Povodňová situace

Autor

Dnešní deštivé počasí a očekávání záplav je ideální pro zemědělský a vodohospodářský článek. Skutečně se stává málokdy, abych na suché jižní Moravě naměřil za jeden den osmdesát milimetrů srážek v podobě vytrvalého, ale nijak extra intenzívního deště. Prší zhruba pět milimetrů za hodinu, což je prakticky přesně rychlost vsakování do půdy… Země byla navíc osvěžena deštěm z předchozích dní, takže už nebyla vyprahlá a všechny póry a kapiláry měla otevřené.

A tak si půda celkem hravě vzala padesát milimetrů. Což je v České republice takový průměr, kolik vody se vejde do půdního profilu. Až pozdě odpoledne se na povrchu začaly tvořit louže a voda začala mít tendenci stékat po povrchu do níže položených míst.

Moje zahrádka je vyspádovaná tak, aby voda stékala k opěrné zdi u vinohradu. Je tam místo pro dvacet kubíků povrchové vody. Pak by se voda začala přelévat na zatravněnou část dvorku, kde je prohlubeň pro dalších deset kubíků a teprve pak začne přetékat na dlážděnou část, odkud už musí odtéci trubkou do kanalizace. Veškerou vodu z okapů sbírám do nádrže, kterou jsem zakopal pod dvorkem, ale ta byla už dopoledne naprosto plná.

Jestli dojde na nějaké povodně, tak až teď. Až teď je půda v celé zemi nasáklá vodou a až teď začíná ve zvýšené míře odtékat do řek. Naše republika má sedmdesát osm tisíc čtverečních kilometrů a vodu z ní odvádějí tři řeky. Labe, Odra a Morava. Pokud budeme počítat, že intenzívněji prší nad větší půlkou republiky, tak každou hodinu teď na naše území dopadne zhruba sto padesát milionů kubíků vody. To je víc než je retenční kapacita přehrady Orlík. Je to zhruba čtyřicet tisíc kubíků každou vteřinu. Normální průtok Labe v Hřensku je zhruba 300 kubíků za vteřinu. Třetí povodňový stupeň se vyhlašuje při průtoku asi čtyři tisíce kubíků za vteřinu. To jen pro představu.

Přehrady mohou tento nápor jen rozložit v čase. Nepomohou ani suché poldery ani obnovená mrtvá ramena řek. Na to už máme v krajině příliš málo místa. Všude jinde už to někomu patří, kdo krajinu využívá. Všude jinde někdo bydlí, pěstuje, chová, vyrábí, přepravuje, těží…

Pomohou lesy, jejichž kořínky zdrží proudění vody… tedy, pokud je zrovna nesežral kůrovec. Na jaře by mohly husté porosty pšenice nebo řepky. Bohužel, teď už jsou na polích jen kukuřice a slunečnice, mezi kterými voda teče naprosto bez odporu. Pomohou remízky, pomohou terénní vlny, pomohou bažiny, rákosí, nepokosené louky. Tohle všechno si během tří dnů deště může vzít sto milimetrů vody. Ale víc ne. Všechno ostatní se do řek prostě dostane a vlastně úplně nejdůležitější je, aby se to tam nedostalo moc rychle.

Náš pokrok jde přesně proti tomu. Náš pokrok chce suché dvorky, chce hezkou pevnou dlažbu, aby děti neměly špinavé nohavice, chce nepodmáčené stavby, chce silnice, cesty a velké haly. Chce stavět domy a byty a tak se staví i v místech, kde kdysi nechávali vodě prostor, protože věděli, že když přijde, tak nad ní nezvítězí.

A přes všechny řeči o ekologii a zadržování vody v krajině, jakákoliv zádrž je věc strašně drahá, protože je to v konečném důsledku především velká nádrž na vodu ve které těžko může být něco jiného. Pokud na jednom konci není vodní turbína a kolem břehů rekreační oblast s marínou a pláží, tak se to prostě nevyplatí. Samozřejmě, jako státní zakázka je zajímavé, když prostě jen někam nasypete valy z hlíny, které v podstatě nemusejí mít žádné parametry. A tak jako tak budou všechny protipovodňové stavby nedostatečné, protože v České republice už prostě není dost místa, kam by se všechna ta voda, která teď padá z oblohy, vešla.

Jestli ze současného nečasu bude nějaká větší pohroma, bude se to zase řešit penězi. A zase se to nebude řešit dobrým plánováním. Někde se postaví valy podél potoků, možná se začne mluvit o nějaké nové přehradě, pojišťovny zaplatí lidem za zničený majetek, ale málo se udělá pro vrácení organiky do půdy. Málo se udělá pro rozdělení lánů mezemi. Ne kvůli vlastnickým právům, ale kvůli zadržování vody. Málo se udělá pro to, aby lesní těžba byla racionální, aby svážnice a cesty v lese měly i vodohospodářskou funkci. Málo se udělá, aby prodloužila cesta vody do řeky. Přitom, to je to jediné, co doopravdy můžeme udělat. Zařídit, aby trvalo dlouho, než voda doputuje do říčního koryta. Můžeme si pomoci přehradami, můžeme si pomoci suchými poldery, ale nikdy nebudeme mít dost místa, abychom zadrželi těch čtyřicet tisíc tun vody, co nám mraky každou vteřinu vylévají do krajiny.

Mimochodem… jestli bude pršet ještě celou sobotu stejně intenzívně, tak přestane fungovat leckterý zasakovací trativod u nově postavených domů.

Na mou zahrádku podle předpovědí spadne sto kubíků vody. Třetina se vsákne. třetinu zadržím a v sobotu večer začne první voda odtékat do kanalizace. V sobotu večer začne i můj pozemek přispívat k povodňové situaci…

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (305 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

už nejméně 14 dní intenzivně osévali mraky a dělali vše pro to, abychom skončili jako v Dubaji. No nevím, nevím. Na té naší polabské placce už napršelo 100mm vody a vše se v pohodě vsakuje do země. V tuto chvíli velebím Stvořitele , že na ní bydlím a záplavy nám nehrozí. Ta mapka je tedy opravdu k zamyšlení, ale najde se někdo, kdo bude přemýšlet? Dost o tom pochybuji. Každý to svede na přírodu a více se s tím nebude zaobírat. Nedávno jsem v jednom historickém seriálu slyšela skvělou větu, kterou svému vládci řekla jeho služebnice. "Pamatuj, že máte jen tolik  moci, kolik vám obyčejní lidé dopřejí". A o tom to celé je. Až se najde politik, který bude své voliče vést těmito slovy, uvěřím, že je vlastenec a jde mu blahobyt obyčejných lidí-dříve ne. A je mi jedno zda to bude Konečná, Okamura, Blaško nebo Turek. Obávám se, že něco podobného od nich neuslyšíme.

Průměrný počet slepic: 4.4 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

Při noční srážce policejního auta s dalším vozem v Praze zemřela dívka a čtyři lidé byli zraněni. Policisté podle jejich mluvčího Jana Daňka pronásledovali vozidla s tuningovými úpravami. Při honičce s jedním z nich hlídka vrazila do auta, které ale se zásahem nesouviselo.

Pomáhali, chránili až nevinné zabili!

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

když brněnská Kobra 11 při pronásledování feťáka, co bydlel o 100m vedle rozflákala 7 aut a jedné ženské, co jela náhodou kolem, urazila v autě obě nohy.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

tak nato jsou naši pomahači a chrániči hodně dobří. Ovšem, v jiných případech jim chybí tzv. pravomoci a musejí též svědomitě plnit tzv. služební postup. To v praxi znamená, že když agresor vyhrožuje oběti násilí zabitím, tak mu policajti nemohou kromě domluvy nic udělat protože tu oběť zatím nezabil. Kdepak holenkové, policajti to mají dobře vymakaný.

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Máme kus nad barákem firmu, která tam skladuje ty obrovské nádrže na technické plyny. A soused mi povídá: "Ty vole, takhle jdu po zahradě a najednou mi kolem baráku pluje obří Titanik". Ona se jim jedna utrhla a pak plula hrdě v tom úzkém korytu Jílovského potoka. Kde se pak šprajcla nevím, ale prý dle souseda to frčela s takovou razancí, že usoudil, že má namířeno až do Německa.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

Jílovák byl divokej, neb děčínská radnice nechala zanést retenční nádrž kousek výš, kterou tam prozíraví Němci před sto lety postavili. Radil jsem mu, aby podal žalobu, ale nechtěl si komplikovat život.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

"Prší, prší, jen se leje

Sandokan se z okna směje.

A Marjánka za lesem

miluje se s Jamesem."

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

"Prší, prší, jen se leje

Vinnetou se z okna směje

Old Shaterhand ve vaně

líbá prsa Ribaně".

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

na na na na nananá, nina ňuna hujajá.

Postupně zrychlovat rytmus až do stylu punk a u toho dítě vyhazovat do výšky.

Dítěti se to líbí, výská u toho, jeho rodiče jsou z toho ale nadšeni podstatně míň.

Mám to vyzkoušené.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Prší, ale slunce stejně vyjde znova 

SUPERTRAMP: "It´s Rainnig Again

https://www.youtube.com/watch?v=mRn0OXFRM6E

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Když  Supertramp, tak určitě   taky  "The Logical Song"

https://www.youtube.com/watch?v=kln_bIndDJg

When I was young
It seemed that life was so wonderful,
A miracle, oh it was beautiful, magical.
And all the birds in the trees
Well, they'd be singing so happily,
Oh joyfully, oh playfully, watching me ...

Když jsem byl mladý
Zdálo se, že život byl tak úžasný,
Zázračný, ach, byl krásný, magický.
A všichni ti ptáci na stromech
Zpívali si tak vesele,
Ach, nadšeně, hravě, sledovali mě....

 

 

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

tak i Goodbye Strangel, která byla použita i ve skvělém filmu Magnolia.

https://www.youtube.com/watch?v=9aykOwwRf-Q

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

už jsem zase přičichl k muzice. Z toho bude další průser u náčelníka.

Ale což takhle Freddie Mercury a David Bowie na jednom pódiu?

https://www.youtube.com/watch?v=HglA72ogPCE

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

Čau Berní, jestli jsi dobře poslouchal koncert Supertramp na albu Paris, mohl jsi tam zaslechnout ždibec Churchillova projevu, Je to ten nejslavnější "Nikdy se nevzdáme".

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Tyhle bilanční texty u nás uměl taky nebožtík Pavel Šrut. Byl k slyšení na albech Michala Prokopa. Skladba níže patří k poctivým českým oplodňovákům :-). I když moc optimismu z ní nesálá, přesto tak nějak píchne do srdíčka. MP řekl, že mu ji básník poslal  mailem, o kterém jej informoval v sms. Načež frontmen řádky přeposlal Petru Skoumalovi, protože ten byl hitovkář, a hlavně se uměl položit do nálad. Abych nezapomněl, skladba se jmenuje Kartáček na zuby, a já z ní mám furt husinu, za což může text i hudba :-). Jo, a ta emotivní kytara je dílem v kotlince nemnoho doceněného Luboše Andršta, co už taky džemuje s Bachem, Zappou, a Lennon jim chodí pro pivo :-).

https://www.youtube.com/watch?v=Vxgd-DJ0dSg

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

i když se musím přiznat, že jeho zase až tak zmapovaného nemám.

Mě se líbějí i experimenty. Slyšels první desku od Dresden Dolls? Když ti řeknu, že tam pouze hraje ženská na piáno, zpívá a chlapík jí k tomu doprovází na bicí, žádné dechy či kytary, řekneš si, že to musí být nudné, ale není. Ona se pak teda vrhla na politický aktivismus, takže bych jí nejradši za to nakopal prdel, ale za jejich první desku bych jí na tu samou prdel políbil.

Malá ochutnávka:

https://www.youtube.com/watch?v=j4gPZPKJc0s

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Tak jsem si tu pustil. A po 20 vteřinách to vypnul, litujíc těch 19 předchozích.  Ale to je život.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

tahle skladba má víc úrovní. Ale asi to není tvůj vkus.

Tak dáme něco skočnějšího. Gogol Bordello, to je mix dechovky a punku. Od nich mám všechno.

https://www.youtube.com/watch?v=SkkIwO_X4i4

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

disident a odpůrce režimu si vzal za ženu dceru prominentního komouše 😕

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

.. ani nevěděl.. Pokud mu voněla a chutnala, tak to je zcela v souladu s principy Přírody. Co se týče působení feromonů, není podstatného rozdílu mezi člověkem a kůrovcem či obalečem modřínovým.

I můj otec srovnal do latě věčně rýpající babičku slovy: "Když se vám u nás, maminko nelíbí, tak k nám nemusíte chodit". Nakonec to byla moje máma, kdo se o babičku staral před její smrtí.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Poslanec saské CDU (Křesťansko-demokratická unie) a ministerský předseda Saska, Michael Kretschmer, který je již několik dní odborníkem na reinterpretaci volebních výsledků, nyní nasadil korunu své prospěšné práci: Týden před zemskými volbami v Braniborsku informoval v pátek zpravodajský kanál NTV, dostává sociálně-demokraický premiér Dietmar Woidke „neobvyklou podporu“. CDU Kretschmer doufá ve vítězství svého kolegy z SPD: „Důležité je, že první politickou silou v této zemi je demokratická strana, která dává této zemi stabilitu již  více než 34 let,“ řekl Kretschmer na společném setkání v Chotěbuzi. "Musíme držet pohromadě." V době, kdy je mnoho lidí neklidných a znepokojených, "je potřeba ostrovy spolehlivosti."

Komunisté taky desetiletí drželi v zemi stabilitu...

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Jářku, jestli se Motoristé dají dohromady s Čunkem a Zahradilem, přizvou ještě Ano, tak to je pro mě majstrštyk. A příští rok pohodlná ústavní většina.  U mě s jistým hlasem :-)

https://1url.cz/p1G03

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

To bude zase nějaký tunel na hlasy voličů. Lidovci s ODS se lepí na Motoristy, protože odchází pomalu do propadliště dějin a chtějí z toho vybruslit, ale proč o spojení uvažuje i ANO ? Záměr bude asi takový: spojí se, řeknou že jsou nová pravice (to snad nemůžou myslet vážně) a vyhlásí boj levici a populistům. Každý kdo se považuje za pravičáka jim hodí hlas, přestože se ve skutečnosti o pravicové strany vůbec nejedná. Stačí že se tak prezentují. Marketérům ODS a KDU to celkem pálí a myslím, že se jim podaří tímto trikem dostat zase ODS a KDU po volbách do vlády. K naší vlastní škodě. V parlamentních volbách budeme nejspíš vybírat jen z koalic ANO+KDU+ODS+Motoristé, STAČILO! a SPD+PRO+Trikolora. A asi  nejspíš proto nechce ANO zůstat v předvolebním klání mezi koalicemi osamocené.......jediné co by nás mohlo ještě od černého scénáře s ODS ve vládě zachránit by bylo  spojení STAČILO! s SPD,PRO,Trikolorou, tak aby měli nad koalicí ANO,KDU,ODS,Motoristé výraznou převahu. A protože volby budou ve skutečnosti bojem mezi národoveckými stranami proti globalistům (ne pravice proti levici), tak se klidně Konečná s Okamurou můžou spojit. Jiná možnost asi není. A my bychom se neměli nechat zmást marketingovou kampaní ODS+KDU a dál volit podle klíče Euroskeptik/Eurohujer..........Howgh

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

se serou rytíři z hory Blaníku, až naší zemi bude nejhůře pak přijde pomoc bratrů Amíků. Na spásynosné F35 stíhačky  bude Putin jen čumět, však náš generál - PePa - hrdina, nejen volby vyhrávat musí umět.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Oblačnost  trochu  slábne  -  mraky  už nejsou  tlustý  krunýř  a hle co  je  kousek severně  od Brna  vidět.  Radarový snímek je z  09/14/ 14:10h,  ale je to tam vidět  i teď v  16:25.   Mrkněte na radar mraků  https://mapy.in-pocasi.cz/    kde je možné  procházet   vývoj mraků několik hodin pozpátku.  Epicentrum  je na stále stejném místě,  je  někde  mezi Boskovicemi,  Konicemi  a Vojenským újezdem  Březina. Ještě jednou - Vojenským újezdem Březina. Náhoda?  Ty podivné soustředné kružnice  jsou  několik  hodin  na stále stejném  místě   a  rozhodně to není  přírodní  úkaz.  

Všimněte si,  že v  pravém dolním rohu  a především  pravém horním rohu  obrázku  jsou mraky  v souladu  s epicentrem. A to i přesto, že vítr fouká  kolmo.  

 

c

 

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Taková epicentra lijáků bývají i na Brdech. Myslel jsem, že je to nějaká radarová stopa. Na Doupovských horách vídat nejsou. 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mrknul jsem na ten radar a pak na mapy.cz. V popisovaném epicentru se nachází meteoradar Skalky... A vypadá to, že nad ním je jasno :-)


Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Hmm,  zajímavé, díky za info.  

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

1

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kdysi jsem slyšel příběh volyňské Češky, která se vrátila po Velké kabátové revoluci do Čech.

Její dědeček odešel sedlačit do té Volyně. Místní obyvatelé vyváželo hnoje do rokle a on začal ten hnůj od nich kupovat na svá pole. Všichni se mu smáli, že je blázen. Smích je přešel, když začal sklízet násobky toho, co dokázali místní. 

Počty dobytka jsou dnes jenom zlomky toho, co tady před 40 lety bývalo. Kdepak by se dnes bral hnůj na pole, když stačí ta skvělá zázračná hnojiva přesně podle počítače? 

Zatím bez slepic