Nebojíme se dost...

Autor

Dnešní článek uvedu jednou válečnou aktualitou. Ukrajinská armáda o víkendu vystřelila několik raket dostatečně dlouhého doletu na Sevastopol. Hlavice jedné rakety explodovala nad pláží plnou civilistů, několik jich zabila a mnoho dalších zranila. Rusové ihned obvinili Američany, že jsou odpovědní za navádění těchto raket a Američané začali přes média tvrdit, že oni za to nemohou, protože to Ukrajinci vybírají cíle pro své údery. Ať to bylo úmyslné nebo nebylo, prostě se stalo. Takhle to ve válce chodí.

Mě na celé věci zaujalo, jak o tom informovala naše majnstrýmová mééédia. Prý raketa ROZPRÁŠILA civilisty na pláži. Byla to totiž hodná ukrajinská raketa. Ta nikdy nezabíjí, nevraždí, nedělá akt státního terorismu. Ta jen „rozpráší“ civilisty. Někteří ukrajinští představitelé k tomu přidali, že raketa zabila okupanty, protože Krym je okupován a všichni, kdo tam teď právě nevraždí Rusy, jsou také okupanti.

Hele, nedělám si žádné iluze… Ruská média také lomí rukama nad osudem ukrajinských odvedenců jen pod videi, kde je vojenští komisaři odchytávají na ulici. Tam jsou to ubozí civilisté, které požírá nacistický Zelenského režim. Ale jakmile jim navlečou uniformu, dají jim do ruky kvér a pošlou někam k Bachmutu, stanou se z nich ukrajinští militanti a ukronáckové, na které padají spravedlivé ruské granáty. Nikdy nikdo nemluví o tom, že ruské bomby zabily tátu od rodiny nebo nějaké mámě syna.

Tohle je na celé té válce to nejhorší. Ta cílená a nezbytná dehumanizace nepřítele. To není specifikum dnešní východní fronty. To se dělá všude a vždycky. Američané tomu říkají „politováníhodné ztráty neboli collateral damage,“ ale v praxi jim vůbec nevadilo, že těchto vedlejších škod vyrobili v Iráku a Afghanistánu nějaký ten milionek. Za První světové zase vojáci vždycky „čistili“ zákopy. Což v praxi znamenalo, že tam házeli granáty tak dlouho, dokud nepozabíjeli všechno, co se tam pohnulo. Ve válce platí, že čisto je tehdy, když jsou všichni mrtví.

Jak vidíte, stačí tomu dát jen přijatelný název a z dopadu kazetové munice na pláž, která zranila spoustu dětí, je takové nevinné „rozprášení.“

Vždycky, když slyším, že někdo vede válku s ohledem na civilisty, tak se směju. A úplně se popadám za břicho, když se prohraná válka začne okecávat tím, že armáda měla od politiků svázané ruce a nemohla bojovat naplno. Armády vždycky bojují naplno a žádný generál na světě nemá výčitky svědomí, že nařídil útok, který odnesly děti, co se vracely ze školy. Pokud má armáda nějaká omezení, tak proto, že se bojí odvety v případě prohry, ne proto, že by jí zajímali civilisti. Ve válce totiž žádní civilisti nejsou. Jen okupanti, militanti, náckové, orkové, boševická verbež, sionisté, teroristé a podobně.

VE VÁLCE NIKDY NEJSOU LIDÉ! O to se propagandisté postarají hned první den.

Proč to celé píšu…

Hele, my, dezoláti, věříme Orbánovi, že? Fandíme mu, strašně bychom si přáli mít také takového českého Orbána, ale pořád se to nedaří. Ti naši prostě mají příliš české povahy. Ale chtěli bychom podobný pilíř stability, který tam v Maďarsku mají. Když Orbán něco řekne, tak to pro nás má váhu. Sledujeme, co Orbán dělá, co říká, kam jezdí a hlavně, kdo od nás v dobrém jezdí za ním.

Proč tak málo bereme vážně, když Velký Viktor naprosto nepokrytě mluví o misi NATO na Ukrajině? Proč nejsme mnohem víc znepokojeni, když mluví o eskalaci? Ano, řešíme to, povídáme si o tom, ale jinak jsme naprosto v klidu. Orbán nahlas říká, že během několika měsíců bude velká válka a v podstatě potvrzuje, že bude z důvodů, které prokydáváme už dva roky…

Elity vsadily na vítěznou válku, která se jim nedaří, prohra Ukrajiny bude prohra celého NATO, válka denně stojí pět set milonů dolarů, ze kterých se v americkém rozpočtu nakonec stane tříbilionový roční deficit (ano, tak moc se USA v posledních třech letech zadlužují), v konečném důsledku jde o to, kdo bude ovládat Krym, protože kdo ovládá Krym, ovládá Černé moře a kdo ovládá Černé moře, ovládá hlavní světový obchod s obilovinami a velkou část obchodu s plynem v trubkách… Americké dluhy jsou nesplatitelné, tedy… pokud nezabijí věřitele. Prostě prohraná válka bude pro západní elity tak veliký průůůůůser, že žádná slovanská oběť není dost velká. Mír je proto tak sprosté slovo, že se Foltýnovi otevírá atomovka v kapse, kdykoliv ho uslyší.

Měli bychom být mnohem víc znepokojeni. Měli bychom se chystat. Minimálně tak, jak Dánům radí jejich vláda. Nebo prostě tím, že si v Maďarsku otevřeme účet v bance a pošleme si tam nějaké peníze. Znám víc lidí, kteří odešli do Srbska. Tady prodali veškerý majetek a prostě se přesunuli. Měli bychom bojovat proti našim vládním válečným valkýrám. Bojíme se, ale sakra, nebojíme se dost.

Jestli bude velká válka, tak už nebudeme civilisté. Pro Rusy budeme západní militanti, kterým je zapotřebí zasolit pořádným Kalibrem nebo Kinžálem. Občas nás někde „rozpráší“ a bude to. Žádný generál z toho nebude mít těžké spaní. A při úvahách o případném nasazení jaderných zbraní rozhodně nebude hrát roli, jestli to náhodou neodnesou ženy a děti.

Přečtěte si Fórum 24, jak tam Šafr mluví o Rusech. Stejně budou Rusové smýšlet o nás. A pak si poslechněte libovolný rozhovor s naším strategickým komunikátorem, Foltýnem, abyste věděli, jak on smýšlí o svých spoluobčanech. Pro Rusy budeme nepřátelé a fakt nebudou rozlišovat. Vojáci nikdy nerozlišují. Nemají na to čas ani chuť. A pro naše Foltýny, Řehky a Fialy už teď nemáme žádnou hodnotu. Už teď jsme pro ně póvl určený do uranových dolů. Foltýn by to udělal hned, kdyby k tomu měl dost lidí a dost munice. Foltýn se tím vůbec netají. Podle svých vlastních slov už čtvrtinu tohoto národa odepsal. To je dva a půl milionu lidí!

Bezděky vzpomínám na Petra Pavla, který po našich demonstracích řekl, že na naše smýšlení není třeba brát ohled.

Klaus Šváb měl totiž pravdu… Velký reset bude. Akorát on myslel, že to bude díky covidové pandemii a myslel, že Západ z toho vyjde nejlépe, jen se řádně nakrmí na neštěstí zbytku světa. Nakonec reset zařídí Rusové a díky válečnému fanfaronství západních elit to bude reset jako sviňa. Málokdo si podrží to, co považoval za své. Málokdo bude žít život, jak si ho vysnil.

A stane se to ještě před americkými volbami. Ledaže by zbabělost elit zvítězila nad jejich chamtivostí a nenažraností.

Připravujme se! Jakékoliv náklady na odpor v současnosti jsou směšné proti tomu, jaké náklady nám vyvstanou pak, až se NATO začne bít s Rusy zcela nepokrytě. Teď jsme ještě civilisté. Pak už budeme jen militanti, náckové a západní verbež určená k anihilaci. Ukrajinci ještě měli kam zdrhnout. My už moc možností mít nebudeme.

Bojíme se, ale nebojíme se dost.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (426 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Protože nevěříme  dost že se válka dotkne i nás. Když začnou padat rakety i na území ČR,  když nás budou verbovat a posílat do masomlýnku proti Rusům tak tehdy už bude příliš pozdě aby jsme tomu opravdu uvěřili

Průměrný počet slepic: 4.2 (130 hlasů)

Ale demokratická volba většiny si to tak přece přeje. Mají přece v parlamentu 108 poslanců Pětiklanu a 71 poslanců ANO = KoZa! To je 179 poslanců ze 200.

Obdobně volili voliči své zástupce 14 stupňů sankcí v Evropském parlamentu. Stejně tak obsadí pašalíky při krajských volbách. A po vítězství ANO se zbytkem Pětiklanu budou mít těch koryt ještě víc než dnešních 179! Je to nedemokratické? Je to jejich volba pro KoZa. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (81 hlas)

Opakování je matka moudrosti. Ale asi ne pro náš národ, minimálně  v tomto případě.

Vše co jste uvedl je přesně tak. Ale tihle v parlamentu nejsou jediní. Posadili jsme další všude, kam to šlo. Jsou z nich senátoři, prezident, starostové. Někteří sedí v ČESKÉ REPUBLICE, další nás ,,reprezentují" v BRUSELU, ŠTRASBURKU i jnde. Dosadili jsme je MY voliči všude kam se podíváte. Tak jsme chytří a tak to tu chceme. Nikdy nepochopím proč si tohle děláme sami sobě. Od příště to budeme moci svádět na korespondenční volbu. To je asi to jediné k čemu bude dobrá.

Připomínal nám tohle všechno pořád dokola i Karel Kryl!!! Náš národ má Karla Kryla rád, jeho písničky zná zpaměti skoro každý, včetně těch co volili Bruselskou pětku. Vzpomínáme na něho, ale to co nám sděloval neberem na vědomí. U táboráků a při grilování rádi hulákáme jeho písničky a verše. Poslechněte si ho, on vám řekne že: Teď už máme co jsme chtěli.

https://www.youtube.com/watch?v=xqx0kHyoZsU

A to je všechno co nám z toho zůstalo...

Průměrný počet slepic: 4.8 (83 hlasů)

Včera jsem někde četla, že někteří starostové se bouří, načež se Pekarová ozvala, že by nebylo od věci funkci starostů zrušit, že jich není třeba. (kdyby se vzbouřili studenti, zřejmě by jich taky nebylo třeba. OSN podle Černochové taky není třeba..., jenom této vlády na 💩 je "třeba")

Průměrný počet slepic: 4.6 (31 hlas)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

A pak zůstanou jen carevny pekarka a černoška:-)

 

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

--------------------------------------------------------------------

...Prý raketa ROZPRÁŠILA civilisty na pláži.

...Jak vidíte, stačí tomu dát jen přijatelný název a z dopadu kazetové munice na pláž, která zranila spoustu dětí, je takové nevinné „rozprášení.“...“

Co kdyby někdo chtěl „rozprášit“ tímto způsobem naši pokryteckou vládu a média… Už by seděl, jen by to vyslovil. (Jinak, bohužel není kam utéct, maďarsky neumím ani dobrý den. Asi budeme první na ráně, protože Praha…, a ještě blízko vysílače...)

-------------------------------------------------------------------

Nyní dělící linie není mezi levicí a pravicí,

ale mezi globalisty a patrioty.“ 

Marine Le Pen

Průměrný počet slepic: 4.1 (98 hlasů)

Také se bojím dost. Hodně, když myslím na to, že to opravdu může začít. A přiznám se, že se snažím "oblbovat", že se to nestane a doufat v to, že se to nestane. Že je léto (mé nejoblíbenější období) a že to nikdo opravdu snad nemůže chtít. Tedy ti trochu soudní. Ale zároveň si uvědomuji, že může stačit nějaká ta "rozbuška" a pak už to nepůjde třeba zastavit. Vždyť se to šponuje už tak dlouho a stále se překračují další a další "červené linie". Všeobecně to co by dříve bylo nemyslitelné, před pár lety, se stává "běžným", normou, tím na co si pomalu zvykáme... A možná se nebojíme dost, protože si pořád myslíme a doufáme, že se to nestane...

V Maďarsku na jihu se dá mluvit chorvatsky:-). Ale v případě velkého konfliktu nám nepomůže pak ani Orbán...

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (84 hlasů)

In reply to by Itkica

Trvalý odkaz

On Putin nejel do Koreje jen tak na "vejlet". Co jsem dnes tak pročetla, žádný mír se nechystá a díky evropským a našim ocasům bude Evropa první na řadě. Chtějí to stihnout ještě do us voleb a libtardům není nic překážkou, i kdyby to mělo být podvodem a na sílu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (72 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Máte naprosto pravdu, že globalistům není nic dost zatěžko, když můžou vyhrotit, škodit! A je to "kdo z koho" bez ohledu na ty nás "civilisty". Reset asi musí bejt! Teď jsem dva dny neměla příliš možnost pročítat jak jsem zvyklá, tak mám trochu méně "přehled", doháním to v noci aspoň Vidlákem. A neříkám to jako klišé, ale dál se nic dobrého se neděje! Takže standard...

 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (53 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

oni do toho sice pořádně šťouchají, ale dobře vědí, že pokud by k tomu došlo, tak se jich to také dotkne. Všichni se neschovají a neschovají ani své rodiny, své děti, ségry a bráchy, partnery, rodiče, majetek, baráky, zlato, auta, prachy, starožitnosti, postavení, snadný způsob života. Nic z toho nechtějí ztratit. A vědí, že když to příjde, ani oni  nikam NEUTEČOU!!!

Oni se o sebe stejně tak bojí i ti za Atlantikem, ti v té daleké, ale na dostřel blízké, Americe.

Průměrný počet slepic: 3.9 (49 hlasů)

Buďte ráda včelko, že to máte tak blízko ... až to začne, tak živí budou závidět mrtvým...

Průměrný počet slepic: 4.5 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

... vy si myslíte, že této vládě jde o demokratické principy? Tomu už snad nevěří nikdo. Tato česká vláda má natolik hroší kůži, že tu nerozpustí nic. To proto, že oni si dali jediný cíl - u té vlády být za jakoukoli cenu; ať se děje, co se děje, nikdo nemá právo říct tomu druhému - běž pryč. Cílem totiž je mít vládu. Co ta vláda dělá a jaké má výsledky, je zcela vedlejší, hlavně, že „my budeme u toho“. Jim je jedno, co působí svou neschopností, pro ně je hlavní, že jsou u moci. Něco podobného tu opravdu ještě nebylo - v minulosti, když selhal ministr, šel. Dnes? Dnes je to sci-fi.

Jaké následky bude tato nová forma mít?

Já osobně doufám, že korespondenční volba neprojde senátem, a kdyby, že ji zruší Ústavní soud na základě ústavní stížnosti. Korespondenční volba totiž není ani tajná, ani svobodná...

Korespondenční volba je jediná cesta záchrany jinak neschopné vlády, tedy její naděje, že ji budou volit v dobré víře a naivně ti, kdo s ní neměli tu čest; o riziku falšování nemluvě. Osobně nevidím důvod, proč by nám krajani v zahraničí měli volit vládu tzv. doma, a pokud po tom opravdu tak touží, proč by nemohli zajet na vyslanectví jako doposud. Zkrátka, tonoucí se stébla chytá, a tato vláda se chytá korespondenční volby. A demokracie hyne. Možná by stálo za to podívat se jinam - řada zemí už tento druh volby zrušila, jiné ho nikdy nezavedly. Nechápu, proč český volič má vstupovat do historicky naprosto neosvědčené řeky. Aby současní ministři byli dál ministři? Děkuji, nechci. Volba má své zákonitosti, a bez přívlastků tajná a přímá ztrácí téměř smysl.

celé na: https://42tcen.com/entry/o-cr-a-volice-nejde-jde-o-zisk-vladnich-stran-hamplova-rekla-co-muze-novou-formu-voleb-zastavit

 

Průměrný počet slepic: 4.1 (104 hlasů)
Trvalý odkaz

To si jako myslíte že jaderný spad a záření se Maďarsku vyhne? Nebo se vyhne Moskvě ? Celej svět  bude v řiti, čus bus, nesmysl, pokud se bude válčit jaderkama tak bankovní systém přestane fungovat, nebude úniku před ničím a nikde, možná nekde v krytu, ale co to  bude za život ? Rusové kteří na Ukrajině zmasakrovali statisíce lidí, nesmyslnou invazí na ochranu Rusáků žijících  na Ukrajině, OK Ukrajinci jsou prasata kteří zabíjeli proruské obyvatele, ale od roku 2014 do invaze na Ukrajině zabili zhruba 1200 civilistů ročně to je strašné, ale představte si, že rusové nezaútočili na Ukrajinu, jak by dnes vypadala situace v Evropě ? Myslíte že by jste tady probírali jak si vytvořit zásoby na válku ? Zkurvenej Putin. Nesmyslná válka která jen otevírá další možnosti eskalace.  Nadávejte mi jak je libo ale to je v poho, vždyť jsou to jen slova :)  Ať se daří v krytu.

Průměrný počet slepic: 1.6 (124 hlasů)

Skoro bych i záviděl takový jednoduchý pohled na svět. Ale zeptám se...víte trochu více například o válce na Balkáně, v bývalé Jugoslávii? Pro Vás budou zřejmě ti nejhorší  Srbové.  Víte, že ten konflikt nemusel být tak strašný, kdyby západní státy skutečně chtěly? Asi ne.  Ono stačí více sledovat, jak kdo porušuje pravidla.  Hele, já mám taky názor...myslíte, že Putin připustí ohrožení své země ? Toho zkurvence hledáte na špatné adrese. A buďte rád, že se zatím  RF daří ubezpečit USA, GB a EU, že by velký konflikt v Evropě za to nestál. 

Průměrný počet slepic: 4.9 (70 hlasů)

je zbytečné Janovi a jemu podobným cokoliv vysvětlovat.  Jeho paměť je +- 14 dní, na víc nemá. Ta eskalace, která se nyní odehrává ve světě není proto, abychom si chystali konzervy, ale proto, abychom se probudili a namísto konzumu přemýšleli o životě na duchovní rovině. Globalisté jsou stejní jako státní elita, jen přemýšlejí dále, nežli těch 14 dní  a proto dělají co mohou, aby v té jaderné apokalypse nezhebli s námi. Nakonec k čemu nám budou konzervy, když je většina krytů neúčinná?

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

In reply to by menhira

Trvalý odkaz

Zjistit jak si stojí moje paměť na základě 5 řádků textu je opravdu dar,  vždyť píšete to samé co říkám, válka nebude, protože se nedá nikam utéct,  jistě že budou problémy, ale oproti jadernému konfliktu  to bude maličkost, pokud půjdeme do minulosti,  neexistuje žádné období bez konfliktu, každý problém v minulosti se dá použít na obhajobu svinstva, můžeme jít pořád dál a dál do minulosti a nacházet důvody proč je potřeba válčit, amíci jsou svině největší, nic proti, ale k čemu to jako je ?  Teď si můžu uvědomit, chudák Putin se cejtí ohroženej tak zdevastuje polovinu Ukrajiny, mám tomu zatleskat a myslet si, že ti zabití nevinni  lidé když umírali tak si říkali: hmm zvolili jsme si špatnou vládu ? Co to jako je za řešení ? Pro mě je zkurvenec, protože  to svinstvo se nedá obhájit,  můžete vypsat milion důvodů proč, ale životy  NEVINNÝCH lidí to nevrátí. Místo aby jsme se společně aktivně zapojili proti válce, tak píšete: nemá smysl cokoliv vysvětlovat, Antonín mě posílá do žumpy :)  Ale já si myslím že jediné východisko je společně mluvit a vyměnit si myšlenky, vždyť nikdo není vševědoucí,  proč se hned posílát do žump a nekomunikovat ? 

Průměrný počet slepic: 1.8 (43 hlasů)

Přesně jste napsal, konflikt nemusel být tak strašný, kdyby západní státy chtěly. Ano jsou to zkurvený politici kdo tvoří tyto dějiny, copak já jsem západní stát ? Normálně makám a chci jen obyčejnej život pro lidi na celém světě.  Nechápu válku na Balkáně, bratr vraždí bratra, to se nedá pochopit jen přežít :(  Vy tu válku chápete ok, a k čemu Vám to je ? Teď si můžete v klidu obhájit vraždění desetitisíců nevinných lidí na Ukrajině ? Vše je politická hra, ve které obyčejní lidé hrají bez karet.  

Průměrný počet slepic: 1.6 (30 hlasů)

Zahnívající a odumírající politický systém rozbil Československo, Jugoslávii i Velkou Ukrajinu.

Podívejte, kdyby se lidé jen trochu kolem sebe rozhlédli a dokázali poučit z vývoje ve Švýcarsku po roce 1848, nebyla by v Evropě žádná válka.

Problémem je důvěra v bližního svého, než povýšit souseda na Suveréna - to raději i našinci budou riskovat svou kůži na frontě ...

Průměrný počet slepic: 2.7 (14 hlasů)

Nebojíte se, Janku, že vás stádo nepřijme zpět, když se pokydáte u Vidláka? Už bude zakydaný a poněkud páchnout. 

Jakpak se vám líbí chování okupantů Palestiny? Za půl roku "operace" 25 000 tisíc zabitých civilistů! To nedokázali od roku 2014 ani ti Ukrajinci Ukrajincům, ani ti Rusáci Banderovcům. Kolik metrů máte na měření těm či oněm? 

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

když budete mít smůlu, budete v tom krytu taky. A pak, až přijde jaderná zima se budete rvát o vodu a jídlo. Ani Vám se to nevyhne. A budete litovat, že jste se do toho krytu dostal.

Průměrný počet slepic: 4.4 (55 hlasů)

In reply to by Starý Kocour

Trvalý odkaz

Doufám že najdu uvnitř sebe  sílu jak to utrpení nějak ukončit, ale nicméně žadná taková válka nebude, zrovna když jsem jel dnes z tenisu na motorce a vychutnával jsem si vůni lesa, tak jsem přemýšlel jak je na světě krásně a stačí k tomu jen pohyb les a slunce :)

Průměrný počet slepic: 2.7 (61 hlas)

z vedlejší

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)

😁 

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Válka bude tak jak si ji malují tvoji proameričtí pánové
A ty jako pravý proamerický poskok a neoliberální ovce budeš bečet tak jak bečíš teď.
Nikdo ti zde nebude nadávat, jen ti řekneme, co ty tady hledáš na tomto webu a táhni tam kam patříš, do žumpy fórum 24 či seznam.cz

Průměrný počet slepic: 3.6 (74 hlasů)

In reply to by Antonín

Trvalý odkaz

Pane Antonín, nechápu co vám kdo provedl, asi musíte mít mega mindrák, v poho, mějte se fajn :) 

Průměrný počet slepic: 2.9 (66 hlasů)

Dnes je všechno "mega", slyšela jsem to v jednom krátkém rozhovoru asi 10x (mega zážitek, mega zmrzka, mega pařba...), co takhle rovnou giga... 👎 👍 😁

Průměrný počet slepic: 4 (60 hlasů)

Měli by zkusit tera

Kilo mega je jedno tera. Co vymyslí nad to nevím...   Ale někam to vystupňovat určitě půjde!

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

In reply to by Antonín

Trvalý odkaz

...Antoníne, ale ta věta:  "Nikdo ti zde nebude nadávat, jen ti řekneme..." mě dostala (vzhledem k té větě nad tím a pod tím), že se směju ještě i teď odpoledne...To je jak od Soboty. 

😁

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Jsem rád paní Včelko za váš úsměv. Vím že máte smysl pro humor. Omlouvám se panu Janovi, ale ta jeho slova že za všechno může ten zkurvený Putin mně dostala. To může říct jen proamerický poskok. Pan Jan jakoby spadl z měsíce, jako by nevěděl že za všechno můžou USA, jimi zinscenovaný Majdan a tlačení NATO na hranice s Ruskem. Proto jsem tak reagoval. Nebyla to nadávka na pana Jana, byl to v té chvíli upřímný popis jak vidím pana Jana já  :-)

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Od nepaměti rodiče vychovávali své děti. K výchově vždy patřily pochvaly, pohlazení, školu života provázela i varování a někteří především tátové občas pozdvihnuli ruku a její dopad potomek různě intenzivně pocítil. Nestávalo se často, že by trest nepomohl či aspoň nebyl vyslán dostatečný signál.

Více viz zde: https://www.inadhled.live/uvaha-dne/mame-se-bat-deti-/

Průměrný počet slepic: 3.8 (44 hlasů)

Nátlak odevšad, ze všech směrů... Děti proti rodičům? Asi se poučili přes "Kulturní revoluci"

P. S. Tedy myšleno mnou tak, že zasít svár je vždy účinné, mladí proti starým, děti proti rodičům... a nedělám si iluze, že by vymáhání bylo použito jako další bič...

 

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (36 hlasů)
Trvalý odkaz

Fiala na Euru

Průměrný počet slepic: 3.6 (48 hlasů)
Trvalý odkaz

Na světě neexistuje policajt, který by dokázal prosadit nějaké celosvětové právo. Na světě ale existuje několik jaderných velmocí, které jsou rozděleny do dvou bloků Západ a proti němu dříve SSSR nyní nástupnické Rusko. Tyto velmoci vlastní prostředky, kterými jsou schopné zničit celý svět. Za studené války se tyto velmoci držely vzájemně v šachu a respektovaly se.
Gorbačov se naivně domníval, že je možné souhlas vynucený silou nahradit spoluprací mezi velmocemi. Udělal ústupky, za které mu byly slíbeny bezpečnostní záruky. Na svoji naivitu doplatil a Sovětský svaz se rozpadl. Protistrana tuto vstřícnost brala jako jeho slabost a rozpad SSSR jako svoje vítězství.
Prohlásila se za světového vládce a rozhodla se Rusko zničit, rozparcelovat, aby již nikdy nemohlo být protivníkem Západu. V Rusku se objevil nový vládce Putin, začal z něho opět budovat světovou velmoc. Západ špatně odhadl situaci a zatím Rusko jako velmoc nerespektuje. Rusko definovalo svoji bezpečností politiku tak, že nepřipustí aby na Ukrajině byly rozmístěny nepřátelské rakety krátkého doletu, protože na jejich odpálení by nestačilo reagovat. Požaduje po Ukrajině neutralitu. Nemusí se to někomu líbit, ale pokud je Rusko velmocí, prosadí si tento svůj požadavek i silou a nikdo mu v tom nezabrání.
V současné situaci jde o to, že buď protistrana uzná Rusko jako velmoc a potom se s ním domluví na řešení této situace tak, aby bylo Rusko spokojeno.
Pokud to neuzná může se NATO pokusit přinutit Rusko ke změně stanoviska silou. Zde jsou dvě možnosti jak takový pokus může dopadnout. Pokud špatně odhadne poměr sil a Rusko se ukáže jako silnější, Západ konflikt prohraje se všemi důsledky. Potom patrně dojde k rozpadu NATO i EU. Pokud bude poměr sil opačný, a Rusko začne prohrávat, použije proti nepříteli jaderné zbraně i třeba za cenu vlastního zničení. Tak to stojí v ruské vojenské doktríně, která je pro jejich politiky závazná. Jenže potom prohrají všichni!
Problém je, že Západ nemůže v tomto měření sil vyhrát. Nechápu, že západní politici nejsou schopni pochopit, že tudy skutečně cesta nevede!
Průměrný počet slepic: 4.7 (102 hlasů)

Váš komentář má samozřejmě jasně a stručně "hlavu a patu" a logiku! Realita bohužel, souhlas! Ale možná, že ta "západní masa mocných" co se vyznačuje "řízenou hloupostí", neschopností vyhodnocení, nesplnitelnými přísliby, slepou poslušností prostě  v "hloupé pýše nechápe"? A to "cosi", co je výše za tím vším, co si to přeje "má svá řešení"?...

 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (40 hlasů)

Snad ne. Historicky se nám podařilo takovým akcím jako dehousing vyhnout. Nabízela by se skoro až ontologická odpověd' že na to nemáme tu správnou karmu. Snad to bude platit i nadále.

Průměrný počet slepic: 4.2 (34 hlasů)

Zaujala mě zde myšlenka řízeně přestat platit  koncesionářské poplatky jako projev odporu  vůči nefunkční  ČT.  

Pokud 2/3 povinných plátců by  organizovaně  přestalo platit poplatky jako požadavek na  zastavení válečné propagandy, tak například  měsíční výpadek plateb  a jejich převedení na účet ODPORU by mohl představovat částku  0,667 * 7  mld/12  = 389 mil. Kč . Za 3 měsíce by to bylo 1,16 miliardy Kč.  

Nejsem právník a nevím, zda by takto organizovaná DEMONSTRACE  mohla mít legální základ. Nepřestávám platit, jen na čas nebudou mít mé peníze k dispozici. Pokud by se Opozice  shodla a zrealizovala Sdružení odporu proti neobjektivní ČT, kde by byla jasná pravidla, kdy se  začne platit na účet ODPORU a kdy se zaplacené peníze převedou na účet ČT, nevznikl by dostatečný tlak na změny, aby ČT začala být objektivní?  Pokud ano, je zde důvěryhodná síla, která by to zorganizovala?  

Je to na realizaci náročná konstrukce. Třeba  by na úvod  stačilo jen se spojit  a organizovaně způsobit měsíční výpadek jako varování.   Kdyby se to povedlo, mohla by být energie na realizaci takové formy DEMONSTRACE. 

Rusům se taky  zablokovaly účty jako projev odporu  vůči agresi.  Můžeme taky zablokovat peníze, že začneme spořit na společný účet  ODPORu a ČT je může snadno získat, když provede změny ve zpravodajství a  začne objektivně  informovat. Třeba je tam síla, která by dostala klacek na tu  kliku, která si ČT přivlastnila.

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (61 hlas)
Trvalý odkaz

Pro nouzové uložení peněz může být vhodné i Rakousko. Jsou tam tři banky, které po vás nechtějí trvale bydliště a zřídí vám účet. U nejlevnější je vedení účtu za 28€ ročně včetně karty.
A hlavně dostanete se k penězům hned, zatímco český exekutor má práci na několik týdnů. Takže na 2000€ pro nouzi nejvyšší ideální. 

Průměrný počet slepic: 3.5 (38 hlasů)
Trvalý odkaz

Inzo, nezlobte se, ale nemohu souhlasit s tvrzením, že Západ chtěl Rusko zničit. Moc dobře si devadesátá léta pamatuji a hlavní tehdejší starostí bylo, aby se Rusko nerozpadlo a technologie, odborníci, rakety se nedostaly do bůhvíjakých rukou. Proto Západ Rusku pomáhal, existovalo Partnerství pro mír, platforma NATO-Rusko atd.

Co se „slíbených bezpečnostních záruk“ - víte určitě moc dobře, že písemně nic slíbeno nebylo. Gorbačov dokonce popřel, že by to bylo slíbeno „per huba“. Ostatně, všichni se shodují, že pokud nějaký takový nezávazný příslib padl, tak v době jednání o sjednocení Německa, kdy stále existovala Varšavská smlouva a CCCP. Co tedy měl Západ slibovat? V roce 1990 si nikdo neuměl představit, že se CCCP rozpadne. A jeho rozpad, to nebyly žádné zlovolné kejkle, prostě koloniální říše skončila stejně, jako ta britská či francouzská, jen později.

Já souhlasím s tím, že tahat Ukrajinu do NATO není dobrý nápad, ovšem nějak nechápu, proč by v tom NATO nemohlo být Polsko, Rumunsko, nebo třeba my. Jakkoliv se to Rusku nelíbí, nijak je to neohrožuje.

Co se týče vítězství - moc nechápu, proč by se v případě prohry Ukrajiny mělo rozpadnout NATO či EU. Jakkoliv samozřejmě Západ ztratí ve světě respekt, nemyslím si, že by to znamenalo rozpad západních struktur - ostatně, nebylo by o co stát. Ukrajina sice nemůže vyhrát, v tom se shodujeme, ale podle mě má stále šanci uhájit aspoň nějakou nezávislou existenci. Rusko ji nechce pustit z „ruského světa“, ale ten se drolí, mohu to ze svých cest do postsovětských států jasně pozorovat. Ostatně, tohle zrovna píšu v Kazachstánu, kde jsem se na toto téma bavil s místními Rusy. Mají opravdu hodně jiný názor, než vy. Jak mi jeden z nich řekl: „Jsem etnický Rus, narodil jsem se a celý život žiju v Karagandě. V Rusku mám příbuzné, ale kdyby sem přetáhli v tancích, budu proti nim bojovat.“

Celá ta válka je o tom, že Rusko se nesmířilo se ztrátou své imperiální říše. Tak to vidím já, kdo jezdil do Ruska, na Ukrajinu a je často v Baku a Kazachstánu.

Průměrný počet slepic: 1.6 (61 hlas)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Vidíte, já tu situaci sleduju od začátku a spíš po stránce, kdo co dělá a proč, a nemůžu se ubránit dojmu, že Rusáci od začátku nemají vůbec žádný plán (až na ten Krym) a víceméně se nechávaj smýkat událostma. Reagují velice pomalu, opožděně a nedostatečně. Krym je jiná, to byla akce, ke které byly plány v trezoru léta, a spouštěcí mechanismus (ztráta Sevastopolu, rozšíření NATO na Krym) byl jasně daný. Checklist byl splněn, spustila se akce. Ale další počínání Ruska na Ukrajině od začátku konfliktu bylo vůči té straně, která se k Rusku hlásila, velice macešské. Zpočátku doufali, že to nějak vyhnije, dokonce zastrašili lidi, na které dosáhli (Girkin), jak se šlo nějak dohodnout (Minsk), tak hodili klacky opolčencům pod nohy, a až po několika letech, když bylo veřejné mínění v Rusku už dost nasr...é, začali trošku pomáhat, ale jen aby se neřeklo. A když už to začalo nést ovoce, tak vprostřed ofenzívy opolčenců na Mariupol to Putin zase zabil Minskem. Důsledkem samozřejmě bylo, že Rusko poněkud "přehlédlo", jaký rozměr situace nabírá a jak se v ní angažují země NATO, a když vymyslelo tu hovadinu na únor 2022, tedy vezmeme pár vojáků, uděláme bububu a v Istanbulu se podepíše mírová dohoda s neutralitou, situace byla na ukrajinské straně dávno rozehrána na "Ukrajina v NATO", načež jim Kyjev náramně nakopal prdel. A zase až jako následek nějaké situace, nikoli plán, Moskva rok lepila situaci a frontu, z bandy alkoholiků tvořila armádu a opět je z mnohých kroků patrné, že zase vůbec nevědí, co dělat, a jen reagují na situaci, do které se postupně dostávají. Ona slavná "ofenzíva na Charkov" není nic jiného, než zalepení katastrofy Bělgorodu, zase to nemá žádný hlubší smysl, jen dílčí reakce na problém.

Proto si dovoluji nevěřit, že Moskva kdy měla nějaký imperiální plán. Na to jsou její reakce totálně opožděné, nedostatečné a liknavé a bez nějaké ofenzivní pointy. Možná to přijde, ono asi bude muset, protože na Ukrajině je Moskva ze strategického pohledu totálně v koutě a nemá moc jiných možností reagovat jinak, ale přijde to zase jako důsledek situace, a, což tu neradi uslyší, chronického kumulování mizerných a úplně chybných kroků současného ruského establišmentu. Kdybych to měl říct ještě jinak, Rusko si tuto situaci nijak nevybojovalo nějakým zájmem, ale prosralo se do ní zahraničněpolitickou mizérií Putina a lidí kolem něj. 8 let jen kumulují chybu za chybou, čímž jsme se dostali všichni na hranu jaderné války...

Průměrný počet slepic: 3 (29 hlasů)

Určitě nejsem "vojenský stratég", ale jen tak normálně vnímám jak na druhé straně "koza a ukradině" to vše šlape jak hodinky:-). A přece jen "Putin šachista" asi trochu ví co dělá v situaci kam byl dlouhodobě tlačen...

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (27 hlasů)

Jediné, co doposud v Moskvě dělají, že minimalizují dopad předchozích chyb, přičemž ve vzduchu visí další potenciální chyba - letní ofenzíva.

Průměrný počet slepic: 2.8 (27 hlasů)

S tím, jak západ po rozpadu SSSR Rusku pomáhal, jste mne dojal k slzám. Západ chtěl nad Ruskem získat takovou kontrolu jako má nad námi. Majitelé většiny firem, bank, jsou mimo ČR. Podobný plán měli i pro Rusko a tam jim šlo ještě o suroviny. Gorbačov a Jelcin vedli i když nechtěně Rusko k tomuto cíli. Proto byli na západě oblíbeni. Putin Chtěl samostatné prosperující Rusko. No, a to je ten zásadní problém. Proto jej nemají rádi. Proto jsou v okolních státech převraty viz. Majdan, proto financují protiruské nálady v okolních státech.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Dnes je tady několik znalců a generálů přes Rusko. I v Kazachstánu (a jinde) jsou lidé jako u nás a hoví tomu asi tak jako u nás..., což znamená, že záleží na tom, koho se kdo zeptá a koho potká. U nás by cizinec nejspíš narazil na ukr. fandu a Zelenského bandu (a na jejich "pravdu") než na cokoliv jiného. 

Průměrný počet slepic: 3.5 (30 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Víte, Májo, musíte se smířit s tím, že těch lidí, kteří u nás netleskají Rusku je holt většina - a dle mne dost zásadní. Je fakt a pochopitelné, že Ukrajinci lezou spoustě lidí na nervy, ale to ještě neznamená, že tito skeptici podporují Rusko. Alternativa je dle mých zkušeností v tomto zcela v menšině, vlastně neznám osobně nikoho, kdo by Rusko podporoval. A mimochodem - to co jsem napsal říkají i lidé v Ázerbajdřánu apod. Prostě, lidé v těchto republikách mají s Ruskem své zkušenosti, takže Ukrajince chápou. Máte pravdu, nedělal jsem žádný detailní výzkum, ale jen jsem se tak ptal - a tohle jsem slyšel. Vy o situaci v těchto zemích víte něco víc?

Průměrný počet slepic: 2.2 (32 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Mně stačí naše země (a další evropské, včetně našich vlád), abych si udělala obrázek, jací jsou kde lidi.. Mám i tady dost známých na to, abych věděla, jaké mají názory, aniž by se o věci zajímali, nemusím nikam jezdit. Jak už jsem psala několikrát - mám to i v rodině. 

Průměrný počet slepic: 3.7 (29 hlasů)

Já s mnohým z toho, co píšete, souhlasím. Myslím, že anexe Krymu byla bezpochyby skvěle naplánovaná a provedená, to by se jinde mohli učit, jak se to dělá. Jenže jak píšete - jedna věc je naplánovat a provést akci, druhá domyslet důsledky. Byl jsem na Ukrajině mnohokrát, mluvil i s Ukrajinci v Kazachstánu - v jednom se naprosto shodovali. Krym brali jako naprosto zásadní urážku. Takže pokud už Putin udělal krok s Krymem, tak v podstatě neexistovala cesta, jak si Ukrajince získat nějakými ústupky. To byl konec. No a tím, že podporoval opolčence (byť málo, nedostatečně), tak to podělal už úplně. Mimochodem, ta podpora opolčenců byla taková, že po několika létech se na Donbase žilo mnohem hůře, než na Ukrajině - a to je co říct. Ti lidé tam v podstatě přežívali a nadávali na Rusko, že na ně kašle. Místo aby Rusko udělalo z Donbasu ukázku ekonomického zázraku a předvedlo Ukrajincům, jak by se mohli mít, udělalo pravý opak. I to je možná jistá motivace ke SVO, protože reálně hrozilo, že opolčenci zcela ekonomicky zkolabují.

Co se války týče - i tam s vámi souhlasím. Vše ukazuje, že nic nešlo dle nějakého geniálního plánu, ale dle naprostého podcenění situace a protivníka a Rusko mělo v podstatě obrovské štěstí, že se Západ hrozně bál eskalace a zbraně dodával jen tak postupně, takže zvládlo situaci zkonsolidovat a nyní má navrch - otázka je ale, zda dostatečně, aby Ukrajinu dokázalo opravdu totálně porazit. Protože Ukrajinci vlastně nemají jinou možnost - podmínky, které jim Putin nabízí, nejsou nic než totální kapitulací. A zase - kdyby byl dobrý stratég, nabídne něco, co aspoň pro část Ukrajinců bude vypadat lákavě, takže se vnitřně rozhádají, zda na to nepřistoupit. Za současné situace jim ale nezbývá, než bojovat.

Stále si ale stojím za svým ohledně imperiálních ambicí Putina. Stačí poslouchat jeho projevy, stačil ostatně onen projev po zahájení SVO, případně interview s Carlsonem, aby bylo jasné, jak Putin Ukrajince velmi podceňuje, nepovažuje je za národ atd. A že je v Rusku hromada jestřábů jako byl Žirinovský, to snad nemusím připomínat. Putin je v tomto vlastně ještě relativně normální.

Sice vy se na to díváte v důsledku asi jinak a spíše fandíte Rusku, zatímco já se Ruska obávám, zvláště jeho imperiálních ambic, nicméně myslím, že chyba Putina byla jasná - jak už se jednou rozhodl být proti Ukrajině, měl to udělat rychle v roce 2014 a se vší silou. Anebo - čemuž věřím já, že by bylo mnohem efektivnější - si měl Ukrajince stejně jako Bělorusy získat nízkými cenami plynu a ropy a dalšími výhodami a trpělivě podporovat proruské politiky. Myslím, že to by v důsledku bylo daleko levnější a výsledek by byl zajištěn, protože jak známo, Západ nikdy nedává nic zdarma.

Průměrný počet slepic: 1.7 (27 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

No, nechal jste mi hodně věcí k reagování, tak to vezmu postupně.

Vybudovat na Donbasu nějaký ráj a ukázkovou ekonomiku, to dost dobře nejde, když vám nepřítel všechno hezky zase rozbije. Na to je potřeba v prvé řadě mír, což ale dost dobře nešlo ani v dobách všech těch Minsků, protože na Doněck furt něco lítalo. Tak či onak to bylo jen čekání na pokračování, což nedávno přiznala otevřeně i Merkelová. Jinými slovy, byly by to vyhozené peníze.

Ve svých úvahách pomíjíte, že k roku 2014 byla fakticky zrušena "proruská opozice", takže rázem jaksi nebylo koho podporovat. Krom toho ten Donbas se vymknul sám o sobě, chtěl dělat kontrarevoluci proti Majdanu, což se Ukrajina rozhodla potlačit vojensky. Všimněte si, jak rychle odtamtud Rusové vypakovali lidi s návazností na svou armádu a tajné služby (Girkin). Vůbec se do toho nechtěli namáčet. Když už ale k namočení stejně došlo, tak si myslím, že fatální chyba leží v době Minsku 3. Tam se dařilo tlačit celou jižní frontu dopředu a Putin to na fleku zastavil. Tohle vidím jako nejšpatnější strategický krok. Kdyby dal opolčencům (+ ruským kontraktorům, kteří tam byli) čas zaujmout po celé délce fronty výhodné obranné pozice, což v ten moment nebylo tak obtížné, protože se to ukrajinské armádě sypalo pod rukama, tak tam mohli postavit onu "Romancevovu" linii, kterou pak stavěli u Rabotina, a nedělat vůbec nic. Žádné SVO, žádné napadení cizího státu oficiální armádou 2022, stačilo prostě čekat, až se ukrajinská armáda na té linii rozseká (rozsekají ji tam samozřejmě opolčenci), jako to udělala vloni a Rabotina, a počkat si na ten moment, kdy Kyjevu rupnou nervy a napadne ruské území (s cílem udělat na Donbas obchvat). Pak se bráníte, vyhlásíte válečný stav, aktivujete celou armádu a veřejné mínění zeměkoule (a OSN) vlastně nemůže říct ani popel.

Z výše uvedeného se domnívám, že to Rusko strategicky prohrálo už v únoru 2022. Situaci hodnotím spíš jako trvale patovou, a nevidím moc scénářů, jak se z ní dostat a nerozpůlit zeměkouli ve dví. Na nějaké zvednutí se a útok na tisíce kilometrové vzdálenosti až někam k Michalovcům, tomu fakt nevěřím. Podle mého názoru na to ruská armáda nemá. Početně ani logisticky. A taková akce se bez logistiky zhroutí sama. Jestli někomu fandím, to se přiznám, že nevím ani sám:-) Spíš to jen sleduju. Z celé té sebranky z obou stran mne nejvíc asi sejří vyznavači Bandery a tyhlety věci. To se zásadně dotýká i nás a naší historie. Ale jak to celé dopadne, to stejně nikdo z nás neovlivní, tak není důvod někomu fandit a stresovat se;-)

Některé prvky umím ocenit u obou stran. NATO podpora vzdušným a satelitním průzkumem má opravdu špičkovou kvalitu stejně jako nebránitelná strategie levného zahlcení protivzdušné obrany (okopíroval to i Írán). Na ruské straně je třeba zase vyzdvihnout ekonomickou reakci na sankce a rostoucí schopnost pružněji reagovat na technické novinky na bojišti. Z toho bordelu 2022 mají v roce 2024 docela slušně fungující vojsko včetně rozhýbané vojenské výroby a vývoje. Obě strany se navzájem dokázaly dost slušně překvapit.

Průměrný počet slepic: 3.1 (26 hlasů)

Především, asi nebudete souhlasit, ale smlouvy Minsk I a především Minsk II první porušili opolčenci. Zvláště u toho Minsk II je to jasné. Takže těžko vyčítat Ukrajině, že je porušovala taky. Osobně se domnívám, že z obou stran se to nemyslelo moc vážně - jen na Západě byli tak blbí, že to řekli nahlas. Podle mého byl totiž původní ruský plán takový, že na Donbase se vytvoří takové Podněsteří - prostě problematická zóna, která bude blokovat vstup Ukrajiny do EU či NATO, přičemž ten problém se tam nikdy nevyřeší. Jenže na rozdíl od Moldavska se Ukrajina dokázala i díky masivní podpoře USA vojensky zmátořit. S tím Rusko nepočítalo.

Co se zastavení ofensivy týče - no já jak jsem psal si myslím, že to celé bylo špatně, ale souhlasím, že se Putin měl rozhodnout buď anebo. Hrát tak nějak zadáka v této chvíli už nemělo smysl.

Co se zrušení proruské opozice - to je mnohem složitější. Zásadní problém byl právě ten Krym - bez Krymu neměla proruská část Ukrajiny naději přehlasovat tu západní, proto ostatně Donbas začal protestovat, protože si to uvědomili. Druhý problém je v tom chápání, co je to být „proruský“ U nás se tak líčí Janukovič, ale on ve skutečnosti zas tak proruský nebyl, třeba dohodu o prodloužení pronájmu Sevastopolu hodně protahoval, aby dostal co nejvíc, kromě toho on sám původně deklaroval ukrajinský zájem o vstup do EU, což Rusko rozhodně nechtělo. Prostě, pokud Rusko dávno před 2014 nenabídlo mnohem více, než EU, tak se pak nedalo moc nic dělat - jistě si pamatujete hádky o plynu atd - mimochodem, za ten Ukrajinci platili mnohem více, než Němci. Já myslím, že po Krymu už nešlo dělat vůbec nic.

Celkově si myslím, že s Ukrajinou to Putin dlouhodobě podělal právě proto, že Ukrajince podceňoval a myslel si, že pokud by bylo nejhůř, tak je prostě převálcuje - a ani k tomu se nakonec neodhodlal, když měl ještě šanci. I proto si o jeho „šachismu“ myslím svoje.

S vaším současným hodnocením souhlasím, myslím, že navzdory aktuální převaze má Rusko daleko k tomu, aby jednoznačně vyhrálo. Ale zhroucení Ukrajiny bych na druhé straně v delším horizontu nevylučoval, ovšem hned tak k němu podle mě nedojde. Bohužel, bude ještě spousta mrtvých. Ukrajina na vítězství šanci promeškala i proto, že Západ jí dodává zbraní málo, pozdě, většinu zastaralých (viz Leopardy A1), přitom některé taktéž už zastaralejší (F16) se tam dodnes neobjevily.

A samozřejmě souhlasím, že oslava Bandery je ostudná, a fakt, že k tomu držíme hubu, ještě ostudnější.

Průměrný počet slepic: 2.1 (18 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Obecně vzato, vyšetřovat, kdo první vystřelil a proč, když platil Minsk, není jednoduché, protože se pod pokličkou pořád něco dělo. Ta oblast byla aktivní, i když aktivní být neměla. Po Minsku tuším 3 (ale možná s tím byly problémy už dřív) zase Ukrajinci plně obsadili deklarovanou šedou zónu... Ty dohody neměly jiný smysl, než čas na dozbrojení, žádná další politická vůle situaci nějak řešit nebyla ani na jedné straně. Kyjev si díky podpoře západu věřil na vojenské řešení, Moskva se plácala ve své marnosti.

Stran proruské opozice - Krym byl nejvíc ruský a proruský, ale rozhodně ne jediný. Donbas, ale i dost významně Charkov, Oděsa, to byla vždy, historicky, ruská města, a zůstalo to v nich i přes desetiletí ukrajinizace. Ano, termín "proruská opozice" je sporný, protože primárním zájmem každého politika na Ukrajině bylo a je si nahrabat co nejvíc pod sebe. Klidně bude etnický Rus provolávat slávu Banderovi, jen když z toho bude finanční profit. Janukovič, Porošenko, Tymošenková, to jsou všechno primárně zloději. V tom je vlastně rozdíl mezi tím, když někoho podporuje Moskva a západ. Západ dbá na to, aby jejich placený politik (nyní Zelenský) držel přesně politickou a ideologickou linii a kradl tiše a nenápadně (případně mu sami nasypou), zatímco Moskva podporuje toho největšího grázla a nechává ho dělat největší zlodějiny, a nemíchá se do toho. Barevné revoluce, Majdany, Aspeny (PŠM) nic. Velká chyba, dneska už nestačí někomu držet suchou sesli a přísun plynu, ale je potřeba i nějak pracovat s ideologií, státotvorností, politikou a celkovým image. Důkladněji, jemněji. Tohle Moskva prosrala skoro ve všech svých tzv. satelitech. A západ v tomhle významně boduje. Podívejme se na Arménii. Prezident se klidně vzdal Karabachu, v podstatě hodil část Arménů do chřtánu Azerům, a díky kvalitní práci americké ambasády ho ulice (zatím) nesmetla. Zato v Gruzii se to nějak smýklo, a teď přichází zasloužený trest, revoluce, ale nikoli z dovozu, ale hezky pomocí médií a všech místních, kteří už byli na pozadí ideologicky zpracováni. Venkoncem to známe i od nás. Green deal je nám na hovno, ale "nejde s tím nic dělat, smiřte se"...

Kolaps Ukrajiny by mohl nastat, pokud by se na to vykašlala USA a do celého problému by byla vhozena za NATO Evropa. Neříkám, že Britové, Francouzi aj. neumí vést tuto válku v této intenzitě dál, ale poměrně špatně se tu bude snášet nějaká forma doplnění ukrajinských ztrát a evropské ekonomiky, zasažené zeleným bláznostvím, nedokáží vygenerovat ani natisknout dost peněz, kolik ukrajinský otesánek sežere. Mohly by se začít klást nepříjemné otázky, kam ty peníze vlastně mizí, a proč má rukovat Jacek, když se v Polsku válí půl milionů Hrihorijů a tak.
Tohle může nastat, pokud v USA vyhraje síla, která bude chtít více řešit přímé americké problémy (s čímž moc nepočítám), pokud USA bude zaměstnána příliš ekonomicky a vojensky řáděním Izraele (nově v Libanonu), nebo pokud USA plně zaměstná Čína na odvrácené straně zeměkoule. To poslední se asi hned nestane, protože Čína se učí z bojiště na Ukrajině a vyhovuje jí všechno, při čem se Moskva potí jak vrata do chlíva. Jak nejlépe si prohlédnout možnosti a schopnosti nepřítele, než jako nezaujatý divák daleko od své země?

Průměrný počet slepic: 3.1 (16 hlasů)

Fórum 24 a pro ČT ?

Průměrný počet slepic: 3.7 (23 hlasů)