Cynicky o mocenských pákách

Autor

Po celou dobu svého komentování politiky a geopolitiky se držím jedné zásady. Nikdy do svých komentářů netahám morálku. Neřeším, kdo je hodný, kdo je zlý, neřeším morální ani věcné právo na obranu či na útok. Nehodnotím dle kategorie správné – špatné, ale možné – nemožné. Ne, že bych sám žádné morální kategorie neměl, jen v případě hodnocení pohybu dějin to vždycky selže. Mohu mít tisíckrát někoho rád, mohu stokrát cítit k někomu náklonnost, může se mi velmi líbit nějaká vznešená myšlenka, ale když ten někdo bude věci dělat blbě, tak mu prostě odmítám fandit, odmítám jásat a tleskat, když směřuje k sebezničení.

V politice i geopolitice platí, že nejvíce si každý uškodí sám. Měli bychom to sami vědět nejlépe. Fiala je u moci ne díky tomu, že by vyhrál nějak drtivěji než jindy, ale proto, že nám propadlo milion hlasů, které jsme probendili neochotou vidět realitu, ale zato přílišnou ochotou fandit. Teď v eurovollbách to bylo podobné, ale naštěstí zapálených fanoušků bylo o polovinu méně. Ale kdyby nepropadly hlasy PRO, Svobodných a SOC-DEM, mohly z toho být další dva europoslanecké mandáty.

Můj komentátorský a blogerský mechanismus je jednoduchý. Jsem prostě brutální cynik. Kupříkladu nehodlám posuzovat válku na Ukrajině dle modelu Gregorová, kdy si vzpomenu, že ruské ostřelování zabíjí civilistyv vv ukrajinských městech a díky tomu budu na Dostála křičet, že je proruská špína a dožadovat se jeho zcenzurování. Ale také nehodlám exhibovat z toho, když Ukrajinci střílejí na Bělgorod a zabíjí to civilisty tam. Cynicky si řeknu, že takhle vypadá válka a i když je mi líto každého nevinně utraceného života, budu počítat, jak bude vypadat vzájemná eskalace, k jakým dojde odvetám a jaké důsledky to bude mít pro další vedení války. Na obyčejné lidi se vždycky kašle.

Co jiného mám také dělat, když kupříkladu Bachmut byl pro Ukrajinu nesmírně strategické místo, které bylo nutné bránit za cenu životů desítek tisíc vojáků… ale ve chvíli, kdy ho Ukrajinci nedokázali ubránit, stal se ihned bezvýznamným okresním městem. Jak k tomu přijdou ti, kteří tam položili své životy?

Vesnice Krynky na východním břehu Dněpru byla rok pro Ukrajinu nesmírně důležitá a maršálové Petrlové tvrdili, že bojovat v bažinách kolem veletoku je výhodné a už brzy tamtudy Ukrajinci rozvinou útok na Krym… A pak, po roce se Ukrajinci stáhli a nechali tam kosti tisíců padlých. Jediný důvod, proč tam Ukrajinci každou noc posílali lidi na smrt, byl politický marketing. Co jiného mohu dělat, než zcyničtět?

Nemyslete si, že na blízkém východě to z ničeho nic budu mít jinak. Nám, konzervám, se nelíbí postupná plíživá islamizace. Nelíbí se nám Rakušanův migrační pakt. Nechceme dopadnout jako v Německu nebo Francii. Nerozslišujeme muslimy na Turky, Pákistánce, Afghánce, Syřany, nebo Maročany. Prostě je z dobrých důvodů hážeme do stejného islamistického pytle a odmítáme řešit rozdíly mezi nimi. Z hlediska proroka Mohameda jsou všichni stejní a v diskusi pod články o migraci se to jen hemží apely, aby „ti zlí muslimáci“ byli odsunuti, zavřeni do ohrady, navráceni odkud přišli a kdyby to nešlo jinak, tak i postříleni.

Všichni muslimové jsou totiž stejní. Kromě jedněch – Palestinců. Ti jsou z mně neznámého důvodu úplně jiní a narozdíl od všech zlých Ahmedů ve Francii či v Německu, jsou Ahmedi v Palestině hodni obdivu pro svůj heroický boj s apartheidním sionistickým režimem. Ale jen a výhradně Palestinci… Když se „sionistickým režimem“ bojuje Írán, tak jsou všichni studenti na Harwardu zticha a souhlasí s tím, že je třeba „šílené Ajatoláhy“ vybombardovat. Proti islamizaci je třeba bojovat, co to jde… kromě Izraele. Na jeho území mají muslimové plné právo, protože jim ho Izrael vzal. Asi tak stejně, jako si kdysi Rakousko-Uhersko vzalo Balkán na Turecku, které tam bylo už pět set let.

Hranice se mění pořád…

Na jedné straně umíme slídit po nejmenším důkazu, že je prapor Azov nacistický, ale stejně snadno umí leckdo přehlížet, že hnutí Hamás vychází z podobné logiky.

Stejně tak ale odmítám nevidět, že když Palestince po milionech zavřete do utečeneckých táborů, nedáte jim občanství žádného státu a necháte je tam čtyři generace, tak to prostě nebude dobré a terorismus bude jejich jediným možným způsobem odboje. Nemá smysl čtvrté generaci teroristů říkat, že kdyby teroristi nebyli, tak by se jim žilo lépe a kdyby neinvestovali do tunelů pod Gazou, tak by díky penězům z Evropy měli ráj na zemi. Tohle se dalo říkat a řešit před padesáti lety. Teď už se o budoucnost dá jedině střílet.

Stejně tak si ale nedovedu představit, bezvýhradnou podporu Izraele, když jedinou dostupnou ropu máme ze Saúdské Arábie… když jsme si tedy tu ruskou zakázali tak moc, že ji Ukrajinci do Slovnaftu fakt nechtějí pustit. Postavíme se na stranu Izraele proti muslimům a dopadneme jako Síkela, kterému Saúdové zrušili návštěvu. Jo, kdybychom naopak s Putinem kamarádili a nevadilo nám, že je autoritář, tak bychom klidně mohli naopak nechat lidi nadávat na Saúdy, kteří mají mnohem hororovější režim, než je ten ruský. Ropa by tekla a Lipavský by si nemusel umravňovat své spolustraníky, že podporují Palestince.

Dále odmítám nevidět, že světové zbrojení se válkou na Ukrajině v podstatě restartovalo. Všechny drahé hračky, kterými se státy (včetně Izraele) vyzbrojovaly, jsou vedle malých levných dronů obrněným šrotem. Veškeré zbrojení začíná znova od začátku. Marian Kechlibar předpovídá, že už tento podzim bude na ukrajinské frontě víc sebevražedných dronů než vojáků. Akorát nechápu, proč si myslí, že drony mají jen Ukrajinci a Rusové jsou pozadu. Nechápu, proč si ještě myslíme, že je Izrael vojensky vepředu proti státům okolo. Zřejmě už vepředu není, protože drony se dají sekat jak Baťa cvičky v každé garáži.

Odmítám nevidět, že Izraelci proti pásmu Gazy bojují již devět měsíců a stále nejsou hotovi s pruhem, který má rozměry 40 x 10 km. Odmítám nevidět, že Hizballáh posílá své drony až nad izraelskou Haifu, odmítám nevidět, že jakákoliv partička vousáčů v sandálech dneska díky levným dronům a raketkám dokáže zahltit jakoukoliv protivzdušnou obranu. Jestliže Ukrajinci dokázali zničit velké ruské válečné lodě, dokáže to kdokoliv s jakýmikoliv velkými válečnými loděmi.

Pamatuju si, když začala válka na Ukrajině, tak mi moji již nepřátelští sousedé vysvětlovali, že Rusko morálně prohrálo už dávno a tím to měli odbyté. Ale Rusko neprohrává. Naopak, vítězí. A nemyslím si, že Putin bude k poraženým nějak zvlášť shovívavý. Možná má někdo sympatie pro toho, kdo zařízne dnešní šílený kolektivní Západ, ale počítejte si tím, že my k němu patříme, ať se nám to líbí nebo nelíbí a zařezávat tudíž budou nás. Vítězové to nebudou rozlišovat. Jsou totiž také cyničtí, protože přesně takhle se velká politika dělá.

Stejně tak je houby platné, kdybych dneska tvrdil, že Izrael už dávno morálně zvítězil. On totiž v této válce nejspíš nezvítězí. Ano, Izrael má atomovky a může regionálně udělat to, co může Rusko udělat globálně, ale Rusko bude svoje atomovky házet daleko za své vlastní hranice. Izrael sice může zničit Teherán a Damašek, ale nemůže házet atomovky hned za svoje vlastní hranice, protože by zničil i sám sebe. Izrael má své nepřátele přímo doma. I Francie má své nepřátele přímo doma a Německo jakbysmet. V tomto ohledu je jedno, že si izraelští politici uvědomují, jaký mají problém a němečtí před tím zavírají oči. Výsledek bude stejný bez ohledu na morálku. Máte-li kolem sebe miliardu nepřátel a váš americký spojenec nemá granáty ani pro vlastní obranu, natož aby je dal vám, jste v pěkné bryndě a můžete si fandit jak chcete.

Ale také odmítám nevidět, že Írán už podesáté vyvěsil svojí rudou válečnou vlajku, ale kromě několika gest nic neudělal. Z tohoto hlediska vzpomínám na íránské reportáže Ládika Větvičky, který viděl Írán jako sud s prachem a tamní režim byl pro prosté Íránce stejně nenáviděný a zesměšňovaný jako ten Husákův u nás. Írán váhá s válkou, protože by také mohl čelit revoluci doma. Ale drony má… To víte, sankce. Nic jiného dělat nemohl. Moderní technologie se tam dostávala dost těžko. A tak alespoň vyvinul drony, které se i Rusům zdají dost dobré a používají je proti Ukrajincům.

Říká se, že Hamás má spoustu raket, ale není to nic proti tomu, jaké zásoby má Hizballáh. A to není nic proti tomu, jaké zásoby má Jemen. A to není nic proti tomu, jaké zásoby má Írán.

Můj včerejší článek byl o tom, že Izrael už není na delší straně páky a že vést válku na několika frontách zároveň, není úplně šťastný nápad. Doba, kdy mohly západní drony střílet beztrestně na kohokoliv a kdekoliv, ta skončila s válkou na Ukrajině a vojenská síla jednotlivých států už se nepoměřuje vyspělostí tanků a stíhaček, ale množstvím kamikadze dronů a množstvím pěšáckého kanonenfutru. Nejsem si jistý, že by Izrael v tomto ohledu měl nějakou převahu. Od doby, kdy šel křižník Moskva ke dnu díky roji levných raket a jedné výkonné protilodní střele, se totéž dá udělat i americkým letadlovým lodím. A pokud se ruské Suchoje nemohou přiblížit na 50 km k frontě, nemohou to udělat ani izraelští stíhači.

Mohl bych takhle pokračovat donekonečna. Tři roky píšu o tom, že se Západ stává periferií světa, přestává být pro ostatní svět vzorem, naopak se stává nepřítelem. Fandění Západu zničilo Ukrajinu. Fandění Západu teď ničí Izrael. Ze stejných důvodů. Ti arabáši přece bojují polními lopatkami a jsou zbabělí… Můžeme si dovolit bojovat nejen s Hamásem, ale i s Hizbaláhem, Sýrií, Íránem a Tureckem.. naráz! Žádný problém…. Svatá prostoto! Falešné vědomí západní kulturní převahy teď ničí celou západní Evropu a hrozí, že nás díky Vítkovi strhne sebou.

Až sem přijdou, nebudou se nás ptát na hodnoty ani nebudou posuzovat naše morální kategorie. Bude jim jedno, že už dávno morálně prohráli. Oni prostě zvítězí a nadiktují nám svoje pořádky. Nejsme v situaci, abychom si mohli hrát na fanklub kohokoliv. Nejsme v situaci, abychom si mohli dovolit, dělat špatná rozhodnutí a ještě na nich trvat, protože jsme přece ti největší gerojové, kteří umějí lítat na oběžnou dráhu. Už nejsme nejlepší v ničem. Ani v ekonomice, ani ve vojenství a ani v lidských zdrojích. Jakékoliv chyby začínají být smrtící. Platí to pro Ukrajinu, Česko i Izrael. A neočekávejte, že nás Rus nebo Číňan budou zachraňovat. Nebudou!

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (361 hlas)

Komentáře

Liliputi s liliputími mozky všech zemí, spojte se!

Průměrný počet slepic: 4.7 (33 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Kdo chce  kam, pomozme mu tam.

Nevěděl jsem, co je Drábová  zač. Ale projevuje se vskutku výrazně. Asi je jejím jediným zdrojem informací ČT.

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

In reply to by BoBo

Trvalý odkaz

Drábová je skřet.

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

k svému

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak co, pitomečku Vetchý! Přišla ti šance, ty židobanderovský nácku, přihlásit se k Azovu. Jo a také vem sebou podobné kreatury z hejvlovic kavárny včetně bab. Domů se nevracejte. Tedy pokud přežijete. Nechť se Ukrbanderostan stane vaším domovem.

autor: Jaris, zdroj AENews
 

Průměrný počet slepic: 4.3 (49 hlasů)
Trvalý odkaz

Po dvou letech bojů na Ukrajině i ti nejzarytější vojenští experti a mnohá západní analytická centra již konečně začali připouštět, že ukrajinské ozbrojené síly utrpěly na bojišti drtivou porážku. Ve snaze porozumět hlavnímu důvodu, proč jsou ruské jednotky tak úspěšné, se mnozí vojenští analytici shodli především na těchto třech faktorech: bojovém letectví, dělostřelectvu a systémech elektronického boje. V této analýze se vyznamenal zejména francouzský vojenský expert Xavier Raufer, který ve svém článku pro internetový informační zdroj Atlantico zdůraznil vysokou účinnost ruských systémů elektronického boje na bojišti. Podle jeho slov jsou ruské systémy elektronického boje schopny nejen zneškodnit všechny moderní vojenské cíle západních zemí, včetně námořních a leteckých základen Severoatlantické aliance, ale i běžná civilní zařízení. Navíc bylo prokázáno, že vysoká radiace ruských systémů elektronického boje negativně ovlivňuje nejen elektroniku západních bojových letadel, ale i samotné piloty. Jen za posledních 20-30 dní byly zdokumentovány desítky případů, kdy si piloti NATO stěžovali na ztrátu komunikace a rovněž na výskyt zdravotních problémů s přetrvávajícími silnými bolestmi hlavy, které pociťovali při letech i několik set kilometrů od hranic Ruské federace…

https://numidia-liberum.blogspot.com/2024/07/le-systeme-de-guerre-electronique-le.html

autor: 习近平, zdroj AENews
 

Průměrný počet slepic: 4.2 (29 hlasů)
Trvalý odkaz

soukromé zprávy končí

Ještě že nás hlídá tato fialová liberální demokracie

 

Průměrný počet slepic: 4.1 (30 hlasů)

Stačí přejít na Telegram nebo Signal. 
https://www.youtube.com/watch?v=1Ut6RouSs0w 
Telegram Creator on Elon Musk, Resisting FBI Attacks, and Getting Mugged in California 

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

ale jenom modré ptáky. Jejich mozky slepičí vedou Čechy do piči.

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

jak je život a svět cynický, by mohl mluvit doktor Cimický.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

si chlape starý a už nešukáš, pak teprve poznáš, co je ženská zášť.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

Karl Lagerfeld v jednom dokumentu o módě pronesl, že sex je jenom pro děcka. (pak už je to jen trapné...:-))

Karl Lagerfeld: 

  • „Pro každou knihu, kterou si koupíte, byste si měli koupit čas, abyste si ji přečetli. “ ...
  • „Jediná láska, které opravdu věřím, je láska matky k dětem. “ ...
  • „Nemůžete být falešně elegantní. Ale můžete být elegantní ve falešné kožešině.
Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

teplej ?

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Už pár let je studenej (nebo rozptýlenej).

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

když já mám ty trapnosti docela rád.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

už mám v hlavě zmatek. Možná, že to vyřeší budoucnost plná válečných jatek.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

úderné duo Antonín Mája. Což to tady krapet přejmenovat?

Průměrný počet slepic: 3 (13 hlasů)

že z principu nejsem protižidovskej. Ale s militantní sionistickou politikou Izraele nesouhlasím a Netanjahua řadím k největším hajzlům, co chodí po planetě. Teď zrovna překládám článek na večer: "Izrael není blázen, je prostě ŠÍLENÝ". Tak mě k té dvojici Antonín Mája, můžeš hned přiřadit taky. :-)

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

Přímo neuvěřitelný úspěch muslimů je, že je ochotně přijímají Evropské státy i když je už známo že oni nenávidí jakékoli jinověrce, nebo ateisty, nenávidí geje, lesby, o ostatních skupinách LGBT komunity ani nemluvě, a nejen že je do Evropy přijímají s otevřenou náručí ale i když je většina těchto zemí zadlužených až na samou mez udržitelnosti, neváhají už mnoho desítek let posílat obrovské finanční částky do muslimských zemí i když ví že k chudákům v těchto zemích se dostane jen zlomek těchto financí a většina z těchto peněz se tam rozkrade nebo použije k vyzbrojení teroristů.

Další pro mne nepochopitelné je to, že pokud se dostane do konfliktu součást naší Židovsko Křesťanské civilizace s civilizací Muslimskou, tak se bez váhání stavíte na stranu muslimů jako v případě konfliktu Izraelců a Palestinců.

Opravdu si neuvědomujete že pokud by zdrojem veškerého neštěstí nebyla nenávist muslimů k jinověrcům, žádný konflikt by nevznikl. Tím nechci říct, že Židé jsou bez viny, ale pokud by z druhé strany byla ochota problémy řešit, udělali by Židé pro rozumné vyřešení vše. Je to v jejich zájmu a oni to ví. Obyvatelstvo Palestiny bohužel neví, co je v jejich zájmu, a neuvědomuje si, že slouží zájmům jiných.

Ukrajinci si z Palestinců zřejmě vzali příklad a bojují za cizí zájmy až do konečného zničení.

Průměrný počet slepic: 3.2 (10 hlasů)

A i když nevím, o čem přesně bude, dopředu bych chtěl sdělit, že jestli je někdo neustále ohrožován na životě, brání se. A jelikož nejlepší obranou je útok, tam se to taky dá někdy přeťápnout.

Na druhou stranu Vidlák má v článku pravdu v tom, že když někdo fandí jednomu týmu, jeho prohřešky pak poněkud přehlíží a to samé u toho druhého zveličí. V tomto sporu je asi jasné, na jaké straně jsem já. Takže uznávám, že v něm dost dobře úplně objektivní nejsem. To mi nějak nejde.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

V tom mým mailu, na který reaguješ jsem chtěl přidat poznámku, že asi nebudeš úplně objektivní. Nakonec nedal. Šplhnul sis u mě, žes to přiznal sám.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

že jsem se v životě už mnohokrát mýlil. Proto si rád přečtu i protichůdný názor, abych se nad ním mohl zamyslet. Ale bacha, nesmí mi ho nikdo cpát do hlavy a násilím mi svojí pravdu nutit, to se pak kousnu a už se mnou potom nehne. Ale to myslím u tebe nehrozí.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Já mám 3 příspěvky, jinak pouze reakce...

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Máte povedené reakce paní Včelko :-). Nemohl jsem odolat aby jsem se nezasmál ve vašich trefných poznámek viz zde: 

https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2159803#comment-2159803
https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2159782#comment-2159782

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

no právě.  Přereakcováno, je to otravné přeskakovat. Založte se s Antonínem Antomájové kydy a realizujte se tam.

Průměrný počet slepic: 2.7 (14 hlasů)

In reply to by menhira

Trvalý odkaz

Každému je otravné něco, s tím nikdo nic nenadělá... Jinak jste pojedla opravdu "vtipné kaše", smála jsem se k popukání. Taky mě těší, jak jste se hned chytla, čekala jsem to a nezklamala jste. 👍 😎

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Paní menhira, ta nikdy nezklame. Jen jízlivé poznámky a skutek utek. Večer pro změnu v novém článku Vidláka se odmlčím nechám prostor pro paní menhiru aby "zapracovala" i ona ze svými příspěvky na Kydech, jako každý večer se snažíme Vy paní Včelko a já. Tak do toho paní menhiro, držím vám palce. Doufám že přidáte večer vaše příspěvky a neodmlčíte se zbaběle.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Křivdíte pane berrnard našemu básníkovi , pan Zauber to taky dnes pěkně rozjel :-)

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

souško učitelko, souško učitelko, to já ne to Zauber !!!!!!! :-)

Průměrný počet slepic: 2.8 (11 hlasů)

je vtipnej originál

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Pokračování:

ŠÍLENSTVÍ před rokem 1948

ŠÍLENSTVÍ není novou izraelskou strategií; tuto strategii využívali sionisté ještě před vznikem státu Izrael, kdy sionistické milice ostřelovaly a zabíjely právě ty britské jednotky, které umožnily židovskou imigraci do Palestiny, a zahájily vojenské operace s cílem etnicky vyčistit původní palestinské obyvatelstvo.

Izrael zavedl ofenzivní "zastrašující politiku" hned od svého vzniku: teroristické činy židovských milicí, jako byly Sternův gang a Irgun, které v roce 1944 zavraždily britské diplomaty v Káhiře, v roce 1946 vyhodily do povětří hotel Král David, v roce 1947 provedly masakr v Dajr Jásinu a v roce 1948 následovala palestinská Nakba.

Místo trestu za své zločiny však byli sionisté odměněni hlasováním OSN, které v roce 1947 ustavilo stát Izrael. Špatné chování sklidilo mimořádnou odměnu, tak proč s tak účinnou strategií přestávat?

Většina prvních sionistických teroristických milicí později vytvořila izraelskou armádu. Politik, který nařídil etnické čistky Palestinců, byl nazván "otcem Izraele" a stal se prvním premiérem země. V rychlém sledu se na tuto pozici vyšvihli další vůdci milicí - Menachem Begin, Jicchak Rabin, Jicchak Šamir - někteří z nich získali Nobelovu cenu za mír. Špatné chování se opět vyplácelo.

Po vzniku Izraele se série válek s arabskými sousedy v letech 1956, 1967, 1973 a 1982 Izraeli vyplatila a přinesla mu další územní zisky, další osady a významnější místo u mezinárodního stolu. Neustálý proud izraelských vojenských a zpravodajských agresí byl prováděn v regionu, který se rozkládal na území 250krát větším než Izrael a zahrnoval Libanon, Sýrii, Irák, Írán, Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Tunisko, Egypt a Ugandu.

To vše bylo možné pouze díky všestranné západní diplomatické, ekonomické, vojenské a mediální podpoře, která se s velkým úsilím snažila zakrýt drzé, nezákonné provokace Izraele a místo toho překrucovala vyprávění a vytvářela dojem, že Izrael úsiluje o mírový proces, o demokracii a buduje disciplinovanou, vyspělou a neporazitelnou armádu chránící "židovskou zaslíbenou zemi". Stručně řečeno, západní spojenci Izraele tím, že pomáhají Tel Avivu "vychovávat a krotit" světové veřejné mínění, připravují půdu pro to, aby mezinárodní společenství přijalo a očekávalo izraelské špatné chování jako nedílný projev západní civilizace.

Šílenství bez rukaviček

Pak přišla operace palestinského odporu 7. října 2023, kdy se během několika hodin zhroutila odstrašující pověst Izraele.

Aby Izrael zastavil krvácení, musel přejít od aktivních výhružek  k záchvatům šílenství.

To znamenalo konec červených linií a maskovacích manévrů. Bezuzdné, talmudem inspirované, nábožensky extremistické a genocidní tirády, které se na televizních obrazovkách rozléhají z úst širokého spektra izraelských představitelů a vlivných osobností, lze považovat pouze za účelové. Okupační stát pevně drží v rukou cenzuru vojenských podrobností. Neviděl však důvod, proč by měl zastavit proud obviňujících a rasistických žvástů svých vlastních představitelů.

Pro laika nebo průměrného západního konzumenta zpráv je toto "nové" izraelské chování překvapivé a nesrozumitelné a naznačuje, že Izraelci se chovají nějak iracionálně. Pro strategické myslitele to byla jen další eskalace časem prověřené izraelské strategie ŠÍLENSTVÍ, jejímž cílem je donutit obyvatelstvo okupovaných území tolerovat stále se zhoršující chování a šokem ho přimět k pasivitě.

Netanjahu a spol. nejsou žádní šílenci; všechny jejich kruté kroky v rámci ŠÍLENSTVÍ jsou dobře a chladně promyšlené. Jejich hlavním cílem je dosažení stavu, který geniálně shrnul čínský mistr strategie Sun-Tzu ve 4. století př. n. l:

Když vaši protivníci nechtějí s vámi bojovat, je to proto, že si myslí, že boj není výhodný pro jejich zájmy nebo tím, že jste je přesvědčili, aby si to mysleli.

Izraelské ŠÍLENSTVÍ lze léčit odporem

Od roku 1948 se jen málokdo skutečně postavil proti izraelské strategii ŠÍLENSTVÍ.  Učebnicová definice protiútoku by zněla: "postavit se šílenci a odepřít mu vítězství". Mnohem silnější spojenci Izraele však doposud nebyli připraveni riskovat vztah s Izraelem a jeho domnělé výhody, zatímco regionální nepřátelé Izraele své války prohráli nebo nebyli schopni prosadit svá řešení.

Status quo se však změnil se vznikem západoasijské Osy odporu, aliance státních i nestátních aktérů, k nimž patří Írán, Sýrie, libanonský Hizballáh, palestinský Hamás, jemenský Ansaralláh, irácké Hashd al-Shabi a další.

Tato osa po desetiletí pečlivě decimovala hrozivou mocenskou sílu Izraele a, což je důležité, zavedla praxi odvetných opatření, pokud je to možné. Některé významné milníky jsou zde:

Operace Zodpovědnost: Když Izrael v roce 1993 zasáhl civilní vesnice v Libanonu, Hizballáh odpověděl raketovými útoky na izraelské civilní cíle. Tato protiakce donutila Izrael přijmout první neformální dohodu svého druhu o minimalizaci útoků na civilní cíle.

Operace Hrozny hněvu: V roce 1996 byla uzavřena formální dohoda většího rozsahu než při střetech v roce 1993, která jasně stanovila, že útoky na civilní obyvatelstvo je v konfliktu červenou linií.

Stažení z Libanonu v roce 2000: Po 18 letech vyčerpávající války v Libanonu byl Izrael nucen stáhnout se z arabského území bez jakýchkoli podmínek. Při této významné příležitosti pronesl generální tajemník Hizballáhu Hasan Nasralláh svůj výrok "slabší než pavučina", čímž poukazoval na to, že navzdory vojenské a technologické převaze Izraele, jeho vůle bojovat a udržet území je slabá a křehká. Tento projev měl za cíl posílit morálku příznivců Hizballáhu a demonstrovat, že izraelská armáda může být poražena partyzánskou válkou a odhodláním.

Válka v roce 2006: Po incidentu na hranicích Izrael znovu zkoušel štěstí a zahajil rozsáhlou válku proti Libanonu, ale svých cílů nedosáhl. Tentokrát byla 33denní válka ukončena bezpečnostní rezolucí OSN, která vyhlásila zákaz civilních i vojenských útoků.

Operace Al-Aksa Flood: Dne 7. října 2023. Hamás prolomil nejdokonalejší zeď, kterou kdy Izrael postavil pro kontrolu své hranice s Gazou. Tentokrát byla narušeno použití síly, a to i uvnitř Izraele, což Tel Aviv přinutilo vyhlásit nevítěznou válku, oslabit vnitřní bezpečnost, vyčerpat vojenské prostředky a oslabit svoji ekonomiku. Izrael byl donucen překročit rámec své strategie ŠÍLENSTVÍ a stal se mezinárodním vyvrhelem.

Operace "Pravdivý příslib": Írán poprvé v historii podniká několik úderů drony a balistickými raketami na Izrael v přímé odvetě za údery Tel Avivu proti íránskému konzulátu v Damašku. Během odvetných úderů ve dnech 13.-14. dubna 2024 čelily íránské vzdušné prostředky protivzdušné obraně Izraele, USA, Spojeného království a Francie, ale části se podařilo proniknout a zasáhnout tři zamýšlené cíle.

Námořní blokáda Jemenu: V reakci na brutální vojenský útok Izraele na Gazu zahájily jemenské ozbrojené síly trvalou kampaň s cílem zastavit tranzit veškeré lodní dopravy směřující do Izrael po asijských vodních cestách. Vzhledem k tomu, že Izrael získává více než 80 % svého dovozu po moři, zasadily jemenské operace izraelské ekonomice citelnou ránu, zcela vyřadily z provozu životně důležitý přístav Ejlat a zvýšily izraelské náklady na pojištění.

Stručně řečeno, izraelskou strategii ŠÍLENSTVÍ mohou porazit jak přátelé, tak nepřátelé. Je třeba pohlédnout ŠÍLENSTVÍ do tváře, přikrčit se a bojovat. Čím rázněji proti Izraeli zakročí, tím šíleněji Izrael vypadá.

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

*

Zatím bez slepic