Není o čem...

Autor
Štítky

Dnešním nedělním článkem bych chtěl trochu vykompenzovat dlouhé mlčení těm čtenářům, kteří na Kydy chodí i kvůli zemědělství. O zemědělcích jsem naposled psal při jejich protestech a pak už můj blog ovládla témata politická a válečná. Dnes to trochu vynahradím. Navíc se blíží žně, které letos začnou o čtrnáct dní dřív a určitě si povíme, jak se situace v našem základním sektoru vyvíjí.

Psal bych o zemědělství víc, ale letos tak nějak není o čem. Sucho se nekoná. Studené počasí trvalo poměrně dlouho, takže sluníčko z půdy nevytahalo zimní vodu. Jediným letošním problémem byl týden teplého počasí, který předčasně probudil stromy, ty začaly kvést a následné týdenní mrazy všechny květy spálily. To se občas prostě stává, protože příroda nečte naše zemědělské příručky.

Navíc, třeba u nás na Znojemsku mrazy nepřišly. My jsme měli jako obvykle trochu problémy s meruňkami, které vykvetou jako první v době, kdy jsou mrazy ještě běžné. Následným mrazíkům jsme se vyhnuli, takže máme i meruňky i všechno další ovoce. Moje třešeň na dvoře urodila tak dobře, že jsme nejen přejedení všech buchet s třešňovou náplní, ale ještě jsme naplnili padesátilitrový hobok a založili na třešňovici.

Jinde do dopadlo hůř a letošní úroda ovoce bude mizerná. Podepíše se to na chuti zemědělců vyrubat sady a místo nich začít pěstovat normálně obiloviny. Letošní ovocná neúroda je jen poslední kapka po mnoha letech dovozů ovoce z okolních zemí, kde mají zemědělci vyšší státní podporu a jsou schopni dodávat na trh levněji.

Mrazy dost poškodily i vinohrady a tak bude letos relativně málo vína. Ale zásoby se sklepích jsou dostatečné. Ona teď není zrovna doba, kdy by se víno prodávalo ostošest. Navíc, konkurence z jihu dále importuje, co se dá a velmi levně. Vinaři už čekají jen poslední hřebíček do rakve a tím bude spotřební daň na tichá vína. Poté už zůstanou jen velké konglomeráty a pár stréců, co si budou dělat víno pro osobní spotřebu.

Ale tohle všechno jsou dávné problémy, které jsem mnohokrát popisoval. Naše zemědělství je určeno na odpis, nikoliv ke zvelebení a přiznal to na plnou hubu i sám poradce premiéra, Křeček.

Jinak letos příroda neškodila. Obiloviny měly větší problém loni na podzim, kdy bylo vody málo a tak rostlinky málo odnožily. Letošní porosty jsou proto řidší. Ale vody bylo dost a dost, kdo letos hnojil, ten sice nebude mít rekordní výnos, ale jeho úroda bude mít dobrou kvalitu. Ve skladech je hodně loňské nízkodusíkaté pšenice, takže po smíchání z toho bude úplně ideální mouka na pečení.

Přes všechny spekulace o chemtrails a řízení počasí, sucho naší republiku přestalo trápit. Takřka úplně. Na polích v mém okolí stále stojí voda a máme půlku června. V tuto dobu zde zemědělci s napětím vždycky čekali, zda přijde nebo nepřijde ta jedna důležitá bouřka, která rozhodla, jestli bude úroda skvělá a nebo jestli to bude propadák. Teď se nalévají klasy. Letos je to jedno. Navíc je pořád relativně zima. Lesům i polím to prospělo. Příroda se letos probudila dřív, ale měla k dispozici krásné dlouhé jaro. A protože příroda nepracuje podle lidských měřítek, vždycky to nějaká plodina odnese. Letos to bylo hlavně ovoce a víno.

Ne, není to příznak žádného zdivočelého klimatu. Když mi bylo deset, chodil jsem na své narozeniny v březnu v krátkých kalhotách, když mi bylo pětadvacet, bylo v lednu takové teplo, že po celý rok nepřestaly kvést sedmikrásky. Když jsem se ve třiceti přestěhoval na jižní Moravu, nasněžilo nám ještě v dubnu třicet centimetrů. Zažil jsem jara, kdy za šest týdnů nespadla ani kapka vody, v březnu teploty skoro neklesly pod dvacet stupňů a v dubnu byly běžně třicítky. To se hodně líbilo meruňkám a vínu. Meruňky byly obsypané a víno dávalo neuvěřitelnou cukernatost. Zato obiloviny usychaly před očima.

Dokud je nepřítelem zemědělce jen jaro, léto, podzim a zima, sedlák to zvládne. Na to je zvyklý po celá staletí. Pokud nesází vše na jednu kartu, pokud má na svých polích dostatečnou různorodost, vždycky bude mít něčeho hodně, něčeho bude mít málo, občas bude mít všeho dost a občas prostě zažije špatný rok, kdy nevyjde skoro nic. Normální stav.

Horší je, když se ke čtyřem tradičním nepřátelům ještě přidá ten imperialismus, s tím se zemědělec vypořádává těžko. Když mu sem bezcelně navozí obilí z Ukrajiny, kterému není schopen cenově konkurovat, když mu sem navozí jablka z Polska, která tam jsou mnohem více dotována, když mu sem navozí kuřecí z Brazílie, to jsou věci, kde toho moc nezmůže. Obzvlášť když ho zradí Agrární komora i Zemědělský svaz. To se pak zemědělec musí dát na politiku.

Je to takové symptomatické pro dnešní dobu. Papaláši ve vrcholných funkcích roní krokodýlí slzy nad klimatem ve kterém už brzy shoříme, hemží se po summitech, kde zachraňují planetu pomocí deindustrializace, zákazem orby a omezováním hnojiv a přitom se příroda chová vlastně velmi mírně. Zemědělci nemají problém s klimatem, ale mají problém se všemi těmi Peksy, Kolaji a Leyenovými, kteří ve svém svatém nadšení odmítají vidět souvislosti a stali se mnohem většími škůdci zemědělství než kterákoliv přírodní pohroma. Navíc, přírodní pohromy přicházejí nepravidelně a občas, liberální pohromy přicházejí každý den.

Já si letos vlastně stěžuju jen na to, že musím skoro každý týden posekat trávu. V normálních jihomoravských rocích stačilo dvakrát během jara, pak jednou o prázdninách a na konci září. Teď jezdím po zahradě téměř v jednom kuse a jakmile pokosím, přijde zase nějaká voda a stébla znovu vystřelí vzhůru. Vody je tolik, že jsem letos ještě ani jednou nezaléval. Dokonce ani okurky ne.

Docela slušný výsledek na to, že podle režimních intervjuků je letošní rok nejteplejší v historii měření, Česká republika se otepluje dvakrát rychleji než ministr životního prostředí Hladík a za měsíc se všichni zalkneme horkem. Ani bazén jsem ještě nenapustil… V jiných letech jsme se už skoro měsíc cachtali…

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (320 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Politika nikdy nekončí, volby EU už máme za sebou, je dobré Danieli když si trochu odpočineš a budeš mít možnost se více věnovat svým zemědělským pracím, rodině a svému zdraví. Je dobře že u vás na Znojemsku mrazy nepřišly a že máte i úrodu. Za to u nás na severní Moravě je to bídné. Na moji 4000m2 velké zahradě je to absolutní katastrofa, třešně a višně letos nebudou, to stejné i švestky, broskve a meruňky. Na ořechy byl smutný pohled jak těm  obrovským stromům zcela zčernali a žalostně visí listy. Teď už se ořechy vzpamatovali, již zase poskytují bohatý stín ze svými novými listy, bohužel ani zde úroda na ořechy nebude. Snad nějaké jablka s jabloní budou.

Průměrný počet slepic: 3.5 (61 hlas)
Trvalý odkaz

Mírová konference ve Švýcarsku svolaná bývalým komikem a ukrajinským exprezidentem Zelenským začala ve stejný den, jako odstartovalo Mistrovství Evropy ve fotbalu v Německu. Která s těchto dvou akcí je pro svět zajímavější, to posuďte sami, nicméně o účast na sportovním klání musely týmy bojovat, zatímco té na summitu se řada států dobrovolně zřekla. Jestliže ME má určit nového krále evropského fotbalu, nevhodně nazvaná konference jako mírová má hlavní osobu danou dopředu a její výsledek je také jasný.

  Vladimír Putin v předvečer sletu politiků do Švýcarska navrhnul řešení na Ukrajině a vzhledem k současné situaci a výrazné převaze ruské armády poměrně velkoryse nabídnul ukončení bojů. Jeho podmínky jsou očekávané. Rusku zůstanou územní celky na Východní Ukrajině včetně Krymu, zbytek zůstane Kyjevu, ovšem s neutrálním statusem bez možnosti přistoupení k NATO a dalšího vyzbrojování ze strany Západu s tím, že bude pokračovat denacifikace uvnitř Ukrajiny. V podstatě tak zopakoval to, kvůli čemu celý spor vzniknul ,a je ochoten okamžitě stáhnout svou armádu. Slyšíte ten řev mírotvorců ze Švýcarska?

  Zelenskyj nechce válku ukončit a Západ také ne. Návrat do původních hranic už se nikdy konat nebude, Ukrajinci nikdy ani s veškerou podporou USA Rusko neporazí, vojáci jim dochází a západní zbraně kvalitou nepřevyšují ruské. Ale Ukrajina je bohatá na přírodní zdroje, má kvalitní černozem, válka živí zbrojařský průmysl a dochází k testování schopností a možností, jak se dostat k ruskému bohatství. Pro USA a NATO jde o ideální a levnou předehru pro případ vyvolání celosvětového konfliktu. Pro vrchní ukrajinskou vrstvu o možnost nahromadit obrovské majetky dotované každým z nás. Samotný diktátor Zelenskyj pojal svou misi jako divadelní hru, v níž exceluje v hlavní roli a jde si pro Oscara. Jen drzí oponenti by mu nabídli maximálně Bludišťáka.

  Výsledek tzv. Mírové konference je dopředu jasný. Náčelníci dostavivších se státu si na konečné radě odhlasují válku. Bez ohledu na cokoliv, tedy na zbytečné umírání, utrácení, na jasný výsledek v podobě dalšího postupu ruských jednotek. Záměrem konference bez účasti Rusů a plno dalších zemí je pokračovat v bojích za každou cenu. Mír je to poslední, o co Západ stojí a Zelenskyj jim to vše umožňuje. Jeho představy o ukončení sporu jsou tak nesmyslné, jako vyřčené požadavky pomoci, kterou po ostatních požaduje. K zastavení bojů vede především výměna tohoto klauna přímo na Ukrajině za soudného politika schopného realisticky přijmout stav, ve kterém se válka nachází, dále ochota zasednout skutečně ke kulatému stolu a začít vyjednávat. S Rusy a s Vladimírem Putinem. Zelenskyj bude jednou rád, když ho vlastní lidé nechají žít a čerpat ze svého za války nabytého bohatství.

  Z tohoto pohledu je tedy Mistrovství Evropy daleko zajímavější událostí s hůře předpovídatelným výsledkem. A to po něm přijdou na řadu Olympijské hry v Paříži. Na obou akcích mohou dělat problémy migranti schopní ohrozit bezpečnost pořádaných akcí. Svět je momentálně v napětí a nikdo neví, odkud se vynoří provokatéři zneužití k další jeho eskalaci. Osamocený jihoamerický palič autobusů je ukázkou toho, co jsou naše tajné služby nazvané Zemanem jako čučkaři schopné vymyslet. V Německu a ve Francii mohou být mnohem rafinovanější a cokoliv se tam stane, bude mít ruskou stopu, i kdyby se měla vyrobit. A aby tomu nebylo dost, Leyenová už zase od Gatese pod dozorem WHO nákupem 650 000 dávek plní sklady experimentálními vakcínami proti ptačí chřipce. Zdá se, že si připravují další pandemii. Zatím to u nás znamená nedostatek kuřecího masa, čemuž se po nesmyslném vybíjení drůbežích chovů nelze divit. No ano, svět se zbláznil a my tomu svou netečností přispíváme.


Jindřich Kulhavý   15. 06 2024
www.inadhled.live    

Průměrný počet slepic: 4.2 (128 hlasů)

Co se politiky týká, je vlastně jedno, kde člověk je, protože v televizích je to všude stejné, jak jsem viděla v chorvatské Brele. To znamená, že Zelenský je stále prezidentem, kterým by už de facto být neměl (kromě toho je to i kanonýr, který zatočí s Ruskem), všichni ho mají rádi, všude je vítán, a tu válku prostě vyhrát musí, i kdyby měla padnout celá Evropa. Chorvatská televize je úplně stejná jako naše ČT24, ruský kanál jsme tam neměli (já ho nenašla), a jediné, co tam bylo pravdivé, byla předpověď počasí.

Nevím tedy nic, co nesměli říkat na stoce ČT24, s výjimkou západních kanálů, které ukazovaly i husté nepokoje související s tím bezvadným stavem v Evropě, do kterého nás přivedly naše nejlepší vlády. Byla i nějaká sešlost všech těchto bezva politiků (koukla jsem vždy jen krátce než jsem přepnula jinam z důvodu nestravitelnosti a mého gradujícího vulgárního slovníku), tam bylo mj. v záběru vidět, jak je ten náš odporný „krasavec“ PePa podobně velký jako vedle něj stojící prťavá Lejnová. Pohled za všechny prachy.., se divím, že ho vzali za vojáka, nebo že vysušenou Lejnovou vůbec nechali řídit Evropu - obojí je bizár…, Merklovka proti ní byla alespoň vidět.

Na ČT jsem taky na vlastní oči viděla a slyšela mluvit jejich reportérku – celé to trvalo několik minut, kdy místo o velrybách mluvila o verlybách - mnoho verlyb.., a jedna verlyba.., u těchto verlyb... Už ani nevím, o co šlo, protože jsem zůstala jen u počítání, kolik takových „verlyb“ v reportáži celkem bude.

Jinak podle ČT24 vůbec dostávali Rusové „na prdel“, USA jim znemožnily obchodovat na burze v dolarech, rubl tím pádem rekordně klesl, prý je to položí,…, další sankce, Ukrajinci jim zničili drahé letadlo..., Rusové „padají jak švestky“.., s Putinem to jde s kopce…. Takže se nejdřív budu muset probrat a seznámit s tím, co a jak se za 15 dní ve skutečnosti událo. Chorvaty politika nezajímá, měli nejnižší účast teď v evrop. volbách, je tam drahota a bude prý hůř. Mají tam svůj byznys a koukají co nejvíc ošulit turisty.  Ale jinak tam mají krásně. Jen lidi to kazí :-).

Tož pěknou neděli!

Průměrný počet slepic: 4.5 (33 hlasů)

Zdravíme Vás paní Včelko. Chyběla jste nám zde na V.Kydech. A Váš komentář je jako vždy trefa do černého 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Zdravím, Antoníne, a děkuji.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

Všechno při starém, Antonín usilovně tapetuje, vedu s ním guerillovou válku, Berrnard je se mnou ve stejném zákopu, a zbytek fóra, Vidláka nevyjímaje, si ze mě dělá srandu..

Průměrný počet slepic: 4.2 (14 hlasů)

Tak zlé to není. Jste velice chytrý chlap a máte můj obdiv ale myslím, že je škoda, když svoji energii věnujete problému, který se změnit nedá. Jedno staré a známé úsloví říká;
Bože, dej mi pokoru a trpělivost, abych překonal věci, které změnit nemohu, dej mi odvahu a sílu, abych změnil věci, které změnit mohu a dej mi moudrost, abych tyto věci dokázal rozlišit“.
Kolečko na myši funguje docela dobře
😊
Ale ta věc s tapetováním by se dala určitě vyřešit, ale to je spíš na administrátora webu Marka. Na FB se delší texty nezobrazují celé. Je vidět jen několik řádků a zbytek až po rozkliknutí. Myslím, že by tohle opatření (kompromis chcete-li) věc elegantně vyřešilo. Ovšem netuším jak moc je to složité, bo do programování jsem nikdy nefušoval 😊

Pěkný den přeje Jirka Vlach

Průměrný počet slepic: 4.8 (14 hlasů)

.. jsem ochoten na to i přispět.. A kdyby byly i základní emotikony, tak by to bylo naprosto žůžovní..

Za sebe mohu říci jen, že by to byl doslova balzám na mé nervy..

 

Přeji také pěkný den, Richard Pech

Průměrný počet slepic: 3.7 (12 hlasů)

Děkuji i vám, na "Kydy" jsem si vzpomněla vždycky, když jsem na chvíli pustila ČT a neznala jiné informace. Co potom lidi, kteří sledují a věří tomu, co tam celý den, měsíc a rok žvaní... 

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Také zdravím Včelko při návratu do reality:-). Od moříčka je to vždy náraz! A z Brelinky obzvláště:-). 21 let byla místem našich dovolených, mnoho nádherných vzpomínek...:-)

 

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by Itkica

Trvalý odkaz

děkuji! Brela je perla a pláže jsou tam skvostné, jenomže už na to přišlo příliš mnoho lidí. Jsem ráda, že jsem Brelu poznala už před 36ti lety, kdy to byla pro mě pecka. Pak jsme zkusili i jiná místa, ale žádné nebylo takto krásné. Jezdí tam i pár stálých lidí, se kterými se už znám, tentokrát jsme se neminuli. Jsou do toho místa zamilovaní, poznali plno dalších destinací a zemí, ale nikde se jim tolik jako tady nelíbí. Pro mě to má ale od tohoto momentu jednu zásadní chybu - tento resort právě koupili Arabové. Dělají tam různé nesmyslné úpravy - jako třeba renovované pokoje, ale v jejich duchu, zřejmě sedí na zemi nebo jak, nedali tam stolek ani židli (jen na balkón ty balkónové), obří postel a jeden hadrový taburet nanic. V restauraci jsou vidět různí "hnědí" (naštěstí ještě vaří chorvatská jídla a ne ty jejich). Z klidného místa dělají různé atrakce pro děti, takže bude i hluk a z borovicového háje chtějí pokácet několik stromů před hotelem, aby tam mohli vybudovat jakýsi bazén, přičemž moře je přímo před hotelem - je tam pro ně asi moc přírody a málo betonu a písku. Tož změna k horšímu a to já už vidět nechci. A lidí už je tam i na začátek června příliš. Ještě před kovidem byl červen jediné myslitelné datum co se lidí týká. Idylka ale skončila.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Máte naprostou pravdu, Brela je perla. To místo má genius loci. A v Hr jsem byla na mnoha místech, trochu jsem ho i průvodcovala (to byl jen koníček:-) ), ale žádné nemá to co Brela! Poprvé jsem tam byla před 28 lety (je vidět, že obě asi patříme k těm, které nemusí nutně být jinde, naopak milé a prověřené je to pravé:-) ) a teď už jsem tam 6 let nebyla. A asi bych byla také zklamaná jak se místo mění a hlavně bych též špatně nesla množství lidí. Vloni jsme byli ke konci června v Poreči a ještě se to dalo, ale lidí mnoho, atrakcí také a turismus šílený. Tak chápu jak do toho vletí a ještě Arabové, tak to musí brát špatný obrat. Raději si ponechám jen ty hezké vzpomínky:-). A ceny vloni zvedli dost brutálně. Jenže ti hrvati mají holt krásné moře a přírodu a je to blízko (Dalmácie je samozřejmě hezčí než Istrie:-) ), tak většinou se to musí překonat. Ale chce to červen nebo září. My jsme zpočátku jezdili do Berulie, ale pak už jen do soukromí, má to své kouzlo a vazby. Tak překonejte dobře náraz návratu:-)

 

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

In reply to by Itkica

Trvalý odkaz

V soukromí jsme taky dříve byli, ale já už si chci dovolenou užít, tedy snídaně a večeře v hotelu, mít to tzv. "na klíč" a u nosu, abych nikam nemusela..., a pak mít celý den jen pro sebe, co a jak mě momentálně napadne. Ale návrat je pak o to těžší, to je fakt. :-)

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

To naprosto chápu:-). Také jsem se nechtěla nikdy okrádat o čas na sluní a v moři. I ženy mají své dny:-). Ale dělala jsem jen snídaně, zbytek byl na restauracích:-). Vloni to bylo s polpenzijom v hotelu a vadil mi zas ten chaos v jídelně. Ty návraty ale jsou tristní. To chce statečnost. Ale i tak bych hned jela:-). Tak aspoň poslouchám Olivera (Dragojeviče)...

 

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

MAP 2018 Putin zase všechny napálil! Ukrajinští pekaři zuří, že už nemají z čeho péct chleba! Hlupák Zelenskyj nechal Euro-spekulanty z Ukrajiny odvézt všechnu pšenici!

Na Ukrajině tento týden z čista jasna vypukla “obilná panika“, a kyjevským médiím už nezbylo, než aby svým lidem konečně přiznaly pravdu. Ukrajina, obilnářská velmoc světa, která každý den, celé dva poslední roky, pumpovala ke vzteku Putina, i polských a východoevropských farmářů, svou levnou pšenici vlaky, loděmi i kamiony západoevropským překupníkům s obilím, má najednou úplně prázdné sklady, a tamní pekaři, cukráři i výrobci těstovin začali před pár dny po sociálních sítích hlasitě panikařit, že nebude chleba, ani makarony. Téma hlad je přitom na Ukrajině hluboko zakořeněné. Stalinský Holodomor je národní protiruská struna. A přírodní i válečné hladomory pronásledovaly Ukrajince po celá staletí. Obilnice Evropy byla vždy paradoxně zároveň místem těch nejděsivějších evropských hladomorů, kterým snad historicky konkuruje jen pověstný “Velký irský hladomor“. Slovo hlad je na Ukrajině natolik politicky třaskavé, že ani současná Kyjevská Soldateska, jinak pověstná svou litou cenzurou a klamnými mediálními operacemi PSYOPS, tentokráte nezasáhla, a nechala pravdu vyjevit. 

Putin, všemi mastmi třikrát mazaný geniální stratég, byl o nešťastné obilné situaci na Ukrajině zřejmě v předstihu, od svých všude přítomných agentů, se kterými si ani český Koudelka neví rady, informován, a tak v posledních měsících vedl obzvláště rafinovanou obilnou válku. Nejprve evropským překupníkům nahrnul ruské obilí za dumpingové ceny, a další kvanta obilí za tržní ceny vrhnul na africké, asijské i jihoamerické trhy. Západní obilní spekulanti, hlavně Francouzi, ale i Rumuni, zareagovali podle Putinových představ, a v honbě za maximálním ziskem, nakoupené levné ruské i ukrajinské obilí s tučným ziskem rychle prodali evropským mlynářům, pekařům i výrobcům těstovin. Okamžitě tak srazili ceny evropského obilí na historické minimum posledních let, a to obratem všechno levně skoupili a hned vrhli na světový trh. Na něm v důsledku západních spekulací s evropským obilím začaly rychle padat ceny.

A to byl okamžik, na který Putin čekal. Bleskem nařídil ruským dealerům prodávat obilí pouze za původní vysoké ceny. A než Ukrajinci pochopili, co se na trhu vlastně děje, Egypťané a další země Afriky vykoupili za hubičku všechno prodávané ukrajinské i evropské obilí. Na trhu v tom okamžiku zůstalo pouze drahé ruské obilí a ceny vyskočily nahoru. A byly najednou tak lákavé, že kyjevští překupníci ani na okamžik nezaváhali, a vyprodali zbytek ukrajinské úrody, protože na Ukrajině by jej udali jen za polovinu. Putinovo dílo bylo dokonáno, ukrajinské sýpky zůstaly najednou prázdné. A tamní pekaři a výrobci těstovin spustili hlasitý povyk. 

Paradoxně, vzbouření polští zemědělci, kteří blokovali hraniční přechody, a vlády Slovenska a Maďarska, které blokovaly značnou část vývozu pšenice z Ukrajiny do EU, vykonaly letos pro ukrajinský lid více pozitivní práce, než celá naše domácí fialová politická smečka, protože i díky nim značná část ukrajinské pšenice zůstala v ukrajinských sýpkách, což se fialovým po značnou část roku pranic nelíbilo.  

Výše letošní ukrajinské úrody je zatím nejistá. Všichni se shodují, že obilí bude méně, než o loňské sklizni. Ta byla nejen rekordně malá, ale i rekordně nekvalitní. Ukrajinská pšenice má tu zvláštnost, že je velice náchylná na přílišné vyplavování lepku ze zrna v době jarních a prvních letních měsíců. Loni bylo ve třídě B vyplaveno oproti běžným zvyklostem navíc 7% lepku, ve třídě C dokonce 20%. V každém případě, sami Ukrajinci netvrdí, že jejich pšenice je nějaká extra kvalita. 

Rodion Rybchinsky, expert FAO, včera varoval Ukrajince, že je čeká ještě jedno další zdražení výrobků z mouky, hlavně pečiv. Podle experta je elektřina vyráběná dieselagregáty 2.5 krát dražší, než elektřina ze sítě. Ta však nebude, protože Putin má vše dobře spočítané. Současně rozmlátil ukrajinské elektrárny i rozvodnou energetickou infrastrukturu, rozstřílel zásobníky plynu, a taky nechal ukrajinské a západoevropské překupníky, aby z Ukrajiny vyvezli a rozprodali všechnu kvalitní pšenici. Teď se chystá shrábnout tučnou válečnou dividendu za své prohnané úsilí. Ukrajinci budou od léta muset požívat nekvalitní potraviny za horentní sumy, a těšit se přitom na zimu, kdy budou mrznout. A při tom všem si budou muset dávat bedlivý pozor, aby nepadli do rukou nějakému kyjevskému lovci lebek, který je bez tučného dolarového výpalného ihned nechá dopravit do zákopů Zelenského Soldatesky.

Co dodat? Už aby byl mír. A už aby se objevili nějací chytřejší a méně hamižní politici, kteří se nechytí na každou Putinovu “pozlacenou” návnadu.  

to byli úryvky článku, celý článek zde:

https://www.michalapetr.com/map-2018-putin-zase-vsechny-napalil-ukrajinsti-pekari-zuri-ze-uz-nemaji-z-ceho-pect-chleba-hlupak-zelenskyj-nechal-euro-spekulanty-z-ukrajiny-odvezt-vsechnu-psenici/

Průměrný počet slepic: 3.9 (67 hlasů)
Trvalý odkaz

Bývalý český prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci po inauguraci Petra Pellegriniho odsoudil rozhodnutí Fialovy vlády zrušit pravidelná setkání slovenské a české vlády.

Vyjádřil se také k příčinám atentátu na premiéra Roberta Fica.

Jednominutové a 40 vteřin video viz zde: https://t.me/neCT24/57613
 

Průměrný počet slepic: 4 (61 hlas)
Trvalý odkaz

to počasí nejvíc odskákaly duby. Jak bylo na konci zimy dlouho teplo, nechaly se přesvědčit, že už je jaro, vyrazily jim nové lístky a pak přišly ten týden trvající mrazy, které to mladé listí spálili. Kupodivu, buky, které začly dřív, ty to tolik nezasáhlo. Kůrovcová kalamita už je minulostí. Když se někde lokálně objeví, díky tomu, že je v půdě dost vody, tak ten smrk, když zjistí, že se do něj nějaký takovýto malý hajzlík zavrtal, tak začne smolit a utopí ho.

Jasan to už má za sebou skoro. O tom se moc nepsalo. Dost bylo mediálně pokryto, že byla kůrovcová kalamita, ale to, že u nás končí jasan, toho jsem si nevšiml. Je to smutné, když tak silný strom, na který musím nasadit padesátku lištu, dokáže přeprat nějaká plíseň, která ho napadá. Jako dělníka a co se týče peněz, by mi to mohlo vyhovovat. Nedávno jsem kácel porost, kde byla průměrná hmotnatost 3,5 kubíku na klacek. Tak to je fajn, když zjistíte, že jste si vydělali 8 litrů za den. Ale jako člověku, který má ten les rád je mi z toho trošku smutno. Ale máme na tu jasanovou kulatinu odbyt. Posílá se to v kontejnerech do Vietnamu. To je celkem zajímavé, ten obchod se dřevem. Modřín se zase dobře prodává do Austrálie.

Vidláku, díky za dnešní téma, nedovedete si představit, jaká je to paráda nemuset alespoň jeden den řešit politiku, nebo válku. To mi tady poslední dobou dost chybělo. A třeba to někdy pochopí i Antonín, kterému se zadařilo pod článkem o zemědělství nasadit politiku, páč byl nadrženej sem překopírovat to, co zase včera někde splašil.

Tak se schválně nechám překvapit, až se ostatní probuděj, o čem bude dnešní diskuse. Teď frčím do lesa. Dostal jsem příkaz, že musím sejmout alespoň jedno prase. nějak se nám tady ti parchanti přemnožili. A když se nedávno během dne jedno promenovalo přímo před základkou, tak začala veřejnost držkovat, že za to můžou myslivci. Tak aby byl klídek, musíme snížit stavy. (Ne myslivců, ale divočáků).

Průměrný počet slepic: 4.2 (68 hlasů)

Hlavně pozor na mysliveckou "friendly-fire":-) Nejhorší jsou prej myslivci z lepší společnosti, z měst, kteří mají špičkovou techniku, dojedou na hon nejnovějším Land Roverem, ale střílej na všechno, co se pohne a ještě nic netrefí. Má to nějaký termín, takový myslivec z města?

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)

?

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

.. se opravdu činil.. On si ty své tapety snad připravuje celý den, a ani to, že Vidlák píše o něčem úplně jiném ho nemůže vyvést z rovnováhy.. Osobně soudím, že tu bude muset Vidlák buď provést hlubokou orbu tak aby všechen úporný plevel zaoral tak hluboko, aby už znovu nevzešel, nebo aplikovat nějaký selektivní herbicid.

Průměrný počet slepic: 3.3 (44 hlasů)

mám zdejší komunitu, či společnost docela rád.  No, zrovna v dnešní době mít někoho rád je asi trošku nadnesené, ale rozhodně každého přispěvatele respektuji. Každý jsme nějaký a kdo je bez chyby, ať hodí kamenem. "Causu Antonín" spustil svého času, jinak mně sympatický Ethanol,  tak dlouho se  nevybíravým způsobem do Antonína navážel, až ho asi po právu (bohužel) Vidlák zabanoval. Antonín je skutečně neobyčejně aktivním přispěvatelem, ale to se přece nedá odsuzovat a předsouvat názor, že úmyslně škodí Vidlákovi. Z mého pohledu se Antonín provinil jen jednou a to tehdy, kdy zbytečně "vyjel" na (myslím) Rada. Nechme na Vidlákovi ať sám napomíná toho kdo činí něco nepatřičného. Mně se nesmyslné válčení nelíbí, ani na tomto webu. Není nás tu zase tolik, abychom se museli nesnášet.

Průměrný počet slepic: 4 (37 hlasů)

Já bych osobně nikoho nebanoval. Odstřihnutí Ethanola jsem nesl dost těžce, i když ten maník mi většinou šel po krku. Ale zase měl vlastní názor a mě tady chybí.

Antonín je krapet hloupej, žádný názor nemá, pouze sem každý den picne názory někoho jiného. Ale z mého úhlu pohledu, pro správného provokatéra, je Antonín ideální terč. A že mi včera napsal, že už na mě nebude nikdy reagovat? Pche, nakonec to nevydrží, já umím bejt zarputilej. Takže Antonína prosím zde zanechat, mě baví.

Průměrný počet slepic: 2.9 (25 hlasů)

.. a toxický. Nemám nic proti jeho tapetám, vadí mi jen, že je dává příliš brzo. Kdyby je vkládal druhý den ráno, tak mu za ně ještě poděkuji a se zájmem přečtu. Úplně zahluší diskusi..

Průměrný počet slepic: 2.7 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

kráčí spolu ruku v ruce. Kdo není teplý, ten jakoby nebyl. Teplý je politik, moderátor, či kdejaký jiný debil.

Průměrný počet slepic: 4.3 (29 hlasů)

Obzvlášť když se jedná o takzvaných samozvaných moderátorů, aneb těch kteří považují sami sebe více královského než sám král

Průměrný počet slepic: 3 (26 hlasů)

Samozvaní moderátoři, říkáte?

Ti diskutující ale mají pravdu, tapetujete to tady mimo téma cizími texty bez vlastní myšlenky.
Jste obtěžující asi jako ovád.

Průměrný počet slepic: 2.4 (17 hlasů)

.. nesoudný k tomu, nebo si na servilního prosťáčka jen hraje, a jeho úkolem je zaplevelit diskusi tapetami natolik, aby se gramotní diskutéři s názorem a slohem stáhnuli do pozadí a náhodní kolemjdoucí šli jinam..

Říká se, že vždy, když se někde sejde deset lidí, je mezi nimi jeden takříkajíc služebně.

Přikláním se spíše k tomuto názoru, protože normálně uvažující a nekonfliktní člověk by si už dávno dal říci, a dával by své tapety tak, aby nebouraly diskusi lidí, kteří umí psát a mají co říci.

Kdybych byl feudální panovník, prohlásil bych Antonína za Zemského škůdce, a vypsal na jeho hlavu tučnou odměnu.

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

kolik je tady jen dnes vašich příspěvků na téma Antonín. Myslím že víc, než Antonínových tapet ?

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

.. možná že i pěti, a tato vaše reakce na teplé politiky svědčí opravdu jen o tom, že jste nejen:

rozumu mdlého,

charakteru cyklisticky*1) slizkého

ale i rychleji píšete, než myslíte..

 

 

*1)Cyklista se nahoru (k vrchnosti) hrbí, dolů šlape.

Průměrný počet slepic: 2.3 (8 hlasů)

🐓🐓🐓🐓🐓

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Přes všechny spekulace o chemtrails a řízení počasí. To zase tak velké spekulace nejsou, přijeďte se podívat na Hradecko. 14 dní do voleb v EP byla obloha jako vymetená. Krásně modrá, plná nadýchaných mraků, volby skončily a každý den je obloha šedá, plná chlupatých čar. Nepršelo už téměř měsíc (pokud nepočítám těch pár kapek, které občas poletují vzduchem a nestačí ani dopadnout na zem), takže zaléváme každý den. Navíc ten sajrajt, který z oblohy padá dělá zdravotní potíže každému v okolí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (28 hlasů)

I když nám na severu se ty bouřky poslední vyhnuly, tak mám všechny tři nádrže na dešťovku nařachané.

Ale je fakt, že by mohlo být tepleji. Předevčírem jsem dokonce musel přitopit. Moje žena je zmrzlina a oznámila mi, že v 18 stupních nehodlá bydlet. Z toho našeho topení by asi ekologická Greta dostala kopřivku, jelikož v obýváku jsem rozhicoval krbovky, ale o dvě místnosti vedle, bez dveří,  jsme nechali otevřené okno, aby naše kočka mohla vyrazit na lov a když pak někoho venku sejme, aby se mohla zase vrátit dom a vytahovat se s ním, jak je dobrá. Ale co, dřevo mám zadáčo, tak co bych nezatopil ženě a pánubohu do oken.

Průměrný počet slepic: 3.9 (25 hlasů)

Podívej se na toto video

https://www.sinagl.cz/images/dokumenty_2024/Q2/Volebni_klip_z_Finska.mp4

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

ale fakt hořce. Přesně tam totiž kráčí Evropa.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

.. ale opět mne vyděsil, až rozesmál..

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Děkuji Vidlákovi za zemědělské téma:-)

Letos je stratifikace škod způsobených počasím velice pestrá. Někde skoro nic, někoho mrazy jen lízly, někde mají totálně zničené celé hektary vinohradů. U nás by se dalo mluvit spíš o tom líznutí. 3/4 plodů meruněk opadalo a ořešáky musely nasadit celé nové olistění. Jinak ještě dobré. Bohužel kombinace vlhkosti a teploty výrazně prospívá savém a žravému, zejména mšicím, které podnikají spektakulární expanze, a já venku běhám s Mospilanem, abych ubránil těch pár rajčat, na které ty svině jdou taky. Teď zrovna končí první letošní cyklus, takže se šíří nejen díky mravencům, ale i vlastní létající životní formou.

Co se vody týče, tak problém nevyjadřuje přítomnost louží v červnu, ale obecný stav podzemních vod. A tam jsme pořád 1,5 metrů pod stavem před 100 lety, což měřím velice přesně ve studni. Nevím, kolik promočených let by bylo potřeba, aby se to vrátilo zpět, a o takové roky zrovna moc nestojím, protože horší než sucho je už jen to mokro:-)

Teplo bude, za pár dní třicítky jak když vyšije, takže bazény ven!:-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

plná z 9 metrů a ve sklepě jsme čvachtali ve vodě. Ale to byly zimy pod sněhem i v nížinách a také si pamatuji ty slavné Uhelné prázdniny.

Pamětníci vzpomínali, jak za války prohazovali lopatami silnici z Chedrbí do Červených Janovic, a jak Čáslavští chlapi lopatovali do Krchleb.

Kronikáři zase vzpomínají na to, jak se v Českých zemích dařilo vinné révě a jak o dvěstě let později Francouzi mrznuli na širých ruských pláních. U nás se zase zakládaly rybníky v dobách zvýšených srážek proto, aby lidé měli co jíst, když obilí hnilo na polích. Dnes už zanikly všechny rybníky "nebesáky" což byly rybníky bez přítoku, napájené jen atmosférickými srážkami.

Počasí na planetě se stále mění a nakonec budeme rádi, když se nám podaří odvrátit další dobu ledovou.

Globální zalednění zpravidla začíná tehdy, když na severu nestihne roztát v létě všechen sníh. Tím se zvýší odrazivost slunečního světla a už to jede. Dnes bychom už dokázali zárodky ledovců pocukrovat biouhlem a nástup doby ledové odvrátit.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

I když letos na naší zahradě skoro žádná úroda ovoce nebude kvůli mrazíkům které udeřili , ty časté lijáky které zde na severní Moravě až dodnes máme, hojně přispěli mladým okrasným stromkům a keřům které jsem se zpožděním  nasadil. A bylo jich opravdu hodně. Za tu ušetřenou  námahu zalívání a spousty ušetřené vody to stálo za to.

Průměrný počet slepic: 4 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

Prezident Polska: „Rusko se musí rozdělit na 200 států“!
A. Duda prezentoval prohlášení o budoucnosti Ruské federace z pohledu polského vedení

16.06.2024 | 08:02, Redakce | e-mailem: info@pronews.gr


Nový olej do ohně proti Rusku přilil polský prezident, který navrhl, aby bylo Rusko rozděleno na 200 států, nebo jinými slovy na tolik etnických skupin, kolik existuje v Ruské federaci.

Samozřejmě s takovými prohlášeními může být reakce Moskvy velmi odlišná.

Podrobněji A.Duda uvedl:

„Představuji vám část světa, Rusko, které je vězením 200 národů. Pro vyslovení této věty existují dobré důvody. Na ruském území je 200 etnických skupin, které skončily v ruském státě jako dnes Krym. Rusko zůstává největší koloniální říší na světě. A na rozdíl od Evropy, která dekolonizovala, Rusko ne.“

duda


Těmito prohlášeními Polsko fakticky „odsekává“ jakýkoli pokus o příměří či mír na Ukrajině, neboť v podstatě volá po rozpuštění Ruska, což v kombinaci s kroky NATO jen dosáhne větší ruské reakce.

NATO plánuje zřídit tři velké vojenské základny v Polsku, Rumunsku a na Slovensku „za účelem koordinace dodávek zbraní na Ukrajinu“, řekl již dříve maďarský premiér B. Orban a vyjádřil znepokojení v Rádiu Kossuth.

„NATO chce na Ukrajině vytvořit takzvanou misi NATO, která by koordinovala přesuny zbraní dodávaných na Ukrajinu.

Vytvoří tři velké vojenské základny, kam budou přepravovat zbraně na Ukrajinu a sem na území zemí NATO — v Polsku, na Slovensku a v Rumunsku,“

Zároveň Orbán  dodal, že „je zřejmé, že jsme pod kolosálním tlakem ze strany ostatních 31 členských zemí NATO, abychom nás převedli z pozice míru na stranu války“, a dal jasně najevo, že Maďarsko se takové aktivity nezúčastní.

Ve Švýcarsku mají samozřejmě další důvod k setkání ohledně Ruska bez Ruska.


zdroj: pronews.gr

celá webová stránka i s překladem do češtiny viz zde:
https://www-pronews-gr.translate.goog/amyna-asfaleia/proedros-tis-polonias-i-rosia-prepei-na-xoristei-se-200-krati/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=wapp

Průměrný počet slepic: 3.9 (28 hlasů)

já tedy nevím, proč Poláci nemají rádi Rusy, ale vcelku se nedivím tomu, že Rusové nemají Poláky v lásce.

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

Vzestup polského nacionalismu je i proto hodně nebezpečný

Pro značnou část polské veřejnosti je důležité udržet výklad historie, že druhá světová válka začala napadením Polska Německem a následnou sovětskou invazí, protože jinak by si musela tato část polské veřejnosti přiznat, že dávno před útokem Německa na Polsko to bylo Polsko, ktere okupovalo území Československa.

Málo se taky u nás ví, že po útoku Polska na Československo, které po Mnichovské dohodě nebylo již schopno bránit své území a raději místo střetu s Polskem kapitulovalo, se polská okupační správa na moravsko-slezských a slovenských územích chovala velice brutálně a zavedla teror proti Čechoslovákům s cílem vymýtit z obsazeného území jakoukoliv československou přítomnost a vzpomínku na ni. 

Po jistou dobu také probíhaly námluvy části polské politické a intelektuální reprezentace s nacisty.

Polští představitelé totiž, podobně jako politici západoevropští nebrali moc vážně nacistická propagandistická hesla a věřili, že pro nacisty je prioritní boj proti komunismu, a tedy že se s nacisty domluví na společné koalici proti SSSR.

Když toto dnes v České republice napíšete, jste mnohdy od některých čtenářů napadeni a označeni za Putinovy šváby a trolly. Ovšem v sousedním Polsku není debata takto ideologicky vypjatá a vázaná na dnešní politickou situaci a otevřeně se tam o této temné kapitole polských dějin hovoří. Například polský historik Bartosz Borkowski na téma kontaktu polských politických představitelů Pilsudského a Beckova proněmeckého směru polské politiky s nacisty připravil dokumentární film.

Bývalý nacista a jednu dobu nejbližší spolupracovník Hitlera Otto Wagener ve svých pamětech tvrdí, že do Mnichova přijel za Hitlerem vyslanec Pilsudského s informacemi o zájmu de facto polského diktátora Pilsudského o spolupráci s Hitlerem a Německem. Málo se také u nás ví, že když zemřel Pilsudski, Hitler mu vystrojil symbolický pohřeb přesahující běžné diplomatické zvyklosti. Je víckrát zaznamenáno, že Hitler Pilsudského vysoce oceňoval. Údajně dokonce řekl, že kdyby Pilsudski žil, nikdy by nedošlo k válce mezi Německem a Polskem. Po obsazení Krakova německou armádou nařídil Hitler postavit k hrobu Pilsudského čestnou stráž wehrmachtu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (26 hlasů)

uděluji pět slepic, jak jsem onehdá sliboval (ne za tu tapetu, jen za tu odpověď).

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

.. to také někde vyštrachal..

Ale s obsahem článku více - méně souhlasím. V mezidobí,  před nástupem prvního z Romanovců, kterým byl Michail I Fjodorovič (Romanov) dokonce dosadili Poláci několik tzv. LžiDimitrjů na Moskevský trůn. Polsko - Litevská unie se neustále snažila Rusko ovládnout, až se nakonec stalo, že Ruští carové Alexandr I. a Nikolaj I. byli i polskými králi, o finských velkoknížatech nemluvě..

Takže se dá říci, že Poláci a Rusové jsou tradiční rivalové, asi jako Angličané a Francouzi..

Poláci, v rozporu s dohodami ve Versailles, okupovali Halyč a Volyň, takže CCCP si svým záborem východu Polska vzali jen to, co Poláci okupovali. Za Curzonovovou linií, tedy řekami San a Bug, nemá noha polského vojáka co pohledávat, to byla Ruská říše, a později Ukrajina. Pravda, Halyč byla nějakou dobu Rakousko-Uherská.

Průměrný počet slepic: 2.6 (9 hlasů)

a Poláci mají rádi Čechy. Je teda fakt, že nás neberou moc vážně. Oni nás mají za národ švejků, kteří se ze všeho vyšvejkujou.

Svého času běžel po Polsku vtip, budu parafrázovat, přesně si ho nepamatuji, ale bylo takhle nějak. Když bude Polsku nejhůř, vyhlásíme válku čechům a hned nato se vzdáme. Jelikož budeme pod českou kuratelou, a češi dokáží všechno ochcat a vykličkovat, my jako jejich poddaní to přežijeme též.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

A kdo že to pevně držel v ruce otěže vlády v tehdejším SSSR? Nebyl to náhodou nějaký Gruzínec Džugašvili?

A když už Poláci tolik nenávidí Rusy, to zapomněli na to jak se k jejich národu chovali Ukrajinci? To by bylo několik Katyní?

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

a za druhé, nenávist Poláků k Rusům kvůli shrzeným ambicím Velkopolska trvá již staletí.

"Polská republika je stát s jedinečnou negativní politickou zkušeností. Kvůli jejich přemrštěným agresivním politickým a územním ambicím byli polští vládci více než jednou nástrojem v rukou silnějších států. Polská území  však sehrála svou roli a stala se vyjednávacím nástrojem při uzavírání dohod mezi velmocemi a Polsko samo několikrát přestalo existovat jako suverénní politický celek. Tento proces byl mimořádně snadný a přirozený, protože země, které byly v různých dobách součástí Polska, bez ohledu na to, jak se tomu říkalo, opakovaně přecházely pod jurisdikci jiných států. Nyní se rýsuje bolestně známá situace – „chamtivá hyena Evropy“(Churchil), povzbuzovaná mocnými zámořskými „spojenci“, je připravena k večeři. Jak to ale nakonec dopadne pro Polsko? "

"Všechno se již stalo a bude se to opakovat."

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

.. i můj prastrýc, nadporučík kavalerie Viktor Bernacki, tedy, bratr mého dědy.

Samotného mne zajímá, kdo ho doopravdy zavraždil. Ta otázka je doposud sporná. Pokud vím, tak Polští důstojníci byli vražděni NĚMECKÝMI pistolemi Walther PPK, nikoliv v Rudé armádě obvyklými pistolemi Makarov.

Němci v Polsku cílevědomě vybíjeli inteligenci a státní zaměstnance, babičce ještě na Štědrý večer 1943 Gestapo vykopnulo dveře, když hledali dědu, advokáta, emeritního státního tajemníka a plukovníka polské armády. Takže i motiv a prospěch i pro Němce tu jednoznačně byl, každý z těch zavražděných důstojníků byl potenciálním vůdcem odboje.

To, jak jsou u nás důsledně potlačovány jakékoliv zmínky o tom, že to mohlo být jinak, a jak je i historikům znemožňováno bádání v této věci, mne jen utvrzuje v názoru, že "na každém šprochu je pravdy trochu"

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

a Čechy a Moravu napadli při každé příležitosti 

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)