Kam jsme došli?

Autor
Štítky

Krátký zahraniční úvodník:

Zatímco u nás se zraky všech obracejí k regionům postiženým velkou vodou, v USA se našel další atentátník na Trumpa. Tentokrát se schovával v křoví a měl Kalašnikov s optikou. Tentokrát si ho agenti všimli včas a dokonce ho chytili živého.

Jak trefně podotkl Pavel Šik, milý atentátník byl myšlenkově něco jako Juraj Cintula na Slovensku. Také se rozhodl střílet pro záchranu liberální demokracie, protože Trump je jasný diktátor a Hitler. Zároveň byl atentátník něco jako náš TZLD Foltýn. Také považoval chcimíry za odpad společnosti, byl na Ukrajině a verboval do jejích řad afghánské umírněné lidojedy, kteří museli uprchnout před Tálibánem. Samozřejmě, verboval hlavně hubou a jeho argumenty byly vpravdě foltýnovské, vy svině!

Vlastně už mě americké předvolební klání přestává zajímat. Pokrok prostě nezastavíš. Kdysi stříleli na hotového prezidenta, ale dneska už to vylepšili a střílejí rovnou na kandidáta. Udělali to už dvakrát a to máme teprve půlku září. Jako fakt si někdo myslí, že se s volebním výsledkem poražená strana smíří? Už to zašlo trochu moc daleko a vypadá to, že Pánbůh má rád Trumpa, ale nemá rád Ameriku, protože ji žene k občanské válce.

A teď už dnešní text:

Víte, čím se nejvíce budou lišit letošní povodně od těch v roce 1997? Tenkrát ještě všude ve státní správě pracovali lidé, kteří měli za sebou pravidelná cvičení kritické infrastruktury a byli proškolováni z manuálů na Třetí světovou válku. Všichni si ještě pamatovali osmdesátá léta, měli průpravu jako bezpečáci ve velkých fabrikách a znali havarijní plány.

Věděli, z kterého podniku může co vytéct, věděli, co se musí udělat s vodovodem, když ho kontaminuje špinavá voda, věděli, komu zavolat o cisterny, měli zásoby chloraminu, měli průpravu v řízení nouzového zásobování, existovali lidé, kteří věděli, jak se pracuje s tím, když voda třeba zaplaví hřbitov, dokázali identifikovat, z které elektrárny či chemičky jsou ty duhové skvrny na hladině a v každém podniku seděl ještě člověk, který k nelibosti managementu byl vlastně k ničemu, protože jen aktualizoval plány na takovouto událost.

Můj oblíbený (již nepíšící) bloger, Petr Kubáč, vzpomínal, že tehdy byl zrovna na vojně a vozil lidem v postižených oblastech pitnou vodu a on jako jeden z mála nikdy nezapomněl do cisterny nalít lahev SAVA. Lidé sice na vodu nadávali, protože smrděla po chlóru, ale ve svém rajónu neměl jediný případ úplavice.

Armáda tehdy měla ještě stovky a tisíce elektrických generátorů a existovalo ženijní vojsko. Teď prý nad záplavami létají dva (ruské) vrtulníky a v pohotovosti jsou čtyři další (ruské) vrtulníky. Asi se ty moderní americké helikoptéry, které jsme za Metnara draze koupili, hodí jen pro boj, ale pro nic jiného.

Dnes jsme o čtvrt století dál. Prakticky neexistuje už nic z toho, co existovalo tenkrát. Státní správa prošla mnoha reformami podle Murphyho zákona, že každá změna je k horšímu. Vznikly kraje, které tenkrát za povodní ještě neexistovaly. Změnila se organizace hasičů, policie, veteriny, úřadu bezpečnosti práce, všeho. Z vševojskové armády zůstalo torzo hodící se k zahraničním misím nebo k majdanům… a k odklánění miliard.

Většina komunikace probíhá bezdrátově přes vysílače. Obecní rozhlas leckde nahradili rozesíláním SMSek. Hodně lidí už nemá ani televizi ani rádio, protože mají internet. Dnešní plynový kotel potřebuje nezbytně i elektřinu a i ti, co mají kotel na tuhá paliva, zpravidla potřebují elektrické oběhové čerpadlo, protože už dávno vyměnili těžkopádné rozvody za elegantní tenké měděné trubičky.

Většina prodejen jsou super či hypermarkety a předpokládá se, že vezmete auto a dojedete tam. Deset kilometrů není žádná štreka. Tedy… pokud mezi vámi a Kauflandem není podemletá silnice.

Bezpečáci a odborníci na kritickou infrastrukturu z devadesátého sedmého jsou už dnes většinou po smrti a nebo dožívají v důchodu. Po nich přišly reorganizace, tlak na efektivitu a odbourávání jakékoliv robustnosti systému. Naopak přišly technologie, které tenkrát ještě nebyly k dispozici. Pracovníci kritické infrastruktury ubývali, místo nich přibývali pracovníci pro rovnost příležitostí, měření sociálního skóre a uhlíkové stopy. Mizely sklady civilní obrany a objevovaly se neziskovky pro inkluzi. Mizeli inženýři a objevovali se absolventi gender studies.

Navíc se ukazuje, že leckde se ani nezačalo se stavbou protipovodňových opatření, které by se hodily už tenkrát v roce 1997. V Troubkách dokonce začala obec sama stavět val, ale nakonec ho museli zdemolovat, protože jim to stát zakázal… To prostě nevymyslíš. O přehradě Heřminovy nad Krnovem a Opavou se čtvrt století mluvilo a blokovalo kvůli zeleným Khmerům.

Zato nás mají ochránit povinné revize kotlů a komínů a zákazy používání starých kamen, které teď budou to jediné, co bude ve vyplavených oblastech blbuvzdorně fungovat a sušit mokré zdivo.

Teď uvidíme na vlastní oči, jaký pokrok jsme za těch pětadvacet let udělali. Uvidíme, jestli se státní správa reorganizovala směrem k větší efektivitě, nebo k většímu průseru. Uvidíme, jestli nové technologie nahradily staré znalosti. Uvidíme, jestli si jinak seskládaní úředníci a hejtmani povedou lépe, než si kdysi vedly okresy. Zjistíme, nakolik nám uškodilo nebo neuškodilo upadající školství. Uvidíme, nakolik si naše armáda zaslouží všechny ty miliardy, protože jako se vypořádá s povodněmi, stejně se bude vypořádávat i s nepřítelem.

Bartoš a jeho digitalizace byl viditelný. Ale teď uvidíme, jak se povedla spousta dalších „digitalizací“ tam někde uvnitř úřadů.

A také uvidíme, jestli je náš průmysl za třicet let investic do ekologie doopravdy čistější. Voda teď totiž spoustu výrobních prostor pěkně vypláchla a vynesla na světlo Boží i to, co mělo zůstat skryto.

Zkrátka uvidíme, kam jsme za čtvrt století došli. Přírodní katastrofa, to je vždycky taková maturita, která prověří všechny. Od těch nahoře až po ty dole. Prověří připravenost, znalosti, schopnosti i charaktery. Udělá to veřejně a způsobem, který nedokáže ohnout ani deset Foltýnů ba ani Česká televize. Na to je to příliš plošné a zasahuje to příliš mnoho lidí.

Během příštích týdnů se jasně ukáže, jestli jsme se vydali na cestě dějinami dobrým směrem a nebo jestli je nejvyšší čas udělat restart, vrátit se do roku 1989 a zkusit to znovu a lépe.

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Tento článek (naštěstí) nevyjadřuje oficiální názor Evropského parlamentu

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (402 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Nová paní učitelka ve třídě:

Dobrý den, děti, já se jmenuji Jana Mádlová a jsem euroobčanka. Prosím, abyste se i vy jako já představili.“

Já jsem Maruška Nováková a jsem euroobčanka.“

Já jsem Frantík Dvořák a jsem euroobčan.“

Já jsem Tomáš Novotný a jsem Čech.“

Učitelka: „ale jak to?“

Moji kamarádi jsou Češi, rodiče jsou Češi, sousedi jsou Češi, jsem tedy také Čech.“

Učitelka: „A kdyby kamarádi byli buzeranti, rodiče transvestiti a sousedé migranti?“

Tak to bych byl euroobčan.“

-----------------------------------------------------

Vážená mládeži!

Pokud si neumíte představit,

jak to začalo v Německu ve

30-tých letech - rozhlížejte se

nyní u nás.

(Střípky 🤫)

Průměrný počet slepic: 4.8 (209 hlasů)

chcete vědět kam jsme došli? Já to slušně říct neumím. - Samozřejmě slovní hříčka a vtip je dobrý, tento jsem neznal. Krásné, vtipné, ale smutné.

STAČILO! a Bruselu Iskander (pardon - písek)  /  nějak jsem se zapomněl

Průměrný počet slepic: 4.5 (85 hlasů)

.. Jen aby tam doletěl, z Kaliningradu to je pro Iskander daleko i do Čáslavi.

Průměrný počet slepic: 2.7 (28 hlasů)

Říkali mi lodivodi, že když kiksne satelit, jsou dnešní kapitáni v prdeli. 

Taky jsem zažil pokrok a digitalizaci -ale bral jsem to jako pomůcku  a stále jsem odmítal, aby převzala řízení. Protože odpovědný jsem byl furt já.

Ale tu odpovědnost všeobecně spláchla doba...

Průměrný počet slepic: 4.8 (65 hlasů)
Trvalý odkaz

.. zmínil tam teorii o řízení počasí.

Má za to, že lokální deště u nás mohou mít souvislost jednak s tím, že třeba, aby bylo dobré počasí nad Ukrajinou, aby se tam dobře bojovalo,

a také, že ta hromada generálů NATO se v Praze určitě cítila bezpečněji pod mraky, skrze které satelity vidí tak blbě, že je dost obtížné přesně zaměřovat rakety..

A teď babo, raď!

Průměrný počet slepic: 3.9 (92 hlasů)

Už snad před válkou se dělaly pokusy s umělým deštěm. Jednak, aby zapršelo, když bylo sucho a nebo aby mraky vypršely jinde a déšt nenarušil nějaké velké sportovní nebo politické akce. Říkalo se tomu zasejvání mraků, kdy se v mracích rozptylovaly určité chemikálie, aby se podpořila kondenzace vodní páry a vyvolal déšť.

Letadla nebo jiné prostředky rozptylují do oblaků chemické látky, které fungují jako jádra, kolem kterých se kondenzuje vodní pára. Nejběžnější chemikálie používané pro tento účel jsou:

  • Jodid stříbrný: Nejčastěji používaná látka, která napomáhá vytvářet ledové krystaly, kolem nichž se formují vodní kapky.
  • Suchý led (pevný oxid uhličitý): Zvyšuje ochlazení mraků, což podporuje tvorbu srážek
 
Jenže tady a teď šlo o naprosto jiný jev. 
Zkrátka přímo nad Českem se usadila hluboká tlaková níže a protože bylo v okolí celkem bezvětří, tak zde vydržela několik dní. Vzduch v tlakové níži má tendenci stoupat vzhůru. To vytváří podmínky pro tvorbu oblačnosti a srážek. Nízky tlak této níže se vyplňuje tím, že do sebe nasává vzduch z okolí. Tento vzduch se do níže dostává po spirále (díky Coriolisově síle) a cestou sbírá všechny mraky a vlhký vzduch v okolí, takže přináší další zdroje, aby dešť mohl pokračovat.
To je úplně jiný princip daný rozvrstvením tlakového pole nad celou Evropou. Něco takového vytvořit nebo ovlivnit by vyžadovalo nepředstavitelné množství energie a je to zcela mimo lidské možnosti.
Průměrný počet slepic: 4.8 (107 hlasů)

dobrý vtip:  " ...protože bylo v okolí celkem bezvětří". U nás tedy žádné bezvětří nebylo. Byly vichry jako sviňa a popadalo spousta velkých vzrostlých stromů...do toho lijáky...a teď babo raď...

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

In reply to by Chuck

Trvalý odkaz

Uvnitř tlakové výše nebo níže samozřejmě proudění vzduchu  (vítr) existuje a může dosahovat i velkých rychlostí. Tento vítr obíhá po kruhové dráze kolem jejího středu . Ale mě šlo o proudění, které v našich končinách celé tlakové pole unáší od západu k východu. Kdyby toto proudění existovalo, tak nebude ta tlaková níže zarputile viset nad Českem.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

problémy měli i v Rakousku, Německu a Slovensku, nejen u nás....

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

"B" je správně - z poslední věty. -  "Během příštích týdnů se jasně ukáže, jestli jsme se vydali na cestě dějinami dobrým směrem a nebo jestli je nejvyšší čas udělat restart, vrátit se do roku 1989 a zkusit to znovu a lépe."

Ona "likvidace odborníků" začala již v r.1993, když se rušila "Civilní obrana" - pak "ochrana" a pak přesun pod "vnitro". Na okresech se na "bezpečnostních odborech" vyměňovali vojáci (důstojníci) za civilisty se správnou stranickou knížkou (čest vyjímkám). A pak už to šlo svou cestou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (73 hlasů)
Trvalý odkaz

No nevím, ale dávat na kalašnikov optiku mi nepřijde jako dobrý nápad. Při dávce už druhá rána vám optiku vychýlí a je vám pak k ničemu. Samopal je na kratší vzdálenost, kdy jeho výhodou je množství střel, vypuštěných v krátké chvíli.

Ale uznávám, že toto je pouze můj laický názor, protože my v lese zatím samopaly po zvěři nestřílíme. Pokud se tak nékdy bude dít, asi si pro sichr odpustím poslední leč.

Průměrný počet slepic: 3.8 (45 hlasů)

Každej Kalašnikov se dá přepnout na jednotlivé rány. Jsou možné i s "tlumičem" (nejen s optikou) - účinný na 400 metrů.

Průměrný počet slepic: 4.7 (35 hlasů)

ale chtěl bych vidět, jak na takovouto vzdálenost trefíte jelena přímo na komoru. To mu spíš uděláte druhou díru do prdele, nebo spíš té lani vedle něj. Kalašnikov prostě není na střelbu na větší vzdálenost. To ale ani konstruktér nechtěl.

Průměrný počet slepic: 3.5 (27 hlasů)

je přesnost na centimetr pro AK-47 v dané konfiguraci. Samozřejmě že se normálně používá k jiným účelům, ale asi ten vůl - pardon atentátník - neměl nic jiného po ruce.

Průměrný počet slepic: 4.1 (18 hlasů)

když budete mít špičkovou optiku a pak uvidíte ten kříž, tak když vystřelíte, musíte minimálně počítat se zemskou přitažlivostí a povětrnostními podmínkami.

Trvám na tom, že na tuto vzdálenost je kalašnikov příliš krátká zbraň. Třeba se pletu, třeba byste to dal, já mám radši tu svojí.

Dle mého kalašnikov je tak dobrý, protože je jednoduchý, celkem bezporuchový. V tom je jeho obrovská výhoda.

Průměrný počet slepic: 3.3 (29 hlasů)

já se s vámi nehádám. Jen reaguji na to, čím ten exot střílel. Osobně bych si taky vzal něco jiného. Nevíme co ho k tomu vedlo - myslím výběr zbraně - to druhé je jasné, je to magor, ani střílet neumí (na štěstí).

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)

když uměl hovno střílet, měl si vzít erpégéčko, pak by se možná trefil.

Průměrný počet slepic: 3 (19 hlasů)

Pokud jsem popisu situace v originále rozuměl donře , tak atentátník čekal s výstřelem až Trump dojde k jamce vzdálené asai 150m od jeho stanoviště a díky ochrance se nedočkal

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)

že Sa vz. 58 má dostřel 2700 m a že po celé dráze je střela smrtící. Něco jiného je samozřejmě trefa.

Průměrný počet slepic: 5 (30 hlasů)

Pochopitelně při jednotlivých ranách tam může jisté praktické využití mít i u samopalu.

Dle mého názoru ale má příliš krátkou hlaveň, což na větší vzdálenost snižuje přesnost rány. Já bych použil pušku.

Průměrný počet slepic: 2.9 (16 hlasů)

Asi ji ten blbec neměl.

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

je útočná puška, samopal je špatné označení hloupých novinářů

Průměrný počet slepic: 4.4 (30 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

tak název samopal je podle ruštiny - avtomat kalašnikova - útočnou pušku jsme převzali od Západu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (25 hlasů)

Terminologie je poněkud problém. V případě "samopal vz. 58" jde o chybu v překladu. "Avtomat" u nás přeložený jako "samopal" znamenal původně automatickou či samonabíjecí dlouhou zbraň na puškové či zkrácené puškové náboje (pravěk - avtomat Fedorova, zavedený v Rusku v roce 1917 v ráži 6,5 Arisaka). "Samopal" (tedy zbraň na pistolové náboje) se rusky řekne "pistoljet-pulemjot", odtud PPŠ, tedy pistoljet-pulemjot Špagina. Termín "útočná puška" pochází z třetí říše a byl to původně "sturmgewehr" (7,92x33) (ekvivalent ruského "avtomatu"), což se později převzalo v poangličtělé formě pro zbraně na munici středního balistického výkonu.

Jinak položit osmapadesátkou vpřed běžící figuru na 400 m jednotlivýma není problém, pokud se střílí ze slušného kusu.

Na divou zvěř bych našim lihovým müslivcům nařídil pro začátek befelem ládovačky, nebo černopraché jedno a dvouhlavňové zbraně. Naučili by se neplejtvat municí, vědět, na co střílí a snížilo by se riziko, že když to pošlou pánubohu do oken, trefí někoho ve vsi za kopcem.... Nárok na něco moderního by měli, až by to uměli s černoprachem.

Průměrný počet slepic: 4.9 (42 hlasů)

Vietnamci jej používali jako odstřelovačku. S optikou se dávkou nestřílí. Kalach, jako všechny útočný pušky má i režim střelby jednotlivými ranami. Přesnost vzhledem k náboji je tak 500 m. Ale na větší dálky je třeba  mít kalacha nastřelenýho na konkrétní vzdálenost

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážení všichni, kteří sem chodíme na Vidláka.

Nechme chvilku stranou zdejší rozepře a názory. Počasí je takové, jaké je, stalo se, co se stalo.

Co se sjednotit a pokusit se vybrat nějaký peníz na pomoc pár lidem, co pomoc potřebují ?

Je zde p. Antonín. Není moc oblíben u některých zdejších týpků, ale navrhuji zapomenout. Jeho oblast silně postižená.

Pokud by byl ochotný zde uvést bankovní účet, dejme mu, dámy a pánové, svojí důvěru a navrhuji poslat pomoc ve výši 300 Kč.

To nikoho nezrujnuje a pokud se najde dost lidiček, pár tisícovek to hodí. Nechal bych na p. Antonínovi, aby peníze rozdal dle svého svědomí a uvážení jako příspěvek od komunity lidí kolem Vidláka.

Antoníne, co myslíte, zhostit se tohoto úkolu a já bych to pár dní zde u Vidláka připomínal ?

Vidláku, nevadí, v pohodě ?

Milan Auředník

 

Průměrný počet slepic: 4.1 (48 hlasů)

In reply to by Milan Auředník

Trvalý odkaz

několika povodněmi opět postaví barák je u mě hňup, sorry.

Průměrný počet slepic: 4.4 (26 hlasů)

proti Tondovi. A ten, pokud se nemýlím bydlí v Brně ??

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

Jsme zde v prdeli...

Jsme na Jesenicku... ( Včera psal p. Antonín ) Má tam chalupu, chatu, co já vím ?

Průměrný počet slepic: 3.7 (18 hlasů)

In reply to by Milan Auředník

Trvalý odkaz

jen abys nenaletěl, já četl něco o odklízení mršin zvířat v Brně 

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Čekal jsem tento argument. Možná naletíme, možná ne. Není dobré posuzovat člověka dle toho, co dělá. Jasně, spousta lidí jsou "svině" to slyšíme pořád. Ale stát nás okrádá kde se dá. A my lid ? Co děláme ? Promiňte mi, hovno, lautr hovno, jen nadáváme. Tak co to jsou nějaké pitomé tři stovky. No tak by si p. Antonín trošku vylepšil finanční profil. Mně osobně by to bylo celkem fuk. Akorát bych se ujistil, že lidi jsou větší svině nežli jsou. Nic víc, nic míň.

Průměrný počet slepic: 4.3 (31 hlas)

In reply to by Milan Auředník

Trvalý odkaz

a nebo zase Toník, jak je jeho dobrým zvykem kopíroval cizí peří.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

In reply to by Milan Auředník

Trvalý odkaz

Bývalý ukrajinský ministr zahraničí Kuleba vyzval ukrajince žijící v ČR aby pomohli Čechům při povodních. Vyhlásil i sbírku. Za 2 dny darovali Ukrajinci 1.700,- Kč.

Je jich tu přes milion, :)

Stejně tak jako vyzvala UA ambasáda v ČR místní Ukrajince, pokud nemají finanční prostředky, tak mohou pomoci s pytlovaním a napsal adresu, kde mohou pomoci. Nepřišel nikdo.

K zamyšlení jsou komentáře na UA stránkách v ČR.

Cituji: "Nic nedám, nic nemám", "fuck Czech"

Nutno ocenit snahu UA velvyslance, ale 1700,- Kč za dva dny a nulová osobní pomoc je celkem obrázek toho, co už dávno víme.

Co neMÁTE vědět

Průměrný počet slepic: 4.8 (70 hlasů)

asi moc ne

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

Ten bude spíš v dolarech (tipla bych, že se "zdržel").

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

dal tisícovku a 700 jeho zástupce. Ostatní "fuck Czech".

Průměrný počet slepic: 4.6 (34 hlasů)

In reply to by Jarda z Brna

Trvalý odkaz

a rozdíl šlohnul Kuleba 

Průměrný počet slepic: 4.8 (27 hlasů)

In reply to by Milan Auředník

Trvalý odkaz

vzal jste mi to skoro z úst. Toník je sice (nebo byl) tapetářský lotr, ale je to náš lotr. Nicméně - položil jsem Toníkovi v diskuzi u včerejšího blogu tři jednoduché otázky a on se doposud neozval. Pokud jej nevzala voda nebo mu nerupla hercna, tak teď někde na Jesenicku tvrdě maká a smývá to jemňoučké bahýnko, které ulpělo na všem, co bylo pod hladinou. Chci tím jen říct, že musíme počkat, až se Tonda zase ozve a vlastně na jeho informace, jak to vypadá po opadnutí vody a pak se teprve pobavit o Vašem nápadu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

lépe bych to neuměl, řekl jste to naprosto přesně, no comment...je to smutné , ale je to tak....

Průměrný počet slepic: 4.7 (36 hlasů)

se známým, policajtem, o vodě v Brně. Trocha vody na silnici v Majlontě a jinak pohoda, pár odplavených zahrádek u Svratky.

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)

u Ronda, páč se tam cosi v korytě Svratky staví, a kupodivu nic, jen cyklostezka podjíždějící most pod vodou.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

fofry vyjet s bagrama, co "staví" náplavku a rok jsem je neviděl se pohnout.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

protože náklady na opatření by byly mnohonásobně vyšší než škody na státním majetku. Majetek občanů vlády nezajímá.

Průměrný počet slepic: 4.6 (40 hlasů)

Matně si vzpomínám, hledat se mi to takto po ránu nechce, že se před lety zvedala DPH  z 20 na 21% právě na likvidaci škod minulé velké vody a na vytvoření opatření proti povodním. DPH je 21% dodnes, ale jak to procento za ta léta použili - ví to někdo?

Průměrný počet slepic: 4.8 (45 hlasů)

tak teď to půjde "dočasně" třeba na 22%. Jak to procento použili je zřejmé - navýšili výdaje SR, které navyšují rychleji než reálné příjmy a myslí si, že zvyšovat příjmy tedy daně donekonečna lze a ještě tomu říkají úsporný balíček.

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)