Aby vás to nepřišlo příliš draho!

Autor
Štítky

Nejprve jeden dezinformační úvodník:

Tak nám vláda vypnula dezinfromační weby. A s nimi pro jistotou i nějaké další.  Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že se moc neřešila nebezpečnost myšlenek, ale spíš množství čtenářů. Aeronet je v tomto totiž takový Blesk alternativy. A už je vypnut, protože my nejsme jako Putin a máme tu svobodu slova.

S Aeronetem se svezl i Petr Hájek a další. Akce zřejmě není ukončená, protože přibývají další nefunkční weby alternativy. 

S takovou zanedlouho dojde na Kydy, protože čtenáři Aeronetu a ostatních vypnutých webů se nasunou i sem a bude jen otázka času, kdy na to naši čučkaři přijdou. V posledních dnech se čtenost Kydů každý den skoro zdvojnásobuje... Takže si držte klobouky, jedeme z kopce a moje dilema, zda Kydy udržet, za mě vyřeší Vítek Čistič.

Až jednoho dne přijdete a Kydy nebudou fungovat, tak zkuste adresu s jinou než českou doménou.  Třeba www.vidlakovykydy.net. Vítkovo odhodlání vypínat samozřejmě poroste s přibližující se ruskou armádou, takže i když se budu snažit, je dost možné, že se mi to nepovede. Mám pět dětí, nebudu si dlouho hrát na hrdinu. 

Dovolte mi proto,  abych se s vámi pro jistotu rozloučil už předem. Protože nevíme dne ani hodiny, kdy Kydy začnou překážet.  Mrzelo by mě, kdybych vám nemohl dát sbohem. 

Udělám to jako Werich s Voskovcem:  "Na shledanou v lepších časech". 

 

A teď krátký bojový úvodník: 

Ukazuje se, že ruské jednotky postupují do nitra Ukrajiny rychlostí cca 40 km denně. Nedokážu posoudit, jestli je to v intencích současného válčení hodně nebo málo. Každopádně od včerejška má Rusko už nepopiratelnou vzdušnou nadvládu a ohrožené jsou už jen nízko letící vrtulníky. Pokud si Rusko může hlídat postup své armády ze vzduchu, tak může Ukrajina jejich postup trochu zdržovat, ale těžko to může vydržet dlouho. 
Ukazuje se, že se Rusové vyhýbají boji ve městech, spíš je obkličují. Ukrajinské město je něco úplně jiného než třeba naše Praha. Oni tam ve stepích mají dost prostoru, takže z jedné strany města na druhou jsou to desítky a desítky kilometrů. Proto moc nevěnuju pozornost hlášením o vzdálenosti od Kyjeva a podobně, protože to moc neznamená. Ruský voják stojící u cedule "Kyjev" může být od prezidentského paláce ještě šedesát kilometrů daleko. Stejně tak sto platí třeba pro obklíčení Charkova trvá to dlouho a skoro to nejde, protože se musí urazit 200 km, aby se obklíčení uzavřelo. 

Úderné síly z Donbasu mají zřejmě za úkol na sebe navázat hlavní ukrajinské síly, takže teď nijak nepostupují, ale také neustupují, zatímco se za ukrajinskými zády uzavírá obklíčení. Včera večer se objevily zprávy, že Rusové jsou u Dněpropetrovsku. To je tak na půlce cesty mezi severem a jihem země. 

 Ukrajinská armáda se nezhroutila.  Minimálně na západní Ukrajině i v Kyjevě dokáže udržet pořádek, pořád má ještě přehled o svých jednotkách a je schopná alespoň improvizovaného velení. Je schopná směřovat posily víceméně na správná místa. Opět - nedokážu posoudit, jestli tato její schopnost byla Ruskem očekávána nebo podceňována. 

Obě strany samozřejmě pokračují v optimistických prohlášeních, ale ukrajinské pobídky, aby šli bojovat civilisté, aby dělali molotovovy koktejly, aby přišli bojovat i bojovníci ze zahraničí, tak nějak signalizují, že si uvědomují svoje limity a blíží se k nim. Ale na západě země je v podstatě klid a ukrajinští vojáci tam  ovládají situaci. Panika se nekoná. 

Přemýšlím, jak interpretovat Putinovo prohlášení k ukrajinské armádě ať svrhne vedení Ukrajiny, že se pak spolu domluví. Je to jen způsob jak vnést paranoiu do vrchních pater ukrajinské moci?  Nebo je v tom něco jiného? Setkali se Rusové s mnohem silnějším odporem než čekali? 

Ztráty jsou zřejmě na obou stranách zatím ve řádu stovek životů. Což spíš ukazuje na velmi opatrné bojování a snahu toho víc obklíčit než pozabíjet. Samozřejmě, čím déle bude válka trvat, tím méně zůstane ohledů.  

Jo, ještě jedna nepotvrzená zpráva od příbuzenstva - Rusové mají prý speciálně spadeno na Olexadra Turčinova, prý existuje přímý rozkaz nenechat ho utéct. 

 

A teď už dnešní text: 

My Češi (a Slováci) máme jednu moderní dějinnou nevýhodu. Před třiceti lety jsme si prožili naprosto pohodičkový rozpad východního bloku. Architektura evropského uspořádání se rozpadla, bylo pár demonstrací, pár nakládaček od Lidových milicí a pak komuistický parlament zvolil oblíbeného disidenta za prezidenta, tomu zatleskali v Kongresu a bylo to.  Pak jsme chvíli měli inflaci, ale také kupu příležitostí, kradlo se, ale jak vidno, pořád je co krást, my se naučili žít v novém světě a dneska nám to už ani nepřijde. 

My jsme měli prostě štěstí. Svět se otřásl, rozpadl se Sovětský svaz a u nás kvůli tomu nevyhořel jediný barák. Armáda nevyjela, nestavěli jediný pomník padlým hrdinům, neproběhly žádné masové popravy, z bývalých aparátčíků se hladce stali podnikatelé a nadšení podporovatelé demokracie, i nového protektora jsme si brzy našli, se Slováky se poklidně rozdělili,  do NATO jsme vstoupili, začali jsme vyrábět pro Německo... prostě to dobře dopadlo. 

A tak máme dneska tendenci se na dějinné otřesy těšit, protože to přece znamená, že přestanou ty děsné vládní kecy, které se nedají poslouchat. Změna dějin přece znamená jen to, že jedni zalezou a vylezou nějací jiní. 

V Bosně by to asi lidi viděli jinak... Tam vědí dobře, co to znamená, když se zatřese svět a vylézají ze skříní dlouho hromadění kostlivci, když se z bývalých přátel stávají nepřátelé, co na sebe střílejí, když umírají především nevinní lidé a můžete na to jen tak koukat. 

Podobné to mají Rusové. Ti také zažili, jaké to je přijít skoro o všechno, mít horší ekonomickou zkázu než byla Druhá světová válka, stát před rozpadem všeho a ještě do toho vést nesmyslné boje kdesi na Kavkaze... 

O dějinných otřesech by mohli vyprávět lidi v Sýrii, Lybii, Afghanistánu... ale zajímavý pokec by byl také třeba s Katalánci, Žlutými vestami, s Američany, kterým Tálibán ustřelil nohu a oni teď z lásky k vlasti doma chcípají na ulici... 

Chci tím říci, že dějinné otřesy vypadají spíš jako současná válka na Ukrajině než jako český plyšák a já moc nevěřím, že budeme mít podobné štěstí na poklidnou změnu dvakrát. 

Před pár týdny jsme ještě řešili Zelený úděl a počítali jsme ty zvýšené náklady. Nu, Zelený úděl je pasé, ale přichází Putinův úděl a ten bude ještě dražší.... To hážu jen tak do diskuse... že grýndýl byl vlastně ještě dobrej. 

Včera jsem poslouchal naší ministryni obrany Černochovou, která horlila, že nejsme jako Putin a že právo je nám svaté. Ona si také asi myslí, že se nám nemůže nic stát, že právo je snad ještě lepší než zbraň. Ona si nepředstavuje, že bychom mohli být stejně opuštěni a prodáni jako zůstala opuštěná Ukrajina. Kterou všichni poplácávali po ramenou, zaklínali se jejími svatými právy... a teď... teď tam přicházejí o všechno. Zatřeste světem a běžte se podívat koho to zavalilo. Vždycky ty chudé.  Naši papaláši si ještě troufají - spoléhají na papíry, které nakonec při otřesu nic neznamenají, stejně jako nic neznamenaly všechny ty Bidenovy návštěvy u Zelenského. 

Při otřesu dějin rozhoduje síla. Ta síla, kterou Rusko obezřetně a dlouhodobě budovalo. Síla zbraní, síla spojenectví.  Nedělám si iluze, že kdyby Rusko bylo slabé, tak teď jiné vrtulníky a jiné drony létaly klidně nad Moskvou a nejmenovalo by se to zákeřná agrese, ale operace Svoboda pro Rusko a nikdo by neřešil ani válečné zločiny ani kolaterální škody. 

Mimochodem - moji příbuzní už z Ukrajiny nemohou - je stanné právo a všichni muži od 18ti do 60ti musejí zůstat. Případné neuposlechnutí je dezerce a víte jak se dezerce za války trestá. Právě tento rozkaz tak nějak dost změnil jejich smýšlení. Najednou zjistili, že jsou v jatečném věku a mají bojovat proti velmoci, která je osm let upozorňovala, že to tak nenechá. Nevěřili tomu. Věřili ve spojence, věřili v Západ... věřili stejnými slovy, jako ministryně Černochová. A pak můžete ruské válečné lodi odpovědět jedině fakáčem. Ale nic jiného nemáte.

Včera v diskusi zaznělo, že jediná naše síla je síla zbožných přání. 

Hele, kde se vzala, tu se vzala, najednou tu stojí nová mocnost. Ne Rusko. Ale Rusko s Čínou dohromady. Euroasijský blok. Silný tak, že se o tom Brežněvovi nezdálo v nejdivočejších snech. A začali pěkně zhurta. Starý svět se rozpadá, na Ukrajině už to všichni vědí, tady už si to leckdo začíná uvědomovat. 

Chce se mi zvolat: Běžte rychle jednat s Putinem. Protože tohle není jeho sóloakce. Tohle je první vystoupení nové rusko čínské velmoci. Běžte jednat, přestaňte machrovat, ustupte mu a kupte nám tím čas. Abychom mohli tady u nás v Evropě změnit všechno. Abychom měli čas zesílit, abychom měli čas využít náš potenciál. Protože jestli budete dál pokračovat v tom, co jste dělali doteď, dál budete machrovat, dál povedete řečičky, tak vám pak nezbyde se dívat, jak tu lítají bojové vrtulníky a ozývají se výbuchy. Nikde není řečeno, že tomu unikneme. Nevěřte smlouvám, jak věřili Ukrajinci. Nevěřte garancím. Pravdu má ta strana, která má větší kanóny.

Uspěju u vás politiků alespoň s primitivní úvahou, že když padne Ukrajina, tak se naše slavné demokratické síly zmenší o 200 tisíc mužů, které Putin už nemusí brát do úvahy? 

Běžte s Putinem jednat, než padne Kyjev. Protože pokud Putin na Ukrajině zvítězí, tak bude nesnesitelný. Bude mnohem méně ochotný se s vámi bavit než teď. Ne, fakt není místo na silácké řečičky.  Není na místě hrát si na hrdiny. Až válka na Ukrajině skončí, tak bude mít Putin větší požadavky, ne menší. Jste si fakt spolu s Lipavským jistí, že Putin tuhle válku prohraje? I když už klepe na Kyjev? Abyste za pár týdnů nezjistili, že Ukrajina na vás nově plive, protože půlka tamních lidí má Rusko ráda a ta druhá vám bude mít za zlé, že jste jim nepomohli, jen jste je poštívali proti Rusku. Běžte s Putinem jednat teď. Teď se dá ještě ledacos domluvit. Ale pokud ruský generální štáb za týden zjistí, že obsazení Ukrajiny s její  dvousettisícovou armádou bylo snadné, co si asi pomyslí o vás?

Když strýček Joe  nepomohl Ukrajině, můžete se spolehnout, že pomůže nám? Ukrajině nepomohl, i když měla dvousettisícovou armádu...

Běžte jednat, dokud je ještě o čem. Abyste brzy nezjistili, že proti vám nestojí věčně ožralí mužici ze zemljanek, ale největší současná průmyslová velmoc v zastoupení. Běžte jednat, aby vás pak dnešní silná slova nepřišla draho. Když se otřásá svět, tak to zpravidla není sametové. 

Jestli se v příštích dnech dozvíme, že se Čína vyloďuje na Taiwanu, tak už budete jednat jen o kapitulaci. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (247 hlasů)

Komentáře

In reply to by Bezej Many (neověřeno)

Trvalý odkaz

on jim ten jásot dlouho nevydržel. Brzy poté začali rukovat a to už taková zábava nebyla...

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

In reply to by robertx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Z první ruky vím, že nejprve skákali metr vysoko radostí.... a pak si odplivovali (ovšem jen bokem, aby je někdo neviděl, aby jim například nezablokoval servery). Po Stalingradu už hleděli spíše jen na to, jak se v očích svých bližních, svých sousedů rehabilitovat tak, aby tito je nevypakovali nebo nepověsili. Ovšem pozor - oni vesměs narukovat MUSELI, tedy žádný freikorps, jak se třeba protěžuje dnes. Nenarukuješ - vězení, anebo provaz.
Někteří jejich sousedi , jejich bližní pak po květnu 1945 nerozlišovali. To je vždy problém, ta kolektivní vina, ať už kolektivní vina sudetských Němců anebo kolektivní vina Srbů, Rusů, Ukrajinců...to pak stačí právě že ty freikorps, nějaké gardy....a zlo je mýceno zlem, někdy (docela bych i pochopil ty lidi, kteří třeba přežili nějaký vyhlazovací lágr, kde jim umučili část rodiny a pak si podávali každého Němce co potkali...je to strašné, ale pomsta někdy uspokojí, na nějaký čas...pak může přijít trauma,...).

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Blíží se jaro, je potřeba zasít.
Všeho ostatního se vyvarujme, je to zlo.
Zlo?
Je možné, že jeho otisky vyplouvají napovrch.
A musím říci, že toho se velmi, velmi bojím..

Zlo otisknuté tam, kde se udřely tisíce lidí, kde se měli udřít pokud možno i další opovrhované lidské rasy.
Fašismus vyplouvá jako olej na vodu, i kdyby to mělo znamenat zničení světa, pro moc a zlo se bude bojovat do posledního Ukrajince, zbraně jim dodáme, třeba odměnou za jimi pozabíjené děti. V minulé válce polské děcka, v posledních letech děcka na Donbase, a jinde... Čiré zlo.
A toho se obávám. Ostatně - co znamenal hakenkraiz? Kdo hledal a chtěl využít Aghartu?
Ne, nesouhlasím s válkou, ale více se bojím zotročení, snahy o vybití těch, nad kterými neustále ohrnují nos a nechtějí slyšet, jednat,... Jestli je možná denacifikace, vymýcení ? Kéž by byla.
Jeden z mnoha odkazů, kde mohou být dodnes ony psychické a jiné otisky způsobeného zla:
https://richard-1.com/

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

lodím průjezd do Černého moře. Zatím nepotvrzeno.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

... pravda, neumím zeměpis jako Boris a ta jeho Líza, ale může mi tady někdo vysvětlit, jak se dostane ruská kocábka z Černýho moře domů do Kaliningradu?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

hloupou otázku?

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

On už Kaliningrad, Vlastimile, je Tureckej? Pokud není, tak co si mám asi tak přibližně představit pod tím Vaším "domů"?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Ale "domů" je myšleno jako do domvského přístvu a ten je v Černém, možná v Azovském moři. Nevylučuji, že to neplatí pro všechny ruské lodě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Novinky.cz:
"Rusko uzavřelo pro plavbu severozápadní část Černého moře, ta ale patří Ukrajině" ...to se ve válkách holt stává, tipl bych si, že nepatří

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirova-cisla-statistiky-poce…

"Nákaza koronavirem v Česku slábne, pozitivních případů je po dvou měsících poprvé pod 10 tisíc."

A jaká je realita? V mém nejbližším okolí v posledních třech týdnech z celkových 9 osob poctivě leželo s kovidem 8. Očkovaní, neočkovaní, všechno jedno. Vzájemně se před nákazou nepotkávali, až na výjimky.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Všichni ti komentátoři/komentátorky a novináři/novinářky by se měli vrátit zpět do 6. třídy ZŠ a zopakovat si procenta. Pozitivních případů je méně, protože je méně testů. Pokud mi klesne počet testů o 60% a počet pozitivních případů o 30%, tak jásají v novinách, jak je covid na ústupu a jak se vylepšila čísla.
Zkousnu ty novináře, ale že to takhle interpretuje i ministerstvo....

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

"Princezna" - to je kdo ?

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Plynová princezna.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Já bych očekával že už letí na Moskvu, mezi nohama má raketu s jadernou hlavicí, něco jak kdysi baron Prášil. Tak to chtěla , ne ? Poslat na Moskvu atomovky...ne mávat jakýmsi rezavým kvérem - pro Instagram.
A ve vězení posléze skučet že ji zas chytil ischias.

Obecně by pak ženy - matky asi takto vystupovat neměly. Chlapyně ano, tam se to předpokládá.
Ale situace je vážná, chápu, že chce nějak přispět obraně Ukrajiny (a svých zájmů) , aspoň nějakým gestem. Že třeba je partizánkou (ten freikorps tedy beru zpět) , byť jen virtualní.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

A hle jde bojovat...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

se jednalo o raketu Buk-M ukrajinske PVO

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

Novinky = fakenews.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

...

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Zrovna moc ho nemusim, ale tim dodatkem je dobre vytrollil.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

ale tentokrát komu čest, tomu čest.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Předseda ODS přece nemůže se zakladatelem ODS nesouhlasit:
- vznik zákona o prokázání financování neziskovek
- umožnění a vyzbrojení interbrigád, kde v boji se známým agresorem na Ukrajině mladí polistopadoví hrdinové prokáží svoje demokratické odhodlání

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

To je ten co privatizoval Knižní velkoobchod?

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)

In reply to by Hm,hm (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi privatizoval v mezích zákona, když neseděl.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Ona byla, ještě tak před 15 rokama, fakt ale prudce sjízdná :D Tenkrát byly její fotky snad všude a nesmírně jí to slušelo i v jakýsi teplákovce v soudní síni, za tím jejich katrem, v kleci. Stála tam rovně, jako královna - jakoby měla na sobě šaty s diamanty :D
Akorát už by mohla odložit ten idiotský zamotaný cop, to jí nesluší taky prudce.

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdož jste rozhořčeni, že za schvalování útoku RF na Ukrajinu či chválení Putina můžete mašírovat do basy, berte věc z lepší stránky. Stále je velká spousta agresí, které schvalovat můžete zcela bez obav z případného postihu, včetně vychvalování politiků stojících za těmito agresemi třeba do nebeských výšin.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

"Vám Ukrajincům zbývá jen pár hodin. Nemá smysl vám teď pomáhat, slyšel prý velvyslanec od Němců"
---
Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk poskytl rozhovor pro německou televizi ZDF, ve kterém vyprávěl o reakci německých politiků na žádost o darování techniky a střeliva ukrajinské armádě bojující proti ruským okupantům. Diplomat přiznal, že „pláče poprvé po mnoha letech“, a to nejen kvůli válce ve své zemi, ale také kvůli „chladu a lhostejnosti“, kterou ukrajinská otázka v Německu vyvolává. Informuje o tom polský server Do Rzeczy.

Velvyslanec řekl, že mluvil s několika německými ministry a požádal je, aby Ukrajince podpořili. Odpověď, kterou slyšel, ho však „oněměla“. "Podle našeho názoru můžete mít vy Ukrajinci pár hodin. Nemá smysl vám teď pomáhat," popsal znění odpovědí ukrajinský velvyslanec v Německu.

"Jakékoli žádosti o pomoc jsou jednoduše odmítnuty. Je to velmi smutné," řekl Melnyk a vyzval německou společnost, aby vyvinula tlak na vládu v Berlíně. "Tato politika, toto váhání nás staví do role ovce vedenou k porážce," dodal.
---
Zdroj:
https://www.aktualnikonflikty.cz/viewtopic.php?f=14&t=5&sid=1153afc648f…

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Průplav Bospor/Dardanely se asi rozšiřovat nebude:
https://www.aktualnikonflikty.cz/viewtopic.php?f=14&t=5&start=9380#p240…

"Turecko nezavedlo omezení na průjezd ruských válečných lodí přes turecký Bospor a Dardanely, uvedl list Cumhuriyet s odkazem na zdroje poté, co Zelenský řekl, že Erdoganovi za toto rozhodnutí poděkoval."

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Turci dodržovali Úmluvu z Montreaux i během 2. světové války a nepustili před Úžiny ani nacisty. Jde dotiž o to, že Bospor a Dardanely jsou přirozené úžiny, které by měly být podle všech zvyklostí (stejně jako např. Kerčský průliv) otevřené svobodné plavbě. Turci dosáhli dohody, která tyto úžiny ze svobodné plavby vyjímá, což je nepochybně velká vymoženost, kterou si Turci budou hájit. Jakmile by sáhli na Úmluvu z Montreaux, hned by byla na stole svobodná plavba. A nemusíme ani váhat v tom, že první, kdo by se postavili za svobodnou plavbu by byli Američané.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Turci dodržovali Úmluvu z Montreaux i během 2. světové války a nepustili před Úžiny ani nacisty. Jde dotiž o to, že Bospor a Dardanely jsou přirozené úžiny, které by měly být podle všech zvyklostí (stejně jako např. Kerčský průliv) otevřené svobodné plavbě. Turci dosáhli dohody, která tyto úžiny ze svobodné plavby vyjímá, což je nepochybně velká vymoženost, kterou si Turci budou hájit. Jakmile by sáhli na Úmluvu z Montreaux, hned by byla na stole svobodná plavba. A nemusíme ani váhat v tom, že první, kdo by se postavili za svobodnou plavbu by byli Američané.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

pro leoše, prsa to určitě nebudou!!!

Alef opisuje, prej:
"Tato politika, toto váhání nás staví do role ovce vedenou k porážce," dodal." = a zase tady ta neznalost DO & NEdokonavýho vidu sloves, žejo?

Měl se víc Melnyk učit, nebo alespoň zavolat blbíšovi, já bych mu dávno řekl, že: "Tato politika, je dávno postaviLA do role ovce vedenou k porážce."

Komu není rady tomu není pomoci, ale zase ona taková "naše" Černochová, to je taky těžká váha, ta se zas tak od Melynuka lišit nebude, to zase uznávám. Ta bude posílat zbraně i v případě, že v Kyjevě bude sedět Putin

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Násilí ze strany USA vedlo ke konfliktu na Ukrajině - severokorejské ministerstvo zahraničí

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážený Vidláku,

v atmosféře těchto dní, je zapotřebí neztratit soudnost, neztratit ze zřetele cíle, ke kterým směřujeme a neztratit optimismus, jehož benzínem je naděje. Proto se už dva dny vracím ke zlatým nugetům českého intelektuála (promiňte mi ten vzdělanostní rasismus, nemyslím to zle) a studuji texty, které byly vytvářeny k prolomení jakéhokoli zoufání, nebo lépěji, byly myšleny jako ledoborce, které v nekonečně zoufalé propagandistické pustině prorazí led pitomosti, a umožní, byť na chvíli, plavbu volným mořem svobody (kde se občas ale můžete o kru pitomosti odřít). 

Český národ, a lidé zde, jakkoli se to při pohledu do dnešních médií nezdá, nejsou hlupáci a propagandisti. Nikdo z nás nemá žádnou radost z jakékoli války, a rád bych to zde, mimo jakoukoli pochybnost a bez úslužného mrkání směrem k NIM řekl. Jakékoli násilí plodí násilí, a před tím nelze uhnout. Bartuškovo nadšené volání nad upálenými v Oděse pak bylo jedním z nepatrných neviditelných potůčků, které končí v řece ruských vojáků na  Ukrajině. Bohužel tehdy a bohužel dnes.

Český národ dokázal něco, co ho kvalifikuje už přes 1100 let k žití na jednom místě, a čím tak štve své sousedy. Na přelomu osmnáctého a devatenáctého století se v národním obrození dokázal obrodit, jako žádný jiný národ v Evropě, obnovil slávu svého jazyka (velmi složitého) a nejen dokázal do něj přeložit veškerou dostupnou vzdělanost tehdejšího lidstva a tím položit základy naší vzdělanosti, ale také vytvořit kulturu, která stojí po boku velkých národů. Každý, kdo se podívá do programu jakéhokoli světového operního domu v kterémkoli roce ví, o čem mluvím, o literatuře nemluvě. To nám nebylo zapomenuto, a proto tak silný revanšismus, který nás posledních třicet let provází.

Vichry propagandistické zimy lze přežít jen a pouze u krbu našeho přechozího snažení, a nemusíme kvůli tomu chodit na barikády. Vyhráli jsme vždy díky své chytrosti, lstivosti, ale hlavně díky svému poznání. Už 1100 let. Jasně, že máme také své vrahy a Moravce, ale máme také své Komenské, Dobrovské a Kriegly. Toho posledního bych zvláště jmenoval, protože musíme mít na paměti muže, který vstříc skoro jisté smrti dokázal to, co neumí žádný český politik nové doby, včetně adorovaných - vzepřít se Brežněvovi,  poslat ho do hajzlu a nepodepsat. Umíte si představit AB nebo PF jak vstávají na Evropské radě a vetují nesmysl, například povolenky? Ale buďme spravedliví a nezapomeňme na Gustava Husáka, který dokázal svým postojem vyhrát soud, kde na dvorku už stála šibenice pro něj a jeho druhy, a řvát nahlas, že byli biti a doznání z nich bylo vynucováno? Je zvláštní, že o tom se nepíše, ale o Slánském nebo Horákové ano, jakkoli jejich soudy byly odporné.

Já bych ale dnes chtěl připomenout osud Jaroslava Durycha, který nespravedlivě napadl Karla Čapka a bezesporu přispěl k jeho konci, ale dokázal na sklonku života zazvonit u dveří Olgy Scheinpflugové (pro neznalé manželky Karla Čapka), kleknout před ní na kolena, a omluvit se a požádat o odpuštění. Tomu říkám čin!

Na tomhle malém výčtu lidí moderní doby dokládám, že u nás existuje mnoho lidí s různými postoji a osudy. Dnes, v těchto dnech doporučuji je číst. Jenom tak se vyznáme sami v sobě a v době, ve které žijeme. A kdybychom neudělali více, neudělali bychom málo. Díky tomu můžeme najít slova, která budou vhodnou medicínou pro řešení doby dnešní.

A proto si slova Ludvíka Vaculíka přečtěte. Je tam vše, co pro dnešní dny potřebujete. Až tyto slova zakážou, pak poznáte, že je opravdu zle. Pak zbývá vlastní knihovna.

1967 projev na IV. sjezdu Svazu čsl. spisovatelů | Ludvík Vaculík (ludvikvaculik.cz)

Hezký den Vidláku, slovy Jana Masaryka furt se de, a s úsměvem jde všechno líp. Blbci mohou vítězit, ale nemohou zvítězit. Váš IK

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)

Díky

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Immanuel Kant se stane ministrem kultury, i kdyby nechtěl (my diktátoři už to tak máme, že se na souhlas občas neptáme).

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

"...Já bych ale dnes chtěl připomenout osud Jaroslava Durycha, který nespravedlivě napadl Karla Čapka a bezesporu přispěl k jeho konci, ale dokázal na sklonku života zazvonit u dveří Olgy Scheinpflugové (pro neznalé manželky Karla Čapka), kleknout před ní na kolena, a omluvit se a požádat o odpuštění. Tomu říkám čin!..."

Tomu říkám hovadství.
Někoho spoluzničit a pak se snažit se očistit nějakými salonními kecy, omluvami. To je dvojnásobné svinstvo, takovéto lísání se, to je další podlost orientálního střihu.
A klidně ať je mi spíláno - že nejsem křesťanem. Nejsem - jsem křesťanem s výhradami, pročež zastávám stanovisko , že některým viníků se neodpouští, je třeba je trestat. Jak - to je věc druhá.
Ani elementární odvahu neprojevil - nechat to odpuštění na Bohu, i ten trest.....asi v Boha nevěřil...

Praxe různých následných omluv se samozřejmě zdegenerovanému a odmužnělému maloměšťáctvu , které přežívá bez vlastní politiky, může líbit. No ale je to cesta do pekel.

Příště přijde nějaký lagrkomandant za dcerou jím umučeného a poprosí ji o odpuštění.
Normálně na něj poštvat v odpověď psy, za takovou nebetyčnou drzost, za takový zločin proti lidskosti.

Je zvláštní co některým lidem, zřejmě odtrženým od reality společenského života., bloudícím někde ve hvězdách a tam hledajícím souhlas s jejich akademismem, včetně abstraktních pseudohodnot...co všecko jim může imponovat. A mužům, že imponují sračky. Pak ale nedivme se co máme např. za prokurátory. Třeba také spekulují na možnost omluvy.

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

In reply to by Bezej Many (neověřeno)

Trvalý odkaz

Váš názor a přesvědčení je absolutně v pořádku, a zde ho můžete šířit a já Vás v tom podporuji. Bohužel jste ale potvrdil, že Vaše vzdělání a znalosti jsou prosté. Jaroslav Durych byl, jak správně říká Wiki, disidentem první republiky, a to i přesto, že byl vzdělán (vojenský lékař), ale byl silně věřící, a jeho jinak úžasná tvorba tím byla poznamenána. Dnes, kdy je zbavena nátěrů jeho života, je čten a uznáván. Jeho spor s Čapkem jsem ale nezmínil náhodou, protože je odrazem těchto dnů. Jeho spor se týkal podpory, kterou Čapek dával komunistům v občanské válce ve Španělsku, zatímco Durych byl "frankistou". Jak příznačné dnes, v tomto čase. Jste na straně komunistů (Putin) nebo na straně nácků (Zelenskij). Nebo je to snad opačně? 

Durych měl smůlu, protože se za něj schovali jiní (např. Machar) a další spisovatelé, kteří na Čapka plivali s tím, že může za Mnichov. Většina z nich se pak přidala po válce ke komunistům a bylo jim odpuštěno (sic!), ale Durych zůstal katolicky zaťatý. Ale tváří tvář komunistické hrůze padesátých let si uvědomil, co spáchal, a pokusil se to napravit. Paní Scheinplugová nikdy neřekla, jestli mu to odpuštění dala.

Nejsem na rozdíl od Vidláka věřící, ale odpuštění je fajn. Nikdy ale neznamenalo, že zlo nemá být potrestáno. A nikdy bych ani nic jiného netvrdil. Řekl jsem něco jiného, stačí číst.

Mimochodem nejsem akademik, ale muž denní praxe. To neznamená, že se nemohu podívat ke hvězdám. Ostatně i proto můj nick. Hezký a ničím nerušený večer. Hlavně ne výčitkami. Váš IK

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

...dodávat k němu omáčky - jak ale očividně potřebuješ ty. A vycházel jsme z tvých informací, jak jsi je podal. Ty jsi za ně odpovědný, já nemám povinnost hledat podrobnosti kauzy. Já jen udržuji diskusi, tak to chodí od antiky.

No a to tvé vzdělání je ti zase k ničemu, jak vidno.

Jsem na straně rozumu a etiky (respektive se o to snažím), neuvažuji tak prosťáčkovky dichotomicky jako ty a tobě podobní. Nevěřím v čisté Zlo a čisté Dobro. Proto nemusím volit Petra a nenávidět Pavla. Natož Petra Pavla..:-D)))
Jistě, možná pod tlakem budu muset se takto hovadsky rozhodnout. Kdysi jsem na otázku kádrováků ohledně toho ,jak jsem se vypořádal s rokem 1968 a s otázkou církví, odpověděl, že jsem se tím vyrovnal docela dobře. Obávám se, že dnešním kádrovákům by to nestačilo.....

Putin je na straně komunistů ? :-D)))
Ty jsi fakt případ...neakademický, to se rozumí...muž denní praxe...

Hezký celý život, potřebuješ to.

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

Pouštíš se na tenký tled.

Kéž se nikdo z nás nemusí před odchodem z tohoto světa omlouvat svým bližním.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Tato píseň u nás dnes naživo zazněla a byť není úplně k tématu, myslím že je celkem podnětná...
https://www.youtube.com/watch?v=-U7D5zjSrAU

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

gg

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Asi je už taky blokli.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)