Volby po všech stránkách na houby

Autor

Začnu jedním ministerským výsměchem. Včera oznámilo Rakušanovo ministerstvo, že lidé, kteří přišli díky povodním o doklady, že si do 18.00 mohou požádat o nové, aby jim je stihli vydat do voleb… Úplně vidím to nadšení, jak lidi odhodili lopaty, pustili z rukou kýble s bahnem a honem běželi si požádat o občanku. V postižených obcích stále nejde proud ani signál, lidi mají úplně jiné starosti, ale mohou si jít požádat o občanku…

Ale… a takhle to uvidí Ústavní soud, postižených obcí není zase tak moc. Vlastně se to týká „jen“ Moravskoslezského kraje, kde tak jako tak nikdy nebyla velká volební účast. Pokud volby někdo napadne, bude se řešit, že jde o několik málo procent voličů a v takovém případě soudci zpravidla rozhodnou, že došlo k určitým pochybením, ale na funkci to nemělo vliv. Obzvlášť ne na funkci hejtmana.

Takže bych si Vidlácky myslel, že volby se odehrají a budou platné.

Když jsem vydal před několika týdny první článek o těchto volbách, napsal jsem v něm, ať si to ještě jednou užijete. Jsou to poslední volby, ve kterých si můžete vyzkoušet své oblíbené strany, koalice a ještě oblíbenější lídry. Už před povodněmi tyto krajské volby „vlastně nikoho nezajímaly.“ Tak jako evropské volby polarizovaly, tak teď je ticho po pěšině. Lidi zajímalo jen to, zda jsou kandidáti provládní nebo protivládní. Pokud nějaké téma zvedalo ze židle, tak to bylo téma celorepublikové.

K volbám podle mě přijde málo lidí a víc než kdy jindy o nich rozhodnou disciplinovaní voliči. Vlastně bych se nedivil, kdyby byla volební účast nižší než v eurovolbách. Přelétavých voličů bude méně, protože přednedávnem byly eurovolby a tam se hodně voličů alespoň prozatímně ukotvilo. Myslím si proto, že trendy budou pokračovat. Není důvod, aby to tak nebylo.

Ale na předpověď si tentokrát netroufám. Moje zpětná vazba, na kterou jsem se doposud vždycky mohl spolehnout, tentokrát mlčí. Nemohu konstatovat nic jiného, než nezájem.

V dalších článcích jsem o krajských volbách napsal, že vítězství bude, když alespoň v některých krajích vypadne z vedení Pětikolka. V současné době není žádný kraj, kde by alespoň jeden modropták, lidovec, topkař, pirát nebo stanař neseděl v krajské radě. Být hejtmanem je v mnoha ohledech lepší, než být premiér. Peníze jsou tam velmi dobré, seslička je pěkně v závětří, protože odpovědnost není velká, přerozdělují se tam velké peníze a můžete si tam zaměstnat hodně kamarádíčků.

Kdyby takový Martin Kuba přišel o křeslo, tak to bude pro Fialu větší rána než celé povodně. Kdyby Grolich skončil jako hejtman Jihomoravského kraje, tak to pro KDU-ČSL bude opravdová pohroma. Takhle bych mohl jít kraj po kraji. Prostě volte především proti vládě a nenechte se ošálit novými bezpečnějšími názvy koalic. V krajích to liberálové dělají rádi a často. Přejmenují si svou TOP09 na nějakou „Iniciativu pro kraj.“ Bacha na to.

S trochou nadsázky bych řekl, postarejte se o to, aby ANO mělo někoho rozumného do koalice. Krajské volby vždycky předjímají výsledek voleb parlamentních, takže i Andrej Babiš má spoustu důvodů chtít, aby jeho lidé nedělali v krajích koalice s jeho pětikoaličními nepřáteli.

V senátních volbách je to ještě jednodušší. Volte konzervativce. Máte jich napříč kandidátkami docela dost. Čunek, Wildumetzová, Válková, Hraba, Magnusek, Folajtár, Turánek, Koudelka, Žák, Nozar Komínek, Kobza, Luzar, Štěpánek, Šťastný… Bohužel se obávám, že v senátu budeme mít nově Břetislava Rychlíka i Dominika Haška. Minule se takhle hladce dostal Tomáš Topfer. Vzal si na sebe prvorepublikovou uniformu, oznámil v Brně, že četník se vrací na místo činu a už se ve Štatlu nemusel ukázat. A vlastně ani v senátu ne.

Mám k vám už jen jednu jedinou a poslední prosbu:

Volte si jak chcete, ale tentokrát si z toho ale opravdu vezměte ponaučení. Politické strany si z toho ponaučení vezmou. Z minulých krajských voleb se poučili liberálové, sestavili svoje koalice a Rychetský jim to posvětil. Teď si zařídili i korespondenční volbu…

Po těchto volbách už budou jen ty sněmovní. Žádné jiné tvrdé potvrzení voličských nálad už nebude. Naposled si můžete porovnat předvolební euforii s realitou. Naposled si ujasníte, jak to doopravdy je. Naposled můžete „volit špatně“ a bude to mít jen malé následky pro váš život. Za sebe říkám, podporujte úspěšné z eurovoleb a zavrhněte neúspěšné z eurovoleb. A pokud mě opět a opakovaně neposlechnete, tak se alespoň teď poučte z výsledků.

Já to hodím Petře Rédové, která ihned po povodních nechala všeho, posbírala i ostatní kandidáty a jela uklízet do Krnova. Dokonce místo sebe poslala i náhradníka do debaty v rádiu. Vždycky jsem si cenil hlavně pracovitosti… Vy si to hoďte komu chcete.

Jestli chcete ještě nějaké vodítko, tak při hlasování Evropského parlamentu o vojenské podpoře Ukrajiny (a střílení raketami dlouhého doletu na Rusko) byla Kateřina Konečná proti, Ondra Dostál byl proti, Ivan David byl proti, Filip Turek byl proti. Vládní ojroposlanci byli pro, kromě Zdechovského, který tam raději nebyl. Všichni Babišovi hoši se zdrželi nebo předstírali, že tam nejsou i když byli. Kromě Knotka, ten tam opravdu nebyl. Nikola Bartůšek za Přísahu se také zdržela. V europarlamentu to funguje tak, že když se zdržíte nebo nehlasujete, tak snižujete potřebné kvórum pro většinu. Usnesení tedy prošlo i díky těm, kteří se zdrželi a nehlasovali. Evropa, ústy evropských poslanců, touží po válce poměrem 425/131.

Nejlepší byl Ondřej Kolář. Ten tu svou pravici při hlasování zvedal s takovou chutí, že to snad měl okoukané přímo u Dolfiho.

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Tento článek (naštěstí) nevyjadřuje oficiální názor Evropského parlamentu.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (230 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

To jsem vůbec netušil, že tady, díky Milanu Auředníkovi, budu muset svoje jednání vysvětlovat, abych zamezil negativnímu dopadu jeho pomluv. No, asi mi nic jiného nezbude. Je mi blbé to rozmazávat, zejména kvůli Antonínovi. Ale ten v tom figuruje zcela nevinně. Týká se to jen a jen pomluv od Milana Auředníka.
 
Antonín si 16. (září) ráno postěžoval na VK, že je v Jeseníkách spláchla voda a to dost ošklivě. Někdy po obědě, když jsem si to přečetl, jsem usoudil, když jsme my tady, v podhůří Orlických hor, tentokrát vyvázli z povodní beze šrámů, že bych mohl trochu Tondovi pomoci. A protože na něho mám mail, tak jsem jej přímo požádal o sdělení čísla účtu, kam bych mu peníze ihned odeslal, mail jsem odeslal 16. 9. 2024, 14:49. Celá akce byla ryze soukromá, mezi mnou a Antonínem, zcela mimo Vidlákovy kydy. Taky předcházela o celých 8 hodin večerní iniciativu Milana Auředníka. Takže doopravdy nerozumím z čeho a proč mě obviňuje. Doopravdy nemám křišťálovou kouli, abych mohl vědět dopředu, kdo co chystá. Za své soukromé chování se nepotřebuji nikomu zpovídat, ale to co o mě napsal  Milan Auředník (18. 09. 2024, 21:52)  "Celá akce na podporu měla proběhnout úplně jinak. Skončila naprostým fiaskem zásluhou diletantského přístupu Mirka Dušína." - se mě osobně hodně dotklo.
Pro ty co to nečetli. Ve své reakci na Antonínův příspěvek jsem napsal: "Proboha Antoníne nedělej ze mě nějakýho Mirka Dušína... "
A proto vyzývám pana Milana Auředníka, aby se mi tady na Vidlákových kydech, za pomluvy uvedené v jeho příspěvku vůči mé osobě, omluvil!
 
Průměrný počet slepic: 4.5 (60 hlasů)

Nic špatného jste neudělal a nikomu se zpovídat nemusíte. Pro mne celá záležitost skončila v okamžiku, kdy Tonda konečně oznámil, že to zvládnou vlastními silami.

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

V románu Dana Browna "Šifra mistra Leonarda" se tvrdí, že Máří Magdalena měla s Ježíšem potomky, což vedlo ke vzniku "svaté pokrevní linie". Že by stavěl na tom?

Průměrný počet slepic: 3.9 (13 hlasů)

In reply to by Inza

Trvalý odkaz

a i kdybych měl tu moc, raději bych to nedělal. Rozdělím to na dva body:

1. Stavět na krevní skupině AB je nesmysl. Je to totéž, jako kdybych já s 0- o sobě tvrdil, že jsem potomkem faraonů.

2. Milan usoudil, že by pravděpodobně se sbírkou zde, na VK, získal větší renomé, aniž by věděl jak situace v Antonínově Jesenicku probíhá v čase. Upozornil jsem ho, že je zapotřebí počkat, až se Tonda ozve a dá nám víc informací. Že je Antonín v pořádku, je pro mne důležitou informací a že si je jist svou momentální situací, je ještě lepší zpráva.

Tak asi tak. Jak by asi věřící Milan měl říct - pomocná ruka se nachází na tom, co vyrůstá z vašeho ramene. My nevěřící podobné hlouposti nepotřebujeme řešit.

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Nevím, jak jinde, ale u nás jsme ještě žádné obálky s volebními lístky do schránek nedostali, ač je mají dávat 3 dny před volbami..., to si je máme nakreslit?

(Pozn.: A od pana Auředníka to byl skutečný faul, jinak se to říct nedá.)

Průměrný počet slepic: 4.7 (35 hlasů)

Můžu Vám poslat, mám dvoje ... připlavaly nám cizí

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Blc

Trvalý odkaz

Díky :-)... u nás se to týká jen Senátu.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Volební lístky do krajských voleb a senátu jsem si připravil už před několika dny a nehodlal jsem na tom nic měnit. V EU volbách jsem to hodil Stačilo. Původně jsem totiž věděl, koho volit nebudu – pětikoalici po jejich devastační jízdě volebním obdobím. Ale koho volit – to jsem nevěděl. SPD spolu s Trikolorou? PRO, které kandidovalo samostatně a bylo prakticky bez šancí? Bizarní Motoristy, kteří se spojili s Přísahou? Znáte to, jednou policajt, vždycky policajt. Nakonec rozhodla přezdívka Konečné – hubatá Katka. A tak jsem volil hubatou Katku a ve finále byl rád, že i Dostál se tam dostal a že můj hlas nepropadl.

Dnes jsem si ale přečetl jeden článek, po kterém jsem změnil názor. Ne hned. Přečetl jsem jednou a při druhém čtení mi furt znělo: menší zlo, menší zlo. Napínat vás nehodlám, přečtěte si jej sami:

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2024/09/19/vlkovo-uvazovani-nad-krajskymi-a-senatnimi-volbami/

Použijme menšího nepřítele k zdeptání většího nepřítele. ANO má velký voličský potenciál. Pokud budeme volit menší strany, získají jen jednotky zastupitelů a bude to k h..... Pokud ANO projede krajskými volbami jako horký nůž máslem, budou muset béčka z pětikoalice zvednout p.... z vyhřátých křesel a jít makat. V jednotlivých stranách tak dojde k pnutí, které se přenese i do vrcholných pater vlády.

Má pravdu, stařík. Sedl jsem si na gauč, vzal z parapetu předem připravenou obálku a vytáhl plachtu krajských voleb a lísteček senátních. I vyměnil je... Až jsem se přitom opotil! Raději jsem ani nečetl jména na plachtě ANO a honem je zastrčil do obálky.

Až půjdu v sobotu k volbám a budu házet obě obálky do urny, zkřížím prsty na levé ruce za zády...

 

Průměrný počet slepic: 4 (34 hlasů)

Článek Vlka jsem si přečetl. Pokud ANO převálcuje  Spolu, tak se  velmi pravděpodobně  spustí rozpad Pětikolky. Ztráta  křesel bude více bolet, když  žádné hlasy nepropadnou. Že by ještě před  sněmovními volbami ? 

Souhlas, že v krajských volbách jde  o test  na sněmovní volby. Právě  proto  chci volit  Stačilo. Pokud to nedopadne, tak ve sněmovních dám hlas ANO. 

Nicméně hlasování v parlamentu EU je děsivé. Zajímalo by mě, jak hlasovali ( nebo také chyběli) Orbánovi poslanci, Postoj ANO mi připadá takový “ vykutálený”  a brání mi to, dát jim hlas. 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (44 hlasů)

Jakoukoliv strategii voliči zvolí a povede to k oslabení současného mocenského monolitu bude to úspěch. A v parlamentních volbách chce i se skřípěním zubů vsadit na ty, kteří jsou a budou schopni nasadit největší podíl svých lidí - odborníků. Jakýkoliv - politicky schopný solitér - bude muset začít shánět lidi odjinud a dohadovat se o spolupracovnících. Půlka vládního angažmá se pak stráví dohady a ústupky. 

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

💯📣 Fialova vláda je politicky zoufalá. Oni by se měli ptát, zda v situaci, kdy nás nazývají blbečky nebo sviněmi, jimi nejsou sami!

(J. Paroubek) @neCT24

----------------------------------

Tak dneska bouchly Hizballáhu vysílačky... Já vám říkal, nevěřte lithiovým bateriím od Žida. Jsou levný, ale...

V Libanonu také explodovaly chytré telefony jako IPhone, solární panely, notebooky a auta. Nejde jen o útok na Libanon, ale i na globální trh s elektronikou, který již není bezpečný.”

A propó: Izrael otevřel Pandořinu skříňku dosud nevídaného rozsahu, který ovlivní celý svět bezprecedentním způsobem.

A ti, kteří tomuto „úžasnému počinu“ právě teď fandí, si stěží uvědomují, jak to v nadcházející době ovlivní jejich každodenní životy.

(Co neMÁTEvědět)

Průměrný počet slepic: 4.5 (45 hlasů)

Podobné je to s drony. Ani tady nikdo nedomýší důsleky jaké to bude mít do budoucna.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Krajské volby mívají tradičně malou účast, takže to bývá spíš klání skalních příznivců. Voliči Pětikolky chodí k volbám rádi a ve velkých počtech, proto bychom měli i my tentokrát projevit trochu disciplíny. Prostě odjet na chatu až když odvolím, jako to dělají oni. Pro ně jsou volby občanská povinnost a my bychom k tomu rozhodně měli přistoupit zrovna tak (pokud to někdo z nás tak nebere). Je potřeba teď využít, že se skoro nezúčastní nerozhodnutí voliči a Pětikolku zkrátka přečíslit.

Druhá otázka je, koho volit. Byl tu sugestivní článek o tom, jak je potřeba volit ANO, abychom Pětikolce co nejvíc pohrozili. A že Pětikolka bude zděšená, když jí ANO rozcupuje víc než obvykle a začne se pak štěpit. Pětokolka se nejspíš začne štěpit i tak -rok před volbami se pravidelně začínají objevovat různí přeběhlíci, kteří chtějí uniknout z potápějící se lodi dokud je čas. Ani bychom nemohli s jistotou říct, že jsme to způsobili my svojí volbou ANO.

Krajské volby osobně chápu jako nominaci na volby parlamentní, takže mi nepřijde logické, abychom právě teď nepodpořili svoje oblíbené koně Stačilo! nebo SPD+ . Navíc ve prospěch ANO, které vyhraje tak jako tak. Podle toho jak dopadnou tyto naše strany teď, totiž budou pak postupovat do voleb parlamentních a náš zájem je, aby už teď byly co nejsilnější. Nevím jestli budou v 5K vyděšení z úspěchu ANO, ale pokud výrazně posílí Konečná s Okamurou, tak ve Strakovce zavládne zděšení určitě.  Ideální by bylo, kdyby součet Konečná+Okamura převyšoval výsledek jakéhokoli jiného uskupení, protože by jim to mohlo vnuknout myšlenku na spojení obou koalic pro parlamentní volby. To by potom mohli uvažovat třeba  i o premiérovi z jejich řad. Ale to jsem se asi nechal trochu unést :-)

Každopádně poselství tohoto příspěvku je: je naprosto nezbytné aby každý z nás přišel k volbám a volil hlavně Konečnou nebo Okamuru. Jedině tak získáme dobrou startovací pozici pro příští parlamentní volby........Howgh

 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (47 hlasů)
Trvalý odkaz

Pročetl jsem celý seznam kandidátů voleb do Senátu. Našel jsem pět jmen, která na Kydech zůstala bez povšimnutí a bez zájmu. Přitom to jde o lidi, kteří kdyby v Senátu seděli, byli by tam co platní. 

Vím, tady je to Vidlákovo a tady se především provolává sláva KSČM co se teď přejmenovalo. 

Tihle na to jdou z jiného konce:

Róbert Šlachta

Jiří Kobza

Liana Janáčková

Boris Šťastný

Tomáš Vandas

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

Šlachta, který se dává dohromady se Soukupem z TV Barrandov? 

ZprávyTMBKTMBK: Jaromír Soukup

TMBK: Jaromír Soukup může rozvrátit další televizi. Možnost mu dal Šlachta

 

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Pan Šlachta ale podrobně vysvětlil proč tam za sebe pana Soukupa poslal. Respektive proč tam nemohl osobně. Je pak otázkou, jestli vedle sebe nemá jiného. To by byla strana jednoho muže a ta toho moc nezmůže.  

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Ano přesně toho Šlachtu mám na mysli.

Šlachta je člověk, který v Senátu bude schopen podpořit změnu. Má informace jako málokdo a Rakušan, Fiala a další pohlaváři se  ho bojí.  A Soukup? Toho já neznám. Ale vím, že když ho Šlachta požádal o zastoupení, tak k tomu měl důvod. 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Narozdíl od autora si vůbec nemyslím, že zůstat bez občanky je maličkost. A to při vědomí, kolik staroušků nemá bankovní účet a svůj dúchod přebírají cestou České pošty. Vlivem prasáctví této vlády jejich poboček ubylo, tedy za penězi musí někam dojet, zpravidla to je bez místní znalosti úřednic za přepážkou. Dříve se znaly z každoměsíčního styku; často se jednalo o sousedky, kdy předkládání občanek byla spíše urážka; vždyť pošta byla v každé vsi. Tuhle domácí pospolitost pětihnus zrušil. Co tedy - a zvláště v potopených oblastech, kdy je zapotřebí každého krejcaru - asi tak bez flétny a v okresním městě ti nejzranitelnější na poště dostanou? Napadá mě jenom sprosté slovo.

 

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Pětihnus - jak jste je skvěle pojmenoval - je vládou úsměvů, signálů a plného slunce na věčné časy. Kolabují jakmile se blíží mrak. 

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdyby ANO hlasovalo proti, tak by obrázek vypadal o hodně jinak......

hlasování

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Jestli si někdo myslel, že je Ano nějaká opozice, tak tady je to z obrázku pěkně vidět.

To (ne)hlasování by se taky dalo přejmenovat jako fan klub 3. SV.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

To, jak a proč hlasovali, by mělo být náplní politických debat v médiích. A co vidíme? Na iDnes hlavní zpráva o varu na pražské radnici. 

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Šlachta je člověk, který v Senátu bude schopen podpořit změnu. Má informace jako málokdo a Rakušan, Fiala a další pohlaváři se  ho bojí.  A Soukup? Toho já neznám. Ale vím, že když ho Šlachta požádal o zastoupení, tak k tomu měl důvod. 

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)