák.

Nejvíc ale způsobí asi Šarapatka, který ve svém fanatismu rovnou Bártu označil za zrádce, protože vypátral, že Bárta někdy v roce 2015 někde napsal, že přes všechny problémy je zapotřebí na Rusko stále nahlížet jako na partnera. Tím mu zařídil sympatie všech pražských dezolátů…

Takže myslím, uvidíme Hilšerův protažený obličej, což naše srdce potěší, ale už brzy toho budeme litovat, protože Drábová je Drábová.

Dalším zajímavým obvodem je Břeclav, kde z prvního místa postupuje Robert Šlachta a zachraňuje tím trochu reputaci Přísaze, která v krajích všude naprosto propadla. Jeho protikandidátem je gynekolog Janulík za ANO. Prakticky všichni neúspěšní protikandidáti podpořili Janulíka, dokonce i končící senátor za ODS, Koštial, který se do druhého kola nedostal.

Šlachtovi jsem vytýkal jednu věc – že je tajemný jak hrad v Karpatech. Jeho sociální sítě vypadají spíš jako reklama na hudební skupinu s pozvánkami na koncert, než jako stránky politika. Překypují rozhovory, ale prakticky vůbec tam nenajdete jakýkoliv text za něco nebo proti něčemu. A na konci Vokřál…

Nedivím se, že si na plakáty píše, že teď jde o všechno. Ano, pro něj osobně jde skutečně o všechno. Ale tak úzkostlivě si hlídal, aby se od nikoho neumazal, aby s nikým nebyl spojován ani viděn, až není nikdo, kdo by ho teď podpořil. Šlachta začínal jako sólohráč a skončí jako sólohráč.

Posledním zajímavým obvodem je Brno město, kde proti sobě bojují Karin Podivínská za SOC-DEM a ANO a Břetislav Rychlík z podporou celé libtardí skvadry. Kdyby se vám v Brně chtělo jít k volbám, udělejte mi radost a pošlete prosím Rychlíka zpátky do nonstopu k lahvi rumu, ano?

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Tento článek (naštěstí) nevyjadřuje oficiální názor Evropského parlamentu.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (225 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

vlastně dost podobně o ANO a jeho spolupráci s ODS jsem psala už včera..

 

Pro mne, pokud bych byla volič ANO by to byl důvod přejít ke skutečné opozici vlády.

A protože se u nás volí senátor, nepodpořím ani toho z ODS (Chlupáč), ale ani toho z ANO, jméno si nepamatuji. A to jsem plánovala hodit ho.

Průměrný počet slepic: 3.9 (55 hlasů)

že Fiala definitivně všude končí a že Babiš bude absolutním vítězem ve všech volbách a na všech frontách. A protože náš milý Daniel fandí straně STAČILO vidí Babiše a ANO již jako vládnoucí stranu kterou musí patřičně kritizovat :-). I já fandím Konečné a nezapomínám na proamerický postoj Babiše ke kterému byl donucen k vydání do USA Rusa Nikulina, či jeho zbabělý postoj v kauzi Vrbětice. Čestná národní politika v naší vlasti a uklidnění našeho totálně rozděleného a rozeštvaného od Fialy národa však přijde jenom přes Babiše ať se nám to líbí či ne. To že Babiš v EU spolu s Orbánem založili frakci Patrioti potvrzuje že Babiš jde správným směrem.  

Průměrný počet slepic: 3.4 (83 hlasů)

má poměrně velký politický přehled, informace od různých politiků, ke kterým se běžně člověk nedostane a dobrý úsudek i odhad.

Často se trefí a "na jeho slova často dojde"..

Průměrný počet slepic: 4.5 (75 hlasů)

In reply to by LaCasita

Trvalý odkaz

Úsudek se samozřejmě týká z které strany tento odhad a nadhled pochází. Jiný úsudek je viděn  zprava, jiný zleva, jiný je fialový úsudek, jiný zase ze strany Kateřiny Konečné na které stojí náš Daniel i já.

Průměrný počet slepic: 3.1 (51 hlas)
Trvalý odkaz

je jedna z nejhorších špín v ČR, včetně rodiny

Průměrný počet slepic: 4.3 (66 hlasů)

když nejsme národ Baldů. Proto těch politických sraček máme všude plnou haldu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (30 hlasů)
Trvalý odkaz

svého útěku z bojiště, ruply mu nervy a napsal o mně na svém FB, že jsem “fašizující roztleskávač prokremelské propagandy”.

Sice jsem přesvědčen, že ani on ani jeho nohsledi prosazující zavedení tvrdé cenzury názorových oponentů v této zemi, netuší, co tenhle výplod vlastně znamená, nicméně jejich uším uvyklým na komunikaci formou osobních invektiv bez jakýchkoli argumentů to jistě zní lahodně…

Myslím, že je všem naprosto jasné, že kdyby jen cítil sebemenší šanci, že mě v debatě porazí, tak by si takovou možnost zvítězit nade mnou před celým národem nikdy nenechal utéct…vláda a jejich přisluhovači moc dobře vědí, že máme pravdu a že se klepou strachy, aby lidé v přímém přenosu neprozřeli a konečně pochopili, že jedinou propagandou, která ovládá náš veřejný prostor a žene Českou republiku do propasti, je pouze ta jejich - proukrajinská, probruselská a prowashingtonská.

Už brzy stejně skonči na smetišti dějin. I s tím zbabělým politrukem.

(FB J. Rajchla)


 

Průměrný počet slepic: 4.8 (125 hlasů)

Jindřich Rajchl ve svém nočním živém vstupu prosil všechny lidi, aby šli volit a vybírali kandidáty mezi STAČILO, ANO a SPD. Je to jediná šance, jak připravit Pětikolku o hlasy, stejně jako se podařilo s Piráty.  

Průměrný počet slepic: 4.8 (28 hlasů)

ale i ti co nemají ani vindru půjdou volit Rajchla Jindru. Mně by se moc páčilo, kdyby Jindra spojil Pro-SPD a Stačilo!

Průměrný počet slepic: 4.6 (28 hlasů)

Bohužel nepůjde

Průměrný počet slepic: 3.1 (16 hlasů)

může spojovat jen opravdu zoufalý debil a svědčí to o naprosté vyprázdněnosti a ztrátě rozumu

Průměrný počet slepic: 4 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

Na stránce Svobodného světa je uveden článek na stejné téma jako na Kydech, ale s opačným znaménkem při doporučení koho tentokrát volit, či nevolit a proč. Jde tam o to, aby ze  Senátu vypadla řada senátorů v čele s Tchaiwancem Vystrčilem. To je podle mne tak důležitý cíl, že rozhodně stojí za to ho dosáhnout. Byl by to ten nejlepší dárek pro Bruselskou pětku. Těžko by to vysvětlovali. Obtížně by se s tím museli smířit. Proto se o onom článku zmiňuji. Někteří jste ho možná už četli, tak promiňte, že to zde inzeruji.

https://svobodny-svet.cz/dorazme-je-prosim-jdete-za-kazdou-cenu-k-druhemu-kolu-senatek/

Podobnou myšlenku propaguje i pan Rajchl v Parlamentních listech, i když z jiného úhlu pohledu.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Rajchl-burcuje-Patek-a-sobota-Cesi-volte-proti-petikoalici-Potopte-Fialovu-barku-762297

No a do třetice zde, dnešní Vidlákův článek. Vidlák se na věc dívá po levičácku. To je jasné. A všichni ti co to takové chtějí, co touží, aby za ně co nejvíce rozhodoval stát i na úkor svobody, mají zde návod jak se k tomu opětovně dopracovat.

Vy všichni, kteří máte příležitost a můžete jít volit, máte výsledek ve svých rukou! Možná příjmete některé z nabízených doporučení, možná použijete vlastní hlavu a vlastní rozum. Obojí je správně! Hlavně když to nehodíte nějakému análnímu alpinistovi.

Přeji Vám správné rozhodnutí, kterého nebudete už za pár dnů litovat.

Jsem opravdu zvědavý jak to tentokrát dopadne. Osobně bych Senát, ze kterého vystrčíte Vystrčila a jeho parťáky viděl mnohem raději, než ten Vystrčilův.

Mějte se všichni na Kydech fajn a zas někdy

Ahoj

Průměrný počet slepic: 4.7 (83 hlasů)

vystrčit tak Vystrčila. V Česku mu dát navždy ban, ať táhne ten skrček na Tchaj-wan!

Průměrný počet slepic: 4.9 (62 hlasů)

 👍

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

bůh do domu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (26 hlasů)

klacek do ruky 😁

Průměrný počet slepic: 3.4 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Bartoš , ODS a kmotři

Průměrný počet slepic: 4.5 (104 hlasů)
Trvalý odkaz

Taky moc nechápu, že si Fiala nemohl počkat s praním špinavého prádla až po druhém kole voleb do Senátu, zvlášť  když o průseru se stavebními řízeními musel vědět už dlouho  dopředu (a nejspíš původně opravdu čekal až bude po volbách). Ten týden to mohl klidně vydržet, protože každý pětikoaliční senátor navíc se počítá. Nejspíš ho ale vyděsila prudká dominance ANO a začal panikařit. A nebo to může být nějaký další tah jeho marketérů s cílem do parlamentních voleb tento debakl ještě nějak odvrátit. Ať tak či onak, časování události se mu, podle mě, moc nevyvedlo. A ta forma vlastně taky moc ne :-) 

Průměrný počet slepic: 4.5 (49 hlasů)

A co takhle potřeba ukázat zásadní rozhodnost a odvolat za to co se nedá okecat toho, kdo právě totálně propadl. Jak ti národovci strhávali nenáviděnou rakouskou orlici a hodili do Vltavy....když jim už nemohla uškodit. (J.Werich)  

Průměrný počet slepic: 4.8 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

Hodil jsem to Stačilo a nebyl jsem si jistý, jestli to na Fialku bude stačit, přemýšlel jsem i o Ano. Teď jsem klidný a jsem rád, že jsem to tomu zrádcovi nedal. Je to antihmota k Spolu ...

Průměrný počet slepic: 3.7 (42 hlasů)
Trvalý odkaz

postavíme jednou archu. V ní ho pošlem na Slovač, neb všichni víme , co je zač.

Průměrný počet slepic: 4 (36 hlasů)

Jenže, pane Zaubere, bez Babiše tu hrůzovláda pětidemolice bude minimálně další volební období. 

Bohužel, není tu politická síla kromě ANO, která by pětidemolici porazila. 

Všechny malé strany jsou k ničemu. Jedině STAČILO skýtá určitou naději, ovšem bude to potřebovat roky zrání.

S pozdravem, Jiří

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

nevolte lidé kdejakého vola. Mnohý volič jistě tuší, že nejen král Lávra má oslí uši.

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

hezký 👍

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

kdyby nebyl zbitý. Von je totiž politicky hodně vostražitý.

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Udělal jsem tady srandu a tak běžím s chutí do Kauflandu. My, důchodci to tak už máme, všechny akce dobře známe.

Průměrný počet slepic: 4.6 (31 hlas)

se to nerýmuje!

Průměrný počet slepic: 2.9 (19 hlasů)

In reply to by Starý Kocour

Trvalý odkaz

jó!

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

.

Průměrný počet slepic: 2.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

sdělení, které opakuji stále, se začíná naplňovat? Vláda a opozice jsou dvě strany jedné mince. A pokud se do sněmovny protlačí i Stačilo, bude na té minci také. Jak jednoduché. Ani jedna strana není vlastenecká, tak proč se divit. Opět se naplňuje krásné České přísloví "když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají" a jen duše prostá až naivní tomu uvěří.

Průměrný počet slepic: 3.2 (36 hlasů)

A Vámi navrhované řešení? Nebo zbývá jen shánění kravaty, která by unesla 100kg živé váhy? Většinově máte pravdu, všechny strany se chovají po zvolení podobně. Nicméně rozdíly tam jsou a o ty jde. Zásadní změna přijde nejdříve po nějaké katastrofě biblických rozměrů. Lidstvo si umí poradit s kdejakým svízelem, neumí se ovládnou v době blahobytu. A teď si užíváme plodů neumění se ovládnout. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

je v Bruseru jedna z hóóódně mála, co se snaží hájit zájmy Čechů.

Průměrný počet slepic: 4.1 (27 hlasů)

to možná instinktivně bere v rámci naší malé kotlinky a opičí se po politicích.Chci tím říct, že není těžké podlehnout dojmu, že stejně znamenáme hovno u cesty v trávě a tím pádem pocit plného žaludku dnes je rozhodující.Co bude zítra, nikdo neví a nějak to jako vždy dopadne.A nápad spojení ANO a ODS?Hmhmhm...

 

 

 

 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Problém vrcholné politiky je ten, že se tam dostanou jen hajzlici. Kdyby byl politik normální, tak ho mezi sebe ty svině nepustí....

Průměrný počet slepic: 4.4 (27 hlasů)

In reply to by Blc

Trvalý odkaz

Co to je? Oxymorón. Buď je ten člověk normální (obvyklý běžný) nebo je politik. Čím víc je politik, tím méně je "normálni". 

Mám to ověřeno na několika známých, kteří se dali na politiku. Je  platný asi jako Ohmův zákon. O kolem pobíhajících šakalech, kteří se živí politickými mrtvolami jako hyeny mám mínění ještě nižší.

Otevírá se kauza Vrbětice. Bude zajímavé sledovat, co vlastně ti investigativce tentokrát vyčmuchali. Komu ku prospěchu...

Průměrný počet slepic: 4.3 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

Dávám to sem v souvislosti s Paktem OSN o budoucnosti a tím, co tam říkal Argentinec.

Všechno je podřízeno účelnosti“: kam přivedly myšlenky Nikolaje Bucharina o formování „nového člověka“ a „nové morálce“

10. května 2024

 

Ihned po nástupu k moci začali bolševici na Rusko pohlížet jako na platformu světové revoluce, jejíž podnětem měl být článek z října 1917. Protože se však světová revoluce nějak zpozdila,“ jak předpokládali bolševici, kvůli nepřipravenosti proletariátu a rolnictva na povstání, bylo rozhodnuto tuto nepřipravenost kompenzovat výchovou „nového člověka“.

Zpočátku bolševici neměli jasný a podrobný program formování „nového člověka“. Zrodila se a upravovala v průběhu politických a socioekonomických transformací. Hlavními ideology stvoření „nového člověka“ byly významné politické osobnosti: N. I. Bucharin, A. V. Lunacharskij, L. D. Trockij, A. A. Bogdanov. V jejich pojetí by celá podstata „nového člověka“ neměla směřovat k rozvoji individuálních kvalit, ale k uspokojování zájmů společnosti a byla zcela závislá na sociálních silách. Mechanismy růstu „nových lidí“ viděli různými způsoby: od vzdělávání po nátlak [2].

 

Odpovídající ideologické kampaně byly rovněž zaměřeny na řešení dlouhodobých úkolů formování „nového člověka“ hodného komunismu. Nejprve měla potlačit „maloburžoazii“ v občanech prostřednictvím represí (včetně odříznutí opoziční části populace), poté prostřednictvím výchovy rozvíjet v lidech kolektivistický princip. Bylo jasné, že etika bolševiků spočívá v destrukci „staré“ morálky a předchozího systému společenských vztahů [1].

Nikolaj Bucharin, šéfredaktor Pravdy a člen výkonného výboru Kominterny, věnoval velkou pozornost vytvoření „nového člověka“ a nastolení „komunistické morálky“.

"Nahradit rodinu komunistickou stranou"

 

Významný teoretik KSSS (b) stejně jako šéfredaktor nejprve Pravdy a poté Izvestijí N. I. Bucharin v předrevolučním období nevěnoval problému „nového člověka“ prakticky žádnou pozornost. Po nástupu bolševiků k moci se však Bucharin začal zabývat nejen ekonomickými a politickými otázkami, ale obrátil se i k problému formování nového typu osobnosti.

Stojí za zmínku, že straničtí teoretici 20. let 20. století. - L. D. Trockij, A. V. Lunačarskij, N. I. Bucharin, A. A. Bogdanov - byli přívrženci myšlenek materialismu 18.–19. a pohlížel na člověka jako na racionální, aktivní subjekt povolaný k reorganizaci světa. Dali si za úkol formovat „nového člověka“, který je ve vztahu k člověku komunistické éry přechodným typem. V centru jejich antropotechniky byl ideál „pracovníka užitečného pro společnost“, k jehož vytvoření směřovali jak represivně-trestutivní, tak kulturně-výchovné metody [4].

Podle některých bolševických ideologů musela být celá společnost organizována na vědeckých a technických principech a stát se strojem a člověk byl jejím kolečkem. V roce 1928 Nikolaj Bucharin vyzval k „výrobě určitého počtu živých dělníků, kvalifikovaných, speciálně vyškolených strojů v co nejkratším čase“. Filmový režisér Dziga Vertov zase napsal: „Nový člověk, zbavený těžkosti a nemotornosti, s přesnými a snadnými pohyby stroje, bude vděčným předmětem natáčení“ [5].

„Nový člověk“, komunistický člověk (sovětský člověk) měl představovat ideální mobilizační jednotku, pro kterou mají úzké soukromé kontexty smysl jen potud, pokud jsou vepsány do logiky totální reorganizace existence – nebo nedávají smysl vše. Jak již bylo řečeno výše, plánovali jej vytvořit jak výchovnými, tak represivními metodami.

Pokud mluvíme o vzdělávacích metodách, pak v říjnu 1919 Nikolaj Bucharin a Jevgenij Preobraženskij společně napsali knihu „ABC komunismu. Populární vysvětlení programu Ruské komunistické strany (bolševiků).“ Tato kniha říká, že „nového člověka“ je třeba vychovávat od dětství, a to by neměli dělat rodiče, ale společnost.

 

„Dítě patří do společnosti, do které a díky které se narodilo, a nejen do „společnosti“ svých rodičů. Společnost má prvořadé a základní právo vychovávat děti. A z tohoto pohledu je třeba tvrzení rodičů, že prostřednictvím domácího vzdělávání vtisknou do psychologie svých dětí svá omezení, nejen odmítnout, ale také tím nejnemilosrdnějším způsobem zesměšnit. Společnost může svěřit výchovu dětí rodičům, ale nemusí“ [3].


Slavný sovětský právník, jeden z tvůrců kodexu o rodině a manželství, A. Goikhberg se vyjádřil ještě kategoričtěji: „Je nutné nahradit rodinu komunistickou stranou“ [6].

 

"Nátlak ve všech jeho formách je metodou rozvoje komunistické humanity."


Formace „nového člověka“ podle učení marxismu předpokládala radikální změnu lidské morálky. Tento postoj rozvinul ve svých dílech a projevech V.I. Lenin, který odsuzoval starou buržoazní morálku a prosazoval existenci zvláštní komunistické morálky, která je „odvozena ze zájmů třídního boje proletariátu“ [7]. N. Bucharin jej také rozvinul.

Jádrem komunistické morálky „nového člověka“ byl ideální obraz bolševika, budovatele světlé budoucnosti, který se zformoval pod vlivem zkušeností podzemního revolučního boje a občanské války.

N. Bucharin napsal o nutnosti nápravy „lidského materiálu“ v období proletářské diktatury: „Proletariát dobývá moc, aby předělal „svou vlastní přirozenost“, předělal celou společnost a dosáhl tak komunismu .

Marxistický přístup, který stavěl třídní boj a násilnou proletářskou revoluci nade vše ostatní, znamenal ideologické ospravedlnění násilí. Navíc někteří sovětští vůdci viděli násilí jako hlavní prostředek k vytvoření nové společnosti. V roce 1920 Nikolaj Bucharin napsal:

 

„Proletářský nátlak ve všech svých formách, od poprav až po odvody do práce, je, jakkoli to může znít paradoxně, metodou rozvoje komunistické humanity z lidského materiálu kapitalistické éry“ [8].


Bucharin se obecně projevoval jako naprostý cynik. Podle jeho názoru proletariát nepotřeboval morálku, ale pouze jasně vytvořený soubor „technických pravidel“ chování. Nepotřebuje pochopení své povinnosti „nebo nějaký jiný nesmysl“, ale vědomí střízlivé vypočítavosti [1]. Ostře odsoudil „buržoazní slabochy“, kteří se zamýšleli nad otázkou „může nebo nemůže zabít člověka“.
 

„Buržoazní svině se neustále ptají, stejně jako se ptal Ropshin, je možné nebo ne zabít člověka, zastřelit policistu? A my říkáme, že vše je podřízeno určitým praktickým úvahám o účelnosti pro průběh revoluce, pro realizaci určitých úkolů. Díváme se na naše mravní vztahy, na vědu, jako na nástroje našeho zápasu s přírodou, boje proti škodlivým živlům lidstva, abychom lidstvo vedli k novým vyšším formám jeho rozvoje. To je náš boj“ [9].


Bucharinův postoj k ruskému lidu


Kromě představy N. Bucharina o státu jako nástroji násilí (kterou ve 20. letech sdílelo mnoho ideologů bolševismu) měl i negativní vztah k ruskému lidu.

Na XII. stranickém sjezdu (17.–25. dubna 1923) Bucharin z pódia prohlásil: „My, jako bývalý velmocenský národ, se musíme dostat do nerovného postavení. Pouze s takovou politikou, kdy se uměle umisťujeme na nižší pozici ve srovnání s ostatními, si jen za tuto cenu budeme moci koupit důvěru dříve utlačovaných národů.“ To znamená, že Bucharin vyzval Rusy, aby si klekli, sklonili hlavy a neustále prosili o odpuštění a omlouvali se...

Navíc v jednom ze svých článků v Izvestijach nazývá Rusy „dědici toho zatraceného oblomovismu“, „asiatismu“, "Ruský bungler."

 

„Ten rasový blázen! Těchto téměř dvě stě zotročených národů, roztrhaných na kusy carskou politikou! Tento Asiat! Tato východní „lenost“! [10].


Na taková prohlášení musel reagovat deník Pravda, který brzy zveřejnil zvláštní materiál o jeho „škodlivém a reakčním blábolení“.
 

„Je nepravděpodobné, že Bucharin bude schopen z hlediska své koncepce vysvětlit, jak se mohl „oblomovský národ“ historicky vyvíjet v rámci obrovského státu, který zabíral 1/6 zemské země... a jak se Rusové vytvořili takové giganty umělecké kreativity a vědeckého myšlení,“

- řekl článek.

Bucharin se více než jednou obrátil k obrazu „líného muže“, který vytvořil spisovatel Ivan Goncharov, a proměnil jej v osobní symbol ruského lidu.


 

Závěr


Revoluční ideologové jako Nikolaj Bucharin, kteří aktivně podporovali a chválili násilí, si vykopali vlastní hroby.

Na plénu Ústředního výboru 23. února 1937 byl Bucharin prohlášen za „nepřítele“ a byla ustanovena komise pro vyšetřování jeho zločinů. Byl by zatčen. Soud se konal v březnu 1938: oficiální obvinění uvádělo, že obžalovaný se údajně snažil obnovit kapitalismus, rozkouskovat SSSR, zabít Stalina a další stranické vůdce, že pracoval v úzkém spojení se zahraničními zpravodajskými službami a Trockým.

Jako hlavní obžalovaný u soudu byl odsouzen k trestu smrti – „nejvyšší míře sociální ochrany“, kterou ve své době oslavoval sám Bucharin. Byl to koneckonců on, kdo napsal následující slova: „Poprava je metoda výchovy lidstva.

(Přeloženo Googlem)

Průměrný počet slepic: 4 (21 hlas)

To jenom potvrzuje mou teorii, že za vlády Střízlivého Míši se Kominterna přestěhovala z Moskvy do Brusele a přejmenovala na Evropskou komisi. Kdysi mě o tom přesvědčil zavilej (ex)komunista a kdysi nositel titulu "přítel Sovětského svazu" Štětina.

Co se týká Báby, je to v principu jen mafián okresního formátu (s Kubou si mohou rozumět, ale taky se nenávidět coby dva kohouti na jednom smetišti), ale nelze popřít, že rozumí kšeftu (bohužel i tomu politickému) a tudíž ví, jak vyrejžovat, co se dá a hlavně - jak si udržet zdroje. Prostě se naučil, že nelze krávu donekonečna dojit bez toho, že by ji taky nakrmil. Což soudruhům z původní pětikolky nedochází. Otázkou je, jak pětikolka (nebo její zbytek) pojede dál, pokud ANO nahradí Piráty.

Bylo by hezké, kdyby se Modré straky definitivně rozdělily na Motoristy a libtardy, ale asi to bude na dlouho, pokud vůbec.

Uvidíme, jak se časem vymrcasí Stačilo!, ale faktem je, že po původní KSČ toho zbylo dost na dalších 35 let drancování. Asi proto, že staří komanči kradli primárně do státní kasy, zatímco ti dnešní kariérní, co si říkají "demokrati", kradou výhradně do soukromých - vlastních i cizích -  kapes.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

že všichni ti teoretici bolševiků byli sionisté a sám Lenin Uljanov německým agentem. No a dnes v Rusku velebený, v sionistickém světě proklínaný, Stalin jim zatrhnul tipec. Doslova.

Průměrný počet slepic: 3.8 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Napsal jste : "kolaborují s vládními stranami i tam, kde nemusejí...". Vnímám Vidláku správně Vaše očekávání vítězného politika/strany, která rázným způsobem po vyhraných volbách radikálně zpřetrhá veškeré vazby a začne naplno uplatňovat zcela odlišnou - opoziční - politiku? V naší současné volební konstelaci a stávajícím volebním systému?  Máme poměrný systém a ANO nevítězí s převahou 60-ti procent.  Většinový systém by Vámi požadované radikální změny přinesl rozhodně lépe. Realita je ale jiná a nevidím důvod zklamání. Nepřítele možno "potlačit" v politice i přistoupením ke spolupráci a postupným překlopením vývoje na svou stranu. Rozhodně nedoufám, že se to straně ANO podaří a je to jejich záměr. Nicméně bych podobný postup dopředu nevyloučil. Bude pak bedlivě pozorovat vývoj i tam kde "...nemusejí...". Zdravím s poděkováním za Vaše mimořádně přínosné texty.  

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

Velice rozumně jste to napsal 

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Chtěl jsem napsat "pouze", ale nechci urážet jeho voliče. Někdy i to "pouze" je dost. Horší než Babiš jsou na něj navěšení -odshora dolů, hlavně dolů.

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

Stačí si uvědomit, jak to může po případných přelomových volbách vypadat. Může se zvítězit na procenta, ale zkolabovat v době, kdy bude zapotřebí obsadit ministerstva a exekutivu "spolehlivými" lidmi pro prosazení přelomového programu. Stávající hydra úřednictva a nové opozice se navzájem podporuje - jde oběma o (politický) život. To je zásadní mínus jakékoliv menší strany byť je v jejím vedení ten nejvýraznější, nejslušnější a nejvzdělanější politik. Po případně vyhraných volbách bude potřebovat značné množství zorientovaných spolupracovníků a kde vzít na dlani chlup? V současném politickém marasmu by byl pravděpodobně lepší většinový systém se dvěma hlavními stranami bez korespondenční volby.  Takže se v politice mohou uplatnit jen určití, specifičtí lidé ke kterým můžeme mít sto výhrad, ale bez nich to nejde!!! Souhlas s Vaším, že někdy i to pouze je vlastně dost. 

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

jaký hnůj posílal a posílá Babiš do Bruseru 

Průměrný počet slepic: 3.1 (22 hlasů)

.. že je to možná silný výraz pro naše zástupce v Bruseli. :-) Nicméně jsem také rozhozen z toho jak hlasují. A tady vidím zásadní selhání tisku obecně! K tomu jak kdo a proč hlasoval mají být diskuse a on-line grilování našich vyslanců do Brusele. A média jsou plna rozbitého obličeje pana Soukupa a polemik nad výroky vládou najatého hulváta, který má hrubými  provokacemi odklonit zájem lidí mimo skutečného stavu věcí.  A když má sám svou pozici jít do duelu strategicky obhájit - zjistí všichni co je to za bezvýznamnou pijavici rozpočtu. 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 4.9 (29 hlasů)

Dobré a vtipné  😀

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

Chybí mi tam lubrikant k těm vlaječkám.

Průměrný počet slepic: 4.2 (19 hlasů)