Jak se to otočilo...

Autor
Štítky

Pamatujete ty první roky po skončení Studené války? Je to pětatřicet let, ale opravdu už je to jiné století. Svět byl unipolární. Amerika neměla alternativu. Všichni chtěli být američtí kamarádi a bili se za to, aby na ně americký prezident milostivě pohlédl. Čína tehdy ještě ani nebyla členem Světové obchodní organizace, její ekonomika se sice už rozebíhala, ale tehdy to byl stát laciných šuntů, čtrnáctihodinové pracovní doby a sociálního inženýrství. Pokud někdo mluvil o čínských perspektivách, tak jako o montovně světa…

Číňan přece nikdy nic nevynalezne, on to umí leda tak zkopírovat a když dostane do ruky českou motorku, udělá ji stejnou i s těmi ojetými gumami. Přehlížení Číny šlo tak daleko, že jim Britové klidně vrátili Hong-Kong. Žluťáci se prostě stanou další zemí závislou na inovacích z USA a aby mohli rychleji stavět průmyslové zóny pro západní značky, tak holt dostanou nějaké peníze z honkongských bank, ne? Dovedete si představit, že by dneska Západ odevzdal takové ideální předpolí na hranicích Číny?

Rusko? To prakticky neexistovalo. To byla černá díra s raketami, řízená opilcem a oligarchy. Rusko bylo jen námětem divokých zkazek kamioňáků, kteří tam jezdili a nezastavovali na žádných semaforech, aby jim nevykradli náklad z korby.

Amerika měla přebytkový rozpočet. Byla největším věřitelem světa. Když se v roce 2000 ucházeli o prezidentství mladý Bush a Al Gore, tak stěžejní bod jejich prezdientských debat byla hádka, co se má s tím přebytkovým rozpočtem stát. Bush chtěl snížit daně (firmám) a Gore chtěl ty peníze dát do záchrany životního prostředí.

Evropa se právě sjednocovala a bylo jasné, že v roce 2004, až přijme členy z východu, tak bude největší ekonomikou světa. Euro se mělo stát alternativou k dolaru. Privatizace všeho byla v kurzu. Stát je přece špatný hospodář. Soukromníci udělají všechno lépe. Pozvednou ekonomiku. Západní korporace sem přinesou henty inovace, postaví tady výzkumáky a za pár let doženeme Německo.

Nakonec to dopadlo trochu jinak. Montovna jsme my a ne Čína. Východ umí víc než jen kopírovat. Umí vyvíjet i investovat. Umí mít přebytkové rozpočty. Rusko se vzpamatovalo a udrželo se jako jaderná velmoc schopná zničit svět. Nakonec proti Rusku nevedeme válku drahými sofistikovanými zbraněmi, ale pomocí transportérů ze šedesátých let a stíhaček z doby, kdy Západ ještě byl skutečným hegemonem. Ta nejlepší a nejdražší letadla jsou z velké části stále mimo provoz.

Unipolární hegemon prohrál dvě války proti vousáčům v sandálech, jeho boj proti terorismu zařídil, že ani letadlové lodě se nemohou moc blízko přiblížit k Jemenu, stal se z něj největší světový dlužník a jeho tisk dolarů pokračuje nevídaným tempem. Podpora Ukrajiny zbraněmi i sankcemi Rusko neoslabila, ale naopak posílila.

Ne, já se nezlobím na ty, kteří v devadesátkách směřovali naši zahraniční politiku směrem na Západ. Tehdy jiná možnost nebyla. Svět byl skutečně unipolární. Ale štve mě, že ti, co to tenkrát zaváděli, dnes nevidí, jak moc se svět změnil. Možná tu a tam někdo naprázdno žvaní, že svět se mění v multipolární, ale dělá praktickou politiku s mentalitou otroka. Výjimkou je snad jedině Zahradil…

Zajímavé je, že tehdy nikdo nekřičel, že není alternativa. Tehdy každý věděl, že skutečně není. Bylo to vidět na první pohled. Až když jsme začali slábnout, tak přišla Merkelová a začala to zdůrazňovat. Paradoxně v době, kdy už naopak alternativy existovaly.

Tehdy skončila naše samostatná politika a místo svobody nastalo období zdůrazňované loajality. Impérium si začalo žádat stále absurdnější důkazy věrnosti až jsme se dopracovali do stavu, kdy milovat Západ znamená tvrdit, že existuje 150 pohlaví a že pokud nepřestaneme chrlit uhlík do atmosféry, tak všichni shoříme. Být prozápadní znamená ničit párovou rodinu, být prozápadní znamená adorovat Prague Pride a hlasitě vyznávat, že do manželství může vstupovat kdokoliv s kýmkoliv.

A kdo to nevyznává, ten je proruský, že?

Na začátku impérium prostě dobývá. Má své vazaly a nechává je přiměřeně vyrůst vedle sebe. Protože když dojde na velkou bitvu s nepřítelem, tak potřebujete, aby váš leník přivedl silné pluky a ne nějaké otrhance posbírané po příkopech. Ale když impérium slábne a není schopné se vypořádat s nepřítelem, pořád je schopné se vypořádat se včerejším přítelem. Když není schopné si vydobýt nový životní prostor, tak ho ještě stále je schopno ukrojit těm, kteří se mu už dávno podrobili a uznali jeho svrchovanost.

Z našeho hlediska je vlastně úplně jedno, jestli vyhraje Trump nebo Kamala. USA už nejsou schopny vítězit v boji za světovou hegemonii. Ale ještě stále jsou schopny z Evropy vysát technologické firmy, jsou schopny Evropě vnutit nevýhodné smlouvy za plyn a ropu, jsou schopny evropskou ekonomiku využít na podporu svých cílů a samozřejmě jsou schopny využít i naše životy. Když neměli problém pozabíjet milion Iráčanů či Afghánců, neměli problém podporovat hrdlořezy z ISIL, zřejmě nebudou mít ani nic proti tomu, abychom všichni odtáhli na východní frontu a ještě trochu zdrželi západní úpadek.

Trump se tím vlastně ani netají. Říká, že ho Evropa nezajímá. Respektive, co ho na Evropě zajímá, to chce přestěhovat za Atlantik. Kamala chce chromou evropskou kobylu léčit pomocí migrace z islámských zemí, Trump ji chce léčit tím, že ji donutí zaplatit za molekuly svobody a americkou ochranu a převzít financování Ukrajiny.

Udělalo by to tak každé impérium. Když nemohu porazit nepřítele, mohu se zahojit na poddaných…

Uniknout tomu lze jen jedním způsobem… vzpourou. Takovou, jakou dělá Orbán. Takovou, jakou dělá Erdogan. Takovou, jakou dělá Tokajev…

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle příslušnou částku, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (389 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Komentáře k článku.

Průměrný počet slepic: 3.9 (41 hlas)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Amerika slábne, ale kde se původně vzala silná Amerika 80. let? Pravděpodobně se zrodila ze soutěžení se SSSR. Po jeho rozpadu ztratili rovnoceného nepřítele, takže je už  nic nemotivovalo na sobě tolik makat. Řeklo by se, že usnuli na vavřínech.

Pak se otevřel čínský trh světu, a amíci pospíchali, aby tam zbohatli na levné práci místních lidí. Firmy se pomalu přesouvaly do Číny a americký průmysl začal chřadnout. Nejspíš počítali s tím, jak píše pan Vidlák, že Čína bude montovnou světa závislou na amerických inovacích a úplně zapomněli, že posledních 1000 let to byla Čína kolébkou pokroku a inovací. Místní firmy dohnali ty západní kopírováním a pak začaly dělat to co mají tisíciletí uloženo v genech- samy inovovat a vyvíjet.

Dneska je situace taková, že američani nejsou schopni vyvinout bojové letadlo, které by mohli v klidu zařadit do výzbroje armády. V hypersonických zbraních zaostávají za Ruskem 5 let. Tím že přesunuli průmysl do Číny, tak američani postupně ztrácí schopnosti konstruovat a vyrábět špičkové věci.

Myslím, že už si to právě začínají uvědomovat, takže na zánik impéria bych moc nevsázel - pokud bude situace opravdu kritická, tak se dokáže vzchopit a znovu začít makat. To nejlepší se z lidí dostane soutěží se stejně dobrými soupeři a těch má amerika teď hned několik.

Je tedy jen otázka času, kdy se tam přestanou řešit pohlaví a jiné nesmysly a začne se konečně pracovat na návratu k bývalé slávě. První vlašťovky už jim tam začínají vystrkovat růžky (MAGA), takže bych to viděl na brzký návrat  k pragmatické politice...........Howgh 

Průměrný počet slepic: 4.3 (62 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

úderně optimistické 👍🫡

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

--------------------------------------------------------

Lékaři vyhrožují stávkou ve formě

uzavření ordinací na 2 dny. Ředitel VZP

Kabátek je prý nechápe.

Tak já mu to rád vysvětlím. Kdybyste

nedávali desítky miliard za zcela

zbytečné mRNA ampulky Pfizeru,

tak jste teď měli dost peněz pro doktory.

Takhle je to jednoduché.

(FB J. Rajchla)

--------------------

názory:

Drogon N. - Praktičtí LEKaři jsou přesně ti hlavní viníci toho co se za covidu dělo. Nejdřív zdrhli domů a telefonem doporučovali lidem záchranku, pak se vrátili napakovat se na očkování bez studií....šmejdi odporní ti co se takto chovali, čest vyjímkám co očkovat odmítli. NIC si nezaslouží !!! Praktičtí dostávají každý měsíc desetitisíce jen tak...

Renata R. - a k tomu ještě zůstalo to, že se k nim člověk nedostane jinak, než objednáním!!! FUJ!!!!

Irena P. - Nezaslouží si přidat ani korunu. Za ta zvěrstva při covidu.

Jáchym H. - A to ještě lékaři patří k těm nejlépe placeným... Měli možnost přidat se (stejně jako ji měli učitelé nebo zemědělci) k demonstracím na Václaváku. Tehdy by bývalo možné celonárodním tlakem fialový hnus odstranit, nebo alespoň škody znatelně snížit. Ale "dezoláti" jim byli fuj a každý si sobecky hleděl jen vlastních zájmů🤪 Teď je pozdě plakat nad rozlitým mlékem... 👎

Dorka Č. - VZP je prodloužená ruka státu a netransparentní žumpa. Odtud miliardy odtékaly bůhvíkam už před kovidem. Bylo by dobré vědět, jestli už nemají víc zaměstnanců než pojištěnců a která z vládních stran tahá za nitky.

Petr O. - Za covidu očkovali i malé děti. Namísto toho, aby rodičům vysvětlili, že to u nich není nutné a varovali před možnými následky neodzkoušených vakcín, rvali je do každého, protože podlehli finanční motivaci. V ordinacích se před námi zavírali a odmítali předepisovat léky, které mohly zachránit mnoho životů. Např. Isoprinosin. Měli by si přestat stěžovat na platy a raději zpytovat svědomí!

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (131 hlas)

Není dobré paušalizovat. Byli praktičtí lékaři, kteří neočkovali, byli i ti, kteří jako očkovali. Ti jsou skuteční hrdinové.

Úhradová vyhláška neřeší plat lékařů, ale cenu za zdravotnický výkon. Jestliže jsou materiálové náklady stále vyšší (a to jsou), tak na plat zbývá stále méně a někdy se úkon vyloženě dotuje. Což nejde trvale.

Průměrný počet slepic: 3.8 (24 hlasů)

Jak už zde také padlo, tak čest výjimkám! (jako ve všem)

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

praktik ordinuje ? 60 jako další verbež učitelé ?

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

S těmi komentáři na základě osobních zkušeností naprosto souhlasím. Obvoďáka zajímá leda hladina cukru, cholesterol a tlak... na to napíše přeochotně hafo prášků, ostaní řeší odesláním pacientů ke specialistovi, tam je termín objednání 3 a více měsíců.... Než se člověk dostane k lékaři, který se opravdu zabývá jeho skutečnou nemocí trvá 6-36 měsíců.... opět z vlastní zkušenosti. MMK

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

přesně souhlasím s těmi komenty, co jste uveřejnila a hlavně s tímto:

Praktičtí lékaři jsou přesně, ti hlavní viníci toho co se za covidu dělo.

Ano, ordinovali na dálku a báli se. Je to totéž, jakoby řekl hasič: nepůjdu hasit, co kdybych při tom uhořel, nebo policajt řekne: nepůjdu mezi ty, co se bijou, co kdybych taky jednu dostal. Ale také stát je vinen, byly zakázány pitvy, které by odhalily pravou příčinu úmrtí, ani jeden člověk neumřel na covid, ani jeden...

Lékaři jsou vinni. Nikdo z nich nestudoval, co se vlastně děje, nikdo z nich (dodneška) si nezjistil, co je vlastně PCR test (a přesto pořád testují tímto testem jak idioti a nic o tom neví), že neumí určit žádnou nemoc, že je to pouze nástroj k laboratorní činnosti. Tohle vše si měli zjistit, nebylo to zase tak těžké, ale oni se radši zavřeli do svých ordinací a na lidi se vykašlali, vím přesně o čem mluvím, zažil jsem to. I proto souhlasím s Drogonem N a nepřidal bych jim ani korunu...je to na dlouhé povídání... 

Průměrný počet slepic: 4.4 (97 hlasů)

In reply to by Chuck

Trvalý odkaz

Taky souhlasím se všemi těmi názory (včetně vašeho), a bylo by jich ještě mnohem víc. Do dneška se k tomu lékaři nechtějí vyjadřovat, ať už se zeptám na cokoliv. 

Průměrný počet slepic: 4.4 (67 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

přesně tak. Vy jste jedna z mála normálně uvažujících a slušných lidí...díky za Vás.

Průměrný počet slepic: 4.2 (59 hlasů)

In reply to by Chuck

Trvalý odkaz

Díky, taky tady mám vytipovaných několik lidí, za které jsem ráda, že tu jsou. Je jich celkem dost. :-)

Průměrný počet slepic: 4 (34 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

nemyslel jsem jen na tomto fóru, tady je dost zajímavých lidí a rád tady čtu různé komentáře, ale i obecně.

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

i já se snažím zde působit zcela normálně.

Průměrný počet slepic: 3.7 (16 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Víte vůbec, pod jakým existenčním tlakem lékaři jsou?

Průměrný počet slepic: 2.9 (18 hlasů)

doma bídu třou, v práci dřou a s pacienty se věčně přou. Mají to opravdu hodně ou.

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

další na byt ve Španělsku, k tomu dvě děcka na studiích v zahraničí, prostě chudáci pod existenčním tlakem.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

Hmm, to jsme v práci všichni, kteří pracujeme v alespoň krapet "zodpovědném, či důležitém oboru", akorát za zlomek příjmů dochtorů. Znám opět osobně z širšího příbuzenstva :-))) MMK

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

Skutečnost, že velká část praktických lékařů během pandemie COVID-19 odmítala přímé návštěvy pacientů a upřednostňovala telefonické konzultace nebo "telemedicínu", vyvolala otázky ohledně etických závazků, jako je Hippokratova přísaha, a to zejména ve vztahu k povinnostem lékařů vůči pacientům. Omezování osobních návštěv vedlo k opožděné diagnostice vážných nemocí nebo ke zhoršení chronických stavů, které vyžadovaly přímou lékařskou péči. Myslím, že chování některých praktických lékařů v období COVIDu, bude bráno jako selhání našeho zdravotnictví.

Průměrný počet slepic: 4.8 (86 hlasů)

Snad spíše, byznys šmejdů. Co je to běžný praktický lékař? Arogantní, líný, lempl!

Průměrný počet slepic: 4.5 (38 hlasů)

In reply to by Chuck

Trvalý odkaz

Chcete-li si přečíst něco o současném stavu, jak je to s COVIDEM, koukněte na www.hnutivize.cz  Je tam dost zajímavé čtení. Dejte si BLOG - Nástroj moci. Můžete se k tomuto tématu i vyjádřit.

Milan Auředník

Průměrný počet slepic: 2.5 (31 hlas)

reklamní klíčenky ?

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

který šel mezi ty co se bijou? Teď už vidívám policajty jen v označeném autě většinou zaparkovaném u pumpy, nebo neoznačeném, jak měří rychlost na dálnici. Nedávno v Německu jeden policajt, když poutal napadeného, tak mu zatím zezadu útočník podřízl krk, video tu bylo, jestli pamatujete. Měli by něco dělat, ale chápu že se jim nechce - když chytnou lumpa, soud ho pustí. Nějak netuším, jak nás chrání a nebo jak nám pomáhají.

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

In reply to by Chuck

Trvalý odkaz

Až vám bude opravdu zle, k tomu doktorovi půjdete. Pravda, nemusíte. Můžete důstojně umřít.

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)

In reply to by Starý Kocour

Trvalý odkaz

když je člověku opravdu hodně šoufl, tak zpravidla obrací svojí víru k bohu, byť je zapřísáhlým bezvěrcem. Věřit běžnému praktikovi je to samé, jako věřit vládě Petra Fialy.

Průměrný počet slepic: 4.3 (28 hlasů)

In reply to by Starý Kocour

Trvalý odkaz

pořádné prášky bez receptu nekoupíš

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Navíc nezapomínejte, že máme, co jsme chtěli :tržní společnost, kde všechno je vyjádřeno penězi, všechno je za peníze k dostání a  bohatnout (jakýmikoli způsoby) není ostuda.

K těm lékařům: chovají se stejně, jako většinová společnost. Kdo z dobrovolně očkovaných přizná, že udělal blbost?! Kdo z lékařů přizná, že s vidinou zlepšení příjmů naletěl?! Nepředpokládám, že všichni věděli, že píchají bujon...ale málokterý to přizná. Můj doktor patří mezi ty, co prohlédli: byl jsem svědkem telefonického rozhovoru pacienta se setřičkou, ve které se pacient DOŽADOVAL očkování proti covidu. Ano, i dnes jsou tací. Setra se tázavě obrátila na lékaře a ten pravil:"Zeptej se ho, jestli je jinak zdravý a když mermomocí chce, tak ať přijde."

To jsem zíral...

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

ale je ta historka pravdivá? (Že jste antiwaxer je mi jasné.)

Já se nechal očkovat "zbytečně", protože jsem zvážil možnost Covidu a vedlejších účinků očkování, vzpomněl si, jak vypadali kolegové, kteří neočkováni Covid "úspěšně" prodělali a rozhodl se. Komplikace po očkování mě zatím nepostihly a Covid se mi vyhnul.

Ale je to ryze osobní zkušenost.

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

A nejsem antivaxer. Že jsem se nenechal opíchat antikovidem má velmi jednoduchou příčinu: tento bujon NENÍ VAKCÍNA! 

Já měl kovid 2x:po prvé jsem měl jeden den přes 38, asi 3 dny jsem byl "nezdravý" - a když jsem se ptal, kdo a kdy mě prohlásí za vyléčeného, tak mě bylo řečeno, že k doktorovi nemusím, stačí, že 3 dny nebudu mít teplotu. Ani mě nikdo nenavšívil a ani mě žádný doktor nechtěl vidět -dokud nebudu "zdravý". Tak u mě vypadala smrtelná nemoc  po prvé. Jo, maželka neměla ani rýmu, přestože měla pozitivní test. Po druhé jsme si to vyměnili: manželka měla rýmu a já glejt, že jsem absolvent covidu a mohu do společnosti.

Nikdo netvrdí, že všichni opíchání budou mít vedlejší účinky, takže buďte rád, že nepatříte mezi ty postižené. Můj kamarád od té doby nechodí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

Přesně! mám zcela identickou zkušenost, tedy i s tím, že kolega to také odskákal ošklivě.... nicméně je otázka kolik z jeho potíží způsobyl ten coronavirus a kolik měsíční umělý spánek....

Jo a na dotaz obvodní lékařka po telefonu prohlásila, že mám svůju kovid nahlásit Babišovi do evidence a když mi bude zle zavolat si rychlou.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

nikdo nezkoumal ? Prostě nebyly a basta !!

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

s nachlazením a kašlem. Už se "těším". To byla jedna z prvních co při covidu zamčela s tím, že je moc nemocných 🤕😵‍💫

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

je pro mě, taková divná země. Číňané jsou pro mě, takovými divnými lidmi. Ale faktem je, že v Číně panuje systém a řád, zatímco na západě, ale i v Česku panuje jenom ten neřád!

Průměrný počet slepic: 4.8 (43 hlasů)
Trvalý odkaz

co dokáží světu předvést tzv, "žluťáci" a co nám léta předvádí čmoudi.

Průměrný počet slepic: 4.3 (28 hlasů)

Zeptej se třeba Indiánů z obou Amerik: buď postříleni nebo nakaženi "bílými" nemocemi.

A čmoudi nám předvádí pouze tolik, kolik jim dovolíme.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

a kde je Čína? U koho je asi vina?  Česko je jenom národem teploušů a nejhorších exkomoušů!

Průměrný počet slepic: 4.7 (35 hlasů)
Trvalý odkaz

Slavný  citát  z půvabného filmu Tajemný hrad v Karpatech ( krátká ukázka zde )  lze  velmi trefne použít na současné Molodavsko. Povolili korespondenční volbu, přesněji řečeno  tzv. liberálové ji protlačili   a Moldavsko  ...   je v perdeli !

" ... Těsná většina voličů v Moldavsku v referendu podpořila orientaci země na EU. Vyslovilo se pro to 50,39 procenta voličů ... proti se vyslovilo 49,61 procenta voličů. Tábor odpůrců orientace země na EU měl po určitou dobu během sčítání hlasů navrch, situace se ale v závěru, kdy se sčítají hlasy ze zahraničí, otočila ve prospěch prozápadního směřování země.

Referendum o evropské budoucnosti Moldavska bylo jedním z hlavních bodů politického programu prezidentky Sanduové a pokud by se většina voličů vyslovila pro „ne“, znamenalo by to pro ni tvrdou ránu ... "

Reakce Kremlu:

„To, co vidíme, je těžko vysvětlitelná míra nárůstu hlasů ve prospěch Sanduové a ve prospěch účastníků referenda, kteří byli pro orientaci směrem k EU,“   řekl Peskov.

Nedělní volby v Moldavsku nebyly svobodné a jejich neúplné výsledky ukazují těžko vysvětlitelný nárůst podpory ve prospěch prezidentky Maii Sanduové a proevropské orientace země. Dnes to řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.  Voliči v Moldavsku v nedělních volbách rozhodovali, kdo se stane novým prezidentem. Zároveň se konalo referendum, v němž odpovídali na otázku, zda se součástí moldavské ústavy má stát článek definující vstup do EU jako strategický cíl. Po sečtení téměř všech výsledků se 50,17 procenta lidí vyslovilo pro evropskou orientaci Moldavska ( odkaz na celý článek na Epoch Times  zde )

komentář z inadhled:

" ...  kdokoliv, kdo nemá zkušenost s fungováním bruselského maňáskového divadla, si EU zaměňuje s kdysi funkčním EHS. Realita je úplně jiná a pojmy, jakými jsou demokracie, svoboda, rovnoprávnost, prosperita, svrchovanost a národní hrdost i zvyky jsou něčím v Bruselu naprosto nepřijatelnými. Přijímání nových členů je něčím, co lze nazvat pozváním na porážku. Vnímají li elity a mocnosti možnost jakéhokoliv vlastního prospěchu, připraví si kořist a vzápětí ji roztrhají na malé segmenty. Vycucnou mízu, vyberou si lahůdky a prázdnou skořápku rozdrtí. Ostatně se to děje i na Ukrajině. Tam zasáhnuli Rusové ... "   odkaz na celý článek zde

Průměrný počet slepic: 4.8 (36 hlasů)
Trvalý odkaz

Už to objevení Ameriky byl docela veliký hnus.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Bílý magor, anebo čmoudka? Odpovím vám vážení: Fakt, že je Česko v prdeli se tím vůbec nijak nezmění!

Průměrný počet slepic: 4.9 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

vůbec někdo v potaz, že Trump není Trump? Nebo jste vážně nikdy neslyšeli o dvojnících a Avatarech? Pokud si myslíte, že v dnešním světě kde už vládne Al není nic takového možné, tak by bylo nejlepší přestat psát nesmyslné úvahy o tom jaký je najednou Trump fuj a že je v podstatě stejný jako Bidet a ještě to chce dát do jedné řady i Putina. Protože on je vlastně také takový. 

Průměrný počet slepic: 2.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Snaha Spojených států učinit z rozdělení obrovského geopolitického prostoru po druhé světové válce klíčový strategický cíl, včetně zabránění konvergenci německých technologií a ruských rezerv, se vyplatila. Evropská unie (EU) se oddělila od Ruska, což oslabilo oba póly Velké Eurasie. Západní polovina Evropy se konečně stala přívěskem USA, zatímco osud druhého pólu zůstává prozatím nejasný.

Rusko se zapletlo do vleklé války a Spojené státy dělají vše pro to, aby „zabily“ svého protivníka ze studené války na bojišti na Ukrajině. Kreml vidí tuto ambici velmi jasně a nenechá se v této válce nechat vykrvácet. Pokračuje v této válce, kterou vlastně nechtěl rozpoutat, jen „napůl“ (s polovičním plamenem).

Výsledek války zásadně určí váhu Ruska v měnícím se světě, takže Moskva neztratí ze zřetele skutečný cíl, kterým je jen částečně obnovit vliv nad Ukrajinou. Pro Moskvu není hlavním soupeřem Kyjev, ale Washington. Jeho (Rusko, pozn. red.) cílem je oslabit a zlomit hegemonii USA a zároveň vytvořit protiváhu, takzvaný nezápadní svět. Kreml si je vědom toho, že se bude muset o tento pól dělit s mocnostmi, jako je Čína, Indie a Turecko, a považuje se za průkopníka konfrontace, která umožní takzvanému globálnímu Jihu posílit svou budoucí pozici.

Moskva nechce tento svět ovládnout, ale spíše jej organizovat a stát se  jedním z center „globálního jihu“ v měnícím se světě. Rusko se však musí nejprve zaměřit na jedno z předpokládaných center „globálního jihu“, na postsovětský prostor, protože vznikající polycentrický světový řád lze považovat za síť regionálních integrací. Prozatím invaze na Ukrajinu nabádá většinu zemí v regionu k opatrnosti a odrazuje od úzké spolupráce s Moskvou. (zkráceno z něm. blogu)

Průměrný počet slepic: 2.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Když jsem přijel do Švýcarska poprvé, v roce 2001 na Matterhorn a Dufourspitze v masivu Monte Rosa, ze zahraničních turistů převládali jednoznačně Japonci. Na Solvay-Hütte se jich nasáčkovalo do horního patra možná dvě desítky. Ráno při sestupu jsme potkali jednoho velmi dobrého sportovce, který nás s průvodcem předběhl o celý den :-)

Letos - po dvou desetiletích - kde se podíváte, všude samý Číňan, navíc většinou doprovázen pohlednou Číňankou.

Tak si říkám, jestli to nebude politickým systémem :-) Tam, kde si vystačí si s jednou stranou, nemusí zbytečně vyhazovat milióny na předvolební kampaně ...

Ještě se nepochybně projevuje tato výhoda: Nedochází ke štěpení národa na dvě poloviny, z nichž jedna permanentně nasraná marní čas okopáváním protivníka!

Ps: Ukazuje se, že Lenin měl přece jenom pozitivní vliv na vývoj civilizace, i když ne ve vlastní zemi

Průměrný počet slepic: 1 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

V Bavorsku jezdí první prototyp, na jedno nabití zvládne 5-10 hodin ne příliš náročné činnosti, pro orbu se zatím nehodí.

Pořizovací náklady jsou o 35% vyšší, zato provozní minimální, takže po 2-3 tisících hodinách provozu se investice vrátí.

 V roce 2025 má jít do sériové výroby.

https://www.gmx.ch/magazine/panorama/elektro-traktor-serienproduktion-40259006

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

na výstavu úspěchů elektromobility super, na práci ne. Stejnej krám jako elektromotorky. Sice jedou 200km/h, ale jen minutu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

motorkář nekoupí, taky jsem na jeden zátah udělal v pohodě 1000 km za den. Od rána v 8 hodin z Brna do Branau po vedlejších cestách a zpět, v 19 hodin už jsem seděl doma v hospodě. Kdybych měl po cestě 5x dobíjet, tak jedu ještě teď. A to nemůžeš jet víc než +- 70km/h kvůli baterii.

Zatím bez slepic