Povodňová situace

Autor

Dnešní deštivé počasí a očekávání záplav je ideální pro zemědělský a vodohospodářský článek. Skutečně se stává málokdy, abych na suché jižní Moravě naměřil za jeden den osmdesát milimetrů srážek v podobě vytrvalého, ale nijak extra intenzívního deště. Prší zhruba pět milimetrů za hodinu, což je prakticky přesně rychlost vsakování do půdy… Země byla navíc osvěžena deštěm z předchozích dní, takže už nebyla vyprahlá a všechny póry a kapiláry měla otevřené.

A tak si půda celkem hravě vzala padesát milimetrů. Což je v České republice takový průměr, kolik vody se vejde do půdního profilu. Až pozdě odpoledne se na povrchu začaly tvořit louže a voda začala mít tendenci stékat po povrchu do níže položených míst.

Moje zahrádka je vyspádovaná tak, aby voda stékala k opěrné zdi u vinohradu. Je tam místo pro dvacet kubíků povrchové vody. Pak by se voda začala přelévat na zatravněnou část dvorku, kde je prohlubeň pro dalších deset kubíků a teprve pak začne přetékat na dlážděnou část, odkud už musí odtéci trubkou do kanalizace. Veškerou vodu z okapů sbírám do nádrže, kterou jsem zakopal pod dvorkem, ale ta byla už dopoledne naprosto plná.

Jestli dojde na nějaké povodně, tak až teď. Až teď je půda v celé zemi nasáklá vodou a až teď začíná ve zvýšené míře odtékat do řek. Naše republika má sedmdesát osm tisíc čtverečních kilometrů a vodu z ní odvádějí tři řeky. Labe, Odra a Morava. Pokud budeme počítat, že intenzívněji prší nad větší půlkou republiky, tak každou hodinu teď na naše území dopadne zhruba sto padesát milionů kubíků vody. To je víc než je retenční kapacita přehrady Orlík. Je to zhruba čtyřicet tisíc kubíků každou vteřinu. Normální průtok Labe v Hřensku je zhruba 300 kubíků za vteřinu. Třetí povodňový stupeň se vyhlašuje při průtoku asi čtyři tisíce kubíků za vteřinu. To jen pro představu.

Přehrady mohou tento nápor jen rozložit v čase. Nepomohou ani suché poldery ani obnovená mrtvá ramena řek. Na to už máme v krajině příliš málo místa. Všude jinde už to někomu patří, kdo krajinu využívá. Všude jinde někdo bydlí, pěstuje, chová, vyrábí, přepravuje, těží…

Pomohou lesy, jejichž kořínky zdrží proudění vody… tedy, pokud je zrovna nesežral kůrovec. Na jaře by mohly husté porosty pšenice nebo řepky. Bohužel, teď už jsou na polích jen kukuřice a slunečnice, mezi kterými voda teče naprosto bez odporu. Pomohou remízky, pomohou terénní vlny, pomohou bažiny, rákosí, nepokosené louky. Tohle všechno si během tří dnů deště může vzít sto milimetrů vody. Ale víc ne. Všechno ostatní se do řek prostě dostane a vlastně úplně nejdůležitější je, aby se to tam nedostalo moc rychle.

Náš pokrok jde přesně proti tomu. Náš pokrok chce suché dvorky, chce hezkou pevnou dlažbu, aby děti neměly špinavé nohavice, chce nepodmáčené stavby, chce silnice, cesty a velké haly. Chce stavět domy a byty a tak se staví i v místech, kde kdysi nechávali vodě prostor, protože věděli, že když přijde, tak nad ní nezvítězí.

A přes všechny řeči o ekologii a zadržování vody v krajině, jakákoliv zádrž je věc strašně drahá, protože je to v konečném důsledku především velká nádrž na vodu ve které těžko může být něco jiného. Pokud na jednom konci není vodní turbína a kolem břehů rekreační oblast s marínou a pláží, tak se to prostě nevyplatí. Samozřejmě, jako státní zakázka je zajímavé, když prostě jen někam nasypete valy z hlíny, které v podstatě nemusejí mít žádné parametry. A tak jako tak budou všechny protipovodňové stavby nedostatečné, protože v České republice už prostě není dost místa, kam by se všechna ta voda, která teď padá z oblohy, vešla.

Jestli ze současného nečasu bude nějaká větší pohroma, bude se to zase řešit penězi. A zase se to nebude řešit dobrým plánováním. Někde se postaví valy podél potoků, možná se začne mluvit o nějaké nové přehradě, pojišťovny zaplatí lidem za zničený majetek, ale málo se udělá pro vrácení organiky do půdy. Málo se udělá pro rozdělení lánů mezemi. Ne kvůli vlastnickým právům, ale kvůli zadržování vody. Málo se udělá pro to, aby lesní těžba byla racionální, aby svážnice a cesty v lese měly i vodohospodářskou funkci. Málo se udělá, aby prodloužila cesta vody do řeky. Přitom, to je to jediné, co doopravdy můžeme udělat. Zařídit, aby trvalo dlouho, než voda doputuje do říčního koryta. Můžeme si pomoci přehradami, můžeme si pomoci suchými poldery, ale nikdy nebudeme mít dost místa, abychom zadrželi těch čtyřicet tisíc tun vody, co nám mraky každou vteřinu vylévají do krajiny.

Mimochodem… jestli bude pršet ještě celou sobotu stejně intenzívně, tak přestane fungovat leckterý zasakovací trativod u nově postavených domů.

Na mou zahrádku podle předpovědí spadne sto kubíků vody. Třetina se vsákne. třetinu zadržím a v sobotu večer začne první voda odtékat do kanalizace. V sobotu večer začne i můj pozemek přispívat k povodňové situaci…

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (303 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

... a může za to Putin. (nebo alespoň Babiš)

Průměrný počet slepic: 4.7 (139 hlasů)

vy jste vyfoukla Koudelkovi z BISky jeden z jeho "geniálních" majstrštyků. Každým dnem, hodinou, či minutou očekávám jeho zprávu o tom, že byl v Česku, mezi kapkami deště, spatřen Miškin s Čepigou.

Průměrný počet slepic: 4.8 (95 hlasů)

Jindřich Kulhavý-Jednostrannost je děsivá
... Jediné, kde se tedy liberálové malinko chytají za nos, je propadající se ekonomika EU i USA. Green Deal držený při životu Evropskou komisí a médii zatím dále devastuje celý kontinent a ještě nějakou dobu v tom bude pokračovat. Jenže jeho opady jsou natolik drsné, že ani šílená Leyenová to s jeho pokračováním nebude mít jednoduché. Hrdá výspa německého průmyslu, tedy koncern VW, nedokázal ustát celou tu komedii a padá do propasti. Není zdaleka jedinou obří firmou doplácející na hazard EK a na mizernou funkčnost Evropského parlamentu. Německo má problémů nadměrně a bude sebou strhávat své satelity, tedy i nás. A přidáme li důsledky migrace, kterými nám všem liberálové zavařili, je jasné, že ani tady už spolupracující média situaci nezachrání. I když se zatím úporně snaží. Všem těm, kteří sedí přilepení u obrazovek s vysílajícím mainstreamem vedeným ČT, čtenářům Seznamu či Forum24, Novinek a dalších štvavých liberálních médií vzkazujeme. Vytáhněte už konečně své hlavy z jejich řiti a začněte přemýšlet o tom, jak snadno a jednostranně s vámi manipulují. Začněte přemýšlet a logicky uvažovat. Hledejte jiné možnosti řešení,  zkuste hledat možnou pravdu i jinde. Především v období voleb je to potřeba....

celé zde: https://www.inadhled.live/uvaha-dne/jednostrannost-je-desiva/

------------------------------

Zdravím Vás paní Včelko. Prosím vás dávejte články Kulhavého Vy, já je už nebudu dávat, aby jsem nebyl obviňován od Elektrikáře že jsem vám "ukradl!" Kulhavého. A používejte i zdroje které jsem prvně objevil a odkud vybírám zprávy já. Vy víte o které zdroje mluvím (neCT24, Conematevedet, pronews.gr, atd). To by nám chybělo aby za veřejně dostupné zdroje byl někdo obviňován z krádeže! Co ještě šílenějšího může někdo tvrdit. "Hluboká propast jest lidská duše" jak poznamenal básník.

Můj komentář je poslán Vám paní Včelko a jen Vám odpovím. Slíbil jsem Vidlákovi mír na Kydech a svůj slib dodržím. Na žádné provokativní komentáře kteréhokoliv neodpovím
Antonín

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

.. přece nechceš, abych o tobě psal jako Pohodném, nebo Sběrači mršin či Lovci prašivých psů a koček Brna. Chápu, že někdo tuto práci musí dělat, ale stejně..

Navíc vlastně ani nejsem tak úplně elektrikář, ale REVIZNÍ TECHNIK, to je úplně jiný level, a navíc mám maturitu ze SPOJOVACÍ TECHNIKY. Klasickou elektrikařinu jsem se učil jen rok a půl, raději jsem si v polovině druháku udělal rozdílové zkoušky z odborných předmětů a druhý ročník dokončil už jako spojový mechanik v továrně na telefonní ústředny. Obyčejná elektrikařina, v dobách, kdy jsem se učil, mne totiž nebavila.. Dnešní elektrikařina je ale úplně jiné kafe, je v ní hodně elektroniky a inteligence. Za mých mladých let platilo, že koho vyhodili ze spojařského učiliště, ten se v pohodě doučil jako elektrikář.

Mimochodem, elektrikáři, výtaháři, instalatéři a topenáři jsou mezi stavařskými profesemi svého druhu ARISTOKRACIE, protože jejich práci nemůže dělat každý pologramotný jouda, protože se jedná o tzv. VYHRAZENÁ TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ, spadající pod STÁTNÍ TECHNICKÝ DOZOR, podléhají revizím, a pokud se do toho hrabe někdo bez vzdělání, tak je jednou nohou v base.

Domluveno? 

Děkuji předem..

Jinak tě chválím za správný počin, tedy, vrácení Jindřicha Kulhavého do kompetence Máji. Protože krást se nemá. Tohle mne na tobě zlobilo nejvíce. 

Průměrný počet slepic: 2.6 (25 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

.. hrubá záplata a Carl von Clausewitz radí přenést boj na území nepřítele. Já jsem od včerejška už několikrát smazal již rozepsaný uštěpačný komentář, jen abych zbytečně nenaštval Vidláka.

PRO VIDLÁKA: Antonín si jen naprosto zbytečně naběhnul na vidle, Máje to je fuk a my už jsme si zvykli že sem Jindřicha Kulhavého vylepuje Antonín. Tohle byla obyčejná zlomyslná provokace mé maličkosti.

Pro ANTONÍNA:
 

SHAKESPEARE

 

Průměrný počet slepic: 3.6 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák:  ...Náš pokrok jde přesně proti tomu. Náš pokrok chce suché dvorky, chce hezkou pevnou dlažbu, aby děti neměly špinavé nohavice, chce nepodmáčené stavby, chce silnice, cesty a velké haly. Chce stavět domy a byty a tak se staví i v místech, kde kdysi nechávali vodě prostor, protože věděli, že když přijde, tak nad ní nezvítězí...

Pravdu díš Vidláku. Lidé  nenechali vodě prostor.  Kéž by se nestalo to co vidíme na obrázku. To co se stane  teď je již jen vůle boží.

povoden

Víra, naděje a láska

vira nadeje laska
Možné potopy které se stanou v různých částích naší vlasti, ukazují jak nicotnou sílu mají lidé proti přírodě, proti Bohu.
Při této příležitosti přidávám dodatek ke komentáři pana Inzy zde:
https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2162673#comment-2162673
pana Jana123 zde:  https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2162641#comment-2162641
a k mému komentáři zde: https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2162684#comment-2162684

Jsem pravoslavný křesťan. Mám hluboce zakořeněnou víru v Boha v mém srdci. Proto šílím s těch zvrhlých věci které provádí zhýralý Kolektivní Západ ze svou transsexuální propagandou kterou prosazuje s násilnou převýchovou ve školách našich dětí od křesťanských evropských tradic. Proto šílím když vládnoucí neoliberálové v EU úmyslně ničí evropské křesťanské národy ze svými pomatenými zelenými teoriemi greendýlu a z úmyslnou migraci muslimů do Evropy pro likvidaci původních křesťanských národů a hodnot. 

Tato vládnoucí neoliberální elita nemá víru v Boha, nenosí lásku v srdci pro bližní  lidské bytosti. Proto tato j-elita jak v EU tak i v USA schvalují vraždy a hrůzy které spáchají ukrofašisté proti rusky mluvícím obyvatelům na Donbasu od roku 2014 až doteď a teď dokonce i na ruských civilistů na území Ruska. A jsou schopni nás zatáhnout do třetí světové války. Oni si tu válku přejí. A jak je vidět budou ji mít. Vidíme to na vládnoucích válečných štváčů v Ko.Za i v naší malé české kotlině se zrůdy, jako Fiala, PePa, Černochová, Řehka , Foltýn, Novotný a jiné české zmetky. Jsou to arogantní beznabozi. Totéž bohužel platí i pro některé arogantní beznabohy a "sebestředné nedospělce" jak výstižně je označil pan Mimaka, kteří jsou mezi námi zde na tomto fóru, kteří se představují za "vlastence" a kteří zde uráží vulgárně druhé a ještě se k tomu chechtají jací chytráci jsou. Nemají víru v Boha. 

Úmyslnou propagaci nevíry v Boha nám zanechali komunisté za bývalého socialismu.

Není náhodou že Česká republika bývá označována za jednu z nejateističtějších a nejsekularizovanějších zemí na světě jen z 22% věřících. Hlavní příčinou k ateismu byli  u nás v té době vládnoucí komunisté. I já jsem byl tehdy nevěřící a přijal víru v Boha později. Ale přesto tito komunisté nás ve školách za socialismu učili jak špatná je válka, jak se lidé musí mít rádi. A měli jsme se tehdy za komunismu rádi. Proto na své dětství v době ČSSR vzpomínám z láskou v srdci. Kdežto po příchodu Západu pro kterého jsme s vášní cinkali na náměstích v r.1989 se teď láska k blízkému vytratila. Vidíme to v dnešní drsné době Západních hodnot. Proto nenáviděný Fiala dokázal tak snadno rozdělit naši českou společnost na ty "správné" a na ty "svině" samozřejmě za podpory neoliberálních zaprodaných médií hlavního mainstreamu a ČT. Ten kdo nemá víru v Boha, ten nemá ani lásku k blízkému. Ti kteří jsou ateisté kteří ale věří v lásku v lidech, k blízkému, jako je pan Inza, jako je drtivá většina z vás, ti v podstatě jsou věřící protože věří v Boha soudružnosti lidí a lidských hodnot. Víra v porážce zla, naděje a láska jsou hodnoty které nám zůstali a za které musíme bojovat.

Antonín

Průměrný počet slepic: 4.1 (134 hlasů)

co staví v záplavovém území

Průměrný počet slepic: 4.5 (60 hlasů)

že ty baráky tam dnes stojí zase

Průměrný počet slepic: 4.2 (44 hlasů)

.. opatření dostali zemědělci spolu se zadáním navýšit množství organiky v zemědělské půdě, výrazně bychom snížili riziko povodní. Euroasie byla, po většinu třetihor, tzv. "Mamutí stepí", podobnou Velkým pláním v Severní Americe, před vybitím bizonů a počátkem obdělávání půdy bílými osadníky.

Zalesnila se až s příchodem člověka, který vybil velké býložravce. Do té doby tu migrovaly velká stáda, semknutá kvůli predátorům tak, aby mláďata, březí samice a slabší kusy byly chráněna stádem okolo. Tak na predátory zbyly jen právě ty nejslabší a nejstarší kusy, které už nedokázaly udržet ani tempo velmi pomalého přesunu stáda za potravou.

To mělo za následek, že semknuté stádo vypáslo poměrně úzký pás krajiny, a co nevypásli, to zdupali, pokáleli a pomočili. Tak nastavili startovní laťku pro celou vegetaci, od spásaných travin po hluboce kořenící rostliny a náletové dřeviny, nemluvě o pohnojení. Kořenové systémy spasených a mechanicky zdevastovaných rostlin se v půdě rozložily a udržovaly trvale velký podíl organické hmoty v půdě.

Když byli člověkem vybiti velcí herbivoři, celý prostor opanovaly nejprve úporné plevely a náletové dřeviny, a nakonec i les. Od té doby se stále snižuje množství organiky v půdě, a korunu tomu dalo moderní zemědělství a zejména snížení stavu dobytka. I komunisté požadovali 1,5-2 dobytčí jednotky na hektar obhospodařované půdy tak, aby se do zemědělské půdy pravidelně vracela organická hmota. Dnes už máme spíše hydroponický substrát než zemědělskou půdu, protože živočišná výroba trvale upadá. S tím klesá i schopnost půdy vázat vodu. 

Viděl jsem zajímavý dokument o vlcích v krajině, kteří nutí jeleny a srny udržovat semknutá stáda, a jak blahodárný vliv to má na krajinu. V Africe zase dokázali domorodcům vysvětlit, že je třeba sehnat malá stáda do jednoho velkého, a také to mělo na tamní savany velmi pozitivní vliv. Zelené rostlinstvo pohlcuje výrazně méně tepla než holá půda, část energie spotřebuje na fotosyntézu, organika v půdě zadržuje vodu, odpar z rostlinstva absorbuje mnoho tepla (skupenská přeměna vody z kapalného stavu do páry absorbuje mnoho energie, 627 Wh je třeba na odpaření jediného litru vody). 

Stačilo by, kdyby například kukuřice a slunečnice musely mít podsev, třeba jetelem nebo jinou rostlinou, která jim nebude výškově konkurovat a pokryje půdu širokých řádků jak v době růstu, tak i v době jejich dospělosti, i když bude strádat ve stínu. 

Třeba taková řepka je pro půdu doslova požehnáním, pokryv od podzimu až do sklizně v příštím roce, robusní kořenový systém, zisková plodina. Jen má své škůdce, a správně by se na stejné stanoviště neměla dostat častěji než jednou za 7 let. To se dnes nedodržuje, a tak je nutné používat časté postřiky, protože škůdci nestačili vyhynout.

Co se týče výstavby v záplavových oblastech, souhlasím, holt je tam půda levná..

Průměrný počet slepic: 4.5 (70 hlasů)

I "úporný plevel" je rostlina. Jaký plevel je "neúporný"?

Za socialismu byla plánovaná 1 VDJ - velká dobytčí jednotka - na 1ha. VDJ byla kráva, nebo se přepočítávala telata, prasata, drůbež. To jen na vysvětlení.

Les je významným regulátorem odtoku vody, v lesní půdě je organiky hodně. Ovšem po likvidaci původního pralesa se přešlo k pěstování průmyslových dřevin a tam už je to horší.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Souhlasím, že stavět dům v záplavové oblasti je čirý nerozum, zvlášť když jim ho ani pojišťovna nepojistí.  Paradox doby ale je, že vláda na jedné straně hlídá každého občana co píše na sítích a na druhé straně hříšníky stavící si domy v záplavových oblastech si neohlídá.  Ještě že ten Bartoš zdigitalizoval agendu stavebních řízení tak úspěšně, že další domy u vody se už stavět nebudou (a ani žádné jiné).

Průměrný počet slepic: 4.6 (40 hlasů)

.. a přitom toleruje, nejen na těch samých sociálních sítích klamavou až podvodnou reklamu všelijakých podvodníků, tu s investicemi, tu se zdraví ohrožujícími dietami a já nevím čím ještě..

Také se mi stalo, že mi před dvěma dny zavolal automat, který mi oznámil, že mám u Celní správy pokuty, a že mi hrozí odebrání čtyř bodů, a nabízel mi "ověření přes bankovní identitu".

Nezdálo se mi to, a tak jsem zavolal na Generální ředitelství cel, kde mi znudělý úředník řekl, že to je podvod, že o tom informovali obyvatelstvou pomocí televize už před více než měsícem. Mám totiž datovou schránku jako soukromá osoba, dlouho, snad už od roku 2008, dokonce jsem díky tomu vyhrál i soudní spor o žalovanou směnku, protože mne soud neobeslal do DS, takže pokud pokuta či pokuty, měly by být tam. Nevím, jak bych reagoval, kdybych jí neměl, nebyl zároveň revizní technik a účetní, ale tzv. "běžný občan", nepolíbený zákony a technikou.

Očekával bych, ve skutečném státě, že by touto dobou už měli pachatelé být ve vyšetřovací vazbě, a ne stále telefonovat a loudit z lidí další a další přihlašovací údaje do internetového bankovnictví.

Když jsem si před EU volbami zažádal MěÚ v Čáslavi, tedy Orgán státní moci, o zaslání voličského průkazu, poslali mi ho, Českou poštou, doporučeně a do vlastních rukou. Samozřejmě že mi do schránky, řádně označené, nedoputovalo ani oznámení o uložení zásilky, ani zásilka sama, a to přesto, že většinu času sedím v kanceláři, jejíž dveře jsou v přízemí, šest kroků od vchodu do domu a 4 kroky od schránek. Voličský průkaz ležel na poště v Dejvicích, a nebýt paní na MěÚ Čáslav, která mi sdělila podací číslo zásilky, tak by dopis putoval v první den voleb zpět do Čáslavi, a já bych byl zbaven ústavou zaručeného práva volit, protože z voličského seznamu v Čáslavi jsem byl vyškrtnut, a voličský průkaz by byl na ceste z Dejvic do Čáslavi..

Tak si říkám, a už jsem to sem v minulosti napsal, jak by asi chtěla paní Černochová a generál Řehka provést mobilizaci, když Česká pošta není schopna doručit ani zásilku do vlastních rukou, odeslanou ORGÁNEM STÁTNÍ MOCI.

Už asi chápete, proč je tu snaha o rozšíření pravomocí Vojenské policie. Oni i toto vědí a nic s tím nedělají.

Nabízí se legitimní otázka: PLNÍ STÁT SVÉ POVINNOSTI?

EXISTUJE JEŠTĚ STÁT?

Průměrný počet slepic: 4.8 (43 hlasů)

Proč asi moji prarodiče postavili domek u potoka v záplavovém území?  Protože nikde jinde by jim sedláci neprodali kousek pole, a kdyby i ano, neměli by na to peníze. A tak stavěli, stejně jako další chudáci, na pozemku obce, u potoka, pod svahem, v němž si museli vykopat malý dvoreček.

Něco jiného ovšem je, když se v takovém území staví i nyní. A nebo, když už se staví, že není s těmi možnými záplavami počítáno.  Mnohde ve světě se v takových místech staví a to pěkně na kůlech.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Předně je třeba definovat, kdo nebo co je Bůh. Dle velkého -B- má autor jistě na mysli  boha křesťanského a ostatní pomíjí.  https://www.i-ateismus.cz/2014/02/poznamky-k-definici-boha/  ......  https://www.i-ateismus.cz/2014/09/buh-mezer/

Hlavní příčinou k ateismu u nás nebyly  vládnoucí komunisté, ale široké vzdělání s důrazem na vědecké poznatky. Ostatně, věřícími tak zavrhovaný "vědecký světový názor" přijímají i věřící. Je to názor a vznik, fungování a event. zánik Světa, tj. Vesmíru. Podložený vědeckými poznatky. Oproti němu jsou tvrzení, názory náboženské, jako např. katolické:

“KATECHISMUS katolického náboženství je kniha posvátná, protože nám podává pravdy Boží. Proto je přijímáme s vírou božskou neboli nadpřirozenou. To znamená: S pomocí Boží přijímáme s nejpevnější jistotou všechno, co Bůh oznámil a čemu nás učí jeho Církev jako pravdám od Boha zjeveným. I tomu pevně věříme, co nemůžeme poznat z osobní zkušenosti či pochopit svým rozumem, protože tyto pravdy máme od Boha.”
http://katolicky-katechismus.cz/

Z toho ovšem vyplývá, že Česká republika vůbec není nejateističtější stát. Záleží na tom, z jakého úhlu ji hodnotíme. Kard. Vlk si stýskal, že je ateistická, neboť prý jen 36% obyvatel se přihlásilo jako věřící (křesťané), kard.  Duka si naopak pochvaloval, že pouhých 6% občanů se přihlásilo k ateismu.

Komunisté ovšem prosazovali kolektivismus, socialismus - od slova socio, tedy společnost, čili propagovali a prosazovali ohled na společnost, kdežto kapitalismus je založený na individualismu - každý má využít svých schopností, nadání, vzdělání, kontaktů ...... k tomu, aby zbohatl. No a ve společnosti je většina lidí slabších, nejen tělesně, ale (hlavně) duševně. Průměrné IQ je 100, což není tak mnoho. A proto vzniká to rozvrstvení společnosti. No a především vládnou ti (všeho)schopní. Dokud byli trochu drženi na uzdě strachem z Boha, tak se společnost mohla jevit jako ucházející, ale pokud ten strach pominul, záleží jen na společenské výchově k zodpovědnosti. Ta za socialismu jakž takž fungovala, za kapitalismu je zesměšňovaná a potlačovaná .

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Dokonce i bývalý poradce Clintonové vyzývá k internímu vyšetřování televize ABC za totálně zmanipulovanou debatu proti Trumpovi.

...Bylo to 3 proti 1. Moderátoři debaty, David Muir a Linsey Davis, kontrolovali Trumpa na každém kroku a ignorovali všechny lži Kamaly Harrisové. Kamala Harrisová řekla více než dvě desítky lží a vyhýbala se otázkám, ale moderátoři ji neopravovali a neprováděli u ní žádný „fact checking.

Kamala Harrisová je blízká přítelkyně šéfky ABC, dokonce se díky ní seznámila se svým manželem.

Bývalý poradce Clintonové a výzkumník veřejného mínění Mark Penn řekl, že by mělo být provedeno interní vyšetřování ABC kvůli zmanipulování debaty. „Vlastně si myslím, že by měli provést úplné interní vyšetřování, najmout si externí právnickou firmu. Nevím, kolik z toho bylo naplánováno předem,“ řekl Mark Penn v podcastu „John Solomon Reports“.

Nevím, co řekli kampani Harrisové. Myslím, že den poté je podezření opravdu velmi vysoké a myslím si, že přezkoumání všech jejich interních textů a e-mailů by mělo být provedeno nezávislou stranou, aby se zjistilo, do jaké míry to plánovali, víte, ověřování faktů pouze jednoho kandidáta a v podstatě zfalšování výsledku této debaty. Myslím, že situace si nic menšího nežádá,“ dodal.

...Trump ve čtvrtek řekl, že po zmanipulované debatě ABC nebude dělat žádné další debaty s Harrisovou.

Shrneme-li to tedy, tak Harrisová vedla debatu s Trumpem na území pro ni více než přátelském. Šlo o doslova protekční místo, neboť nejen šéfka televize, ale také moderátorka jsou její dlouholeté dobré kamarádky. Ale naši vždy prolhaní mainstreamoví propagandisté o této skutečnosti zarytě mlčí ve snaze podpořit kandidátku Deep State…

Zpracoval: Slovanka/Necenzurovaná Pravda

https://www.thegatewaypundit.com/2024/09/former-clinton-advisor-calls-internal-investigation-abc-rigging/

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (95 hlasů)

mám dobrou zprávu. V Americe prý už oslavují černou krávu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (45 hlasů)

Začíná se nám tady na  KoZa rozmáhat takový nešvar - zmanipulovaná televizní debata. Formát dva na jednoho nebo čtyři na dva už běžel i u nás v televizi a musela se jím nakonec zabývat i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, jelikož obdržela na prošetření události podnět. Přestože čtrnáct dní předem bylo například známo, že projekt Spolu budou v debatě zastupovat tři předsedové a moderátor (proti Okamurovi a Babišovi) nestalo se nic, a až pak to teda RRTV prošetřila.  Až poté co škody byly napáchány. Někdo to chtěl aby to tak bylo, tak to tak proběhlo a teď se jen vydá zpráva, že to bylo špatně. Připomíná mi to opatření za kovidu, která lidi museli dodržovat a pak ,až potom, je soud prohlásil za neplatné. Škoda ale už byla napáchána. Děje se tady spousta špatných věcí, kterým někdo úmyslně nezabrání a pak jenom řekneme, že to bylo špatně. A za týden se stane to samé. Začíná to být nový modus operandi naší společnosti - vyjebeme s občanem a pak vydáme zprávu, že to bylo pochybení. Nic se neděje, nikdo není potrestán a jedeme dál tím stejným směrem. Jenže soudruzi, s takovým přístupem ty světlé zítřky  nikdy nevybudujete, protože nasraní lidé vám to nakonec, dřív nebo později, spočítají........Howgh

Průměrný počet slepic: 4.7 (54 hlasů)

Když to vypadá, že příští volby vyhraje Babiš, který kovidové restrikce vedl a utrácel jak ožralý námořník naše a našich potomků peníze, se Šilerkou nám chtěli vnutit pod sankcemi mrna jed a dokonce zakázal zpívat. Sviňárny, které páchá dnešní vláda, vymyslel totiž Babiš, oni to jen vylepšují, nevím, kdo z nich je horší.

Průměrný počet slepic: 2.5 (35 hlasů)

U nás asi ne, ale v bývalé NDR už to celkem vře a německá vláda začíná mít bobíky.  Budou muset stavět sanitární kordony ostošest aby ty zombíci z AfD nerozšiřovali nákazu a neohrozili tak svobodu a demokracii v Německu. Tady se nic takového neděje, protože tu ještě nemáme chirurgy z Afganistánu, což je zřejmě potřebný urychlovač společenských změn. Navíc u nás nemáme ani skutečnou opozici, protože všechno je pouze řízená opozice pod taktovkou ANO. Doporučuji kouknout na video s Martinem Kollerem, který už tu postovala dříve paní menhira:

https://youtu.be/CH-EiSeP2RE?si=Hy6bIC-XP-sbSmbD

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

.. ale věřím mu. Řízená opozice je jedním z projevů tzv. Imitačně-provokační činnosti, která slouží k zakrytí skutečných cílů, k nasměrování pozornosti davu jinam, nebo k zahlcení pozornosti informačním balastem.

Je ale třeba jemně rozlišovat, co je řízená opozice a co je manévrování v rámci možného. Přeci jen si všichni pamatují na atentáty na americké prezidenty, Abrahamem Lincolnem počínaje.. Světem stále zní ozvěny výstřelů z Dallasu a krví potřísněný kostýmek paní Jacqueline..

Naše "Žofinka", tedy, Sofie Chotková, by mohla také vyprávět, jak bylo v Sarajevu..

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Německo, náš přítel a vzor:

Keňa se v současnosti potýká s rostoucími problémy se zajišťováním práce a dostatečného příjmu pro mladé kvalifikované pracovníky. Německu naopak tito kvalifikovaní pracovníci chybí, vysvětluje britská televize kroky kancléře Olafa Scholze, který dohodu podepsal v Berlíně s keňským prezidentem Williamem Rutoem.
Agentura AP uvedla, že Německu chybí až 400 tisíc kvalifikovaných pracovníků. ...
Když uvážím, kolik nezaměstnaných Německo má, nebylo by lepší si je dovzdělat?
Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Jestli si dobře pamatuji, tak tehdejší opozice (nyní komplet pětihnus) na Babišovce řval, že je to málo, ať platí více. Teď se k tomu nemají, ač vyhazují miliardy doslova oknem. Například na ukrajinu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (30 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Příště, týden po volbách, je téma Souhlaste s posíláním zbraní na Ukrajinu, nebo jste proti tomu.

Přihlaste se do diskuze, pište názory.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

byl jsem u toho v pozici záchranáře a dodnes mi zbylo několik dojmů:

 

neschopnost včas spočítat průtok a následky vytrvalého deště

 

všudypřítomný smrad

 

neschopnost státní správy cokoli řídit nebo zachraňovat

 

bída lidí kteří přišli o vše

 

obětavost lidí v terénu kteří pomáhali jak se dalo

 

i skupiny vychcánků kteří pořádali sbírky a ex post sháněli krytí jak peníze použili

 

byl jsem u tanků u Hollara

 

vozil jsem pomoc od ČK Kolín

 

moje zážitky jsou na knihu ale i ta bude smrdět

 

jen část mých zážitků je ZDE ale nějak se mi k tomu nechce vracet a vzpomínat, tak že asi na trvalo rozděláno.

Průměrný počet slepic: 4.7 (67 hlasů)

jsou dobré hlavně pro vyžírky!

Průměrný počet slepic: 4.7 (53 hlasů)

si mastí kapsy lidé podvodní.

Průměrný počet slepic: 4.7 (54 hlasů)

skončila vláda Zemana, 15.7.2002 nastoupil Špidla. Tedy socani - levičáci. Podle mého je to tím jasné, proč nic nefungovalo.

Průměrný počet slepic: 2.2 (13 hlasů)

Tak to jistě víte, kam zmizila ta Kalouskova povodňová stokoruna z každé výplaty v čezku. Já to tedy nevím. Ale to už nikdo vyšetřovat asi nebude. 

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

jak je to podmáčené a když pak zafouká, jede to jak kostky domina postavené na výšku. Tak na to se těším, to je vždycky o držku do těchto kalamit vlézt. Krásně napružené, jeden strom na druhém, paráda.

Průměrný počet slepic: 2.9 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

Píšete:

Jestli je pro tuto zemi důvod pro zasedání krizového štábu a povolávání do služby všech složek IZS  čtyřdenní déšť, tak už je to na uvažování o přesídlení do Ruska.

 

Pokud jste si otevřel tento odkaz včera i dnes, tak snad přehodnotíte své názory. Pokud ne tak se dejte k zeleným, těm jsou také lhostejná fakta a důležitá je pouze ideologie.

https://sap.pmo.cz/portal/Sap/cz/pc/

Průměrný počet slepic: 3.8 (28 hlasů)

si často serem, když chválíme den ještě před večerem.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Danuška Nerudová přirovnala komunisty "k vajglům v hajzlu, které po spláchnutí znovu vyplavou". Docela by mě tedy k věci zajímal názor jejího otce, který byl v KSČ od roku 1980. Je fakt, že měla KRAMLA (krásná, mladá) teprve jeden rok, tak si to nemůže pamatovat. Ale jako profesorka snad číst umí.

To je síla takto mluvit o otci. Zdalipak se pantáta Peslar už z dcerunky poblil?

P.S. Snad si její názor přečte i PePa s politrukyní.

Průměrný počet slepic: 4.8 (60 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

je sice špatnej herec, ale jinak skvělej kosočtverec.

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

docela stoupla, dosud jsem ji měl za totální blbku. Pokud to vymyslela sama, tak to s ní tak špatné nebude. Ale myslím, že to bude spíš tak, že říká to, co si myslí že jí přinese nějaké body (přesně jak to dělá jistý bývalý premiér).

Průměrný počet slepic: 1.8 (18 hlasů)

Ne, ten příměr obšlehla od Vopěnky; knížepán chtěl být vtipnej, ač jeho hlavní helfr byl členem Národní fronty.

Ale pokud takto někdo porovná svoje rodiče, tak je obyčejný hovado. Ani ten Vetchý nesrovnává svého otce s vajgly v míse, byť to byl náčelník StB, a to je co říct.

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

byl aktivní v KSČ 

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Třetí den v řadě a nepřetržitě je celá Evropa  téměř bez  oblačnosti, jen u nás v České republice leje jako z konve. NĚKDO zjevně nelituje vynaložení obrovské energie do toho, aby stáhl mraky z celého kontinentu  na malé území.  Naše hory jsou spíše kopce, vůbec se to nedá srovnat s horami v Rakousku, Itálii, Francii,  Rumunsku, na Slovensku, atd. , takže vliv  našich hor bych  shodil ze stolu. Tohle prostě nemůže být  přírodní úkaz.   Otázka je  proč to NĚKDO  dělá, co tím  sleduje ?  Že by blížící se volby, aby měli lidi jiné starosti ?

s

Průměrný počet slepic: 4.8 (35 hlasů)

Je to opravdu zajímavá anomálie, protože ty mraky jsou skutečně jenom u nás. Mraky vznikají vypařováním vody, ale tady je poměrně zima a neni tady žádná velká vodni plocha (oceán), takže podmínky pro vznik nebo doplňování mraků takových rozměrů nejsou ideální. Možná to možné je (nejsem odborník na mraky), ale je to přinejmenším podezřelé. A teď tedy varianta, že to někdo řídí: kdo by mohl mít technologie na ovládání počasí? Pokud jsou finančně nákladné (vývoj nebo použití), tak se nabízí hlavně USA a Rusko. Proč by USA poškozovalo svého nejvěrnějšího ratlíka? Nevím. Proč by Rusko poškozovalo nejvěrnějšího ratlíka USA? Tam už nějaké možnosti budou, jelikož jsme součástí pro rusy nepřátelského uskupení NATO. Takže co můžou rusové sledovat potopou v ČR ? Především vláda začne mít jiné starosti, než zkoumat ruské červené linie. To by mohlo být. Možná je to jenom výstraha, které rozumí jen naše vláda. Nebo je to vzkaz pro velení NATO, že končí veškerá legrace a že Rusko má technologie, kterými dokáže spláchnout celý Západ z povrchu zemského. Každopádně, pokud se nejedná o přírodní anomálii, tak za to může pravděpodobně Putin. Jsem rád, že jsem konečně jednou došel k závěrům, za které mě nemůžou zavřít :-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (26 hlasů)

Nejsem příznivcem spikleneckých teorií, a tak si tuto situaci vysvětluji tím, jak je naše republika lemována horami. Při určité oblačnosti a směru větru se taková situace může přihodit.

Jinak připouštím verzi že když Lidovci vyslali delegaci ke sv. Medardovi, mimo jiné patronovi proti povodním, tak se podíval do lejster a povídá: Mám tu psáno, Česká republika, posrané hospodářství, třikrát denně splachovat.

Je to pravděpodobnější verze než nějaké spiknutí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (35 hlasů)

Taky nabídnu svůj výklad: protože jsme si vymlátili lesy, tak se nám to tady souhrou anomálií točí furt dokola. Jednak chybí jejich zádržnost, druhak ty planiny si při střídání se zbytky lesů, horami a bývalými poli, kde dnes stojí sklady, depa a montovny, pohazují s oblačností, která prostě nemá kam uniknout a vyprší se zde. 

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

.. ing. Jandejsek o tom hovoří neustále.. Je to především důsledek, nebojím se říci blbé zemědělské politiky a ještě blbější ochrany krajiny. Kůrovcová kalamita byl vyložený zločin.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

Na počátku tzv. kůrovcové kalamity byl resortním ministrem kdo? Ano, Marian Jurečka, který se nechal filmovat se sklenicí mlíka, aby jako podporoval tuto produkci. Ale protože neumí nic, což předvádí i v jiném ministerstvu, je situace zkrátka taková. Co bylo kůrovcové, máme již dávno zpět v peletách a briketách, akorát o 500 procent dražší; pšonek prostě vycítil a trefil střed. 

Teď se již vozí především dřevo, které brouka nevidělo. Tedy buky, duby...

Kdo bude volit lidovce, jde proti ekologii.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

kurvy kamarádi kůrovce připravily o hektar vzrostlého lesa lesa

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Dřív, v dobách  "bájného"  socialismu  jsme říkali, že za všechno můžou komunisti, především za všechno špatné,  včetně počasí. Ale  byla to spíše nadsázka, vyjádření beznaděje  cokoli změnit.  Bohužel dnes po cca 35 letech mám velmi silný, neodbytný  a nutkavý pocit, že za 99%  průserů na Světě můžou Američani  / Anglosasové    a není to nadsázka.

Průměrný počet slepic: 4.9 (32 hlasů)

Kdesi na Donbasu se děda se stařenkou pouští do sexuálních radovánek. A ono to nejde.

"Zatracenej Putin",  zanadává stařík.   "Prosím tě, co s tímle má Putin společného",  oponuje stařenka.

"Za Brežněva nám to šlo pokaždé",  zlobí se stařeček.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Udivuje mě ta předpověď týden dopředu. Že se hlásí velké deště a problém s vodou se občas hlásá. Ale, že se na to konto začnou upouštět přehrady téměř po celé republice, je zvláštní. Tady na západě se Jesenice, Skalka a ostatní nijak nevypouštěly. Jsem denně u Ohře a čekal jsem, kdy se zvedne voda o desítky centimetrů, jako když se proti proudu něco upustí. Ale nic. 

Kdopak jim ještě před tím dešťobraním spočítal, že spadnou čtyři kubíky vody na metr? Že by ti naši odborníci z Intersucho? Ti ale mlčí. Zatím se nikde neděkuje takové přesné předpovědi.

Proč nevěřit trochu tomu, že tady se to nějak vsákne - nevsákne? Že to nejsou čísi manévry pro následující použití? 

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Připravte se na další vlnu kovidu na podzim, která bude zase zabíjet :-) !! Tak se mi zdá, že zase musí přijít strašlivý kovid, aby mohl KoZa v klidu (aby do toho nikdo moc nešťoural) uzavřít mírovou dohodu s Putinem......

https://www.nespokojeny.cz/snaha-o-dalsi-covidove-predstaveni-zacina-fanatikum-pomohou-anonymni-rouskoholici/#more-45007

 

Průměrný počet slepic: 3.8 (15 hlasů)