Zatímco jsem házel na zeď hrách...

Autor

Tři dny jsem vypisoval analýzy o eurovolbách. Za tři týdny zjistíme, jak přesně jsem to odhadl. Články měly velmi dobrou odezvu přímo na mých blozích a naopak velmi proměnnou odezvu na sociálních sítích. Co to znamená, to si budu muset ještě promyslet, ale myslím, že mohu s klidným svědomím říci, že po volbách bude mít leckdo těžkou kocovinu. Ale před volbami bude ještě čas, si to znovu probrat. Dnes si řekneme, co nám v posledních třech dnech uniklo v geopolitických souvislostech.

Začnu Zelenským, který je od dvacátého května takový ne-prezident. Jeho mandát vypršel, volby se neodehrály a tak nějak všichni tuší, že to bude hrát větší roli, než to teď vypadá. Nejzajímavější na tom asi je, že mu mydlí schody nejen Rusové otevřením fronty u Charkova a v nejbližších dnech prý zaútočí i na Sumy, ale také Američané. Stále více západních médií píše o nutnosti jednat, CNN Prima News dokonce dala text o tom, že Západ torpédoval skoro uzavřenou dohodu mezi Ukrajinou a Ruskem a dokonce tam jmenovitě zmínili Borise Johnsona.

Petr Pavel dal Britům rozhovor, který v některých pasážích vypadá, jako bych mu projev napsal já, tak je chcimírský. Ne, nikdy by to neřekl, kdyby to už nebylo žádoucí a domluvené. Stejně tak by nikdy na Primě nevyšel rozhovor o odmítnuté mírové smlouvě, kdyby to nebylo odsouhlasené.

O české muniční iniciativě se už nemluví, protože není o čem.

Do Fica nastrílel jistý progresivista celý zásobník, íránský prezident spadl s vrtulníkem, saúdský král Sálmán je v nemocnici a na saúdského korunního prince také chystali nějakou vraždičku. Srbský prezident Vučič pro jistotu nechal zatknout jakéhosi člověka, co mu vyhrožoval atentátem. V Turecku prý zmařili další pokus o puč proti Erdoganovi. V Gruzii se majdanuje kvůli zavedení obdoby zákona o zahraničních agentech, který mají i v USA. Novinářům to vůbec není trapné. Jo, co je dobré pro Ameriku, není dobré pro vazala Ameriky. Jasné? Do toho Američané opouštějí Niger, Rusové dělají jaderné cvičení a na izraelské představitele vydali stejný zatykač jako na Putina. Unijní ministr zahraničí, Borrell, dokonce vyzval členské státy EU, aby tento zatykač na Netanjahua splnili. Hustý, co?

Jo, a META prý vymazala fejsbůkový profil atentátníka Cintuly… asi proto, aby se slovenské policii dobře hledaly stopy a motivy…

Nemáte z toho pocit, že Američané už mají úplně jiný problém, než Ukrajinu? Mně už to přijde, že se snaží zuby nehty udržet svoje panství na západ a jih od ukrajinských hranic. Jako by se nám těžiště války už přehouplo, takticky je jasné, že z Ukrajiny už nic nebude a američtí plánovači začínají mít obavy, že nejen ztratí Ukrajinu, ale i další země, kde doteď byli jako doma. Jako by si náhle uvědomili, že na Ukrajině spálili víc peněz, zbraní a vlivu, než si mohli dovolit a teď jim to chybí v Turecku, Gruzii, na Slovensku, i leckde jinde.

Najednou musejí i v už podmaněných zemích nasazovat mimořádné prostředky, jako vraždy, puče a majdany. Výsledkem bude bordel, ve kterém zase utopí ještě víc peněz než si mohou dovolit a přeskočí to i do dalších podmaněných zemí… Třeba k nám… Perpettum mobile.

To v Evropě máme jasno, vyhrajeme nad Putinem i nad vlastním průmyslem. Nové emisní povolenky prý zdraží benzín a naftu o dalších deset korun. Jo, to určitě pomůže rozvoji výroby a i granáty pro ukrajinskou frontu budeme vyrábět lépe a radostněji než teď. Pobavil mě článek, který srovnával válečné výdaje Ruska a Západu a na konci musel nerad konstatovat, že západní výdaje jsou sice skoro desetkrát vyšší, ale cena nábojů je u nás také desetkrát vyšší než v Rusku. Jinými slovy, Rusko vyrábí víc válečného materiálu než my a stačí mu na to desetkrát méně peněz. Když si k tomu představíte, že na grýndýl dáváme ještě desetkrát tolik peněz než na předražené zbrojení, tak je jasné, že to celé buď skončí armagedonem a nebo trapnou porážkou. Nebo… (zavedeme si nový Vidlácký pojem) čeká nás trapný armagedon. To by mohlo být ono.

Mimochodem… Jeník Cemper má na svých Manipulátorech text, kterým se obouvá do Jandejska a Dubravské, kteří řekli, že jsme závislí na ruských hnojivech. Prý to není pravda, naši závislost napravíme novými vodíkovými technologiemi. Samozřejmě vůbec netuší, že vodík se dneska dá ekonomicky vyrábět jedině z ruského plynu… Ale co čekat od samozvaného faktčekera, který má živnost postavenou na tom, že za veřejnoprávní novináře tahá horké kaštany z ohně, že?

A abychom situaci dotvořili, novým ministrem pro vědu po Dlouhosádlové bude Ženíšek. Bude mít na starosti boj s dezinformacemi, což je jeho jediná kvalifikace. Kdysi se tomu říkalo „inkvizitor.“ K ruce mu bude plukovník Foltýn, který bude mít na starosti vládní strategickou komunikaci a… ano milé děti… také boj s dezinformacemi. Vítek Rakušan to teď bohužel dělat nemůže, má před volbami a voliči to těžce nesou. Dokonce i ti liberální.

Foltýn začne hned zostra. Irsko, Norsko a Španělsko uznaly Palestinský stát. Přidejte si k tomu ten zatykač na Netanjahua a Borella, který to podporuje, Kluse, který chce v Gaze dělat koncert a zároveň premiérův proizraelský postoj… To bude dezinformací, že se z toho Foltýn opupínkuje.

Ono se asi fakt všechno stane ještě do voleb. Atmosféra houstne všude. Všichni jsou nervózní jak psi před bouřkou. Už chybí jen čínská invaze na Tchaj-wan. Všechno ostatní už máme.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (380 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 4.1 (24 hlasů)

"Petr Pavel dal Britům rozhovor, který v některých pasážích vypadá, jako bych mu projev napsal já, tak je chcimírský."

No kdoví, Vidláku, jestli sem na tajňačku nechodí opisovat...  😉

Průměrný počet slepic: 4.3 (105 hlasů)

toho hráchu na zdi, mohl být k jídlu. Větší péči věnoval bych schodům a mýdlu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

.. jiný zase perly sviním.. Obojí je známkou marného počínání. Schody stačí zamést, netřeba je rovnou mydlit.

Průměrný počet slepic: 4.3 (19 hlasů)

S namydlenými schody je větší legrace než s těmi zametenými.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

Ani ten hrách nemusí být bez účinku. Místo házení na zeď, se ale musí hodit pod nohy. Nevěříte? Zeptejte se Jánošíka.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

co se v barvě zelené všechno neskrývá? Však prý místo prezidenta, máme grýndýla!

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Bibiho, je prozatím v návrhu a není jistě, že jej vydají. Strýček Sam má dlouhé pařáty a bylo by bláhové se domnívat, že je nepoužije. Má na to různé nástroje, které používá po celém světě. Ňuchačenko je prezidentem i nadále a zůstane jím až do konce SVO, protože mají Ukři díru v ústavě a jaksi nepamatovali na to, že by mohla být válka a žádné volby. Co v ústavě mají je zákon, který zaručuje stávajícímu prezidentovi sesli až do doby, kdy nastoupí prezident nový, takže navěky. A je otázkou jak to dopadne s novými volbami v Íránu, jaký prezident bude zvolen. V Africe podtrhávají Rusové a Číňané Bruselu nohy, protože jim vyfoukli nová naleziště s ropou a zemním plynem, která Brusel plánoval využít na zásobování střední a jižní Evropy. U Lvova Rusové rozbombardovali přečerpávací stanici plynu, přes kterou proudil plyn do Evropy a byla to poslední stanice, takže se můžeme těšit na velkou zimu, pokud se nestane zázrak.

Průměrný počet slepic: 4.9 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 4.3 (36 hlasů)

ale přechází mě humor.

Včera jsem si vzpomněl na několik (asi tak 2) věcí. Bydlím na malé vesnici a za našimi humny byl na podzim vyset ječmen. Nic moc, políčko tak 1 x 0,5 km, možná trošku větší. Má to kouty a mě se nechce obcházet s krokoměrem. Uprostřed vede silnička. Ten ječmen včera někdo posekl, nasekal na drobno a odvezl tou silničkou do bioplynky. Na zeleno - rostlinky měly výšku cca 40-50 cm..

Ty dvě věci, na které jsem si vzpomněl.

Vidlák po konci sklizně 2023 mluvil o minimální ceně obilí, za kterou mohou zemědělci prodávat, aby aspoň dostali zpět tolik, co do toho vložili. No, asi si majitel toho políčka spočetl, že když už se nebude o lán dál starat a místo drahých kombajnů nasadí sekačku, tak bude mít v bioplynce prodej zajištěn a něco za to dostane.

Ale hlavně jsem si vzpomněl na Baladu z hadrů. Já teda viděl už tu s Werichem a Horníčkem a to ještě na televizním záznamu. Tolik let na originál zase nemám. Je tam píseň a v ní strašlivý verš.

"Je to divný svět a divné věci,

když je pro lidi třeba,

spálit laciné žito v peci,

aby zdražil chleba."

Já myslel, že to jsou dějiny, a ono né, už je to tady zase.

Průměrný počet slepic: 4.9 (72 hlasů)
Trvalý odkaz

Robert Fico - "důlní kanárek" - to,  jak Evropa uvažuje,  ji žene do katastrofy


Alastair Crooke, 21. května 2024, https://english.almayadeen.net/authors/1492581/alastair-crooke


Premiér Robert Fico byl minulý týden při pokusu o atentát zasažen čtyřmi kulkami z bezprostřední blízkosti. Po pětihodinové operaci již prý Fico není v ohrožení života, ale jeho stav je údajně vážný.
Policie údajně obvinila 71letého básníka a spisovatele z pokusu o vraždu (neobvyklý profil útočníka "osamělého vlka").

"Na tiskové konferenci po útoku," píše Politico, "vyzval ministr vnitra Šutaj Eštok k ukončení násilných projevů a útoků na sociálních sítích, které se staly charakteristickými pro slovenskou politiku Ficovy éry. "Chci apelovat na veřejnost, novináře a všechny politiky, aby přestali šířit nenávist," řekl. "Jsme na pokraji občanské války."
Jeden z poslanců Ficovy strany na opozici v parlamentu křičel, že "Fico dnes kvůli vaší nenávisti bojuje o život".  Zatímco místopředseda parlamentu Andrej Danko, šéf krajně pravicové Slovenské národní strany, se tázal opozice: "Jste spokojeni?"

Slovensko je hluboce polarizované: Na jedné straně stojí silně proevropská frakce, která pohrdá zejména odporem dlouholetého premiéra vůči politice Západu vůči Ukrajině (Fico byl premiérem 11 z posledních 18 let).

V některých částech Evropy však reakce na pokus o atentát neprojevovaly přílišné sympatie a v několika případech se reakce pohybovaly až k ospravedlňování. I když i v tomto proudu se připouští, že kampaň proti Ficovi byla "toxická".  Byl obviňován z toho, že je proruský, proputinovský a brání podpoře Ukrajiny.

Podpora Ukrajiny se v Evropě stala základní vstupní podmínkou pro jakoukoli konverzaci v Bruselu - Je to také vstupní podmínka pro dělání jakékoliv politiky v EU, jak se už přesvědčili Orbán i Meloni.

Finský prezident je jen jedním z těch, kdo dodržuje povinnou linii: "Ukrajina musí tuto válku vyhrát... ať se děje, co se děje". "Čelí obrovskému agresorovi, který porušuje všechna pravidla války".

Racionální odpověď samozřejmě zní: "No a?". Navrhuje finský prezident vážně, aby Evropa mobilizovala za účelem útoku na Rusko?  Copak si Jeho Excelence nevšimla, že Ukrajina je je převálcována  Ruskem a že NATO je je převálcováno také?  Že Ukrajina nemůže "vyhrát"?
Měl by se tedy prezidentův výpad považovat jen za "povinná slova": tj. za nic, co by se mělo brát vážně?  EU totiž v žádném případě nemůže ani uvažovat o válce s Ruskem.  Takový návrh je absurdní.

To je pravda - ale přesto je jazyk dnešní evropské vládnoucí vrstvy prošpikován zápalem pro militarismus a válku ("připravit se na odvody"; přejít na "geopolitickou EU orientovanou na obranu a bezpečnost" atd.)  Není to racionální, ale spíše to připomíná masovou psychózu, která postihuje elitní třídu, která začíná být zoufalá z toho, že se její projekt "geopolitické Evropy" rozpadá a že se jejich chyby v politickém a ekonomickém úsudku stávají zřejmými, protože Evropa sklouzává k příliš předvídatelné sociální a ekonomické krizi.

Není to vůbec "racionální", ale tyto elity chápou, že Putina a Rusko lze použít jako symbol pro totalitu, pro temného "jiného" - že "nepřítel" je ve zvláště intenzivním smyslu někdo jiný a cizí, takže konflikty s "ním" jsou nejen možné, ale dokonce z principu nutné.

Ba co víc, právě dynamika nejprve uznání a poté zničení protivníka se stává klíčovou složkou národní identity, nebo v tomto případě nadnárodní "státní" identity Evropské unie: "demokracie musí bojovat proti autokratům".

Tato formulace existenciálního nepřítele, který je tak zlý a cizí, znamená, že komunikace a vztahy s ním by měly být považovány za zradu. Dokonce i naslouchat druhé straně by znamenalo překročit hranici přípustného občanského chování. Memento "Putin a Xi jsou diktátoři" je vytvořeno právě proto, aby se zde na Západě omezila svoboda slova.

Má zastrašit kritiky evropské elity a legitimizovat tresty pro ty, kdo se "stýkají" s nepřítelem. V Evropě je hlavním objektem nenávisti Rusko, v USA antisemitismus a na stejnou nit se navlékají Rusko, Čína a Írán, které sdílejí společnou zlovůli v rámci osy zla.

Výsledkem tohoto přístupu je masivní nadměrné prosazování jediného příběhu, a pokud se rozpadne (jako nyní), není z něho "úniku".  Jedinou možností je dále zvýšit totéž úsilí (i když se tento postup jeví jako iracionální).

To se bohužel může stát cestou směřující k nevyhnutelné katastrofě.  Začíná to pomalu - povzbuzování Ukrajiny, aby požádala o vojáky; vyslání vojenských "instruktorů"; pak malý oddíl uniformovaných vojáků ... a bude se to stupňovat. Pak to už půjde rychle, protože vládci zjistí, že jejich základní předpoklady byly mylné.
 

Putin neblafuje... Až se jejich vojáci vrátí domů v rakvích, buď v tu chvíli ustoupí a nebo je strach z toho, že budou vypadat slabí, přiměje k šílenostem.
--------------
Alastair Crooke - Ředitel organizace Conflicts Forum; bývalý vysoký britský diplomat.
Průměrný počet slepic: 4.7 (103 hlasů)
Trvalý odkaz

je přesné Vidlákovo  vyjádření mého pocitu ze stávající situace kolem nás.

Zpackaná  nedokonaná sebevražda. Ani pořádně zabít se neumíme. Musíme všechno rozmatlat slovy bez významu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (64 hlasů)

Bibli nemám pročtenou, takže moje představy o Armagedonu byly takové povšechné. Jak  jsem si teď vyhledal, tak Armagedon je místo, kde na konci světa proběhne bitva všech bitev. Bitva mezi dobrem a zlem, mezi Bohem a Satanem. Očekává se, že Bůh velkolepě zvítězí. Možná pro ďábla, pokud prohraje totálně a na všech frontách, bude ta prohra trapná.
Průměrný počet slepic: 4.7 (55 hlasů)

svojí pravdu, byť je k nevíře: Armagedon je tím správným místem pro české Blanické rytíře.

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

Jo, pravda a přidají se k tomu čtyři jezdci Jakokalypsy: Pravda, Láska, Seznam správy a Veřejnoprávní ČT.

Průměrný počet slepic: 4.7 (53 hlasů)

👍👍👍

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Co si vzpomínám, tak když v Babylóně, chtěli postavit věž až do nebe, aby pokořili Boha, tak ten je na oplatku rozdělil do národů a každému dal jiný jazyk. Po zmatení jazyků už nebyli schopni se domluvit a stavbu dokončit.
Možná, že ještě lepší způsob jak znemožnit lidem, aby se domluvili, je sebrat slovům jejich význam. Potom nebude schopen ani národ se mezi sebou domluvit.
Průměrný počet slepic: 4.9 (102 hlasů)

.

Průměrný počet slepic: 4.5 (45 hlasů)

Je to takový výstřel brokovnicí do obličeje... 

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Poslanecká sněmovna dnes

odmítla odsoudit atentát

na Roberta Fica.

Že vám není hanba…

Já vám říkal, že jim ty jejich soustrastné projevy nevěřím. Jsou falešní jak pětník.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Tento rok můžeme ukončit tuto ostudnou éru západní civilizace a skoncovat se světovým řádem založeným na progresivně-liberální hegemonii.

Progresivní liberální světový duch zcela selhal. Přinesl do světa války, chaos a nepořádek, ekonomický kolaps a zmatek.

Jeho cílem nebylo reprezentovat vůli občanů, nýbrž prosazovat své vlastní pokřivené ideály.

A kdykoliv slyším jeho představitele mluvit o světovém míru ve světě, nabývám dojmu, že účastnice soutěže krásy vědí o tomto tématu více než oni.

Jsme připraveni je dostat pryč z jejich postů. Pojďme se vrátit na cestu prosperity, suverenity a míru. Máme jedinečnou šanci tohoto zvratu v našich dějinách nyní dosáhnout. Bude to nezapomenutelná doba.

Věřím, že nám umožníte přidat se k Orbánovi, Ficovi, Vučičovi a Kicklovi a dostat naši krásnou zemi z temnoty zpět na světlo. Bylo by mi velkou ctí tento plán pro Českou republiku zrealizovat.“

(FB J. Rajchla)

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (93 hlasů)

ale aby se to posrancům nevrátilo

Průměrný počet slepic: 4.8 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Raisi se postavil do čela "nového světového řádu" Rusko-Irán-Čína

 
Pepe Escobar, 22. května 2024
Íránský prezident Ebrahim Raisi svou vizí směrem na východ se zasloužil o rozvoj strategického propojení Moskvy, Teheránu a Pekingu a o vytvoření cesty k založení multipolarity.

Uprostřed všeho smutku a zármutku nad ztrátou íránského prezidenta Ebrahíma Raisiho věnujme chvíli tomu, abychom ukázali důležitou cestu, kterou pomohl prorazit směrem k novému globálnímu řádu. Za téměř tři roky od nástupu Raisího do íránského prezidentského úřadu byly euroasijská integrace a snaha o multipolaritu zásadním způsobem řízeny třemi hlavními aktéry: Ruskem, Čínou a Íránem. Nikoli náhodou jsou tyto tři země považovány za "existenční hrozby" pro hegemonní Západ.

Tuto neděli v deset hodin večer pozval ruský prezident Vladimir Putin íránského velvyslance v Moskvě Kazema Džalaliho ke stolu na improvizované setkání s nejvyššími představiteli ruského obranného týmu. Toto pozvání překročilo rámec krátkozrakých mediálních dohadů o tom, zda předčasná smrt íránského prezidenta byla způsobena "náhodnou havárií", nebo sabotáží. Navázalo na plody Raisiho neúnavné práce na přeorientování Íránu na východ, což vedlo k odvážnému uzavírání strategických spojenectví s asijskými velmocemi a zároveň ke zlepšení vztahů Teheránu s dřívějšími regionálními nepřáteli.

Větší euroasijská integrace
Zpět k nedělnímu stolu v Moskvě. Byli tam všichni - od ministra obrany Andreje Bělousova a tajemníka Rady bezpečnosti Sergeje Šojgua až po náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, ministra pro mimořádné situace Alexandra Kurenkova a zvláštního asistenta prezidenta Igora Levitina. Hlavním sdělením bylo, že Moskva kryje Teheránu záda. A Rusko zcela podporuje stabilitu a kontinuitu vlády v Íránu, která je již plně zaručena íránskou ústavou a jejími podrobně popsanými eventualitami pro pokojný přechod moci i za neobvyklých okolností.

Vzhledem k tomu, že se nyní nacházíme na většině planety hluboko v režimu totální hybridní války - hraničící s horkou válkou, nemohou být tři státy utvářející nový systém mezinárodních vztahů zřejmější. Rusko-Irán-Čína (RIC) jsou již vzájemně propojeny prostřednictvím bilaterálních komplexních strategických partnerství; jsou členy BRICS i Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS) a jejich modus operandi byl v plné šíři odhalen celé globální většině k prozkoumání na klíčovém summitu Putina s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Pekingu minulý týden.
Stručně řečeno, žádná ze tří asijských mocností nedopustí, aby ostatní partneři byli destabilizováni obvyklými podezřelými.

Hvězdný rekord
Zesnulý prezident Raisi a jeho nejvyšší diplomat, ministr zahraničí Hossein Amir-Abdollahian, zanechali klíčové dědictví. Pod jejich vedením se Írán stal členem BRICS, plnoprávným členem ŠOS a hlavním aktérem Euroasijské hospodářské unie (EAEU). Jedná se o tři klíčové mnohostranné organizace, které utvářejí cestu k multipolaritě. Nové diplomatické úsilí Íránu oslovilo klíčové arabské a africké hráče, od Saudské Arábie, Kuvajtu a Egypta až po Libyi, Súdán a Džibutsko.

Vztahy mezi Íránem a Ruskem dosáhly další úrovně v oblasti obchodní a vojensko-politické spolupráce. Před dvěma lety se Putin a Raisi dohodli na komplexní dvoustranné smlouvě. Návrh základního dokumentu je nyní připraven a bude podepsán příštím íránským prezidentem, čímž se partnerství ještě více rozšíří. Jak mi loni v Moskvě řekl jeden z členů íránské delegace, na otázku, co by mohlo být na stole, Rusové mu odpověděli: "Můžete se nás zeptat na cokoli". A naopak.   
Rada ministrů zahraničí ŠOS zasedá toto úterý a středu v Astaně a připravuje se na červencový summit, kdy se Bělorusko stane plnoprávným členem. Zásadní je, že kabinet Saúdské Arábie rovněž schválil rozhodnutí o vstupu Rijádu, a to pravděpodobně v příštím roce.
Íránská vládní kontinuita bude v Astaně plně zastoupena prostřednictvím prozatímního ministra zahraničí Alího Bagherího Káního, který byl Amirovi-Abdollahjanovi dvojkou. Určitě okamžitě vstoupí do dění po boku ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a čínského protějšku Wang I, aby diskutovali o mnohovrstevnaté multipolární cestě.  

Hypersonické společné prohlášení
Zastřešující charta toho, co nový systém obnáší, byla odhalena minulý týden na přelomovém summitu Putin-Xi prostřednictvím ohromujícího společného prohlášení o 10 kapitolách, které má přes 12 000 slov a slovo "spolupráce" se v něm objevuje neméně než 130krát.
Tento dokument lze správně interpretovat jako společný hypersonický manifest, který komplexně rozmetává washingtonský umělý "mezinárodní řád založený na pravidlech".

Tato část obzvláště vyniká:

Všechny země mají právo nezávisle si zvolit své modely rozvoje a politické, ekonomické a sociální systémy na základě svých národních podmínek a vůle lidu, vystupují proti vměšování do vnitřních záležitostí suverénních zemí, proti jednostranným sankcím bez mezinárodněprávního základu nebo autorizace Rady bezpečnosti OSN a proti vytyčování ideologických hranic. Obě strany poukázaly na to, že neokolonialismus a hegemonismus jsou zcela v rozporu s trendem doby, a vyzvaly k rovnoprávnému dialogu, rozvoji partnerství a podpoře vzájemného obchodu a vzájemného učení mezi civilizacemi
Například řada vlakových koridorů mezi Čínou a Evropou je nyní využívána převážně k přepravě čínského zboží do Střední Asie a jeho dovozu do Ruska. Uprostřed tohoto obchodního boomu však narůstají i logistické překážky. Prakticky všechny evropské přístavy odmítají odbavovat zásilky z Ruska nebo do Ruska.
 

Kapitola 3 rusko-čínského společného prohlášení proto klade zvláštní důraz na "spolupráci v oblasti přístavů a dopravy, včetně rozvoje dalších logistických tras", a prohloubení finanční spolupráce, "včetně zvýšení podílu místní měny ve finančních službách", a zvýšení průmyslové spolupráce, "včetně strategických oblastí, jako je výroba automobilů a lodí, tavení kovů a chemie".

To vše platí i pro rusko-íránskou spolupráci, například při zefektivnění mezinárodního dopravního koridoru Sever-Jih (INSTC), zejména z Astrachaně v Kaspickém moři do íránských přístavů a dále po silnicích až do Perského zálivu. Íránský ministr zahraničí Bagheri Kani již dříve poznamenal, že díky "výjimečné geopolitické poloze" Íránu, která zasahuje do západní Asie, Perského zálivu, oblasti Kaspického moře a širší Eurasie, může Írán přispět k "hospodářskému růstu a ekonomickému potenciálu" všech regionálních hráčů.

Putinova návštěva Číny minulý týden zahrnovala návštěvu  kulturního a dopravního centra severovýchodní Číny - Harbinu - které má silné geografické/historické vazby na Rusko. Obřího čínsko-ruského veletrhu Expo se zúčastnilo více než 5 000 obchodních firem. Není od věci představit si stejně úspěšné rusko-íránské Expo v kaspickém přístavu.

Projekt Promethean
To, co spojuje Rusko, Čínu a Írán, je především vznikající civilizační systém mezi suverénními státy. Osudný odchod prezidenta Raisiho na Velkém obrazu nic nezmění.  Jsme uprostřed dlouhého procesu proti prostředí podmíněnému po desetiletí bolestí a strachem. Tento proces nabral v posledních několika letech obrovský spád, počínaje oficiálním zahájením Nové hedvábné stezky v roce 2013. Nové hedvábné stezky a iniciativa Pásmo a cesta (BRI) jsou prométheovským projektem, který je stejně tak geopolitický jako geoekonomický. Souběžně s tím došlo k postupnému rozšiřování role ŠOS jako mechanismu hospodářské spolupráce. Írán je opět jedním z hlavních členů BRI, ŠOS a BRICS.

Po převratu na ukrajinském Majdanu v roce 2014 začalo rusko-čínské strategické partnerství skutečně nabírat na obrátkách. Brzy jsme se také dočkali toho, že Írán prodal Číně prakticky veškerou svou produkci ropy a dostal se pod ochranu čínského jaderného deštníku. Pak jsme se dočkali ponížení americké říše v Afghánistánu. A speciální vojenskou operaci (SMO) na Ukrajině v únoru 2022. A expanzi BRICS na dříve západní území globálního Jihu.   

Během své památné návštěvy Moskvy na jaře 2023 Si řekl Putinovi, že dojde ke "změnám, které nebyly za posledních sto let", a že by oba měli stát v čele těchto nevyhnutelných změn. Právě to bylo jádrem jejich jednání minulý týden v Pekingu.

Íránské bombardování ultrachráněného izraelského území s dokonalou přesností - jako odpověď na teroristický útok na jeho diplomatický konzulát ve třetí zemi - vyslalo naprosto jasný, hru měnící vzkaz, který globální většina zcela pochopila: moc hegemona v západní Asii končí. Ztráta euroasijského Rimlandu je pro dokonalou americkou geopolitiku prokletím. Potřebuje ji mít opět pod kontrolou, protože ví, jak je důležitá.

Nový směr
Anděl dějin však ukazuje novým směrem - k Číně, Rusku a Íránu jako přirozeným suverénům, kteří formují opětovný vznik Euroasie. Stručně řečeno, tito tři Suveréni mají potřebnou úroveň, vůli, tvořivost, organizační schopnosti, vizi a mocenské nástroje k realizaci skutečného prométheovského projektu. Může to znít jako zázrak, ale současné vedení všech tří států sdílí toto společné chápání a úsilí.

Co může být například lákavějšího než možnost, že by se bývalý jaderný vyjednavač Saíd Džalílí stal příštím íránským prezidentem a připojil se k novému ministru zahraničí Alímu Bagherímu Kánímu? V minulosti byl Džalílí označován ze západní perspektivy za příliš "tvrdého", ale na Západě už v těchto končinách téměř nezáleží.

Po chybném a neúspěšném výpadu bývalého íránského "reformního" prezidenta Hasana Rúháního směrem na západ, následoval  Raisiho velký obrat směrem na východ a k multipolaritě a nyní může být Džalílí právě tou správnou volbou pro další fázi íránské politiky. Byl by skvělým doplňkem dua Si-Putin.

Průměrný počet slepic: 4.8 (72 hlasů)
Trvalý odkaz

Jen připomenu a zaagituji.

Nejspíš to tu již proběhlo, ale stíhám teď číst tak Vidláka a další diskusi velmi sporadicky

Takže zítra (dnes) 23.5. Václavské náměstí od 16,00 Ortel, od 17,00 projevy.

Odboráři rukavici zahodili, Okamura ji "zvednul". Sraz vlasteneckých stran. Jestli to něčemu k volbám pomůže, jestli nám to pomůže, bude to moc dobře... Tak kdo může, přijďte třeba pobejt:-)

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (51 hlas)

Já tam budu taky... 

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)

To je jasné:-)

Když se to podaří, přijdu pozdravit a poděkovat!

 

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Europoslanci se pomalu loučí s uplynulým volebním obdobím a mohou si blahopřát. Plán provést destrukci dosud vcelku fungující a prosperující Evropy se daří nad představy strůjců nových pořádků. Připomeňme si, že za dobu, po kterou si držela končící ekipa bruselské šlechty své mandáty, prošel kontinent covidovou komedií způsobující schodky národních rozpočtů a nesmírnou korupci, navíc na ni byly navázány kroky vedoucí k liberalizaci (přeloženo k okrádání) obyvatelstva. Great Reset a Green Deal  byly díky covidu urychleny a dopad na společnost je naprosto katastrofální. Přidejme ještě naprosto ideologicky pomatené chování a přístup spojených s ukrajinskou krizí a sebevražedné sankce vůči Rusku, plundrování vojenských i finančních zásob členských států a postupné rozdělování moci v EU s tím, že ji získávají především vládní strany Německa a Francie.

  Život v Bruselu je podobný tomu na zámku. Naprosté odříznutí od reality a neskutečný luxus a úlitby připomínají neskutečně korupční prostředí. Vynecháme li aféru kolem chování předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen, u níž je naprosto oprávněné podezření na komplot týkající se nákupu pseudovakcín  a bezohledný přístup k zdraví a životům občanů Evropské unie, pořád nás musí strašit vysoké platy lidí podílejících se na připravovaném zániku samostatných a svrchovaných států. Nejste li naivní idealista, budete jen těžko hledat něco skutečně pozitivního, co by nám EU poskytovala. To poslanci říct nemohou, jsou u plného koryta, od kterého se většině z nich ani nechce. Navíc jim jejich mandáty zajišťují i solidní startovní pozici do důchodu. Když to shrneme. Bruselský palác je plný líných, nemorálních a přeplácených lemplů využívající nadstandardní podmínky připravené pro ty, kdo umetou cestičku nadnárodním konglomerátům a nejbohatším elitám k dalšímu obohacování se. A upřímně se ptáme. Potřebujeme takové lidi? Je nutné žít v systému, který tyto jedince produkuje a soustředí je tam, kde se rozhoduje o naší budoucnosti?

  Blížící se volby jsou dopředu svým způsobem čitelné. Nejvíce mandátů skončí v ANO, byť tato strana není doslovnou opozicí současné vlády. Minimálně v eurounijním měřítku ne. Podílela se covidové hysterii, přivedla k obřímu schodku národní rozpočet. Ve stejném tempu pokračuje vláda Pětikoalice a díru ve státní pokladně ještě zvětšuje a míní v tom pokračovat. Což neznamená, že nezíská přibližně stejně křesel jako ANO. Pokud si klepete na čelo, pak asi právem. Zástupci obou těchto partiček se totiž přidávali k protinárodním hlasováním a jen těžko byste rozeznali, patří li dotyční k Pirátům, Babišovcům či jinam. Pár výjimek mezi našimi europoslanci bychom jmenovat mohli, ale třeba Konečná v době covidu byla na jejich břehu (nezapomínáme) a momentální odklon stavící ji do příznivého světla přichází poněkud později, než měl. Podstatně méně přešlapů tak udělali jen členové SPD.

  Před každými volbami varujeme před ztrátou volebních hlasů díky hlasování pro ne tolik viditelné strany. Tentokrát však mají Svobodní silné kandidáty a Filip Turek táhne Motoristy s Přísahou. PRO si zkomplikovalo situaci politikařením uvnitř strany nedlouho před volbami a odchod části členů z okolí Petry Rédové do seskupení Stačilo možná pohřbilo ambice Jindřicha Rajchla. Pro euroskeptiky, ke kterým patříme, zůstávají tedy jistou nadějí částečně Svobodní, ale nesporným odpůrcem zvěrstev spřádaných v Bruselu je především Filip Turek. Někomu může vadit jeho přístup k životu zavánějící luxusem. Pozitivní je, že si nehraje na něco, co není, a své názory prezentuje dle toho, jak vnímá celou dnešní zvrhlou dobu. Ať už se to týká Green Dealu, genderu, ekonomiky i ostatních více či méně ožehavých otázek. Ne nebojte, nevnucujeme Vám ho, přestože mu fandíme a držíme palce, je na každém z vás, pro koho se rozhodnete. Možná naposled, další volby budou už mít kulturní vložku v podobě korespondenčních lístků a jistě i širší základny proliberálních voličů žijících mimo českou realitu. Nicméně opakujeme, že ANO i Pětikoalice jsou naprosto stejní eurohujeři. A ti nechtějí, abychom se měli dobře. Jim jde o jejich blahobyt. Ještě přemýšlejte.


Jindřich Kulhavý   21. 05 2024
https://www.inadhled.live/uvaha-dne/eurofederace-je-vlhky-sen-liberalu/

Průměrný počet slepic: 4.4 (41 hlas)
Trvalý odkaz

Jednou, v hokeji. Nechme naším blbům, alespoň nějakou naději...

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

že ta META, chce mít právo veta.

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)

.. ale i právo první noci..

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

neb se dívám zdola. Ten fakt zní docela děsně: Slovenští policisté nezadrželi žádného vlka, ale jenom starého vola.

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

Sociální sítě? Vlastně nevím, co to je. Nejspíš se jedná o cosi, kde lidé maří svůj čas. Na záhumenky se dnes pro lenost nechodí; než mozolovatět od motyky, je snažší láteřit u klávesnice.

"Já jsem taky Čech, ale primitiv".

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Sedm členů představenstva energetické společnosti ČEZ  si přišlo na téměř 135 milionů korun. Nejvíc dostal šéf představenstva a generální ředitel Daniel Beneš, který měl nárok na skoro 35 milionů korun...

Lidé stavte větrníky, ač jsou na hovno. Kapitalističtí šmejdi nenažraní neznají žádné dno.

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)
Trvalý odkaz

Lední medvěd Tom, kterého nedávno přesunuli do Zoo Almaty v Kazachstánu, zemřel.
Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/556694-ledni-medved-ze-zoo-praha-po-prevozu-zemrel-reditel-zuri-okolnosti-jsou-podezrele?

Než žít v nějakém Kazachstánu, to je lépe býti v pánu!

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

se musí omluvit bývalému prezidentovi Miloši Zemanovi za to, že jej loni ve videu na sociální síti TikTok vulgárně urážel a přál mu smrt. (Novinky).

Jó, ta strana modroptáků, ta je právem hrdá. Ač nemá Pavla Morozova, tak má Pavlíka Novotného, vyhlášeného zmrda.

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)

Kdo si nevidí do huby a neustále sám sebe omlouvá, je trouba a nenaučil se v životě nic.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

jednoho

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu ze současných 300 zaměstnanců...

Díky vládě debilů, hledej domov v exilu...

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

nezažaloval METU za maření vyšetřování ??

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Zatím víme jenom to, že otřes mozku je vyloučen! Víme proč....

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Protože žádný nemá...

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

odpůrci házeli vejce, policie je zajistila.  Agresivní odpůrci jsou prý demokracie tvůrci!

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

mně přijde nemilé, když mají pohlavní orgány své defilé.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)