O povodňových politických bodech

Autor
Štítky

U nás na Znojemsku spadlo za pátek sto milimetrů vody a za sobotu mělo spadnout ještě víc. Ale naštěstí se tato předpověď nenaplnila a spadlo „jen“ 50mm. Větší škody zde napáchal silný vítr, který na podmáčené půdě snadno vyvracel i vzrostlé a zdravé stromy. Já doma málem přišel o třešeň, kterou jsem musel velmi barbarsky zapřít (musel jsem použít hřebíky) a ze které vítr orval téměř všechno listí. Dopadli jsme dobře, vody nakonec spadlo o dost méně, než kolik slibovala čtvrteční předpověď.

Znovu jsem se přesvědčil o umu stavitelů mého klenutého sklepa, který je odhadem dvě stě let starý. Ani kapka vody. Zvládli to bez folií či asfaltových lepenek. Netuším, jak to dělali.

V Znojmě evakuují část Oblekovic, protože Vranovská přehrada upouští přes míru. Musí. Vysočina i jižní Čechy dodají Dyji a jejím přítokům ještě hodně vody.

V neděli večer přestaly zvládat přehrady na Bečvě, která je velmi zrádná a dokáže se rozvodnit velice rychle. Troubky vyhlásily úplnou evakuaci.

Morava už je také plná přes doraz.

Špatně dopadl Jeseník, Opava, Krnov, Albrechtice, Frýdlant a okolí. Schytává to i Ostrava. Tam se předpovědi bohužel nemýlily a voda tam spadla v plné palbě. Kromě velkých materiálních škod jsou tam i ztráty na životech. Tvrdě je zasaženo i Polsko, kam všechna tato voda stéká.

Vpátek napsal můj blogerský guru, Vlk, článek, ve kterém si zaspekuloval, že vládě prší štěstí, protože se ona i hejtmani budou moci ukázat v tom nejlepším světle. Vládní papaláši si včas udělali pochmurné tiskovky, popřáli lidem, ujistili je, že jim pomohou a až se budou odklízet následky, budou na obrazovkách prakticky furt, což je těsně před volbami prakticky k nezaplacení.

Ano, vládní papalášstvo se skutečně od první minuty povodní chopilo právě tímto způsobem. Ministr životního prostředí, Hladík, co se otepluje dvakrát rychleji než zbytek KDU-ČSL se už pochlubil cizím peřím, že se mu podařilo propojit mapy na Seznamu s mapami České hydrometeorologického ústavu, což ajťáci na Seznamu, vedení Pavlem Zimou, velice nelibě nesli a hned to ministrovi dali patřičně sežrat.

Je to podobné jako s tou muniční iniciativou. Tu spustil zbrojař Strnad, protože na každém granátu se dá slušně vydělat, ale Fiala se tím okamžitě pochlubil, tím to vyzvonil Rusům, ti nabídli vyšší ceny, díky tomu cena munice rapidně stoupla a bylo jí mnohem méně.

Místopředsedkyně ODS, Eva Destroix (ano, takhle jsem to chtěl napsat), se zase pochlubila rozesmátým selfíčkem u místního potoka, který nepřetekl a vysvětlila lidem, kterým ve stejnou dobu voda odnášela domy, že spolu to zvládneme. Když se to mezi lidmi rozneslo, svůj příspěvek smazala a řekla, že za to může dezinfoscéna.

Terezie Tománková na Primě zase poděkovala Petru Fialovi, že je v těchto těžkých chvílích s námi, ačkoliv premiér v této chvíli nemůže udělat vůbec nic. Může maximálně nepřekážet hasičům a spolu s ministrem Stanjurou hledat v rozpočtu rezervy, aby bylo možno co nejrychleji napravit škody. Ale hned od první minuty náš signalista vysílal, že s penězi to bude velmi špatné, protože priority vlády jsou úplně někde jinde.

Jana Černochová řekla, že armáda posílá, co může. A zjistilo se, že může vyslat dva vrtulníky a pár vojáků, kteří otevřeli jakési operační středisko a naplnili pár pytlů s pískem, což halasně šířili na svém fejsbůku. . Pontony jsou na Ukrajině, ženijní vozidla jsou na Ukrajině, všechno je na Ukrajině… a tak tentokrát to bylo jen na hasičích a dobrovolnících, protože není kde brát. Ministryně pak vzkázala těm, kterým se armádní pomoc zdála jakási slabá, že jsou blbečci, co se nevyrovnali s českou pomocí Ukrajině a oznámila, že armáda má v záloze další čtyři vrtulníky…

Nebinární Pehe poděkovalo vládě, jak všechno dělá dobře a oddychlo si, že u moci není Babiš, protože ten by to určitě řešil mnohem hůř, to je jasné. Přitom to bylo právě za Babiše, kdy meteorologové dostali lepší superpočítač, takže dokázali varovat před povodněmi s dost velkým předstihem a na přehradách včas upustili vodu. Samozřejmě, když vám spadne 500mm, tak vám nepomůže vůbec nic.

Ukrajinský velvyslanec vyzval Ukrajince, aby přispěli ve sbírce na povodně. Prý to úplně nedopadlo ani finančně ani odezvou a na ukrajinských fórech se vykulení čeští občané (především ti liberální) o sobě dozvěděli tak nepěkné věci, že ještě teď zírají naprázdno do zdi a přemýšlejí, jestli celou dobu nebyli za hejly.

Tomáš Zdechovský zase vzkázal, že kdyby někdo na Královehradecku potřeboval pomoci, ať se mu ozve… Vlastně můžeme být rádi, že neřekl, s čím by mohl pomoci.

Petr Pavel nám stroze oznámil, že z povodní vyjdeme silnější. Kolář mu nic lepšího nenapsal.

Ne, v demokracii nikdy přírodní pohroma žádné vládě nepřinese volební výhodu a to ani tehdy, když nepodlehne pokušení, nahrabat si na lidském neštěstí nějaké politické body. Pohroma je pohromou právě proto, že se stalo něco, na co nikdo nebyl připraven. Kdyby vše bylo připraveno, vlastně by to nikoho vůbec nezajímalo. Pohroma se vždycky zvládá špatně, vždycky se u ní improvizuje, vždycky se na někoho zapomene a pomoc se vždycky rozdistribuje nespravedlivě. Papaláši si za „zvládnutí“ vždycky rozdají odměny a ti, kteří to celé odpracovali, těm musí stačit, že je hřeje u srdce láska k vlasti.

Za posledních třicet let se nestalo, že by občané byli spokojeni s vládou, že nějakou katastrofickou situaci zvládla. Katastrofa je katastrofou právě proto, že se nezvládla. Teď to nebude jiné. Ani nemůže být.

Nutno ale říct, že Pětikoalice dělá všechno pro to, aby ji lid nenáviděl ještě víc, než je nutno. Teď se totiž ukazuje realita jejich vládnutí. Ukazuje se ten snědený krám, který vláda za tři roky napáchala. Ukazuje se, co všechno nemáme, co všechno se zanedbalo a k tomu vycházejí na povrch lidské povahy. Sociální sítě tomu dost pomáhají. Navíc, podle mě už Fiala překročil svůj Rubikon a už je úplně jedno, co říká a co dělá. Lidi prostě štve, že jeho obličej jenom vidí. Je jedno, co jim řekne.

Ale, abychom mohli mít alespoň kousek naděje… vypadá to, že konec světa se odkládá. Prezident Biden dal za uši svému pejskovi, Keiru Starmerovi, takže Ukrajina prý prozatím do hloubi ruského území pomocí západních raket útočit nebude, i kdyby třicet Řehků a jeden agent Pávek moc chtěli. Budeme mít čas, abychom po té velké vodě uklidili.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Dnes žádná žádost o podporu. Mnohem víc ji potřebují lidé tam na Jesenicku a Opavsku. Kdo chcete právě dneska sáhnout do vrecka, prosím, pošlete peníze těm, kteří přišli o všechno. Má to asi tak milionkrát větší smysl, než raketomet Přemysl nebo tank Tomáš.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (409 hlasů)

Komentáře

to bylo cílené na Miloše z nejlepší země na světě.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

a k tomu jsem příznivcem čistého vzduchu (protože jsem vyrostl na Ostravsku a vystudoval v Praze), takže elektromobilitu vítám všemi deseti (překvapilo mě, že přišla tak brzy a k tomu z USA). Navíc se mi líbí hory s ledovci, a něčím to  holt musí být, že tak rychle mizí. Logika velí, že nejen smog, ale i skleníkové plyny jsou důsledkem lidské bezohlednosti k přirozenému stavu věcí.

Navíc už také něco pamatuju, a těch povodní holt v poslední době přibývá. O těch loňských jsme diskutovali u Vidláka nedávno ...

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

jsem si všiml už dřív.

Pochopitelně máte plné právo je zastávat. Já ale zase mám plné právo na názor, že gryndýlem klima stejně nepřepereme, někteří si na něm dost slušně namastí kapsy a my ostatní si tím podřežeme ekonomicky větev pod zadkem.

Kdo z nás bude mít nakonec pravdu, to ukáže budoucnost. V tomto případě se dost obávám toho, že pravdu budu mít já.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Tohle určitě znáte. Složení Zemské atmosféry. Greendealisty nejvíc atakovaný je oxid uhličitý a metan. Zůstanu jenom u CO2. Všude se dá dočíst, že z podílu 0,035 % CO2 v atmosféře je podíl činnosti člověka asi 4 %, o zbylých 96 % se stará sama příroda. 4 % z 35 tisícin, to je 0,0014 %, jestli dobře počítám. Jinak. Kdyby lidstvo kompletně vyhynulo, z atmosféry zmizí právě těch 0,0014 %. Vážně si myslíte, že by se na planetě Zemi něco změnilo? Souhlasím, buďme k přírodě ohleduplní a šetrní, ale zavádění Green Dealu je řezání větve, na které sedíme. A nikoliv z důvodu záchrany planety Země. Nenažranost je tím opravdovým důvodem…


Pro berrnarda: Nevím proč se to octlo pod vašim komentem. Určitě jsem odpovídal Milošovi. Nějaký šotek asi... :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by Jirkafik

Trvalý odkaz

pamatuju si docela dobře, že když soused zatopil pod kotlem, tak půlka vesnice nemohla otevřít okna :-)

Ten argument zní docela logicky, ale není nijak nový. Vychýlit přírodní rovnováhu, resp. výrazně urychlit přirozený proces, lze někdy i malým impulsem. Nejsem klimatolog, ale podrobnější vysvětlení lze snadno dohledat.

Lidé jsou bohužel převážně bezohlední. Ve dvou místních potocích otec v mládí chytal raky, na mně zbyli pstruzi, nyní už jen pěna z automatických praček ... 

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Já s Vámi v podstatě souhlasím. Ale Green Deal pstruhy do potoka nevrátí. Žiju v malé obci - 200 hlav. Pstruhy už v potoce také nemáme ale kilometr pod vsí se na potoce usadili bobři. Na obci teď řešíme čištění odpadních vod. No ale řekněte vyplatí se v tomhle případě budovat čistírnu za 50 mega? 

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

In reply to by Jirkafik

Trvalý odkaz

Chce to propočítat a optimalizovat, kde nasadit domovní čističky a kde kanalizaci, napojenou např. na kořenovou čističku.

V naší dolní obci pro 330 obyvatel a pro horní s 500 hlavami jsme ale narazili nejen na odpor starostů, ale i bohatých novousedlíků,
kteří prostě nechtějí platit stočné ... do doby, než to nařídí EU :-)  jak prohlásil místní soudce okresního soudu se dvěma tituly ...

Zatím bez slepic

rozhodli jsme se pro domovní čistírny. Mohlo by to vyjít mnohem levněji se stejným výsledkem jako má centrálka. Bohužel na jedné straně narážíme na tu zmiňovanou nenažranost, kdy firma vyšroubovala cenu do výše Alpských vrcholů (vědoma si faktu, že je to pořád levnější než ta centrálka) a na straně druhé narážíme na neskutečné byrokraty  v křeslech schvalujících orgánů. Už se to táhne rok a půl a nehlo se to z místa. Jj, všem záleží na naší matičce Zemi. Jenom kecy, žgryndy a skutek utek... Razí se pouze idee za kterými je dobře skrytý požadovaný zisk...

Zatím bez slepic

nemůže dávat na své univerzální ARMÁDNÍ nože čepele nožů, tak celá švýcarská demokracie stojí za prd, ať se to Milošovi líbí, nebo ne.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážení,

konečně jsem v záplavě všech těch neuvěřitelných lží a hovadin našel něco, co stojí za to si přečíst.

Kde : EuroZprávy.cz - Co kdyby námi poskytnuté zbraně zabíjely v Rusku ? Západ řeší dilema a ví, že Putin je nevyzpytatelný.

Doporučuji přečíst. Na světě je ještě pár lidí, co vědí, co všechno může být v sázce.

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

EuroZprávy.cz - To snad není složité...

Průměrný počet slepic: 1.6 (5 hlasů)

In reply to by Milan Auředník

Trvalý odkaz

Bláboly a žádná fakta. Rusko je agresor, Ukrajina může útočit a jediná obava je že Rusko použije jaderné zbraně. Prostě ztráta času to číst. Autor je magor, ikdyž vystudoval v Olomouci evropská práva.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Možná bláboly. Ale je schopen se zamyslet nad tím, co by mohlo být poslední kapkou k rozpoutání válečnému konfliktu. Celkem dobře to popsal. Všichni tady máme, vážený pane, jen bláboly.

Zatím bez slepic

i bláboly se musí umět napsat. "Bruselština" mu čouhá jako sláma z bot minimálně na třech místech textu - proto BLÁBOLY!

Zatím bez slepic

In reply to by Jarda z Brna

Trvalý odkaz

Ano, souhlasím. Proto mi to zaujalo. Že pisatel (pro mne neznámej týpek) jasně eurohujer, vidí v rozhodnutí Západu to obrovské nebezpečí, které z této strany hrozí. To se často nevidí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Povodeň je pro vládu požehnání v tom smyslu, že neodložením voleb připraví o voliče především na venkově a v malých městech opozici, neboť odtud se rekrutují voliči Babiše. A ti gauneři se nerozpakují toho využít. Snad se odplaty dočkají v parlamentních volbách.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)