Máme po obědě. Hlava v kotli je uvařená, použitelné vnitřnosti jako srdce, plíce, ledvinky, slezina a kousek jater také. Maso jsme vybrali z vody, položili na válek, aby trochu vystydlo a dalo se s ním pracovat, vývar jsme přelili do hrnce, odebrali si z něj pro další potřeby a zbytek dali stranou pro budoucí vaření zabijačkových produktů. Na plotně už hodinu syčí papiňáky ve kterých se vaří kůže zbavená sádla.
Kotel se umyje a připraví pro škvaření sádla:
Abyste si udělali představu, toto množství představuje dva plné kotle, ze kterých bude cca 50l čistého produktu:
Ve škopku je nakrájený hřbetní špek a ve vaničce pak břišní/plstní sádlo. Při škvaření se začíná hřbetním sádlem a ve chvíli kdy nakrájené kousky "plavou" tak se přidá plstní sádlo. Z plstního sádla téměř nezbydou žádné škvarky a snadno se připálí, proto se musí přidávat později.
Pak se dlouho míchá a míchá, dokud nejsou škvarečky zlatavé. Škvarky se vyberou do spceiálního cedníku, kde se zmáčknou, aby z nich vyteklo přebytečné sádlo:
Na obrázku vidíte můj vidlácký trik č. 5 - třicetilitrový pivní sud, kterému jsem uřízl hořejší víko a dole si navařil nátrubek a nasadil nerezový ventil, který snese 160 °C horké sádlo. Sud má dost pevný horní okraj, aby se přímo na něm daly lisovat škvarky, dá se dobře a bezpečně přenášet a snadno se pak sádlo přelévá do sklenic či jiných nádob.
Zde ještě jeden obrázek:
Zatímco pomocníci hezky škvařili a míchali, já jsem si mezitím rozdělil maso vytažené z kotle na "černé a bílé". V podstatě jsem si na jednu hromadu dal veškeré hezké kousky masa včetně dobrých kousků vnitřností a ty použiju na tlačenku. Horší kousky masa, tučné laloky, plíce, žaludek a podobně, ty použiju na ostatní.
Začínáme tlačenkou. V ní není už nic syrového. Já osobně dělám pro tlačenku jemnou mozaiku, protože když jsou v ní velké kusy, obzlvášť pak nějaký bílý kus laloku, tak to dnešní moderní děti nechtějí jíst. Proto dělám mozaiku jemnou podobnou víc trvanlivému salámu než tlačence. Maso prostě rozkrájím pomocí řeznické kolíbky:
Dále si namelu nějaký česnek, po česneku proženu mlýnkem vařené kůže, přidám vodu ve které se ta kůže vařila a pokud jí nemám dost, přidám ještě trochu vývaru. Celé to smíchám s masem a ochutím. Tlačenka musí být na první ochutnání přesolená, protože vařené maso sůl stáhne do sebe. Sůl, pepř, nové koření, česnek, majoránka. Promíchat a naplnit do umělých tlačenkových střívek.
Po naplnění odložit na studené místo, pravidelně obracet, aby si maso nesedlo ke dnu a želatina neplavala nad tím. Tohle je výsledek:
Po tlačence přicházejí na řadu jitrnice. Do mlýnku přijdou všechny tučné části z hlavy, přidají se rohlíky nebo jiné bílé pečivo, padne na to dost česneku a syrové cibule - opět je třeba přidat trochu kůží, aby to pak vychladnutí hezky drželo pohromadě. Xénie byla velké prase, takže i prejtu bylo víc než dost. Jitrnice se chutí jen solí, pepřem a novým kořením. Nic jiného.
Do jitrnic se přidávají syrová játra, která pak vytvoří tu typickou barvu a vlastně i typickou chuť, protože zbytek je vlastně takový "odpad" při zabijačce vhodný ke krmení čeledi. Jitrnice je kaloricky hodnotná, dobře stravitelná, chutná a v podstatě bezmasá. Pečivo, tuk a špetka jater pro chuť.
Následně se prejt nabije do připravených střívek:
Výsledek vidíte zde:
Po jitrnicích se obdobným způsobem dělají jelita. Pro ně namelu uvařený žaludek, plíce, trochu cibulky osmahlé na sádle, opět nezapomenu na kůže a přidám kroupy s krví. Ochutím solí, pepřem, novým kořením, kmínem a majoránkou.
Opět to nabiju do střívek a výsledkem je toto:
Obojí - jitrnice i jelita obsahují syrové ingredience, proto je nutné je uvařit. Ale pokud by přišly do vroucí vody, rozpadla by se ta střívka. Proto se jitrnice vaří v 80°C teplém vývaru a jelita při trochu vyšší teplotě. Je lepší nechat je v kotli déle, aby teplota dosáhla i uprostřed každého kousku 75°C při které dojde k bezpečné sterilizaci.
Pro vaření použijeme vývar z hlavy. Ten už je v tuto dobu v podstatě vychladlý. Dáme do něj jitrnice a začneme ho ohřívat. Po dosažení 80°C ztlumíme oheň a čekáme až jitrnice vyplavou, protože to je znamení, že jsou hotové. Já jim i po vyplavání nechám ještě pět minut.
Jitrnice pak vyjmeme, zachladíme ve studené vodě a vyskládáme, aby mohly úplně vyhladnout.
Do vývaru naskládáme jelita, což sníží jeho teplotu tak o deset stupňů. Opět zahříváme a při 85°C ztlumíme oheň. Vývar pozvolna dosáhne devadesáti stupňů, kdy propchnutím jelita vyzkoušíme, zda z něj ještě vytéká krev. Pokud nevytéká, jelita vyjmeme, zachladíme a také vyskládáme.
Do vývaru následně přidáme všechnu zbylou krev i zbylé kroupy, pozvolna zahříváme až k varu a zároveň mícháme. Vyrábíme totiž trdelačku. Ne, to není překlep. Původně se dnešní prdelačka jmenovala trdelačka, protože se míchala trdlem. Míchání zajistí krémovou konzistenci budoucí černé polévky. Po krátkém varu polévku dochutíme - sůl, pepř, nové koření, kmín, majoránka a těsně před odstavením česnek.
Polévka se pak musí míchat až do úplného vychlazení, protože jinak do několika hodin zkysne. Pokud se ale dobře vymíchá, vydrží klidně i týden.
V mezičase, co se míchá polévka zpravidla dělám paštiku. Po rozbourání masa zbude hodně různých odřezků, které dám do pekáče spolu s cibulí a kmínem. Někdy je i ve vývaru tolik masa, že se nedá všechno spotřebovat na jitrnice a jelita. K tomu i nechávám ještě kus syrových jater. Tohle všechno se umele najemno, ochutí se to opět solí, pepřem, tymiánem, muškátovým oříškem a prozradím vám svojí tajnou přísadu - poté co má paštika přesně takovou chuť jakou chci, tak tam ještě přidám sáček vanilkového cukru. Ten celou paštiku úžasně zjemní.
Paštika přijde do skleniček a ještě ten samý den se zavaří - devadesát stupňů po dobu devadesáti minut.
Je pět hodin odpoledne. Všechno je hotové, Máme umytou kuchyň, vydrhnuté stoly, jen polévka se musí míchat a v zavařovacím hrnci se dělají paštiky. V tuto dobu zpravidla dám na plotnu velký padesátilitrový hrnec, naházím do něj všechny kosti včetně celé páteře a nechám z nich táhnout vývar až do druhého dne.
Dál už není co dělat. Tož vytáhneme židle, posedáme si kam to jde, všichni odněkud vytáhneme lahve s tou lepší kořalkou, či vínem, manželka přinese silnou polévku udělanou z vývaru do kterého přidala zeleninu a domácí nudličky. Následující hodiny se povídá, míchá, zavařuje, kontroluje se vývar z kostí, ale hlavně koštujeme alkohol, diskutujeme o politice i naší práci a zpravidla sežereme většinu škvarků, které jsou nejlepší ještě teplé a křupavé.
V této fázi se také stane nejvíce pracovních úrazů. To víte, nejvíc panáků, nejvíc přípitků, mokrá umytá podlaha, ve dřezu pod pěnou jsou nože... v rukou velké vařečky, dobrá nálada a únava po celém dni na nohou. To je vražedná kombinace.
Doufám, že jsem vás alespoň trochu naladil... tož běžte vyplenit ledničky či krabice s cukrovím. Zítra máme Štědrý den a po vánocích se zase vrátíme do běžné reality.
- Log in to post comments
Komentáře
Re: zemedelec Co se týká
uzení. mohl bych tu napsat román, kolikrát nám to chytlo.
uznání
Krásné, poučné.
Díky.
S tím zvracením na středověkých hostinách
to nebylo tak žhavé.
Jednak to již ve 14. století bylo neslušné a jednak bylo zvykem brát si na talíř malé porce nebo dokonce jednotlivá sousta.
Ona totiž taková hostina mohla obsahovat i víc než 50 pokrmů, které zvědaví hosté chtěli ochutnat. Takže to hodování byla spíš degustace než nějaká přežíračka jedním druhem flákoty..
Mezi chody byl navíc tanec, hry, procházky, kdy hodovníkům odlehlo.
Tuto myšlenku jsem kdysi dostal
Někdy na konci devadesátek jsem uvažoval, že bych koupil hospodu.
Ale tam byste nedostal jedno jídlo, po kterém byste odfuněl, ale porce by byly maličkaté.
Dal byste si kousíček lososa s přílohou.
Zapil to a pak zase na maličkém talířku kousíček telecího.
A takhle byste mohl pokračovat celý večer.
Nebyl byste v jednu chvíli přežranej, ale mohl byste debužírovat s kolektivem a ochutnávat různá jídla celý večer.
Jo jo, to je jedna z představ, které jsem vymyslel a nikdy neuskutečnil.
A asi jste to někde vyprávěl…
A asi jste to někde vyprávěl a v Praze podle toho pak založili restauraci Ambiente...
Třeba to neobšlehli
třeba je to taky napadlo.
Každopádně, jestli tam někdy s ženou půjdete, tak vyřiďte, že jím fandím.
Já to osobně udělat nemohu, jelikož ani já, ani moje žena nejsme očkovaní, tudíž jsme pijavice zdravotního systému, roznášením viru našimi neočkovanými organismy vraždíme staré babičky a dědečky, akorát ještě zapomněli, jako se to kdysi dělalo u malomocných, nám přikázat ty zvonky, aby každý věděl, že se k němu blíží podezřelá osoba.
Návštěva restaurace nám dnes umožněna není, jelikož bychom tam svou přítomností patrně vyvraždili všechny hosty a číšníky i kuchaře bychom nakonec sejmuli. Jestli si kuchař myslí, že když se schová za sporák, tak má smolíka, na něj bychom ten omikrón prskli taky.
....
https://zpravy.tiscali.cz/dalsi-tisice-cechu-budou-v-rezimu-dpi-konci-c…
hmm
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-vladimir-putin-vyrocni-tis…
Tak se jim nějak zkrátila…
Tak se jim nějak zkrátila průměrná délka života na71 let. Divné, při tom blahobytu,
Posmotrjitě, zděs:
Velká tisková konference Vladimira Putina - TEXTOVÉ VYSÍLÁNÍ (FOTOGRAFIE)
Novinky se aktualizují
23.12.2021 - 15:30
Velká tisková konference Vladimíra Putina - TEXTOVÉ VYSÍLÁNÍ (FOTOGRAFIE) | ruské jaro
V moskevské manéži pokračuje 17. ročník velké tiskové konference ruského prezidenta Vladimira Putina .
Ruský vůdce odpovídá na palčivé aktuální otázky ruských i zahraničních novinářů. Tentokrát, uprostřed probíhající pandemie koronaviru, byl jejich počet omezen na něco málo přes 500 zástupců velkých médií.
https://rusvesna.su/news/1640251004
tiskova konference
nenam cas to sledovat, ale i z toho vytahu si dojem udelam.
Putin mluvi nekolik hodin temer bez poznamek na vsemozna temata a odpovida na otazky od 500 novinaru. Ja vim, jsou to vsichni agenti a na novinare si hraji. A ti novinari ze zapadnich medii se tam pretvaruji pod pohruzkou smrti od KGB.
Pak vidim toho "vudce svobodneho sveta" (oni mu tak vazne rikaji)...
Jak ho pusti pred 8-10 vybranych novinaru, kteri maji predem nadiktovany list s povolenymi otazkami. Po deseti minutach prijde asisatentka, vudce chytne za loket, a odtahne ho pryc. Pry oz je vse zodpovezeno.
A kdyz nahodou vudce rekne neco, co nemel predem nabiflovano, tak ho prenasejici stab okamzite ustrihne....
Hodnoceni nepisu, kazdy pekne sam.
mne nepřestává udivovat ta debilita nebo co toje
těch "novinářů" to si vážně myslí že na tak debilní otázjky se dá dát odpověď. Opravdu jsou tak namyšlení že si myslí, že jej ukecají a a on jim poví co chtějí vyšpionovat, aby možní/pravděpodobní útočníci věděli jak na ně jít. Taky mi rozum stojí nad tím, že ještě nepřišli na to, že nekecá a nelže vždycky agrumenty sedí. . Skoro to vypadá, že ví, co je zajímá a co chtějí vyšpionit. A ty odpovědi ač hodně dlouhé povídání vždycky sedí. NJN není to gorbojelcin aby je poslouchal. Já si vzpomínám a pořád marně dumám nad ..... Na jednom takovém povídání tak byl jeden "důstojný" dříve narozený pan novinář z BBS dle vystupvání asi nějaká veličina. A Puťka mu odpověděl jako všem ostatním a já dodnes nevím, jestli... pochopil odpověď, nebo jestli jej zvedl fakt že si mu dovolil odpovědět jak odpověděl. A taky že z něj neměl lautr žádný rešpekt. :-)
Přece i selským rozumem .. nebude nikdo dávat možnému/ dle chování nato a spol / pravděpodobnému agresorovi co mání dělat, jak se míní bránit proti agresi. To vážně nwchápu.
doziti
elfove nevi, ze na tom demokratickem zapade se zivot taky nejak zkratil?
asi pry ten kovid. ale to om jim katouz jeste nic nereklo :-)
Jaký je průměrná délka…
Jaký je průměrná délka života ve světě
Všeobecně nejnižší průměrnou délku života mají mnohé africké a asijské země, v nichž probíhají ozbrojené konflikty. Nejvyšší délku života mají v San Marinu (85,41), Japonsku (83,98), Švýcarsku (82,89), Španělsku (82,83), Singapuru (82,79), Lichtenštejnsku (82,65), Izraeli (82,6), Itálii (82,54), Austrálii (82,5), na Islandu (82,46), v Norsku (82,4), Kanadě (82,3), Lucembursku (82,27), Francii (82,27) a Švédsku (82,2).
"Jaký je průměrná délka..."
Hele, ve dvaceti jsem měl ve stavu pohotovosti 18 čísel. Dnes už je to krapet slabší, ale furt to jde.
Putin
ema.
Ty různé zvěsti o válce na východě Ukrajina,dostávají docela reálnou podobu.
Putin na to upozorňuje a varuje,snad někdo dostane rozum a zabrání tomu,jinak to může přerůst ve velký konflikt.
Tak jak, vy zdechliny?
(od Ostraváka to není nadávka, právě naopak). Už máte hotove? Já už mám všecko v cajku. Salát zrobený a už odpočívá ve špajzu. Letos sem robil dva. Klasiku a lajt verzi s olivami a jogurtem. Dárky narychtované ve skřini. Jak pujdem na procházku po večeři, tak jich enem rychle dupnu pod stromek, jako, že ta mala bestija z Betlehema, to zase stihla zrovna, když jsme byli venku. Pořádek jsem právě dorobil, bo roba je na šichtě a já už valam kule doma. Letos sem připraveny, jak cyp, tož hodně teho mira všem. Esli teda něbude ta vojna na Ukrajině, za tu lepči demograciu.
Jedu kupit tu rybu.
V Třankach už to měli zbalene, ve Smilovicach hovno, tak těšin.
u nás
ryby došly už o půl 11. Docela jsem se divila,jindy byly 23. ty největší fronty. Myslím,že dost lidí bude letos bez kapra.
Tak to je Ládik
na posledni chvilu. Esli tam byla eště nějaka štamprla, tak to zlate prase je letos v dupě.
V Těšíně u lídlu jenom smrad po rybách
a náledí, všude se plíží kolony aut a hledají kapra. Tak ať si rybáři strčí ty kapry do řiti nebo do Říše, budou sardinky. A kýta šunky je nekonečná. Zvykat si na fronty nebudu, nechám si kapry ve vzpomínkách. Za fijalové vlády jsou vánoce bez kapra, zaprodanec zkurvený.
Valte Ládik do Třinca
Bo bez kapra ste u mě mrtvý Homolka.
Moc pekny serial
Tak zatim muj nejoblibenejsi serial tu skoncil. Dostal jsem u toho hroznou chut na predevsim skvarky.
Zkusim tu nejak sehnat spek.
Pri dnesni libove mode pocitam, ze budu za blbce.
V kazdem pripade 3x 5 slepic!
Mám pro Vás snadné řešení…
Mám pro Vás snadné řešení Sakuro. Ozvěte se mi na mail, já Vás pozvu na nějakou další zabijačku. Ještě mě čekají nejméně tři, možná i čtyři. To by bylo, abyste alespoň jednou neměl čas...
zabijacka
Ani nevite, jak jste me potesil. Urcite Vas vezmu za slovo. Letosni zimu to ale kvuli kovidu urcite nebude. Cas bych i mel, ale ty obstrukce jsou des, a nejhorsi je, ze clovek nevi, s cim prijdou pristi tyden, a ja bych nerad nekde zakysnul, protoze omicron.
Ale v kovidariu urcite vecne zit nebudeme, takze pristi navstevu Cech sladim s nejakou zabijackou u Vas.
Kralika jsem uz zabijel i stahoval (nespojovat prosim s Drahosem, shoda ciste nahodna), takze i nejakou tu praci zastanu.
Jeste jednou dekuji za pozvani, urcite se ozvu.
Dó prčic
Takhle to je jednoduchý?
Pochválit tři díly textového seriálu a pak tláča do krku?
A já vůl tady píšu jeden den o raketách a druhý o hrobech.
Ale to nic, žena bude za chvíli dělat salát, tak jí pak kus ukradnu.
Prdlajs bude dělat salát
My budeme dělat salát.
Prej: oloupej brambory. To jsem to s tím svým machismem pěkně dopracoval. Takže sorry, jako, ale jdu si olepit pazoury těma šlupkama.
Tak už mám jednu bramboru
už akorát ještě zpracovat ty dva hrnce.
Ale hrubě nesouhlasím. Já jsem muž a lovec. Měl bych správně někde v temném lese lovit divou zvěř.
Bacha, už jde, musím jít loupat...
Tak to nakonec dopadlo dobře
Žena mě chvíli pozorovala, pak zakoulela očima, prohlásila, že tímto tempem bychom štědrovečerní večeři absolvovali zhruba sedmadvacátého, vyškubla mi brambory z rukou a už je má oloupané. Obdivuhodná žena.
Já
ještě musím vyluxovat,vyžehlit ubrus a upéci štrůdl,to jím k obědu
Kapr má největší uhlíkovou stopu,
tolik starých dieselů při jeho nahánění jsem neviděl. To je ten grydyl? Kdyby jezdily elektromobily, zase by bylo v tom tichu slyšet vánoční kurvování z aut. A z těch vybitých nejvíc.
Vidláku, Vidlačko a Vidláčata
Kéž Bůh požehná Vašemu domu láskou, mírem a pohodou. Krásné Vánoce!
Správné umístění.
Napsal uživatel berkowitz (neověřeno) dne Čt, 23. 12. 2021, 13:38
"V moskevské manéži pokračuje 17. ročník velké tiskové konference ruského prezidenta Vladimira Putina ."
Správné umístění.
Cirkus patří do cirkusu, kam jinam.
Třiadvacátého prosince a…
Třiadvacátého prosince a scallop stále na stráži Evropských hodnot. Kurňa referente... to na tebe zítra fakt nikdo nečeká? To nemáš nějakou poetičtější práci? Zdobit stromeček, zabít kapra, nachystat salát, zabalit dárky... Jsi jak nadporučík Hamáček z Černých baronů. I na svátky v bojové pohotovosti.
Vidláku, vidláku...nejsem scallop
Vy už toho scallopa vidíte za každým rohem...nemáte ho i pod postelí?
:-)
kapra nejím, nelíbí se mi to, jak se s nimi zachází, takže si vystačím se smaženým sýrem a salátem. Ale děkuji za optání... :-)
A co doma? Rodina by byla?…
A co doma? Rodina by byla? Nebo budeš u stolu sedět sám?
Vidláku
proč doporučujete dnes nepsat na kydy jenom tomu jehož názor není shodný s názorem vidláctva?
Já mu nic nezakazuju... jen…
Já mu nic nezakazuju... jen obdivuju to nasazení. Jsou vánoce, já už tři dny píšu o zabijačkách, neberu si do huby ani starou ano novou vládu, neřeším Putina ano Brusel, ale referent jak vidno nespí nikdy. Obdivuhodné nasazení pro ojrohodnoty. Kdyby takoví byli v Bruseli všichni, měli bychom ráj na zemi. Škoda jen, že takto odhodlaní jsou jen scallopové a jim podobní. Jejich šéfíci už si dávno někde debužírují a dělají všechno pro to, aby celé toto scallopí nasazení vyšlo vniveč.
Nevím, jestli jsi se scallopem tykáte, ale já
scallop nejsem.
Jestli chcete pokračovat v debatě, tak bez tykání prosím.
Jinak přeji hezký večer.
Re: Logik Vy si se Škebloněm půjčujete jednu
klábosnici?
... IP adresa...
Hamáček byl slabej
Lepší bylo:
Autor - Dušan Jasánek
Vám z volstrýtu.
Lid povolal nás do zbraně,
my opustili frézy a uniformy navlékly,
si místo kombinézy
Stojíme pevně, v oku žár
vstříc slunci píseň letí
střežíme práci dělníků
a šťastný spánek dětí.
Dál asi nemá cenu pokračovat, jelikož jste Vidláku amatér a já tímto toho vašeho Hamáčka rozdrtil a na lopatky položil.
Hm, kdyby se na něco…
Hm, kdyby se na něco podobného zmohl Bidet, asi by to mělo být přímo z uzavřeného oddělení geriatrie ?
Putin objevil, že do 44…
Putin objevil, že do 44 procent (!!) ruských vesnic nevede veřejná a ani pořádná silnice, takže tam ani nedojede záchranka, když je potřeba.
Proč v Rusku, s jejich zásobami ropy, uhlí, plynu, není životní úroveň jako v Norsku?
Zajeďte se tam podívat,
nastudujte historii a přejdou Vás blbé otázky.
Je 76 let po válce a Putin…
Je 76 let po válce a Putin je u moci v této prosperující zemi od 16. srpna 1999 .
Re: Anonym Protože vyjde levněji pro
někoho potřebného přiletět vrtulníkem, troubo.
Kolik kilometrů to máš do Práglu, hňupe?
Z Magadanu do Moskvy to je skoro 11 000 km. Pojedeš tam sanitkou na vyšetření?
Predstavte si ...
ziskate vilu ve meste M. v casti CH.
Mate omezene mnozstvi penez na uctu.
Co si poridite jako prvni ?
Vydlazdeny chodnik nebo vysoky plot ?
Re: Homér Lehký
kulomet UKL - 59 úplně stačí.
A 5 000 napáskovaných nábojů.
Problém je vyřešen.
Protože na Norsko neútočilo…
Protože na Norsko neútočilo 300 divizí wehrmachtu, nevypalovali tam celé oblasti, nevraždili obyvatelstvo po milionech a nepovažovali je za podlidi. Dále pak v Norsku už základny NATO jsou a v Rusku ne. A protože je tam Rusové nechtějí, tak to něco stojí. A v neposlední řadě je Rusko o dost větší než Norsko a vzdálenosti tam hrají sakra jinou roli.
Škoda
perel.