Srdečné pozdravy ze Štrasburku

Autor

Přátelé, tento týden jsem ve Štrasburku. Proč? Inu, když se sepisovaly zakládací smlouvy EU, tak Francouzi z prestižních důvodů nemohli zůstat stranou. ono je to ještě složitější, ale vězte, že europarlament není jen v Bruseli, ale má ještě i druhé sídlo. Podle zakládacích smluv musí během roku ve Štrasburku proběhnout dvanáct plenárních zasedání. Dodržuje se to a protože v srpnu jsou parlamentní prázdniny, tak v říjnu bývají zasedání dokonce dvě.

Ve Štrasburku probíhá finální hlasování. V Bruselu se to vymyslí, pozmění a odhlasuje ve výborech, odintrikuje ve frakcích a když toho už mají všichni plné zuby, definitivní verze se dostane na plénum, kde to pak europoslanci definitivně schválí a nebo definitivně zamítnou. Celý proces průměrně trvá tak tři roky.

Samozřejmě, i v EU existují způsoby, jak něco prohlasovat rychle, jak to dostat na nejbližší plenární zasedání a jak to rychle dokončit, protože za tři roky může být už dávno po válce nebo po průmyslu. Dále se hlasují rezoluce, které nejsou právně závazné, ale představují stanovisko europarlamentu a evropská komise se jimi pak ráda a hodně ohání. Nejlepší je totiž začít nějakou zákonodárnou iniciativu tím, že „to přece všichni chtějí.“ Třeba šmírování sociálních sítí a právo na korigované informace.

Zasedání probíhá od pondělí do čtvrtka…

Mezi spoustou jiné agendy tentokrát proběhnou tato hlasování:

Jednak se bude hlasovat rezoluce o pokračování finanční a vojenské pomoci pro Ukrajinu.

Dále pak se bude hlasovat rezoluce o pomoci zemím postiženým povodněmi z evropského fondu solidarity

A má proběhnout debata o maďarských zelených kartách pro ruské občany. Tam se klidně může stát, že někdo navrhne hlasování o rezoluci, která proběhne na dalším plenárním zasedání a někdy to odhlasují rovnou… když třeba budou chtít Orbána hodně naštvat.

Dále budou rezoluce o postavení žen v Afghanistánu, politické situaci v Bělorusku, Venezuele, Kubě… Prostě samé důležité věci.

Pokud jsem něco nepřehlédl, tak připravený legislativní návrh, který má právní závaznost, bude tentokrát jen jakási smlouva s USA ohledně navigačního systému Galileo. To víte… nejlepší argument proti demokracii je sledování demokratického procesu v praxi.

Europoslanci mohou požádat o vystoupení v rozpravě k jednotlivým bodům. Mají na to tak minutu až dvě. Požádat si mohou o kolik bodů chtějí, zpravidla dostanou jednu možnost a hotovo. Po minutě mu vypnou mikrofon. Žádná reakce není možná. Je jich tam skoro osm set, tak se tomu nedivte.

Ondra Dostál si požádal o vystoupení ke všem bodům rozpravy a zrovna to pěkně vyšlo, že mu dali možnost vystoupit ohledně dalšího financování války na Ukrajině. Měl moc hezký projev, kdy se mu za minutu podařilo říct všechno. Přihlásil se k Orbánově politice, přihlásil se k chcimírství a varoval Evropu, „že by si neměla hrát s těmi sirkami.“

Myslím, že příště už mu v podobných věcech prostor nedají. Lidovecké a socialistické většině řekl to, co nechtěla slyšet.

Kateřina Konečná ve středu bude apelovat na co nejrychlejší otevření evropského fondu solidarity kvůli povodním. Vládní rozpočtová rezerva je prázdná, jediná jiná možnost je sáhnout do návrhu rozpočtu a zaseknout sekeru do futer zase o něco hlouběji. Tak snad se nám naše vaše společné evropské řešení pochlapí a pošle prachy co nejrychleji.

Případně bychom třeba mohli zkusit si hrát na rozvojovou zemi. Budoucí eurokomisař Hýkela dostal totiž velmi silné portfólio. Bude eurokomisařem pro zahraniční partnerství… To znamená, že bude přidělovat peníze na projekty v Africe.

Fiala už se tetelil, že je to super, protože žádný český eurokomisař ještě neseděl na tak velkém balíku peněz. Tři sta miliard euro, přátelé. Ale… to tam bylo na začátku… Teď už tam moc peněz nezbylo, protože projekt má za dva roky končit. Zkrátka a dobře, Síkela dostal komisaře pro strategické lepení papírových pytlíků.

A to se Fiala tak snažil. Ukazoval sám sebe, že je to on, kdo dostane Uršulu do křesla šéfky eurokomise. Tak moc jí lezl do řiti, až si s ním tu řiť vytřela. Ale jinak má pravdu, předseda. Není malých rolí, jen malých herců. Síkela může udělat to, co Jourová. Ze zbytečné funkce udělat funkci inkvizitorskou a odstrašující. To mu rádi dovolí. Oni tam mají rádi, když si přivlastníte kompetence, které vám nikdo nechce dát.

Doufám, že jsem vám příliš nezkazil den. Další jobovky budou brzy následovat.

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (256 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

-----------------------------------------------------

Green deal poslušně plníme, migrační

pakt jim schválíme, na Ukrajinu

odvezeme všechno, co máme a Síkela

pak dostane komisaře pro mezinárodní

vztahy.

Česká republika je oficiálně největším

Hujerem Evropské unie. Paní von der

Leyen posílá pozdrav a klíčenku.

(FB J. Rajchla)

---------------------

Tak podle Foltýna už jsme nejenom svině, ale dokonce i "patologická sedlina". Jak já se na něj na té Nově těším

Foltýn: „Potřebujeme víc doktorek Drábových a víc spisovatelů Padevětů, kteří se za ty hodnoty výrazně postaví a nebudou se bát, že schytají nálož od patologické sedliny.“

Průměrný počet slepic: 4.6 (112 hlasů)
Trvalý odkaz

už si na rozvojovou zemi hrát nemusíme

Průměrný počet slepic: 4.7 (78 hlasů)
Trvalý odkaz

Co předpovídal přímo Rusku, a nepřímo i nám, před smrtí Slobodan Miloševič?

Podívejte se na nás a zapamatujte si – s vámi udělají totéž!“ varoval malé státy před smrtí Slobodan Miloševič.„Západ, ten vzteklý pes na řetězu, se vám zakousne do hrdla. Bratři, vzpomeňte si na osud Jugoslávie! Nedovolte jim, aby se i vůči vám zachovali stejně.“

V březnu 2014 byl v televizi Rossija-1 odvysílán pořad „Zprávy týdne“, věnovaný 15. výročí začátku bombardování Jugoslávie letectvem USA a NATO. Známý ruský novinář Dmitrij Kiselev při vzpomínce na tyto události přečetl část vzpomínek bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Podotkl také, že existují i skeptici, kteří nevěří v pravost slov nebohého exprezidenta. Jelikož se však jedná o velmi jasné a přesné vyjádření, ruský moderátor ho přece jen zveřejnil.

Abychom však správně pochopili patos těchto slov, je třeba si vzpomenout na okolnosti, za kterých byly předneseny.

Kdo byl Slobodan Miloševič? Byl to poslední prezident Jugoslávie a první prezident Srbska. Jako politik během celé své kariéry vyvíjel zoufalé úsilí, aby se Jugoslávie, svého času jeden z nejúspěšnějších a bohatých států Evropy, nerozpadla na samostatné státy, aby si zachovala svou nezávislost a svébytnost...Aktivně podporoval Srby v Bosně a Hercegovině i v Chorvatsku, bojoval proti vystoupení Kosova ze sestavy Srbska. Až bombardování letectvem NATO přinutilo Miloševiče vzdát se ho. Jen tak mimochodem, během tohoto bombardování bylo zabito a zraněno 9 tisíc civilistů, ale zničeno jen 7 srbských tanků. (Srovnejme to s válkou na Ukrajině, v Iráku, ve Vietnamu…)

Prezident Miloševič vyvedl jugoslávskou armádu z kosovských lesů téměř nedotčenou. Stal se však první obětí „barevných revolucí“ ve východní Evropě, byl zatčen a dopraven do Haagu. Tam ho soudili 5 let a vše skončilo jeho smrtí ve vězení v roce 2006. Slobodan Miloševič zemřel během vrcholu soudního procesu, ve kterém se sám přesvědčivě hájil a odmítal služby advokátů.

V roce 2017 mezinárodní soud v Haagu uznal Slobodana Miloševiče nevinným ze zločinů, které se mu připisovaly.

Všechno kolem bombardování Jugoslávie, kolem jeho zatčení a soudu nad ním a nakonec i kolem jeho zbavení viny, které tribunál začachroval do hlubin verdiktu ve věci lídra bosenských Srbů Karadžiče, se stalo očividnou demonstrací politiky západního světa vůči státům, které nesouhlasí se „západními hodnotami“...Miloševič, mluvící o rozdrobení svého státu, řekl, že bývalé republiky Jugoslávie se staly „akné na politické mapě Evropy“.„Podívejte se na nás a zapamatujte si – s vámi udělají totéž!“.

Internetem se šíří několik variant jeho odkazu. Nejznámější je úryvek z rozhovoru, který Miloševič poskytl ve vězení těsně před smrtí:

Rusové! Nyní se obracím na všechny Rusy, obyvatele Ukrajiny a Běloruska… Podívejte se na nás a zapamatujte si – udělají s vámi totéž, pokud se pooddělujete a odhalíte slabiny. Západ, ten vzteklý pes na řetězu, se vám zakousne do hrdla. Bratři, vzpomeňte si na osud Jugoslávie! Nedovolte jim, aby se i vůči vám zachovali stejně. Rusové, k čemu je vám Evropa? Těžko najít jiný, vším zabezpečený národ, jako jste vy. To Evropa vás potřebuje, ne vy ji!!! Je vás tak mnoho, celé tři státy a nejste jednotní. Všechno máte své: hodně půdy, energie, paliv, vody, vzduchu, máte vědu, průmysl, kulturu…“

Kde byly kořeny jeho bratrství? Miloševič byl Srb a srbský národ má tradičně vroucí a bratrský vztah k Rusku. Jeho otec byl učitelem srbského a ruského jazyka a přidržoval se panslavistických názorů, matka byla členkou komunistické strany a Sovětský svaz měla v obrovské úctě. Člověk, který byl vychován v tomto duchu, mohl zcela přirozeně mluvit o příbuznosti ruského, ukrajinského a běloruského národa a vyzývat je k jednotě a na odpor vůči nátlaku západního světa. Dokonce i Miloševičova politika byla potvrzením této téze. I proto lze výše uvedený citát, přestože nemá dokonale potvrzený zdroj, považovat za pravý. Co ještě říkal Miloševič? Tři dny před smrtí napsal dopis ministerstvu vnitra Ruské federace (RF), věnovaný jeho přání léčit se u ruských lékařů s popisem odporu, jaký vůči tomu projevují jeho žalářníci. V dopise jsou i tyto řádky:

Myslím si, že vytrvalost, s jakou mi neumožňují poskytnutí lékařské pomoci v Rusku, je motivována strachem, že nutně bude odhaleno, jak se během procesu vedla zlomyslná kampaň proti mému zdraví – její fakt se nedá skrýt před ruskými specialisty. Obracím se na Vás v očekávání, že se mi podaří dostat adekvátní zdravotní pomoc v některé z Vašich nemocnic, protože vůči Vašim lékařům i vůči Rusku požívám absolutní důvěru.“

Již v roce 1993 byl v ruských novinách Pravda zveřejněn článek srbského lídra pod titulkem „Jugoslávie – první oběť německého revanšismu“. Psalo se v něm:

Všechno to začalo sjednocením Německa. Jakmile se událo, Německo začalo trestat vítěze druhé světové války. Tisk s německou pedantností rozdělil svět na dobré a špatné. „Dobří“ – jsou ti, kteří byli přes druhou světovou válku s fašisty a prohráli válku. A „zlí “ – jsou ti, kteří nebyli s nimi a vyhráli válku… Jugoslávii bylo třeba zničit. Jugoslávie se stala první obětí politiky revanšismu.“A ještě jedna výrazná předpověď Slobodana Miloševiče: „Všechny státy, které se ocitly v postavení omezené suverenity, s vládami, které jsou pod vlivem zahraničních sil, se s prudkou rychlostí staly žebráky…Rozdělení na většinu žebráků a menšinu bohatých – to je obraz východní Evropy posledních let, a my všichni to můžeme vidět… Spolu s národním ponížením, rozkouskováním státu a sociálním krachem, budou patrné různé formy sociální patologie, mezi nimiž se první stane zločinnost… Jeden z hlavních úkolů loutkové vlády, pokud se taková dostane k moci, spočívá ve zničení národního sebevědomí. Státy, které jsou řízeny z venku, se relativně rychle zbavují svých dějin, svých tradic, svých národních symbolů, svých obyčejů a často i svého spisovného jazyka.“

Měl plnou pravdu, varoval marně, neslyšíme, nevěříme...

Tato prorocká slova byla vyslovena již v 90. letech minulého století!!!

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (223 hlasů)

Slobodan Milošević, bývalý prezident Jugoslávie a Srbska, byl obviněn Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii ze zločinů proti lidskosti, válečných zločinů a genocidy v souvislosti s konflikty v Chorvatsku, Bosně a Hercegovině a Kosovu v 90. letech. Milošević byl zatčen v roce 2001 a přepraven do Haagu, kde byl držen ve vazbě během svého soudního procesu, který trval od roku 2002 až do jeho smrti v roce 2006.
Milošević se považoval za nevinného a odmítal uznat legitimitu soudu. Obhajoval se sám a tvrdil, že byl nespravedlivě obviněn z činů, které se jako prezident snažil potlačit.
Milošević zemřel 11. března 2006 ve své cele v Haagu. Oficiální zprávy uvádějí, že zemřel na srdeční selhání, ale Srbové jsou přesvědčeni, že šlo o špatnou zdravotní péči, někteří uvažují o úmyslné otravě. Milošević opakovaně žádal o povolení léčit se v Rusku, ale to mu bylo tribunálem zamítnuto. Mezi Srby převládá názor, že jeho předčasná smrt byla úmyslná.  Tím, že zemřel předtím, než byl soudní proces dokončen, tak nedošlo k žádnému rozsudku, protože jinak by jej soud musel osvobodit. To by byla velká blamáž pro žalobce.
Většina Srbů ho vnímala jako hrdinu, který bránil srbské zájmy během válečných konfliktů.
Jeho smrt vyvolala velké emoce, a v Srbsku byly uspořádány pietní akce na jeho počest. Slobodan Miloševič je v Srbsku považován za národního hrdinu.
Průměrný počet slepic: 4.9 (117 hlasů)

Asi byli na opačných stranách zákopů, ale mám stejný respekt k Slobodanu Praljakovi. Jo, tomu generálovi, co přímo na soudu vypil jed a uchoval si čest, když se těm panákům odporoučel v pohrdání.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/haag-tribunal-soud-poziti-jed.A171129_115928_zahranicni_ert

Průměrný počet slepic: 4.9 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak jsme podle Fialy získali v Bruselu velmi hodnotné portfolio pro pana bankéře Síkelu (komisař pro mezinárodní partnerství) a tento úspěch nemá v historii ČR obdoby. Nikdy totiž český eurokomisař neseděl na takovém balíku peněz.

A co si o tom myslí Kateřina Konečná?

---Se “silným” portfoliem pro 🇨🇿ČR to dopadlo jako s ostatními sliby této asociální pětidemolice. Síkela dostal oblast mezinárodního partnerství…co k tomu říct❓ Jde o zcela nepřekvapivý poliček do tváře České republiky a jejím občanům.   Pokud má toto být výsledek zaprodání země v zahraničí, tak je to k pláči. Četné, zejména energetické, “úspěchy” pana bankéře Síkely ani jinak dopadnout nemohly. Vládní úderníci vám samozřejmě sdělí, jaký je to úspěch.  Ve skutečnosti  jde opět o portfolio bez reálného vlivu, které ČR nijak nepomůže. Pan Síkela bude akorát znovu dělat špinavou práci pro Brusel, na což je naše vláda zvyklá… nejméně od dob předsednictví❗️🤦‍♀️

A co si myslí Tomio Okamura?

---To bylo řečí od Fialovy vlády a jejích eurohujerských nohsledů, že nám proukrajinskou politikou vybudovali v EU skvělou pozici a že zlobivé země jako Slovensko budou potrestáni izolací. Opak se ukázal pravdou. Přes servilitu Fialovy vlády dalo vedení EU jasně najevo, že pro ně není Česká republika důležitá a potvrdila se zoufale slabá pozice současné české vlády. Ve starém Japonsku by politici v situaci jako je Fiala, Síkela a Lipavský, museli spáchat harakiri (sepuku), protože by takové ponížení a pošpiněnou čest jinak nemohli očistit.😜

Zkrátka, co člověk, to názor :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (94 hlasů)

- Když tři roky skáčeš přesně tak, jak soudruzi v Bruselu pískaj, kašleš na svou zemi, na své lidi, zradíš všechno, co jsi roky hlásal a sliboval, a hájíš to nějakým skvěle vyjednaným dealem, který přece přijde a všichni ještě uvidíte!…

A pak se dostaví realita. Vidíme to, no. Náš nominant bude řešit jménem EU, jestli mají v Africe a v nějakých banánových republikách dostatek hygienických prostředků etc. Resorty kolem energetiky a průmyslu mají zatím ti nejhorší rudo-zelení magoři (Ribera a spol.).

Že je EU smyslů zbavená zkorumpovaná organizace, která jde už téměř ve všem proti českým národním zájmům, je už nějaký ten pátek známá věc.
Ale že je Fiala… Jo, to je vlastně taky známá věc. Tihle slaboši a zrádci musí pryč.

Co neMÁTE vědět

Průměrný počet slepic: 4.7 (86 hlasů)
Trvalý odkaz

I v dnešní době jsou lidé, kteří nezůstávají lhostejní k útrapám druhých a skutečně se snaží pomáhat jiným lidem, které postihlo neštěstí.

Jeden zářivý příklad se nachází přímo mezi námi, je to pan Inza.

Po katastrofách na Jesenicku které se týká i naší rodiny již nemám čas ani náladu psát na V.Kydech, mám jiné starosti teď řešit.

S velikým překvapením které mně dnes velice dojalo, bylo když jsem našel v mé emailové schránce vzkaz od přítele pana Inzu který mě informoval že mně chce finančně podpořit a požádal aby jsem mu oznámil číslo mého účtu protože chápe tu hrůzu s povodních které prožíváme my obyvatelé Jesenicka, mezi nimi i naše rodina.

Bylo to velice milé a úžasné překvapení. Vřele jsem p.Inzovi poděkoval a oznámil jsem mu že se z toho vyhrabeme z našimi silami. Pocit solidarity který jsem ale dnes zažil od spoluobčanů, kteří cítí soucit s lidmi které postihlo neštěstí  byl úžasný. Jedním z těchto spoluobčanů je náš pan Inza.

Děkuji Vám pane Inzo.

Průměrný počet slepic: 4.7 (111 hlasů)

Čekal jsem, až se ozvete, Antoníne. Milan Auředník i já jsme měli stejný nápad. Vraťte se zpět na VK a popište priority, které Vás nejvíc trápí. Někteří z nás, co jsou z dálky určitě pomohou finančně a jiní - z blízka - určitě i prací.

Průměrný počet slepic: 4.8 (57 hlasů)

Právě teď  jsem přečetl vaše minulé  vzkazy pane Jaroslave a pane Milane. Děkuji pane Jaroslave136, vám pane Milane Auředník a kterýkoliv jinému příteli který je jako vy a pan Inza. Jak jsem oznámil panu Inzovi totéž oznamuji i Vám že se dokážeme vyhrabat s tohoto neštěstí s našimi silami. Pocity solidarity, které máte pro spoluobčany které postihlo neštěstí svědčí o tom, že jste skvělí a úžasní lidé. Děkuji Vám.  Promiňte mi všichni přátelé že již nebudu navštěvovat a psát na Kydech tak často jako jsem psal. Nemám na to čas ani náladu , máme teď jiné problémy které řešíme jak si s naší rodinou "olížeme rány" po této pohromě která nás zasáhla po povodních na Jesenicku. Mějte se pěkně a buďme všichni sjednocení v boji proti Fialové pětidemolice která je tragická a nedostatečná vláda jak se potvrdilo i po zdejších katastrofách na Jesenicku .

Průměrný počet slepic: 4.7 (72 hlasů)

Jsem smluvní partner ČEZ Distribuce. Měl jsi nějakou část elektriky zaplavenou? Běží ti elektrika?

Piš na richard.pech@pbz-energie.cz

Už mi přistály do e-mailu i pokyny ke spouštění elektřiny, ČEZ se velmi snaží..

ČEZ a povodně

Průměrný počet slepic: 4.5 (41 hlas)

nedělej ze mě nějakýho Mirka Dušína. Pro mě to bylo jednoduchý, chtěl jsem poslat nějaký příspěvek Vidlákovi, ale usoudil jsem, že teď by se to šiklo víc tobě. Mail jsem na tebe měl, ještě od posílání překladu, tak jsem mohl hned reagovat. Nic na tom nebylo. Hlavně abyste dali bydlení co nejdříve do richtigu.

Jo a taky mě už konečně tykej.

Průměrný počet slepic: 4.9 (51 hlas)
Trvalý odkaz

výborně jako vždy. Já už říkám dlouhodobě, že Gorbačov byl hlupák (O Jelcinovi ani nemluvě), ale také občané SSSR, že se nechali rozdělit. Ale stejně jsme byli hloupí i my a Slováci, že jsme se nechali Mečiarem a Klausem rozdělit, nikdo se nás na nic neptal. Byl jsem v té době na Slovensku několikrát mezi přáteli i lidmi, které jsem neznal, a nepotkal jsem tam nikoho, kdo by si přál rozdělení. Jde logicky o to, že čím jste větší a sjednocenější, tím jste silnější - viz Čína. Té to trvalo celá staletí...a dnes nám můžou ukazovat fakáč...Evropa nebude nikdy silná, protože to není stát...je to jenom násilné uskupení (možná s dobrým začátkem / i když těžko říct, kdo a co za tím ve skutečnosti stálo/, ale rozhodně se špatným koncem (vidíme to dnes a denně). Já jsem pro vystoupení s EU (žili a byli jsme i předtím). Kecy o tom, jak bychom na to doplatili jsou jenom kecy zbabělých lidí, kteří se bojí udělat správné rozhodnutí. Vždy je totiž více řešení-nebudu rozepisovat, přemýšlejte sami. A dnešní unipolární svět ?? Ten bude multipolární, ať chceme nebo nechceme, neboť tam to spěje...a má to svou hlubokou  logiku. Multipolární svět nechce žádného hegemona (myslím tím jednoho jediného, jak chce USA), je to o spolupráci.  Všimněte si, že v Česku mluví o referendu o EU pouze SPD, nikdo jiný. Neříkám, že to SPD dělá dobře (v poslední době bohužel docela blbě).

Na závěr: neslyšel jsem nikoho    (kromě Putina, sleduju jeho projevy dlouho, mají hlavu a patu, logiku a budoucnost, není to žádný hlupák, jeho rozhodování je velmi šachové-moje oblíbená hra, a je mi úplně fuk, co si o něm myslí berrnard nebo kdokoliv jiný, jak já říkám-myslet znamená hovno vědět, většina lidí myslí max. na špičku svého nosu, nikoliv 6 tahů dopředu-i proto jsem necinkal klíči a dopadlo to přesně, jak jsem to šachově cítil) mluvit o tom, že je špatně chovat se ve smyslu: přítel-nepřítel. Pro tuto planetu a pro nás je to totálně blbě !! Spolupráce všech se všemi (nikoliv přítel-nepřítel) je jediný předpoklad, který může přinést ovoce. Proč ? Protože diverzita, jiné životní podmínky, jiné zdroje atd., atd.), zatím to lidé (resp. Američané) na této planetě nepochopili a i proto se blížíme ke třetí sv.v. ...za vším hledejte soutěživost od mládí: já chci být nejlepší, lepší než ten druhý, proč ??? Já říkám: já chci být lepší než jsem, ne lepší než ten druhý, nepotřebuju nic dokazovat druhým, nemá to žádný smysl a jen to vede ke zlosti, frustraci, závisti, smutku a samé negaci. Mohl bych to rozvádět dál, ale obávám se, že by to stejně nikdo nepochopil, lidé tak nejsou nastaveni....mějte se krásně a hlavně buďte silní Vy, které postihly povodně...jsem s Vámi, protože jsem taky zahučel...    

Průměrný počet slepic: 4.8 (93 hlasů)

In reply to by Chuck

Trvalý odkaz

.. a srozumitenou ruštinu, profesora V.V. Pjakina také dokáži vyslechnout v originále, ale mám k tomu rád titulky od paní Ireny. I Nikita Michalkov hovoří srozumitelně, stejně jako profesor Viktor Jefimov, doktor Bazarnyj, a samozřejmě již zesnulí generál Petrov a profesor Zaznobin, ti už jsou většinou vzorně otitulkováni.

Kdyby mi někdo před 35-ti roky řekl, že se mi ruština hodí i na něco jiného než na posílání "okupantů" z nádraží Praha-Střed do Kladna místo do Drážďan, vysmál bych se mu..

Průměrný počet slepic: 4.8 (35 hlasů)

Píšete:

Ale stejně jsme byli hloupí i my a Slováci, že jsme se nechali Mečiarem a Klausem rozdělit, nikdo se nás na nic neptal. Byl jsem v té době na Slovensku několikrát mezi přáteli i lidmi, které jsem neznal, a nepotkal jsem tam nikoho, kdo by si přál rozdělení.

 

Tak Klaus s Mečiarem rozdělili Československo? To, co píšete je neskutečná hloupost. Vy už se nepamatujete na „pomlčkovou válku“ kdy se parlament měsíce zabýval takovou hloupostí a také nesmyslnými požadavky Slováků na společný stát, který bude mít společnou měnu a dvě nezávislé centrální banky a spoustu dalších hloupostí? Vy jste neviděl už před rozdělením ty vatry svrchovanosti s nadšenými davy. To že si Slovensko ustanovilo svého ministra zahraničí, že Havla, který byl jednoznačně pro zachování společného státu, musela při návštěvě Slovenska zachraňovat ochranka před lynčováním rozzuřeným davem, podobně i předsedkyni parlamentu paní Dagmar Burešovou?

Vy jste po vyhlášení samostatnosti neviděl v TV narvaná Slovenská náměstí, plná nadšených Slováků?

My bychom měli být vděčni Mečiarovi i Klausovi že svým vlivem přispěli k nekonfliktnímu rozdělení Československa. Ono to mohlo skončit stejně jako v Jugoslávii. Kdo říká že ne, tak neví nic o tom, jak se chová dav, a jak málo stačí vyprovokovat jej k tragédii, která je už mimo kontrolu a vyvíjí se vlastním samospádem a na Slovensku bylo dost politiků kteří by k tomu byli ochotni přispět.

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)

In reply to by Freud

Trvalý odkaz

pak by proběhlo REFERENDUM o rozdělení Československa. Protože tomu tak nebylo, také považuji Klause s Mečiarem za trucovité Svatoplukovy bratry :-)

Nicméně na rozpadu Československa a Jugoslávie se nejlépe ukazuje síla švýcarského systému - dokáže udržet pospolu národy s naprosto odlišnými jazyky.

A protože se nikdo nechce poučit od úspěšných, musí holt třít bídu s nouzí a posluhovat jiným...

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Už vidím, jak by probíhalo referendum. Sněmovna, která se měsíce hádala, má li být název státu s pomlčkou nebo bez pomlčky by se jen stěží dokázala dohodnout, na znění referenda, a také na dalších záležitostech, které by se toho týkaly. Například proběhlo by referendum na území celého Československa a výsledky by se posuzovaly jako celek? Nebo by probíhalo zvlášť v Českých zemích a zvlášť na Slovensku, a v případě že by dopadlo rozdílně, co by z toho vyplývalo. Jak by zněla otázka toho referenda?

Kdo tehdy sledoval výroky jednotlivých politiků, tomu je jasné že by se na takových otázkách nedokázali dohodnout. Navíc při tehdejším rozložení sněmovny a jejích pravomocech, mohli slovenští poslanci Sněmovny národů, už v malém počtu zablokovat cokoli. A situace byla výbušnější každým dnem.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

pro rozdělení státu je vůle všech dotčených oprávněných hlasujících.

A protože hodně Slováků žilo v té době v Čechách, a naopak, mělo hlasování proběhnout na celém území republiky.

Pokud by se ukázalo, že na Slovensku je jiná vůle než v Čechách, mohlo se dále postupovat jako v případě oddělení kantonu Jura od kantonu Bern. Situace byla "výbušná" i tam :-)

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Freud

Trvalý odkaz

Freude, ve vašem komentu čtu jen dohady, vatu, spekulace, ba přímo nesmysly. Vy víte nejlépe, jak by se scénáře naplňovaly, kam by vývoj směřoval, protože jste stejný kibic mariáše, co zná maximálně ferbla... Slováci chtěli Havlovi nakopat do hader za utlumení jejich průmyslu a přihrání výroby konkurenci do zahraničí. Pak se Ruzyně už bál na Slovensko jezdit. Protože jsme Slovákům od roku 1918 mustrovali co mají dělat, jednou k přelití dojít muselo. A je zvláštní, že tato vlastnost u česků přetrvává i nadále, ačkoli jen s malými přestávkami putují od dekadence  a přes debakly k rychlému zániku.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Mohl byste upřesnit jaké byly ty spekulace o nichž píšete? Nebyl snad Havel při návštěvě Slovenska napaden davem a ochranka jej jen horkotěžko zachraňovala? Nebyla podobně napadena i Dagmar Burešová, předsedkyně poslanecké sněmovny? Nehořely na Slovensku vatry svrchovanosti? Nejmenovali si Slováci svého ministra zahraničí ještě v době společného státu? Nebyly na Slovensku po vyhlášení samostatného Slovenska plná náměstí slavících Slováků? Atd.

Nebo jsem si snad vymyslel „pomlčkovou válku“?

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/pomlckova-valka-havel-dekomunizace_2201080839_pj

 

Co z toho byly spekulace?

Jistě že Havel nerozuměl ničemu a utlumení zbrojní výroby byla jeho idealistická představa, jenže nezapomínejte že to bylo v době kdy SSSR a USA jednaly o snižování mimo jiného i těžké techniky, tj. tanků. V této době by se jejich výroba stejně musela utlumit i bez Havla. Navíc pokud by Slovenští politici chtěli tak by se ve zbrojní výrobě pokračovalo, takové pravomoci Havel neměl.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Spekulace: Už vidím, jak by probíhalo referendum. Sněmovna, která se měsíce hádala, m...;

Vata: vatry svrchovanosti (svrchovanost a samostatnost jsou zdánlivě podobná slova, leč s jiným významem!).

A to ostatní je zodpovězeno, v tom, jak jsme tak dlouho "učili" Slováky, až byla společný stát Mečiarem a Klausem rozbit protiústavně. Moderně se tomu říká ohýbání práva, které nás nyní dohání i předbíhá.

Jugoslávie? To je úplně jiný příběh.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Nemám čas odpovídat podrobně, tak jen ta poslední věta.

Jugoslávie je jiný příběh mimo jiné i proto, že tam neměli takové politiky, jako Klaus s Mečiarem.

 

Chápu, Vy byste měl raději občanskou válku než rozdělení státu. Naštěstí nebylo po Vašem.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Na tohle už ani reagovat nebudu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Chápu, Vy byste měl raději občanskou válku než rozdělení státu. Naštěstí nebylo po Vašem.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

Nesmysl na závěr: naly o snižování mimo jiného i těžké techniky, tj. tanků. V této době by se jejich výroba stejně mus ...

V ZTS Martin se například se zbrojní výrobou musela opustit i ta civilní. Viz traktory či stavební stroje. Tímto Havel na Slovensko dovezl bídu. Ani se Slovákům nedivím, že už jej pak nechtěli na svém území vidět. Ano, ten Havel, který jako krysa utekl první z lodě, co šla ke dnu, ačkoli měl stát na palubě až do hořkého konce, který pomáhal iniciovat.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Havel, zase to politici rozjebali, ne lidé. Havel byl šašek a ne politik....stejně jako ten současný.... vždy to podělá pár politiků, ne obyčejní lidé. Rozdělení Slováků a Čechů byla blbost a byla to práce politiků (že na to lidé naskočili je věc druhá), to mi prostě nikdo nevymluví. Pomlčku také vymysleli politici, ne já a ani nikdo jiný (já žádnou pomlčku nechtěl).

Zatím bez slepic

nerozdělilo RYCHLE a stihli se do toho vložit z USA,  tak bysme po sobě se Slovákama stříleli dodnes. 

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Výsledkem čehož je, že zatímco Slováci dál berou ropu z Ruska bez zbytečných prostředníků, my ji máme vítězoslavně přes hafo veksláků. O plynu ani nemluvě. A elektrika?  Ále, českové musí být vždycky chytřejší, a takhle to vypadá.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

kokoty jsme si rozdělili spravedlivě, i když se mi zdá, že momentálně na kokoty vede ČR 

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

ale je to hlavně tím, že je v Praze příliš Slováků a Moraváků.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

kydáme jako odpad

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Od doby rozdělení Československa proběhlo několik voleb. To že si v dnešní době volíme hloupější politiky, než tehdy nemá s rozdělením republiky mnoho společného. Ostatně chvíli si volíme hlupáky my a chvílemi oni. Je to na střídačku.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

a můj 100% souhlas. Moc dobře si na tu dobu a vystupování politiků (hlavně slovenských) a hodně aktivního kokota Kňažka pamatuji.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

já jsem nemluvil o politicích, protože Ti vždy udělají veškeré zlo, ale obyčejní lidé to nechtěli (většina to nechtěla, vždy se najde pár blbců, kteří politikům naletí), já tam byl a mluvil s nimi...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlák se mi jeví jako skvělý satirik. Při popisu onoho Panevropského Olympu jsem se vytrvale pochechtával.  Konečně něco veselého v tom našem srabu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (50 hlasů)
Trvalý odkaz

Shora dolů a nazpátek. Asi čtyřikrát. To víte, obyčejného obyvatele kotlinky zajímá, co se děje ve velkém světě.

Nenapadlo by mne, že europoslanci jsou zcela zbyteční a že forma tak jednoduše vítězí nad obsahem: mikrofon poslanci vypnou za minutu nebo dvě... Na druhou stranu je s podivem, že tam ti kluci, holky  a množství dalších pohlaví vydrží po celé volební období.

Že by peníze a zdání moci?

Situace afgánských žen? Co o ní víme my? Co o ní vědí europoslanci a komisaři? Velmi přísný náboženský režim, kde život ženy má hodnotu kozy. Situaci lze shrnout do několika vět. Ale proč si na to téma neudělat plenární zasedání?

Starý nemocný Vlk zhodnotil Síkelovo (pardon, co to kecám, Hýkelovo) angažmá jako pokus o pěstování banánů za severním polárním kruhem. A lhář PF je nadšený, jaké silné portfolio protektorát získal.

Den nebo večer jste mi nezkazil. Je zapotřebí vědět, co se za Sonátou na radost skrývá...

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (45 hlasů)
Trvalý odkaz

A všechno "muži" vojenského věku.

https://politikus.info/video/163560-cirk-shapito-na-gastrolyah-v-prage.html

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

a 28% pro. To jde. Chtěl jsem zde umístit graf, ale nejde kopírovat.

By mě zajímalo, jak by takový průzkum dopadl u nás, hlavně v Praze.

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Kde? No, v USA, tam to ještě jde. Jen to chce nemít strach -jako u nás...

Zde odkaz, v angličtině

https://x.com/JoshWalkos/status/1836074898386530791

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)