O povodňových politických bodech

Autor
Štítky

U nás na Znojemsku spadlo za pátek sto milimetrů vody a za sobotu mělo spadnout ještě víc. Ale naštěstí se tato předpověď nenaplnila a spadlo „jen“ 50mm. Větší škody zde napáchal silný vítr, který na podmáčené půdě snadno vyvracel i vzrostlé a zdravé stromy. Já doma málem přišel o třešeň, kterou jsem musel velmi barbarsky zapřít (musel jsem použít hřebíky) a ze které vítr orval téměř všechno listí. Dopadli jsme dobře, vody nakonec spadlo o dost méně, než kolik slibovala čtvrteční předpověď.

Znovu jsem se přesvědčil o umu stavitelů mého klenutého sklepa, který je odhadem dvě stě let starý. Ani kapka vody. Zvládli to bez folií či asfaltových lepenek. Netuším, jak to dělali.

V Znojmě evakuují část Oblekovic, protože Vranovská přehrada upouští přes míru. Musí. Vysočina i jižní Čechy dodají Dyji a jejím přítokům ještě hodně vody.

V neděli večer přestaly zvládat přehrady na Bečvě, která je velmi zrádná a dokáže se rozvodnit velice rychle. Troubky vyhlásily úplnou evakuaci.

Morava už je také plná přes doraz.

Špatně dopadl Jeseník, Opava, Krnov, Albrechtice, Frýdlant a okolí. Schytává to i Ostrava. Tam se předpovědi bohužel nemýlily a voda tam spadla v plné palbě. Kromě velkých materiálních škod jsou tam i ztráty na životech. Tvrdě je zasaženo i Polsko, kam všechna tato voda stéká.

Vpátek napsal můj blogerský guru, Vlk, článek, ve kterém si zaspekuloval, že vládě prší štěstí, protože se ona i hejtmani budou moci ukázat v tom nejlepším světle. Vládní papaláši si včas udělali pochmurné tiskovky, popřáli lidem, ujistili je, že jim pomohou a až se budou odklízet následky, budou na obrazovkách prakticky furt, což je těsně před volbami prakticky k nezaplacení.

Ano, vládní papalášstvo se skutečně od první minuty povodní chopilo právě tímto způsobem. Ministr životního prostředí, Hladík, co se otepluje dvakrát rychleji než zbytek KDU-ČSL se už pochlubil cizím peřím, že se mu podařilo propojit mapy na Seznamu s mapami České hydrometeorologického ústavu, což ajťáci na Seznamu, vedení Pavlem Zimou, velice nelibě nesli a hned to ministrovi dali patřičně sežrat.

Je to podobné jako s tou muniční iniciativou. Tu spustil zbrojař Strnad, protože na každém granátu se dá slušně vydělat, ale Fiala se tím okamžitě pochlubil, tím to vyzvonil Rusům, ti nabídli vyšší ceny, díky tomu cena munice rapidně stoupla a bylo jí mnohem méně.

Místopředsedkyně ODS, Eva Destroix (ano, takhle jsem to chtěl napsat), se zase pochlubila rozesmátým selfíčkem u místního potoka, který nepřetekl a vysvětlila lidem, kterým ve stejnou dobu voda odnášela domy, že spolu to zvládneme. Když se to mezi lidmi rozneslo, svůj příspěvek smazala a řekla, že za to může dezinfoscéna.

Terezie Tománková na Primě zase poděkovala Petru Fialovi, že je v těchto těžkých chvílích s námi, ačkoliv premiér v této chvíli nemůže udělat vůbec nic. Může maximálně nepřekážet hasičům a spolu s ministrem Stanjurou hledat v rozpočtu rezervy, aby bylo možno co nejrychleji napravit škody. Ale hned od první minuty náš signalista vysílal, že s penězi to bude velmi špatné, protože priority vlády jsou úplně někde jinde.

Jana Černochová řekla, že armáda posílá, co může. A zjistilo se, že může vyslat dva vrtulníky a pár vojáků, kteří otevřeli jakési operační středisko a naplnili pár pytlů s pískem, což halasně šířili na svém fejsbůku. . Pontony jsou na Ukrajině, ženijní vozidla jsou na Ukrajině, všechno je na Ukrajině… a tak tentokrát to bylo jen na hasičích a dobrovolnících, protože není kde brát. Ministryně pak vzkázala těm, kterým se armádní pomoc zdála jakási slabá, že jsou blbečci, co se nevyrovnali s českou pomocí Ukrajině a oznámila, že armáda má v záloze další čtyři vrtulníky…

Nebinární Pehe poděkovalo vládě, jak všechno dělá dobře a oddychlo si, že u moci není Babiš, protože ten by to určitě řešil mnohem hůř, to je jasné. Přitom to bylo právě za Babiše, kdy meteorologové dostali lepší superpočítač, takže dokázali varovat před povodněmi s dost velkým předstihem a na přehradách včas upustili vodu. Samozřejmě, když vám spadne 500mm, tak vám nepomůže vůbec nic.

Ukrajinský velvyslanec vyzval Ukrajince, aby přispěli ve sbírce na povodně. Prý to úplně nedopadlo ani finančně ani odezvou a na ukrajinských fórech se vykulení čeští občané (především ti liberální) o sobě dozvěděli tak nepěkné věci, že ještě teď zírají naprázdno do zdi a přemýšlejí, jestli celou dobu nebyli za hejly.

Tomáš Zdechovský zase vzkázal, že kdyby někdo na Královehradecku potřeboval pomoci, ať se mu ozve… Vlastně můžeme být rádi, že neřekl, s čím by mohl pomoci.

Petr Pavel nám stroze oznámil, že z povodní vyjdeme silnější. Kolář mu nic lepšího nenapsal.

Ne, v demokracii nikdy přírodní pohroma žádné vládě nepřinese volební výhodu a to ani tehdy, když nepodlehne pokušení, nahrabat si na lidském neštěstí nějaké politické body. Pohroma je pohromou právě proto, že se stalo něco, na co nikdo nebyl připraven. Kdyby vše bylo připraveno, vlastně by to nikoho vůbec nezajímalo. Pohroma se vždycky zvládá špatně, vždycky se u ní improvizuje, vždycky se na někoho zapomene a pomoc se vždycky rozdistribuje nespravedlivě. Papaláši si za „zvládnutí“ vždycky rozdají odměny a ti, kteří to celé odpracovali, těm musí stačit, že je hřeje u srdce láska k vlasti.

Za posledních třicet let se nestalo, že by občané byli spokojeni s vládou, že nějakou katastrofickou situaci zvládla. Katastrofa je katastrofou právě proto, že se nezvládla. Teď to nebude jiné. Ani nemůže být.

Nutno ale říct, že Pětikoalice dělá všechno pro to, aby ji lid nenáviděl ještě víc, než je nutno. Teď se totiž ukazuje realita jejich vládnutí. Ukazuje se ten snědený krám, který vláda za tři roky napáchala. Ukazuje se, co všechno nemáme, co všechno se zanedbalo a k tomu vycházejí na povrch lidské povahy. Sociální sítě tomu dost pomáhají. Navíc, podle mě už Fiala překročil svůj Rubikon a už je úplně jedno, co říká a co dělá. Lidi prostě štve, že jeho obličej jenom vidí. Je jedno, co jim řekne.

Ale, abychom mohli mít alespoň kousek naděje… vypadá to, že konec světa se odkládá. Prezident Biden dal za uši svému pejskovi, Keiru Starmerovi, takže Ukrajina prý prozatím do hloubi ruského území pomocí západních raket útočit nebude, i kdyby třicet Řehků a jeden agent Pávek moc chtěli. Budeme mít čas, abychom po té velké vodě uklidili.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Dnes žádná žádost o podporu. Mnohem víc ji potřebují lidé tam na Jesenicku a Opavsku. Kdo chcete právě dneska sáhnout do vrecka, prosím, pošlete peníze těm, kteří přišli o všechno. Má to asi tak milionkrát větší smysl, než raketomet Přemysl nebo tank Tomáš.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (409 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Buďte co nejodvážnější”, vyzval generály NATO prezident Pavel. Tedy mají se sbalit a odjet na východní frontu do první linie? “Odvaha od stolu” totiž není žádná odvaha, ale chladnokrevná realizace mocenských zájmů na úkor životů nás všech…

Praha doslova rozhoduje o 3. světové válce. Bohužel, mezitím co lidé bojují s povodněmi, se v Praze doslova rozhoduje o 3. světové válce...

Zastavte to šílenství! Při veškerém respektu ke všem, kteří nyní čelí živelnému nebezpečí, jsem nucen konstatovat, že se nám ve stínu koncentrace na záplavy na našem území rodí mnohem závažnější problém, jehož dopady mohou být nedozírné...

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rybakov následně sdělil, že Rusko již ví, že toto povolení bylo uděleno a že jeho odpověď bude „brutální“.

Co mě skutečně znepokojuje, je fakt, že toto rozhodnutí leží v rukou senilního starce, jenž patrně ani netuší, co říká, natož aby rozuměl dalekosáhlému dopadu toho, co může jedním svým „yes“ vyvolat. Ještě více mě ale děsí skutečnost, že rozhodnutí České republiky leží v rukou naprostý politických hazardérů, jako jsou Petr Pavel, Petr Fiala, Jana Černochová a Karel Řehka. Tudíž je zřejmé, že naše vláda udělá přesně to, co budou chtít USA.

Prezident podporuje válečný konflikt.

...Od prezidenta země bych v těchto dnech očekávala, že se bude naplno věnovat občanům této země, a ne svými nezralými výroky de facto podporovat válečný konflikt na zasedání štábu šéfů NATO..

Od stolů rozhodovat o životech tisíců lidí je snadné. O životy jde potom ale v těch prvních liniích, kam ti generálové sami nikdy nedojdou. Proto to není o žádné jejich odvaze, ale především o aroganci přisvojovat si právo ničit životy jiných v zájmu mocenských a obchodních skupin. To je celé. A náš prezident by to neměl podporovat. Zvláště když je země pod vodou a tisíce lidí má zcela jiné starosti.

celý článek:   https://cz24.news/…ou/

ZDROJ: iDnes / FB Ilja Baudyš / FB Daniel Krajča / FB Pavel Šik / FB J.Z.Hamplová / Nespokojený

Průměrný počet slepic: 4.6 (160 hlasů)
Trvalý odkaz

pětice vypíše tzv. povodňovou daň jako jiný Petr v roce 11. 

Průměrný počet slepic: 4.4 (47 hlasů)
Trvalý odkaz

.. a ve fortelném baráku postaveném komunisty, který má dokonce i dieselagregát a funkční protiatomový kryt.

Ale poslouchal jsem dnes při mytí nádobí od večeře pana doktora Hampla (PhDr. Petr Hampl, Ph.D.) Známe se osobně, neshodneme se prakticky jen na významu Mariánského sloupu a na jeho pochybách o existenci globálních elit. Než šel na studia, tak se stejně jako Karel Gott, vyučil elektrikářem, a dokonce má platnou "padesátku" Takže jsme vlastně kolegové..

Dnes mnou shlédnutý podcast na YouTube Nadačního fondu Svědomí národa pojednává o povaze našich vládnoucích elit o tom, v jakém režimu nyní vlastně žijeme. Připomíná, že režimy se hroutí až v momentě, kdy se vyčerpají a začnou se vlastně chovat slušně. Doporučuji si ho pozorně vyslechnout, protože jeho odhady jsou často přesnější, než ty Vidlákovy.

Kdo skutečně vládne Česku?

Například už dříve tvrdil, že každý, kdo se v České republice dostal k vládě, vládnul DVĚ VOLEBNÍ OBDOBÍ, bez ohledu na to, jak blbě to dělal a jaké vygeneroval skandály. To abychom se po příštích parlamentních volbách příliš nedivili a nepropadali předčasně zoufalství..

Průměrný počet slepic: 4.5 (67 hlasů)
Trvalý odkaz

.. to, že prezident Ukrajiny, vládnoucí již několik měsíců bez prezidentského mandátu nedostane na hraní dalekonosné taktické rakety, naváděné specialisty NATO pomocí Amerických satelitních systémů je opravdu dobrá zpráva. Zřejmě se jedná o vedlejší efekt ruských námořních manévrů u amerického pobřeží.

Heslo Si vis pacem, para belum (Chceš-li mír, buď hotov k válce) uvedené do praxe, stále platné.

Už jsme tu měli podobnou situaci, americké rakety v Turecku, ruské rakety na Kubě. Uregulovalo se to.

Za politiky jsou sice angažováni stále větší a větší blbci, ale oni ve skutečnosti nevládnou, takže to mohou být blbci. To, co popisuje Dr. Hampl u nás, probíhá ve skutečnosti i v USA. Ale vojáci jsou debilizací politiky dotčení minimálně, protože než se z kadeta stane plukovník, musí postupně všem svým nadřízeným prokázat, že nemá v hlavě jen seno. A tito lidé, jako ruský plukovník Stanislav Petrov a jeho američtí, angličtí, francouzští, čínští, indičtí, pakistánští a izraelští kolegové jsou zárukou, že svět přežije.

Je tam určitý prostor pro politickou i jinou tlačenku, ale není zase tak velký. Konec konců, i náš pan prezident byl elitní výsadkář, plukovník Klinovský vyprávěl, že se na závěrečném cvičení paragánů snažil tak moc, aby ho porazil, že ho odvezli do nemocnice, tak hluboko si dokázal hrábnout do svých vnitřních rezerv.

Průměrný počet slepic: 4.4 (50 hlasů)

...Zelenského neustále povzbuzovali a chválili jeho talent. A teď se „zelenští nohsledi“ úplně odtrhli ze řetězu a zešíleli. Přestože cíl těch, kteří Zelenského podněcovali, byl jednoduchý – přimět ho poslat statisíce Ukrajinců do války, připravit miliony o majetek a bydlení (udělat z nich otroky migrantů, levnou západní pracovní sílu). A prodat vše, co na Ukrajině zůstalo neprodáno, včetně země. Toho bylo dosaženo osobními investicemi do Zelenského: peníze, pozornost světových médií, zdvořilá setkání na nejvyšší úrovni s ním a jeho „první dámou“. Zelenskij je už na představitele států téměř hrubý. Nadutě se vymezuje vůči brazilskému prezidentovi, jehož návrhy označil za „destruktivní“. Nebo vyčítá předsedovi Si, kormidelníkovi velké Číny, jeho krátkozrakost...

Samozřejmě, je to všechno kvůli Zelenského ohavné povaze, pompézní domýšlivosti namyšlence, který ve válce vydělal pohádkové bohatství a rozhodl se, že nyní bude „vládnout a každému rozkazovat“.

Nemít ani skutečné vzdělání, ani vnitřní smysl pro důstojnost, který by mu mohl pomoci vybudovat správné, respektující a vyvážené interakce se stávajícími silami. Bez servilnosti, ale i bez drzosti, kterou „Ze“ předvádí. Zelenskij se už rozehnil, nyní je „mu moře po kolena“. „Pan světa“ dává pokyny každému. S opovržením. S neuvěřitelnou drzostí.

Zelenskij je dnes ochoten jít vabank nejen kvůli svému nafouknutému egu. Už nemá téměř co ztratit. Sám je nelegitimní. Rada je také nelegitimní. Všechno se rozpadá. Na pokračování války a vyplácení sociálních dávek nejsou peníze. Termín je do prosince.

Jelena Murzina / https://ukraina.ru/20240915/1057450342.html

https://cz24.news/politolog-oleg-soskin-posledne-dni-zelenskeho-rezimu-preco-je-zelenskij-taky-drzy/

Průměrný počet slepic: 4.5 (61 hlas)
Trvalý odkaz

Han Feizi 14. září 2024, kráceno     https://asiatimes.com/author/han-feizi/

"Zaplaťme je," řekl. Před více než dvaceti lety to měl být záchranný plán pro ty, které přivedla na mizinu globalizace. Přišel s ním Jake Sullivan, tenkrát mladší kněz Washingtonského konsensu, který vyučoval v jednom z amerických indoktrinačních ústavů. Měl na mysli, že zisky z globalizace budou obrovské - více než dostatečné na to, aby nahradily dělníky z ohijských továren, jejichž práce bude přesunuta do Číny. Tento mladší kněz založil poradenskou společnost, svezl se na globalizační vlně až k jejímu vrcholu. Dnes je Jake Sullivan, národním bezpečnostním poradcem USA. Radí americkým společnostem a státním orgánům jak postupovat vůči Číně, tím se v rámci Nového washingtonského konsensu vyšvihl do pozice velekněze.

"Zaplaťme jim." Všichni jsme mu to tenkrát sežrali. Tak jednoduché, tak elegantní, tak logické, tak snadné. Demokracie a kapitalismus jistě vymyslí jak to udělat. To nebyl náš problém.

Dnes už samozřejmě víme, že žádný mechanismus, který by poskytl peníze těm, kteří doplatili na globalizaci, neexistoval. Vítězové globalizace bojovali o každý cent, který jim Washingtonský konsenzus přihrál. Na zaplacení dělníků, kteří přišli o práci žádné dolary nezbyly.

Kdyby jsme se tehdy opravdu zamysleli, muselo to být od začátku jasné, že je to nesmysl. Zaplatit jim? Třeba sociálními dávkami a potravinovými lístky? Nebo je učit počítače? Bohužel si nikdo nesedl a tyto věci nepromyslel.

Nakonec se ti poražení udrželi nad vodou jen stěží, díky dluhům a nižší inflaci u spotřebních výrobků, zatímco úderné oddíly Washingtonského konsensu shromažďovaly obrovské bohatství z nově vytvořených zisků. A když řeknu obrovské, tak myslím obrovské.

A tak jsme tady. Existuje Nový washingtonský konsensus a jeho zásady jsou stejně "dobře promyšlené" jako to  zaplaťte jim. Průmyslová politika nás možná nezajímá, ale průmyslová politika se zajímá o nás. A nelze ji uniknout.  Nastala éra průmyslové politiky.

Čína průmyslovou politiku nadšeně praktikuje. Otevřené ekonomiky, jako jsou USA, s volným obchodem jsou vydány nové průmyslové politice na milost a nemilost. Ano, Japonsko, Německo, Korea a Tchaj-wan praktikují průmyslovou politiku již desítky let, ale vzhledem k rozsahu a ambicím Číny hrozí, že díky jí nerovnoměrný hospodářský rozvoj změní svět, pokud se tak již nestalo.

Čína po desetiletí dotuje výrobce na úkor domácností, současně potlačuje spotřebu a zlevňuje výrobu - to vše nakonec vede k tomu, že čínský vývoz zaplavuje světové trhy a deindustrializuje Ameriku prostřednictvím neúprosných obchodních deficitů.

Americké snahy zkrotit čínský vývoz a zároveň stimulovat domácí výrobu zatím nebyly účinné. Od zavedení Trumpových cel v roce 2018 vzrostl čínský vývoz do USA přibližně o 50 %. Zákon CHIPS (finance do výstavby a modernizace továren na výrobu polovodičů v USA, pro odstranění závislosti na dovozu) a zákon o snížení inflace sice poskytují obrovské částky, ale výsledky zatím za moc nestojí.

Výrobky z tchajvanské firmy TSMC (na výrobů čipů) postavené v Arizoně se zatím neobjevily na trhu, snad v roce 2025, mají tam problémy s náborem vhodných zaměstnanců a s kulturními střety mezi tchajvanským vedením a americkými pracovníky.

Také úpadek společnosti Intel je znepokojivý. Jak to tak vypadá je společnost v krizi, která se může ukázat i jako existenční. Zde hraje významnou roli zákon o čipech CHIPS.

Pat Gelsinger, generální ředitel společnosti Intel, vsadil na ambiciózní průmyslovou politiku, která měla povýšit Intel na americkou jedničku ve výrobě polovodičů díky slíbeným dotacím ve výši 8,5 miliardy USD a půjčkám ve výši 11 miliard USD, a vsadil na schopnost své společnosti rychle zaútočit na dominantní postavení výrobce čipů tchajvanské firmy TSMC. Bohužel se ukazuje, že je to obtížnější, než předpokládal, a výroba společnosti Intel vykazuje vyšší ztráty, než se čekalo.

Společnost se nyní ocitla v pasti. Ministerstvo obchodu pozdrželo vyplacení finančních prostředků podle zákona CHIPS, protože Intel nezvládl požadované cíle. Jenže společnost Intel založila svou strategii na financích, které získá právě podle zákona CHIPS. Ale ministerstvo obchodu přestalo věřit, že společnost je schopna tuto strategii zvládnout.

Zákon o snižování inflace se ocitl v obdobné pasti. Návrh zákona se zaměřuje na snižování cen energie prostřednictvím rozšiřování obnovitelných zdrojů. Bohužel jediným způsobem, jak mohou americké společnosti vyrábějící obnovitelné zdroje přežít, je nepustit čínskou konkurenci na americký trh.

USA zvýšily cla na čínské elektromobily z 27,5 % na 102,5 % a na solární články z 25 % na 50 %. Tento zákon má sice ochranářské účinky, ale ke snížení inflace nedošlo.

Americká aktiva představuje především finanční sektor. Jedná se o finanční zisky z bankovnictví, z kapitálový trhů s cennými papíry, z Hedgeových a investičních fondů, z pojišťovnictví, z penzijních fondů, z finančních technologií a z úvěrových institucí, z patentů a autorských práv. Obchodní nerovnováha USA vznikla v důsledku nesouladu mezi aktivy a pracovní silou. Naši korporace jsou bohaté na aktiva, ale chudé na pracovní sílu. Vyrábíme málo a tak vyměňujeme naše aktiva za zboží z dovozu.

USA se tranformovaly na využívání globální výroby, za kterou platí svými aktivy, jejichž rozmanitost a sofistikovanost neustále roste. Dovednosti potřebné pro takové transakce nejsou triviální. Poradenství, investiční bankovnictví, právo, marketing a nemovitosti zaměstnávají mnoho nejbystřejších amerických mozků. Ve své podstatě se jedná o obchod s aktivy za zboží, a nikoliv pouze o obchod vykouzlený tiskem dolarů, jak by se někteří mohli domnívat.

Jakmile se evropský a východoasijský průmysl po druhé světové válce postavil na nohy, opravdu nemělo smysl rozšiřovat americkou výrobu, když cizinci rádi vyvážejí své zboží výměnou za kousek Ameriky. Dnes by jsme rádi takový obchod změnili, ale zjišťujeme, že nemůžeme mít oboje: buď si ponecháme svůj koláč nebo ho můžeme sníst.

Pokud chtějí USA skutečně vyrábět solární panely a elektromobily za rozumné ceny, budou muset bankéři, konzultanti, právníci a marketingoví manažeři dobrovolně přijmout snížení platů o 40-50 % a stát se technologickými inženýry, mistry v továrnách, techniky a montéry potrubí. Lze se divit, že Intel a americká pobočka TSMC mají takové potíže?

Dnes je naprosto normální, že Amerika bohatá na aktiva rozvíjí odborné znalosti v oblasti financí, práva, marketingu a poradenství - tedy všech dovedností nezbytných k prodávání aktiv. A je naprosto normální, že Čína bohatá na pracovní sílu rozvíjí odborné znalosti v oblasti výroby, aby mohla výrobky za tato aktiva měnit.

Tento obchod s aktivy za zboží je nakonec velkou tragédií americké politické ekonomie. Ačkoli dává dokonalý ekonomický smysl - existuje spousta aktiv, která se dají zpeněžit, je to však problematické z politického hlediska.

Bankéři, konzultanti, právníci, marketingoví manažeři a realitní agenti, kteří jsou zaměstnáni při prodeji aktiv, nedokážou vést továrny na výrobu polovodičů, elektromobilů nebo solárních panelů. A USA proto také nezaměstnávají polokvalifikovanou pracovní sílu v těchto neexistujících továrnách na polovodiče, v továrnách na elektromobily a na solární panely.

Tito lidé si buď vystačí s nižšími příčkami v sektoru služeb (tj. maloobchod, práce na objednávku, pomoc v domácnosti), nebo se na trh práce ani nedostanou.

Odstoupení od globalizace by znamenalo masivní snížení cen amerických aktiv, protože prodej zahraničním kupcům by byl uměle omezen. Snížení HDP by teoreticky nemuselo být drastické, ale bohatí by museli zchudnout v naději, že se lidé s nízkými příjmy vrátí do střední třídy, že se z investičních bankéřů stanou technici a z řidičů Uberu dělníci v továrnách.

Politická ekonomie nedokázala vymyslet mechanismus, jak je zaplatit, přestože globalizace vytvořila nesmírné bohatství, proto není pravděpodobné, že hodně bohatí by byli ochotní snášet to, že výrazně zchudnou.

Průměrný počet slepic: 4.2 (46 hlasů)

Inu globalizace.... také nejsem jejím příznivcem. H.Feizi toto téma podává pěkně srozumitelně, děkuji. MMK

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Jsme na Jesenicku a katastrofa zde je obrovská. Jsme stále bez elektřiny, bez tepla, mobily si nabíjíme přes USB v autě, sklep je zatopený, automatický kotel mimo provoz ponořený ve vodě, uhlí je v háji, nábytek zničený, mrazák v prdeli. Tu stejnou škodu mají i naši sousedé a lidi v okolí. V okolí nic nefunguje, veškerá doprava je přerušena, jsme vydáni na pospas živlů. Přitom Polsko které je 2km od nás tam elektřinu mají, světla z dálky v Polsku vesele svítí a obyvatelé tam žijí bez problémů. Za to my za této fialové vlády zmetků jsme v háji. Tu hrůzu kterou zde na Jesenicku prožíváme je jeden další důvod proč my obyvatelé Jesenicka tuto nenáviděnou vládu neumělů a parchantů příští rok pošleme do prdele.

ps. Omlouvám se že opakovaně používám výraz v prdeli, není to má hantýrka, ale jsme zde všichni naštvaní na tuto fialovou vládu zmetků. To jací ničemové a bídaci Fiala a jeho parta jsou to prokazují každou chvíli, to potvrdili i teď

Průměrný počet slepic: 4.5 (98 hlasů)

člověk v tísni který má rozpočet přes miliardu vám pošle pár tisíc, udělá se sbírka, ze který neuvidíte skoro nic.

 

Je to smutný, ale je to vše na vás. A pár dobrých lidech co vám pomůžou.

Průměrný počet slepic: 4.8 (64 hlasů)

mám pro Vás tentokrát pochopení. Situace, do které jste se dostal Vy i Váš majetek je nezáviděníhodná. Když přijde do domu voda, přinese obvykle i bahno a když odejde zůstane po ní mokro a spousta zničených věcí, které nelze nahradit. Držím Vám palce, abyste vše dal do pořádku brzy a úspěšně. Nevím kde stojí váš dům, nevím proč stojí právě v tom místě, nevím zda jste měl v minulosti důvod s něčím podobným počítat. Přeji Vám, ať z té šlamastyky co nejdříve vybruslíte.

HoSt

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

mám k Vám pár otázek. Bydlíte v záplavové oblasti? Dříve se tomu říkalo inundační území I., II. a III. stupně. Máte pojištění nemovitosti a následně pojištění domácnosti?

Pokud na první otázku můžete odpovědět ne, a na zbylé dvě ano, pak zřejmě nějakou finanční kompenzaci dostanete a zbyde Vám jen hromada dlouhodobé špinavé práce. Něco o tom vím a zažil to na vlastní kůži. Proto bydlím na kopci.

Pokud odpověď bude znít: ano, ne a ne, bude řešení mnohem složitější...

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

máte teď spoustu práce. Podívám se sem zítra a pokud odpovíte, zkusím něco navrhnout. Držte se!

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Jaroslav136

Trvalý odkaz

odněkud překopíroval

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Budou totiž tvrdit, že ten šílený schodek rozpočtu je kvůli velké vodě.

 

Stejně jako rusové mohou za zdražení energií, ke kterému došlo o půl roku před válkou na Ukrajině, ale je to kvůli válce.

Průměrný počet slepic: 4.8 (56 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak konečně bude Rajchl v televizi v normálním čase. Kdo se chce dívat na duel s Foltýnem tak to bude v neděli 29.9. v 11,55 na Nově (v pořadu Za pět minut dvanáct)

P.S. ještě Vám to připomenu až to bude aktuální :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (43 hlasů)

.. ale podle Poslanecké sněmovny, když mám počítač a připojení internetu, tak se prý na to dívat dokážu.. Navíc Nova nevybírá koncesionářské poplatky. To by mohlo být zajímavé..

Stejně to nakonec skončí na YouTube..

Průměrný počet slepic: 3.8 (28 hlasů)

Tak na to se určitě kouknu, jestli nakonec z toho TZLD nevycouvá!

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Prosím o připomenutí, televizi skoro nesleduji, na toto bych se ráda podívala.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

příčina velkých dešťů a povodní někde dočista jinde, nežli jsme si mysleli.

https://protiproud.info/politika/8178-divna-povoden-boris-aneb-cesta-tam-a-zase-zpatky-hyeny-se-syti-lidskym-nestestim-jedny-se-sesly-v-praze-jine-ve-washingtonu-co-je-zastavilo-probehl-souboj-v-atmosfere-sedlaci-vedeli-co-delat-pochopi-to-i-bohorovni.htm

Průměrný počet slepic: 3.8 (18 hlasů)

Dík za odkaz, Protiproud nějak nestíhám pravidelně pročítat. MMK

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

... zveřejnění textu, který srozumitelně a uvěřitelně i neznalému jako já osvětluje příčiny "nepochopitelných jevů". Jen si matně připomenu výkřiky lídrů elektronického světa jak ta Čína umí napodobit nebo levně vyrobit jen to co za ní MY umíme vymyslet. To nás mělo uklidnit a zjevně uklidnilo.     

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Znovu jsem se přesvědčil o umu stavitelů mého klenutého sklepa, který je odhadem dvě stě let starý. Ani kapka vody. Zvládli to bez folií či asfaltových lepenek. Netuším, jak to dělali.   ........................

Možná zcela jednoduše - dali na klenbu vrstvu jílu.

 

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

používal i na těsnění pod vozovkou na mostech. A vydrželo to stovky let, pokud to někdo nepojebal při úpravách svršku.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Petr Pavel nám stroze oznámil, že z povodní vyjdeme silnější. Kolář mu nic lepšího nenapsal.  ...................

Včera jsem v TV shlédl film o Mussolinim. A on podobně řekl,  že je třeba, aby italský národ  prošel válkou a tím se zocelil.  Italové ovšem slavně zvítězili pouze v Habeši, proti domorodcům s klacky, už ti Řekové jim dali na pxdel.  O Stalingradu ani nemluvě.

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

byly nejlepší na světě, v horách naprosté jedničky. Ale kámoš Ital říká : Když chceš prohrát válka, spoj se s Ital.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Než začnete odsuzovat, nejdříve promyslete.

https://www.lidovky.cz/orientace/revoluce-pro-zivot-eva-von-redecker-filozofka-svobodni-jsme-jen-spolecne.A240913_132544_ln_orientacer_lsva

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

Názor lidí, kteří ničemu nerozumí ale proti všemu protestují.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

ale i jejich život půjde dál. Nic jiného jim nezbývá.

Možná trochu předčasně:

Simonová: Je po dešti

https://www.youtube.com/watch?v=oP4VsUVJbQw

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

dokonce říkal, že je to posílí. A Otakar Svině Foltýn to jistě potvrdí.

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)

Netapetuju, ale tohle stojí za to...

Strategická komunikace státu až po třech dnech zjistila, že jsou povodně

15. září 2024

  •  

Čechy tento týden trápí povodně. Bezpochyby jde o událost s nejvyšší prioritou, média, záchranáři i obyčejní lidé předvádějí neuvěřitelné výkony. Odbor šéfa státní strategické komunikace až do dnešního odpoledne spal.

 

https://blog.idnes.cz/fekar/strategicka-komunikace-statu-az-po-trech-dnech-zjistila-ze-jsou-povodne.Bg24090312

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

ničemní

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Budou mít  těla nakynuté nebo vyschlé s povislou kůží - ale v obou případech budou obrázky zdeformované a strupaté...

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

- Střelcem je náborář žoldáků pro Ukrajinu!

Na Trumpa vytáhl AK-47 v golfovém klubu na Floridě, ale ochranka tentokrát reagovala bleskurychle!

Útočník se pokusil ujet v autě, ale byl zadržen!

Trump přežil útok bez újmy! Podle Roberta F. Kennedyho Jr. se snaží neoconi odstranit Donalda Trumpa a rozpoutat jadernou válku s Ruskem v Evropě!

https://aeronet.news/donald-trump-prezil-druhy-pokus-o-atentat-strelcem-je-naborar-zoldaku-pro-ukrajinu-na-trumpa-vytahl-ak-47-v-golfovem-klubu-na-floride-ale-ochranka-tentokrat-reagovala-bleskurychle/

 

Průměrný počet slepic: 3.9 (10 hlasů)

je DOBRÝ leda tak na dvě věci ... a teď k tomu přistupuje třetí: NA ATENTÁT

Ve Švýcarsku mi nejeden známý potrvzuje, že členové kolektivně jednající vlády jezdí vlakem a tramvají bez ochranky.
Jeden z těchto sedmi členů Spolkové rady - Bundesrat - současně plní po dobu jednoho roku funkci reprezentativního prezidenta.
Je volen vždy v prosinci na společné schůzi obou komor parlamentu a řídí vládu společně se spolkovým kancléřem, který nemá hlasovací právo.

Robert Fico by o tom mohl vyprávět podrobněji :-)

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Na Třebíčsku (obvod 53.) v senátních volbáchh kandiduje mimo jiné i profesor Jaroslav Turánek. Možná to víte, možná Vás překvapím. Kandiduje za Švýcarskou demokracii. Rozhodně má můj hlas. Nikoliv však proto, za koho kandiduje. Dám mu hlas proto, že vím, kdo to je. Je to vzdělaný pán a má to v hlavě srovnané. Tak držte palce, Švýcarská demokracie má na Třebíčsku želízko v ohni :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Ukrajina se vyprazdňuje.*

„Našeho východního souseda zasáhla demografická krize ještě před válkou. Prudce klesající počet narozených a emigrace určovaly trend od počátku nezávislosti a pak přišla téměř tři roky trvající válka, v níž zemřely statisíce a nejméně deset milionů uprchlo do zahraničí. Podle prognóz OSN se počet obyvatel 50milionové země v době nezávislosti do roku 2100 sníží na 15 milionů. Tuto situaci bez dalších důsledků války lze hodnotit jako národní katastrofu sama o sobě a zásadně určuje budoucnost Ukrajiny.“

Dobrá analýza, v originále zde, přeložitelná googlem.

https://demokrata.hu/vilag/ukrajna-kiurul-876157

A zde německy

https://www.nachdenkseiten.de/?p=121334

  • Přemýšlel jsem, není –li ten nadpis zavádějící, „vyprazdňuje“, ale ony pasují oba významy…

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Při minulých povodních měl kámoš celé přízemí pod vodou. Když jsme tam shora přes trať vlezli a on otevřel dveře, tak ty schody dolů vypadaly jak z fimu Jak utopit doktora Mráčka.

Myslí si snad někdo, že mu pomohl stát? Pomohli mu kamarádi. Jak rukama, tak finančně.

Pokud se někdo chce spoléhat na stát, tak přeji mnoho úspěchů, ale asi pak moc rádi nebudete.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

ale pro postižené neudělají nic. A pojišťovny ? Polovina jejich zaměstnanců se snaží lidem nacpat mizerné smlouvy a druhá polovina vymýšlí důvody jak jim nic nevyplatit. Pomůže akorát rodina a kámoši.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Když budu bydlet v průserové oblasti, tak jasně, pojistka bude tím vyšší, čím budu blíž k vodě. Taky ti nikdy nepokryje celkové škody. Pojišťovna není Matka Tereza, musí generovat zisk. Když budu bydlet na vysokém kopci, proti vodě se asi pojišťovat nebudu, byly by to vyhozené peníze.

Mě ale přijde, že někteří si představují funkci státu, jako když jim kdysi vypadl dudlík, maminka ho sebrala, očistila a vrazila zpátky do huby. Když se pokakal, tak ho přebalila a když měl hladíček, dala mu napapat.

Trochu víc osobní zodpovědnosti bych doporučoval.

Průměrný počet slepic: 3.1 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Kam se hrabe Chanov!

50 000 Cikánů na jednom sídlišti v Plovdivu /Bulharsko -podívejte se, jak žijí! Africká města jsou úklidnější...

Článek v ruštině, ale přeložitelný -plus spousta fotek.

https://nbalanchak.livejournal.com/10281692.html

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Ti zmdi se tam plácali po ramenech jak to skvěle zařídili a přitom je to práce hlavně hasičů, policiie a spousty dobrovolníků.... a teď jsou pro ně důležitější koryta (volby), které nechcou ani odložit i když polovina republiky je v prdeli. U nás v Ostravě se teď protrhl soutok Opavy a Odra a zaplavuje se zbytek Ostravy ...

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Zatím to vypadá nadějně: od povodní Vidlák o greedealu mlčí ...

Snad mu Pán Deště promluvil do duše a vysvětlil, že k Přírodě je nutno vzhlížet s úctou :-)

Anebo je opravdu nutné všechny nepoučitelné s povrchu Země spláchnout? Protože nikdy nepochopí ...

Průměrný počet slepic: 1.6 (13 hlasů)

Green Deal, tak jak je postaven, představován a prosazován není nic jiného než buzerace a šikana obyčejných lidí, likvidace průmyslu, likvidace všeho a ve své podstatě směrovka do středověku. Nevím, jestli tomu politici, jež to zelené šílenství prosazují skutečně věří, nebo jenom plní něčí úkoly s cílem držet lidi záměrně ve strachu, že nám matička Země shoří pod nohama ale kdyby tomu skutečně věřili, půjdou ostatním příkladem, což se rozhodně neděje. Cyklus, kterým si Země již po xté prochází nezavinil člověk a pokud k tomu napomohl tak asi jako když rozsypete špetku soli na dálnici a začnete šílet, že je to obrovské nebezpečí pro projíždějící auta. Kvůli šetření životního prostředí, surovinových zdrojů, čisté vodě apod. rozhodně není potřeba vymýšlet šílenosti typu Green Deal – stačilo by neplýtvat - NEPLÝTVAT. Problém rozhodně nevyřeší zákaz spalovacích motorů, zákaz kotlů na tuhá paliva a spousta dalších žgryndýlových kravin...
Jenom na ukázku skládka nového oblečení v poušti Atacama.
https://www.youtube.com/watch?v=uyHgY2O__fY
Takových je po světě víc. To oblečení má jenom jednu vadu. Než si ho mohl někdo koupit vyšlo z módy. Na PC mám video mnohem působivější i s Českým komentářem, jenže sem ho neumístím. Bohužel takových příkladů a vážnějších by se našlo spousta. A to nezmiňuji ozbrojené konflikty - všechny. Tam se nekouká na životy natož potom na životní prostředí. Vždycky jde jenom o prachy, Green Deal nevyjímaje. Zase na tom někdo vydělá a hodně lidí zchudne. Nad plýtváním by se mělo lidstvo zamýšlet.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

In reply to by Jirkafik

Trvalý odkaz

V současné době stavím kotelnu na tuhá paliva, dřevo a moje auto žere dost, protože má velkoobjemový motor, páč ho potřebuje k jízdě v terénu.

A až pak nám ten gryndýl spadne na hlavu, mohu se spolehnout na věci, které fungují. Ať se mi někdo pokusí v mém baráku, který má základy z pískovce, tudíž obalení polystyrenem nepřichází v úvahu, navrhnout tepelné čerpadlo, poženu ho až do Teplic.

Chce to zdravý selský rozum a ne klimatickou vystrašenost. K přírodě se jinak snažím chovat slušně. Ale zdochnout, když to přeženu, to se mi zase nechce.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Ten text vyzněl jako vystrašený? To snad ne... Jsem čerstvý důchodce a kam mi paměť sahá vždycky mi chyběly jen 3 věci. Peníze, strach a čas. Páč teď už do rachoty nemusím, času mám relativně dost. Tak zbývají už jen dvě věci... :-) V podstatě jsem chtěl říct to samé co Vy berrnarde, akorát jsem to udělal trochu jinak. Politici, média a bohužel i lidé, kteří do těch šuplíků nezapadají ale uvěřili tomu, valí ostatním do hlav kraviny. Takže ano - myslete...  (ta poslední věta je ke všem) :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)