Dnes začne menší seriálek našeho čtenáře a diskutéra Občana, který svými příspěvky doplní hezkou formou moje články o zemědělství. Z čehož také plyne, že odjíždím na dovolenou.... Kydy budu jen číst na mobilu (a uklízet po Scallopovi). Další články z mého pera budou tedy nejspíš až za týden.
Občane, je to Vaše:
Jak naši předkové vařili a jedli?
Krátce - pracně; a prostě.
Pracně proto, že měli k dispozici jen velmi málo pomůcek
ke zpracování surovin a vaření na otevřeném ohni bylo značně neefektivní.
Otevřený oheň pro vytápění a vaření nebyl jen znakem pravěku a raného středověku,
ale v domácnostech bychom jej spolehlivě našli ještě v první polovině 20. století.
A prostě proto, že si a) nemohli moc vybírat ze surovin a b) neměli je jak tepelně zpracovat či zakonzervovat.
Ohniště vydlážděné a ohraničené kameny nebo jednoduchou nízkou zídkou nebylo v některých evropských venkovských oblastech ničím výjimečným ještě v 1. polovině 20. století. Vařilo se v kotli zavěšeném na řetězu nad ohněm, nebo
v hliněném a později i železném nádobí postaveném do horkých (ale ne žhnoucích) uhlíků a těmito uhlíky přihrnutém zhruba do ⅔ nebo na železný rošt.
Tam, kde byla v domácnosti i pícka a později pec na chléb
a další pečivo, byly předehřáté nádoby s připravovaným pokrmem vkládány po vyjmutí hotového pečiva do rozpálené pece a tam se jídlo přes noc pozvolna uvařilo.
Příprava na to ale byla zdlouhavá - nádobu s vodou bylo třeba před vložením do uhlíků nebo do pece postupně
a rovnoměrně nahřát na okraji ohniště nebo na římse pece; jinak praskla. Což byl problém, protože nádobí nebývalo
v domě nazbyt a opatřit si narychlo nové bylo možné jen
ve větších sídelních místech.
Sofistikovanější prostředky pro vaření a pečení se objevují ve střední Evropě až v raném středověku.
Nejprve to byly malé proutěné (ano, proutěné, opatřené oboustrannou silnou vrstvou hliněného/jílového výmazu)
a kamenné pícky pro pečení, z nichž byl kouř odváděn komínkem rovnou do místnosti.
Pozn.: Kouř z ohniště se nejprve rozptyloval volně po místnosti a stoupal rovnou k doškové střeše. Ještě ve vrcholném středověku (13.-15. století) nebyly chalupy a domy bez stropu ničím neobvyklým. I první - ještě nezpevněné - stropy byly dostatečně prostupné a kouř jimi stoupal do podkroví. Problém nastal až se stavbou zpevněných stropů, které tvořily pochozí půdu nebo další patro. V takovém případě se kouř koncentroval ve spodní místnosti a bylo potřeba najít způsob, jak jej odvést. Čímž se dostáváme k historii komínů. Ale o tom dále.)
Hm… Do místnosti. To to tam asi muselo vypadat, že?
No, vypadalo.
Prostě to byla temná dýmná jizba, kde jednak chyběla okna a jednak byla permanentně zakouřená. Ono to zase až tak nevadilo, protože většina lidských aktivit se v dávných dobách a na venkově ještě historicky nedávno odehrávala mimo obytnou místnost.
Ta sloužila po většinu roku pouze pro spaní. Ovšem v zimě bylo rázem vše jinak.
Takže co s tím?
Inu, nejprve to byla okna. No, okna; okénka, zakrývaná okenicemi - většinou jedno, poblíž ohniště. Plus dva až tři malé otvory nade dveřmi, které sloužily právě k odvádění kouře.
Někdy ve 12. - 13. století postupně přibyl do výbavy staveb dymník. Pradědeček komína.
Původně široká kruhová košatina s užším hrdlem, pečlivě vymazaná zevnitř i zvenku silnou vrstvou jílu, která byla zavěšována na trámy a která odváděla kouř z jizby
do podkroví či patra. Na přelomu 14. a 15. století už se setkáváme s dymníky přizděnými ke stěně místnosti; ty už připomínají dnešní krby. V tutéž dobu se začínají objevovat
i dymníky čtyřhranné, konstruované z fošen nebo opět vyplétané do rámu - obojí s masivním oboustranným výmazem.
A v téže době jsou spolehlivě zdokladovány i první primitivní skutečné komíny.
Nejprve to byly buď zvoncovité stavby přistavěné zvenku
ke stěně domu, do nichž byly ve stěnách vysekány průduchy, nebo spáry vysekané v až dva metry silných zdech hradů
a paláců. Tyto prakomíny zpravidla nepřesahovaly výšku stavby a byly častou příčinou požárů. Dalším nebezpečím byl fakt, že horní části komínů bývaly často srubové konstrukce vymazané jílem a zakončené košatinovou korunou.
Bylo to proto, že komíny byly průlezové a nešlo je čistit jinak než spuštěním se do komína a ometáním stěn hrubým kartáčem. Někdy proto bylo levnější, bezpečnější a snazší rovnou vyměnit vrchní košatinu za novou.
Již koncem 15. století se však komíny stávají nejen součástí štítových zdí, ale i vnitřku domu; a to i měšťanského. Taková stavba pak vznikala tak, že byl nejprve postaven komín
a následně oběstaven domem (zhusta stále ještě srubovým
a nově i hrázděným). Současně s tím někoho konečně napadlo, že komín vyšší než hřeben střechy opravdu odvádí kouř a případné jiskry mimo střechu. Sláva! Rázem ubylo požárů.
Na přelomu 16. a 17. století se objevují první plátové plotny a to už zbývá jen krůček ke kuchyňským kamnům a sporákům s kouřovody.
A tím se opět vracíme k vaření.
Se skutečnými komíny se nám v domech začíná objevovat velká technologická novinka - samostatná kuchyně s pecí
(v níž se dá i vařit), kotlinou, odvodem kouře přímo do komína a s možností nepřímého vytápění jizby (kachlová kamna akumulující teplo z kouře), která se tím začíná stávat světnicí (což je významově velký rozdíl). Taková kuchyně byla buď v síni, nebo v samostatné místnosti a tvořila buď spodek komína, nebo z ní byl kouř odváděn do komína dymníkem. Původní dymník se tak stává pradigestoří a odvádí kouř do komína.
Efektivita vaření se zvyšuje zejména používáním pece rozpálené po pečení, ale i využitím kotliny
a lepší výhřevností ohniště.
Lepší tepelné hospodaření v kuchyni přispělo k rozšíření
do té doby skoro neznámého způsobu tepelné úpravy pokrmů - smažení. Do 16. století naši předkové skoro všechno vařili
a dusili.
Pečení bylo vyhrazeno chlebu a různým druhům pečiva a jen zcela výjimečně se (mimo domácnosti panovníků a nejvyšší nobility) v mísách objevovalo pečené maso či drůbež.
Romantické představy filmových režisérů o hospodách
či kuchyních, kde se v obřím krbu točí na rožni prase nebo půlka krávy, jsou zcela zcestné. Vyzývavě se vlnící prsatá hospodská nebo hospodyně nepobíhala kolem rožně se džbánkem piva, nýbrž cmuchtila v kotlíku hustou kořeněnou polévku nebo omáčku.
Kořeněnou proto, že pokud v ní bylo maso, bylo nejspíš podezřelého původu a nevalné kvality. Dále byl takový pokrm většinou slanokyselý nebo sladkokyselý. Opět proto, že ocet a víno pomáhají přebít odpornou chuť a zápach nečerstvého masa.
Tohle nebylo jen “výsadou” středověku, nýbrž běžnou praxí až do počátku 20. století.
Takže v kotlíku nebo hrncích se nám vaří a dusí něco jako eintopf - směs vody, zeleniny, trochy masa (ryby), koření.
Až to bude hotové, kuchařka vyndá maso, nakrájí je na malé kousky, vývar se zeleninou propasíruje nebo rozemne v moždíři, vrátí do hrnce, zahustí drceným sušeným chlebem nebo moukou, dokyselí, osolí a nakydá do misek hladových hostí (misku a lžíci si lidé většinou nosili sebou a obé patřilo k docela cennému osobnímu majetku).
Vedle toho se na stole objeví kus sýra nebo několik syrečků, cibule, česnek, ředkev, chléb nebo placky. Zapomeňme na pečeni, sladké pečivo, cukr. Pokud byla podávána kaše oslazená medem nebo sušeným ovocem či rozvarem z něho, konzumovali ji strávníci v nábožném tichu.
Naši předkové totiž snědli skoro všechno. Ne, že by byli čuňata. Ono jim prostě nic jiného nezbývalo. Ale o tom až
v dalším článku.
Černé kuchyni - prababičce dnešních moderních, věnuji také samostatný článek.
- Log in to post comments
Komentáře
bylo by zajímavý vědět
proč jej angláni nenechali řídit létadla, byť kurs udělal. Že by zasáhl táta- tomu nevěřím, tomu by to udělali naschvál... hmm
Trpí
bipolární poruchou.
To je tohle
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bipol%C3%A1rn%C3%AD_afektivn%C3%AD_porucha
Toť otázka, jestli udělal.
Údajně měl mít od října 2011 do dubna 2015 licenci na mladšího kopilota (to je pravděpodobně takový ten co sedává na zadním sedadle v kokpitu a na řízení si ani nesáhne). Ta ale vypršela nebo mu byla odňata a o novou už se ani nepokusil. Údajně se v r. 2013 pokoušel o další stupeň - na samostatného kopilota (ten sedává vpravo vepředu v kokpitu) - ale kurs opustil nebo ho vyhodili.
Nikde jsem nenarazil na nic, co by alespoň naznačovalo, že někdy něco pilotoval.
A Travel Servis se k jeho osobě odmítl jakkoli vyjadřovat.
V USA získal v r. 2010 licenci "komerční pilot". Lékařskou prohlídkou prošel v r. 2008: https://amsrvs.registry.faa.gov/airmeninquiry/Main.aspx
Zůstává víc otázek než odpovědí.
R.I.P.
dám si dnes černé pivo a Fernet
Domky bez komína, neboli tzv.
kurloky pamatuji ještě i já. V Beskydech ještě stávaly za mého dětství, byť už sloužily jen bačům.
Pravý obytný a ještě obývaný kurlok jsem viděl někdy v druhé polovině devadesátek v Černé Hoře v místě zvaném Moračka klisura.
Ze střechy se po ránu kouřilo, před domkem stál lehce ohnilý VW Golf opodál bylo rozvěšené vyprané prádlo.
A domek stál u hlavní cesty z Podgorice (býv. Titograd) do Bělehradu.
Jen tak pro ilustraci:
https://de.wikipedia.org/wiki/Mora%C4%8Da
:-D)))
A dotyčný chalupník Nokiou volal do Londýna kolik dostane za dávku heroinu vyrobeného z afghanského opia ve Frankfurtu...
Já ho fotil na Kavkaze
v roce 1981 v údolí Těrskol pod Elbrusem.
Tady je origo foto, čb,
uvnitř byl chlap, bál jsem se ho fotit u ohně na zemi. Barák byl z kamenů, dveře z kůže. Asi kolchoz.
http://imgway.cz/s/Q0s
:-)
https://www.youtube.com/watch?v=80TzsKOfJFg
a pokračování :-) :-)
https://www.youtube.com/watch?v=z2So_54Y72g
2 kanibalové
jedí na hřbitově mrtvolu a tak se nacpou,až se jeden pozvrací. A druhý na to dík za ohřátí.
máte můj obdiv
už jsem se dnes dvakrát pousmál
Západ je v šoku Lukašenkov…
Západ je v šoku Lukašenkov prejav pri hradbách Brestskej pevnosti
https://youtu.be/B8bjxQO9x_Y
bodejť by nebyl
když jim to připoměl na plnou hubu a bez diplomatickejch servítků----
Atletka Cimanouská získala…
Atletka Cimanouská získala polské humanitární vízum. Rodina utekla z Běloruska.
Kdy vy budete utíkat za chvilkou pomyslné slávy?
A kam?
Kam by se utíkalo.
Vždyť za dva měsíce jsou volby.
asi
dobře připravená akcička
A jsou
poláci připravení na svoji porci utečenců?
Každej by měl vysírat jen tak, aby potom unesl následky...
I když,
jak tak o tom přemejšlím, vyhrajou úplně všichni:
zpruzená kunda už má zase kde vysírat,
Lukašenko se jí zbavil,
poláci jsou pro západ lidskoprávními šampióny,
několik set až tisíců iráčanů, somálců a afghánců dosáhne na europské sociální zabezpečení.
Situace se jeví win - win - win - win a to je pozitivní :-)
A
Ani se nedivím, že náš pussy je zpruzený. Ovce mu nemění pleny.
Ale mění,
na čem myslíš že si opíkali špekáčky Fiala, Pekara a Jurečka?
A jak jim chutnalo...
Děkuji za odkaz.
Škoda že nám chybí nějaký Lukašenko, Putin, Castro...máme jen sra.ky jako Havel, Zeman, Topolánek, Nečas, Babiš...
Zapomněl si napsat Vladimira Iljiče Lenina
soudruhu!
Stranická důtka tě nemine.
Od naší ODS
dostane metál!
Mařenko,
já vím, už nejsi nejmladší, ale ta tvoje včerejší stranická schůze nebyla ani schůze KSČ, ani ODS, ani TOP, ale ANO! Moc jsi toho prošla, plete se ti to.
S tímto názorem naprosto souhlasím :
"Такие вещи очень трудно играть ,особенно когда все наизусть знают каждый пассаж из оригинла.Но эти ребята сделали все очень здорово. Респект !"
https://www.youtube.com/watch?v=69EcnxJmnd4
Taky jeden kanibalský.
Na ostrově kanibalů ztroskotá Rus, Číňan a Čech. Přijde za nimi šaman a říká: "Jsme kanibalové, ušetřím váš život jen pod jednou podmínkou. Na týden vás zavřu do chýše se dvěma skleněnými koulemi a když mi s těmi koulemi ukážete něco, co jsem ještě neviděl, tak vás nesežerem."
Za týden přijde šaman do chýše k Rusovi. Ten sedí vprostřed chýše a nad hlavou se mu ty koule vznášejí. Šaman řekne: "To jsem viděl, do kotle!"
Jde do chýše za Číňanem, ten sedí a skleněné koule létají po celé chýši, šaman řekne: "To jsem taky viděl, do kotle!"
Nakonec dojde do chýše k Čechovi, otevře dveře a říká: "Tak to jsem ještě v životě neviděl, ten debil jednu kouli ztratil a druhou rozbil."
Nedá mi spát
hádanka:
Když utekla z Běloruska Cichanouská, vyhlásil ji celej pokrokovej svět za běloruskou prezidentku.
Teď, když utekla z Běloruska atletka Cimanouská, čím ji ti nejlepší z nás vyhlásí?
Olympijskou vítězkou?
Nahradí prezidentku Cichanouskou?'
Budou se střídat?
Rozdají si to o prezidentství v nějaké soutěži?
Třeba v běhu?
Lukašenko vyhrožuje…
Lukašenko vyhrožuje sportovcům v Tokiu: Zvažte, jestli se bez medailí vůbec vracet
SPORT V BĚLORUSKU
Běloruští sportovci Lukašenkovi...
Běloruští sportovci Lukašenkovi: Za každý tisíc uprchlíků na polských hranicích ti dovezeme medaili, baťko!
odjinud
Ten příběh rebelující běloruské sprinterky, by bez implantovaných politických konotací, nebyl zase až tak výjimečný.
Zdroj: https://josefhavranek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=773896
Je to
rebelka.
Hlavně aby v letadle nechytila kovídka, musela by do karantény...
Kryscina Cimanouská vzala…
Kryscina Cimanouská vzala Lukašenka za slovo a hezky ho vytrolila. Až tak, že si ten zbabělec podal rodiče. Na bezbraných si dokáže, jak velký kokot má.
Tady prý budou i recepty
Tam bych poprosil, aby je šlo uvařit.
To mě by šlak trefil, když se rozhodnu zaexperimentovat, že prubnu nějaký recept a pak v tom seznamu ingrediencí objevím dvě věci, u kterých vůbec netuším, co to je a třetí, kterou jakž takž identifikuji, ale asi jí dokáže splašit někdo v Praze, ale u nás v sudetech mám smůlu.
Tak si povzdechnu a zase udělám lečo, nebo tu svou omáčku na špagety.
u nás v sudetech mám smůlu.
No vidíte, kdybyste žil jen v pohraničí, tak byste takové problémy neměl !! Jóó sudety, tam nic není ...
Kliiid, všechno běžně dostupné suroviny.
Kdybyste bydlel v pohraničí, tak byste tam i cizrnu koupil v hokynářství. Ale když bydlíte v sudetech, tak nevím, nevím...
Kliiid, všechno běžně dostupné suroviny.
Kdybyste bydlel v pohraničí, tak byste tam i cizrnu koupil v hokynářství. Ale když bydlíte v sudetech, tak nevím, nevím...
Pardon, to samo!
Najednou se zaktualizovala stránka nebo co, na chviličku všechno zmizlo a pak se to objevilo 2x.
Lukašenko žádné sportovce nepotřebuje!
Jako správný kovaný soudruh je schopen za zrádcovské sportovce nastoupit ve všech disciplínách!!!
Ano,
v žácích trénoval s Ivanem Bartošem, to se muselo někde projevit.
Tady Občan napsal hezký článek o vaření
našich předků.
Já bych doplnil něco o jejich bydlení.
Jsem kdysi koupil činžák od byťáku a časem se mi povedlo splašit plány tohoto baráku. Jsou ještě psány švabachem. A z nich jsem zjistil, že plocha, kterou já jsem použil na bydlení mé rodiny, tak dřív jí obývaly čtyři rodiny.
A dokonce jsem z nich zjistil, že v přízemí, podle těch výkresů, existoval byt, který měl jedno jediné okénko, cca 20x20.
Tam, v této temné kobce, taky žili lidé.
Proč toto píši? Vy tady dost často píšete, jak se máte špatně. Troufám si tvrdit, že vy vůbec netušíte, co to je, mít se špatně.
Já plány nesplašil, jen návrh přestavby z r. 1910.
Ale zato máme pár fotek a z nich jsem zjistil, že náš nynější domek sestával z holičské oficíny cca 21m2, za níž byla jedna místnost cca 14 m2 a v té bydlela rodina se dvěma dětmi. S jedním oknem na dvorek.
Ovšem oficína byla komfortní, v mramoru, thonetová křesla na kuličkových ložiscích, elektrický ondulační přístroj (skoro celou jsme ji našli na půdě), tekoucí voda atd.
A z průjezdu na dvorek. Ten průjezd měl skoro 2x víc m2 než domek.
Ve dvoře pak byla maštálka, kozí chlívek a vlásenkářská dílna.
A to nebyla žádná chudá rodina.
Není to tak dávno, co jsem se hrabal v nájemním bydlení námezdně pracujících v období cca 1900-1940.
Pokud šlo o dělníky, nižší úředníky, pomocné učitele a pod., byla to dost katastrofa. I na tehdejší dobu. "Byty" v činžácích obvykle jedna místnost mezi 13-30m2, max. kuchyň s pokojíkem mezi 20-32m2, Prevét na chodbě a vedle něho výlevka; a nebo taky pumpa na dvorku a vedle ní kadibudky.
V řadových domcích to nebylo o nic lepší - chodba skrz, vpravo kuchyně s pokojíkem, vlevo kuchyně s pokojíkem, obvyklé rozměry. A nebo také 4 jednotlivé místnosti jako "byty". Někdy to ještě mělo dvě komůrky v podkroví kolem 15m2, které také sloužily jako "byty". Kadibudka na dvorku, společná pumpa v ulici. Vepředu pidizahrávka, vzadu dvorek s kadibudkou a dřevníky, kde obvykle byl ještě narvaný alespoň malý kurník nebo králíkárna.
Nemluvě o prostředí...
Nicméně, Berrnarde, buď jsme ve 21. století, nebo jsme na přelomu 19. a 20. století, eventuálně v období 1918-1938.
To prostě nelze srovnávat.
njn, malér je v tom, že naši mladí tohle všechno nevědí
neb jim to bylo ať už z jakýchkoli důvodů zamlčeno a myslí si že fšecko tu bylo od furt.....
Když připomenu jak to bylo v pavlačáku, nikdo nevěří.
rád jsem v mládí
chodil na francouzské filmy
ale dost mne udivovalo jejich bydlení...
( nelišilo se mnoho od Vámi popisovaného plánku )
ale i já jsem si užil zamrzající hajzlík na pavlači společné s 4 partajemi
Dnes v poledne
proběhla na olympiádě vzpěračská soutěž žen, které se zúčastnil i novozélandský vzpěrač Laurel Hubbard.
Byl jsem zvědavej jak se budou tvářit ženský, až si je namaže na chleba - jestli mu dají na držku nebo ho skopnou z pódia či co.
Selhal, neměl ani jeden platnej pokus.
Po letošním festivalu politického hokeje pro mě přestal existovat hokej.
Po týhle trapárně i olympiáda.
Abyste měli
představu - to je on:
https://i.dailymail.co.uk/1s/2021/06/24/08/44614797-0-image-a-2_1624520…
Jsem četl,
že někoho napadlo, že v NHL je málo černochů, tak by se měly zavést kvóty.
Až konečně přijdou na to, že je to tam i genderově dost nevyvážené, okvótují se homosexuálové a arabové a eskymáci, tak patrně Gretzky si může oddychnout, že ho tato doba minula, jelikož by se do příštího výběru na olympiádu nevešel.
Dnešní doba je vymknutá z kloubů
Když se tak kolem sebe rozhlížím, tak z médií slyším, že ti zlotřilci, kteří se provinili tím, že se narodili bílí a s pindíkem, by se měli stydět a poklekat a kát se za hříchy svých předků.
Jenomže, já když se tak rozhlížím a poslouchám své okolí, tak jim se moc poklekávat nechce. Zatím se držej, ale jsou čím dál víc nasraní. A taky mají zbraně. A až jednou tou pověstnou kapkou ten pohár přeteče, tak je vytáhnou a bude hukot.
Tak to prostě bude a já se na tu situaci připravuji. A všem bych to doporučil též.